Ухвала
від 11.03.2024 по справі 361/2349/24
БРОВАРСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 361/2349/24

провадження № 1-кс/361/373/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11.03.2024 м. Бровари

Слідчий суддя Броварського міськрайонного суду Київської областi ОСОБА_1 ,

за участю: секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

підозрюваного ОСОБА_4 , його захисника адвоката ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Бровари клопотання слідчого СВ Броварського РУП ГУНП в Київській області ОСОБА_6 , погоджене прокурором Броварської окружної прокуратури Київської області ОСОБА_3 , про застосування запобіжного заходу у вигляді цілодобового домашнього арешту, у кримінальному провадженні №12024111130000696 від 09.03.2024, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 296 КК України, відносно підозрюваного:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця міста Кривий Ріг Дніпропетровської області, українця, громадянина України, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 та проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , з середньою освітою, не одружений, не маючий утриманців, раніше не судимий, -

ВСТАНОВИВ:

11.03.2024до Броварськогоміськрайонного судуКиївської областінадійшло данеклопотання,яке обґрунтованетим,що СВ Броварського РУП ГУНП в Київській області проводиться досудове розслідування кримінального провадження внесеного до Єдиного реєстру досудових р озслідувань за №12024111130000696 від 09.03.2024 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 296 КК України.

24.02.2022 року Указом Президента України № 64/2022 на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони України, у зв`язку з військовою агресією Російської Федерації по відношенню до України, відповідно пункту 20 частини першої статті 106 Конституції України, Закону України «Про правовий режим воєнного стану» - на території України з 05 год. 30 хв. 24 лютого 2022 року, введено воєнний стан, строком на 30 діб, який неодноразово продовжувався та діє до цього часу.

На підставі вказаних вище нормативно-правових актів з 05 год. 30 хв. 24.02.2022 року на території України у зв`язку з введенням воєнного стану визначено умови та порядок тимчасового обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина, тимчасових обмежень прав та законних інтересів юридичних осіб, а також діяльності органів державної влади та місцевого самоврядування.

Досудовим розслідуванням встановлено, що 09.03.2024, у вечірній час доби, приблизно о 19 год. 00 хв. ОСОБА_7 перебуваючи разом з ОСОБА_4 , та знаходячись у стані алкогольного сп`яніння, в дворі приватного домоволодіння, яке розташоване в приватному житловому секторі за адресою: АДРЕСА_2 , достовірно знаючи про впровадження на території України воєнного стану, у зв`язку з агресією рф проти України, введеного з 24.02.2022 року Указом Президента України від 24.02.2022 року №64/2022 вирішили вчинити грубе порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжувалося особливою зухвалістю.

Реалізуючи свій умисел, направлений на порушення громадського порядку, ОСОБА_7 , разом з ОСОБА_4 , того ж дня, приблизно о 19 год 15 хв, перебуваючи в дворі приватного домоволодіння, яке розташоване в приватному житловому секторі за адресою: АДРЕСА_2 , безпричинно, з хуліганських мотивів, грубо порушуючи громадський порядок, проявляючи явну неповагу до суспільства, що виразилось у прагненні показати свою зневагу до існуючих правил і норм поведінки у суспільстві, моральності та добропристойності, умисно, проявляючи винятковий цинізм, нехтуючи заборонами використання, продажу та запуску піротехнічних виробів: феєрверків, салютів і петард незалежно від класу, маючи при собі піротехнічний виріб «ТОРТ Феєрверковий СУ-25», салютну установку «Батарея» на 25 пострілів, який ОСОБА_7 , разом з ОСОБА_4 знайшли в домоволодінні за адресою: АДРЕСА_2 , після чого, маючи мету направлену на порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжувалося особливою зухвалістю, усвідомлюючи протиправний характер своїх дій та передбачаючи їх негативні наслідки, встановили піротехнічний виріб «Торт Феєрверковий СУ-25», салютну установку «Батарея» на 25 пострілів на землю у вказаному дворі домоволодіння, підпаливши гніт, в результаті чого відбулось 25 гучних пострілів салюту, що призвело до грубого порушення громадського порядку.

10.03.2024 о00годині 55хвилин (фактичнезатримання о19годині 30хвилин 09.03.2024) ОСОБА_4 затримано впорядку ст.208КПК України,та цьогож дня ОСОБА_4 ,згідно ст.ст.2,9,28,42,278КПК Україниповідомлено пропідозру увчиненні кримінальногоправопорушення,передбаченого ч.2ст.296КК України.

Причетність ОСОБА_4 до вчиненняінкримінованого йомукримінального правопорушення,передбаченого ч.2ст.296КК України підтверджується зібраними в ході досудового розслідування доказами, а саме: Протоколом огляду місця події від 09.03.2024 за адресою АДРЕСА_2 , в ході якого було виявлено та вилучено піротехнічний засіб з наявним маркуванням «ТОРТ Феєрверковий СУ-25»; Протоколами допитів свідків ОСОБА_8 ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_9 ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , ОСОБА_13 ІНФОРМАЦІЯ_7 ; Рапортом інспектора ВРПП Броварського РУП ОСОБА_14 ; Протоколом огляду від 10.03.2024 веб-сайту «Апостроф Київ» де виявлено подію яка сталась у Броварах 09.03.2024 а саме: невідомі запустили феєрверк, крім цього до публікації доданий відео запис із запусками салютів; Протоколом допиту свідка ОСОБА_15 ІНФОРМАЦІЯ_8 та свідка ОСОБА_16 ; Протоколом пред`явлення особи для впізнання за фотознімками за участю свідка ОСОБА_16 ; Протоколом затримання особи, підозрюваної у вчиненні злочину гр. ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_1 та іншими матеріалами кримінального провадження у сукупності.

Таким чином, ОСОБА_4 , підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 296 КК України, тобто у грубому порушенні громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжувалося особливою зухвалістю, вчиненого групою осіб, за що відповідальність передбачена покаранням у виді обмеженням волі на строк до п`яти років або позбавленням волі на строк до чотирьох років.

Клопотання мотивоване тим, що наявні ризики, передбаченіп. 1, 3 та 4 ч. 1 ст. 177 КПК України, зокрема те, що підозрюваний ОСОБА_4 може переховуватися від органів досудового розслідування або суду, так як він усвідомлює міру покарання, яка йому загрожує у разі визнання його винним; може незаконно впливати на свідків у даному кримінальному провадженні для зміни їх показів про обставини кримінального правопорушення; будь яким іншим чином перешкоджати досудовому розслідуванню.

Ініціатор клопотання зазначає що з урахуванням наведеного, застосування більш м`яких запобіжних заходів буде недостатньо ефективним для запобігання зазначеним ризикам.

В судовому засіданні прокурор клопотання підтримав, просив його задовольнити посилаючись на обґрунтованість підозри та наявність ризиків, передбаченихп. 1, 3 та 4 ч. 1 ст. 177 КПК України.

Підозрюваний ОСОБА_4 заперечив з приводу клопотання прокурора, заявив клопотання про застосування відносно нього запобіжного заходу у виді домашнього арешту в певний період доби, оскільки винаймає житло та працює неофіційно, тому змушений заробляти кошти на проживання власноручно.

Захисник підозрюваного, адвокат ОСОБА_5 , підтримала думку свого підзахисного, зазначила що підозрюваний раніше до кримінальної та адміністративної відповідальності не притягувався, ризики вказані прокурором не обгрунтовані.

Заслухавши думку сторін кримінального провадження, дослідивши подане клопотання та додані до нього матеріали, слідчий суддя приходить до наступного.

Відповідно до ст.177КПК України метою застосування запобіжного заходу є забезпечення виконання підозрюваним,обвинуваченим покладенихна ньогопроцесуальних обов`язків,а також запобігання спробам: переховуватися відорганів досудовогорозслідування та/або суду; знищити, сховати абоспотворити будь-якуіз речейчи документів,які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення; незаконно впливати на потерпілого,свідка,іншого підозрюваного, обвинуваченого, експерта, спеціаліста у цьому жкримінальному провадженні перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином; вчинити інше кримінальне правопорушення чи продовжити кримінальне правопорушення, у якому підозрюється, обвинувачується. Підставою застосування запобіжного заходує наявність обґрунтованої підозриу вчиненніособою кримінального правопорушення, а такожнаявність ризиків,які даютьдостатні підставислідчому судді,суду вважати,що підозрюваний, обвинувачений,засуджений можездійснити дії, передбачені частиною першою цієї статті. Слідчий, прокурор немають праваініціювати застосування запобіжного заходубез наявностідля цього підстав, передбачених цимКодексом.

Відповідно до ст. 178 КПК України при вирішенні питання про обрання запобіжного заходу, крім наявності ризиків, зазначених у ст.177 цього Кодексу, слідчий суддя, суд на підставі наданих сторонами кримінального провадження матеріалів зобов`язаний оцінити в сукупності всі обставини, у тому числі: вагомість наявних доказів про вчинення підозрюваним, обвинуваченим кримінального правопорушення; тяжкість покарання, що загрожує відповідній особі у разі визнання підозрюваного, обвинуваченого винуватим у кримінальному правопорушенні, у вчиненні якого він підозрюється, обвинувачується; вік та стан здоров`я підозрюваного, обвинуваченого; міцність соціальних зв`язків підозрюваного, обвинуваченого в місці його постійного проживання, у тому числі наявність в нього родини й утриманців; наявність у підозрюваного, обвинуваченого постійного місця роботи або навчання; репутацію підозрюваного, обвинуваченого; майновий стан підозрюваного, обвинуваченого; наявність судимостей у підозрюваного, обвинуваченого; дотримання підозрюваним, обвинуваченим умов застосованих запобіжних заходів, якщо вони застосовувалися до нього раніше; наявність повідомлення особі про підозру у вчиненні іншого кримінального правопорушення; розмір майнової шкоди, у завданні якої підозрюється, обвинувачується особа, або розмір доходу, в отриманні якого внаслідок вчинення кримінального правопорушення підозрюється, обвинувачується особа, а також вагомість наявних доказів, якими обґрунтовуються відповідні обставини.

Відповідно до ч. 1ст. 181 КПК України, домашній арешт полягає в забороні підозрюваному, обвинуваченому залишати житло цілодобово або у певний період доби.

В судовому засіданні встановлено, що слідчим відділом Броварського РУП ГУНП в Київській області проводиться досудове розслідування кримінального провадження відомості щодо якого внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12024111130000696 від 09.03.2024 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 296 КК України.

10.03.2024 ОСОБА_4 вручено письмове повідомлення про підозру у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч. 2 ст. 296 КК України.

Слідчим суддею встановлено, що по даному кримінальному провадженню досудове слідство не закінчено.

При дослідженні доданих до клопотання доказів, не вирішуючи питання про доведеність вини та правильність кваліфікації дій, суд приходить до висновку про наявність обґрунтованої підозри про причетність ОСОБА_4 до вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 296 КК України, що стверджується наявнимив долученихдо клопотаннядокументах даними,які наданій стадії процесу свідчать про наявність достатніх підстав вважати, що сталася подія кримінального правопорушення та підозрюваний ОСОБА_4 причетний до цієї події.

Що стосується ступеня можливого настання наявних в рамках даного кримінального провадження ризиків, передбачених п. п. 1, 3 та 4 ч. 1ст. 177 КПК України, у вигляді можливого переховування підозрюваного від органів досудового розслідування та суду, незаконного впливу з боку підозрюваного на свідків та перешкоджання слідству.

Ризик, це, зокрема, невизначена подія, яка по суті, представляє собою ймовірність отримання несприятливих для досудового слідства подій, визначених у ч. 1ст. 177 КПК України. Між тим, чиннийКПК Українине вимагає надання відповідних доказів того, що підозрюваний обов`язково здійснить дії, передбачені ч. 1ст. 177 КПК України, зокрема й у випадку застосування відносно нього більш м`якого запобіжного заходу, однак, перед слідчим суддею повинна бути доведена наявність реальної можливості здійснити підозрюваним такі дії в майбутньому, в зв`язку з чим, слідчим суддею повинен бути обраний такий запобіжний захід, який в повній мірі буде здатним запобігти можливому прояву означених дій з боку підозрюваного.

На теперішній час, досудове розслідування даного кримінального провадження триває. В рамках такого кримінального провадження свідки були допитані, будучи попередженими про кримінальну відповідальність, в тому числі, за надання завідомо неправдивих показань. Слідчий суддя враховує, що в подальшому такі особи ймовірно будуть допитуватися безпосередньо судом, що свідчить, що виключати існування такого ризику як вплив підозрюваним на свідків.

ОСОБА_4 обґрунтовано підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 296 КК України, санкція якої передбачає покарання у виді обмеженням волі на строк до п`яти років або позбавленням волі на строк до чотирьох років, отже очікування можливого суворого вироку може мати значення. При чому ризик втечі повинен оцінюватися у світлі таких факторів, як характер людини, її моральні принципи, місце проживання, робота, засоби до існування, сімейні зв`язки, а також будь-які інші зв`язки з країною, в якій особу притягнуто до кримінальної відповідальності (рішення у справі «Becciev v. Moldova», п. 58). Тому слідчий суддя, вирішуючи питання щодо застосування запобіжного заходу, враховує тяжкість злочину, в якому підозрюється ОСОБА_4 , у сукупності з іншими обставинами, в тому числі відсутність у підозрюваного сталих соціальних зв`язків: офіційно не працевлаштований, не одружений, утриманців не має, вказані обставини у сукупності між собою та з іншими обставинами цього кримінального провадження дають підстави припускати можливість переховування підозрюваного від органів досудового розслідування та суду.

Інші, більш м`які запобіжні заходи, на даному етапі досудового розслідування не доцільно застосувати на даний час з наступних причин: особисте зобов`язання занадто м`який запобіжний захід, враховуючи наявні ризики та тяжкість вчиненого; особисту поруку не можливо застосувати, оскільки жодна особа, яка б заслуговувала на відповідну довіру, не звернулась до органу досудового розслідування з метою поручитись за підозрюваного; застосування запобіжного заходу у вигляді цілодобового домашнього арешту є найдоцільніший на даний час у вказаному кримінальному провадженні, що буде співрозмірним та достатнім заходом для забезпечення належного виконання останнім своїх процесуальних обов`язків.

З урахуванням періоду воєнного стану на території України підозрюваний ОСОБА_4 має право після сигналу «Повітряна тривога» і протягом 20 хвилин після сигналу «Відбій повітряної тривоги» відлучатися з місця проживання з метою перебування в укритті.

Згідно з ст. 198 КПК України, висловлені в ухвалі слідчого судді, суду за результатами розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу висновки щодо будь-яких обставин, які стосуються суті підозри, обвинувачення, не мають преюдиціального значення для суду під час судового розгляду або для слідчого чи прокурора під час цього або іншого кримінального проваджень.

Керуючись ст. ст. 176-178,181,194,196,205,206 КПК України,слідчийсуддя

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту відносно ОСОБА_4 задовольнити частково.

Застосувати відноснопідозрюваного ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,запобіжний захід у виді цілодобового домашнього арешту в межах строку досудового розслідування, тобто по 10.05.2024, без застосування електронних засобів контролю.

Заборонити підозрюваному ОСОБА_4 , залишати місце свого проживання, що за адресою: АДРЕСА_2 .

Покласти на підозрюваного ОСОБА_4 обов`язки, передбачені ч. 5 ст. 194 КПК України, а саме :

- прибувати до слідчого, прокурора та суду за першою вимогою;

-не відлучатися за територію міста Бровари та Броварського району Київської області без дозволу слідчого, прокурора та суду.

-повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання.

Обов`язки, визначені ухвалою суду, покладаються на підозрюваного, згідно ч. 7 ст. 194 КПК України, на строк не більше двох місяців. У разі необхідності цей строк може бути продовжено за клопотанням прокурора.

Згідно ч. 4 ст. 181 КПК України орган Національної поліції повинен негайно поставити на облік особу щодо якої застосовано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту і повідомити про це слідчому або суду, якщо запобіжний захід застосовано під час судового провадження.

Ухвала слідчого судді підлягає негайному виконанню в порядку, передбаченому для виконання судових рішень, на підставі ст. 205 КПК України.

Роз`яснити ОСОБА_4 , що відповідно до частини п`ятоїстатті 181 КПК України, працівники органу Національної поліції з метою контролю за поведінкою підозрюваного, який перебуває під домашнім арештом, мають право з`являтися в житло, під арештом в якому він перебуває, вимагати надати усні чи письмові пояснення з питань, пов`язаних із виконанням покладених на неї зобов`язань, використовувати електронні засоби контролю.

Ознайомити та вручити підозрюваному під розписку копію ухвали про обрання запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту без електронних засобів контролю.

Копію ухвали вручити учасникам судового провадження.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Київського апеляційного суду протягом 5 днів з дня її винесення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудБроварський міськрайонний суд Київської області
Дата ухвалення рішення11.03.2024
Оприлюднено18.03.2024
Номер документу117685727
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про застосування запобіжних заходів домашній арешт

Судовий реєстр по справі —361/2349/24

Ухвала від 10.05.2024

Кримінальне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Скрипка О. В.

Ухвала від 10.05.2024

Кримінальне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Скрипка О. В.

Ухвала від 25.03.2024

Кримінальне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Сіренко Н. С.

Ухвала від 11.03.2024

Кримінальне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Сіренко Н. С.

Ухвала від 11.03.2024

Кримінальне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Сіренко Н. С.

Ухвала від 11.03.2024

Кримінальне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Сіренко Н. С.

Ухвала від 11.03.2024

Кримінальне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Сіренко Н. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні