Ухвала
від 14.03.2024 по справі 372/742/24
ОБУХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 372/742/24

Провадження 1-кс-351/24

ухвала

Іменем України

14 березня 2024 року м.Обухів

Слідчий суддя Обухівського районного суду Київської області ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

розглянувши у залі судових засідань Обухівського районного суду Київської області клопотання начальника відділення розслідування злочинів кримінальної спрямованості СВ Обухівського районногоуправління поліціїГоловного управлінняНаціональної поліціїв Київськійобласті старшого лейтенанта поліції ОСОБА_3 про проведення обшуку,

В С Т А Н О В И В:

Начальниквідділення розслідуваннязлочинів кримінальноїспрямованості СВ Обухівського РУП ГУНП в Київській області старший лейтенант поліції ОСОБА_3 звернувся до суду із клопотанням про проведення обшуку у кримінальному провадженні № 12023111230000598, яке погоджено прокурором Обухівської окружної прокуратури Київської області ОСОБА_4 .

На обґрунтування клопотання слідчий зазначив, що 29.11.2023 до Обухівського РУП ГУНП в Київській області надійшла письмова заява ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , про те, що 13.11.2023 року ОСОБА_5 стало відомо про продаж його особистої власності, а саме будинку, який розташований за адресою: АДРЕСА_1 , без його згоди.

З інформаційної довідки з Державного реєстру прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, ОСОБА_5 стало відомо про те, що 13.11.2023 року належне йому на праві власності майно (житловий будинок та земельна ділянка) на підставі договорів купівлі-продажу були переоформлені на ОСОБА_6 . Перереєстрацію цього майна здійснював приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу ОСОБА_7

15.11.2023р. ОСОБА_5 особисто звернувся до приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_7 , який здійснював незаконну перереєстрацію його майна на ОСОБА_6 , з вимогою надати пояснення та документи, на підставі яких відбулась така перереєстрація.

З наданих приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу ОСОБА_7 копій документів ОСОБА_5 сталі відомі наступні обставини: 13.11.2023р. ОСОБА_8 , діючи від імені ОСОБА_5 , на підставі довіреності, посвідченої ОСОБА_9 , приватним нотаріусом Обухівського районного нотаріального округу Київської області 07.12.2013р. за реєстровим №1915, уклав з ОСОБА_6 , як покупцем, договір купівлі-продажу земельної ділянки площею 0,1 га, кадастровий номер 3223155400:04:012:0052, що розташована за адресою: Київська область, Обухівський район, смт. Козин; договір купівлі-продажу земельної ділянки площею 0,1085 га, що розташована за адресою: АДРЕСА_1 , кадастровий номер ділянки 3223155400:05:033:0019; договір купівлі-продажу житлового будинку АДРЕСА_2 , кадастровий номер земельної ділянки 3223155400:05:033:0019, площею 0,1085 га, погріб - Г, літня кухня - Б, сарай - В, гараж - Д, вбиральня - Ж, огорожа - № 1, колодязь - 2, хвіртка 3; договір купівлі-продажу земельної ділянки площею 0,08 га, що розташована за адресою: Київська область, Обухівський район, Григорівська сільська рада, кадастровий номер ділянки 3223182000:05:001:0030

Разом з тим, ОСОБА_5 не уповноважував ОСОБА_8 , укладати від його імені з ОСОБА_6 вищезазначені договори. Крім того, його дружина, ОСОБА_10 не підписувала заяву (підпис на якій засвідчений ОСОБА_11 , приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу 10.11.2016р. за реєстровим № 580) та взагалі не була ніколи обізнана зі змістом такої заяви.

Таким чином, майно (будинок та земельні ділянки) вибули з володіння власника - ОСОБА_5 не з його волі.

Відповідно до інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно право власності на будинок АДРЕСА_1 на теперішній час зареєстровано за ОСОБА_6 .

Таким чином, у ході досудового розслідування встановлено, що ОСОБА_6 та іншими особами відчужено земельну ділянку, яка є предметом кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 190, ч. 1 ст. 358 КК України, у даному кримінальному провадженні.

24.10.2023 на приватним нотаріусом Полтавського міського нотаріального округу ОСОБА_12 були внесені зміни до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, а саме було зроблено виправлення запису бланку ВТМ 925280 (довіреність №1915 від 07.12.2013).

Таким чином, майно (будинок та земельні ділянки) вибули з володіння власника - ОСОБА_5 не з його волі.

1) Речі і документи, тимчасовий доступ до яких планується отримати:

- документів, що стали підставою для внесення змін до Єдиного реєстру довіреностей, посвідчених у нотаріальному порядку, а саме було зроблено виправлення запису бланку ВТМ 925280 (довіреність №1915 від 07.12.2013) в реєстраційній справі №40434670.

2) Підстави вважати, що речі і документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи:

Відповідно до статті 17 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяження" реєстраційна справа ведеться в електронній формі та формується автоматично за допомогою програмних засобів ведення Державного реєстру прав, до якої за результатом проведення кожної реєстраційної дії щодо об`єкта нерухомого майна автоматично включаються заяви, сформовані або подані в електронній формі, електронні копії документів, на підставі яких проведено реєстраційні дії, поданих у паперовій формі, документи, на підставі яких проведено реєстраційні дії, подані в електронній формі, документи в електронній формі, сформовані за допомогою програмних засобів ведення Державного реєстру прав під час проведення таких реєстраційних дій, а також відомості реєстрів (кадастрів), автоматизованих інформаційних систем, отримані державним реєстратором в електронній формі шляхом безпосереднього доступу до них чи в порядку інформаційної взаємодії таких систем з Державним реєстром прав, електронні копії запитів державного реєстратора в паперовій формі та документів, отриманих із паперових носіїв інформації, що містять відомості про зареєстровані речові права до 1 січня 2013 року.

Документи, подані заявником для проведення реєстраційних дій в паперовій формі, підлягають поверненню такому заявнику. Заява, подана в паперовій формі, документ про сплату адміністративного збору, запити державного реєстратора в паперовій формі та документи, отримані із паперових носіїв інформації, що містять відомості про зареєстровані речові права до 1 січня 2013 року, за результатом проведення реєстраційних дій заявнику не повертаються та зберігаються державним реєстратором, яким проведено реєстраційну дію, протягом трьох років.

Відповідно до частини шостої статті 17 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяження" витребування (вилучення) реєстраційних справ або документів із них здійснюється виключно за судовим рішенням.

3) Значення речей і документів для встановлення обставин у кримінальному провадженні.

За результатами отримання тимчасового доступу до речей та документів орган досудового розслідування отримає можливість виявити та зафіксувати відомості про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукати знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення.

По отриманим документам буде проведена судово-почеркознавча експертиза.

4) Можливість використання як доказів відомостей, що містяться в речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, у випадку подання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю;

Отримані документи у сукупності з іншими документами отриманими у кримінальному проваджені будуть використані при доказуванні вини ОСОБА_8 та інших невстановлених осіб, які здійснили підробку довіреності та інших документів.

5) Обґрунтування необхідності вилучення речей і оригіналів або копій документів, якщо відповідне питання порушується стороною кримінального провадження.

Приймаючи до уваги, що оригінали вище зазначених документів мають суттєво важливе значення для досягнення мети досудового розслідування, а також те, що на підставі даних документів необхідно призначити низку експертиз, зокрема судово-почеркознавчу, яка спростує або доведе вину ОСОБА_8 та інших невстановлених осіб, які здійснили підробку довіреності, в інший спосіб вилучити вказані документи є не недоцільно у зв`язку з їх можливим, знищенням, пошкодженням та зміною, тому виникає необхідність для отримання дозволу на тимчасовий доступ та вилучення документів, що стали підставою для внесення змін до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, а саме було зроблено виправлення запису бланку ВТМ 925280 (довіреність №1915 від 07.12.2013)

Відповідно до вимог ч. 4 ст. 132 КПК України, без застосування вказаного заходу забезпечення кримінального провадження отримати документ, який може бути використаний під час судового розгляду для встановлення обставин кримінального провадження неможливо.

Згідно з ч. 2 ст. 159 КПК України отримання тимчасового доступу до вказаних вище документів може здійснюватися лише на підставі ухвали слідчого судді, а отримати доступ до них в інший спосіб не можливо.

Слідчий Обухівського РУП ГУ НП в Київській області в судове засідання не з`явився, просив розглядати клопотання без участі слідчого та прокурора, вимоги клопотання підтримав в повному обсязі, просив не здійснювати фіксацію процесуальної дії за допомогою технічних засобів, в тому числі не здійснювати аудіо запис та відео запис за допомогою технічних засобів.

Згідно норми ч. 1ст. 107 КПК Українифіксація під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних засобів не здійснювалась.

Внесене слідчим клопотання відповідає вимогам ст. 234 КПК України, матеріалами клопотання, а також слідчим доведено достатність даних про здійснення слідчим досудового розслідування вказаного кримінального провадження з матеріалів якого вбачається наявність достатніх підстав вважати, що з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, які містять на собі сліди вчинення вказаних злочинів, передбачених ч.3 ст.190, ч.1 ст.358 КК України, а також те що отримані результати по проведенню обшуку мають суттєве значення для досудового розслідування і можуть бути доказом під час судового розгляду, а також враховуючи, що обшук житла чи іншого володіння особи проводиться лише за вмотивованою постановою слідчого судді, слідчий суддя приходить до висновку, наявність підстав для задоволення клопотання.

Таким чином, у судовому засіданні встановлено усі, передбачені ст. 234 КПК України, підстави для задоволення внесеного слідчим клопотання.

Керуючись ст.ст. 234, 309, 369-372, 532 КПК України, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В:

Клопотання начальникавідділення розслідуваннязлочинів кримінальноїспрямованості СВ Обухівського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Київській області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_3 про проведення обшуку задовольнити.

Надати дозвіл групіслідчих ОбухівськогоРУП ГУНПв Київськівйобласті укримінальному провадженні ОСОБА_3 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 ,а такожза їхдорученням (впорядку виконаннядоручення пропроведення слідчих(розшукових)дій натериторії,що перебуваютьпід юрисдикцієюіншого органудосудовогорозслідування),на проведеннятимчасового доступудо речейі документів,з метоювилучення їхоригіналів,котрі перебуваютьу володінні приватного нотаріуса Полтавського міського нотаріального округу ОСОБА_12 , що здійснює свою діяльність за адресою: АДРЕСА_3 , а саме:

- документів, що стали підставою для внесення змін до Єдиного реєстру довіреностей, посвідчених у нотаріальному порядку, а саме було зроблено виправлення запису бланку ВТМ 925280 (довіреність №1915 від 07.12.2013) в реєстраційній справі №40434670.

Строкдії ухваливизначити до 13 квітня 2024року включно.

Відповідно до ст. 235 КПК України, ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи з підстав зазначених у клопотанні прокурора, слідчого надає право проникнути до житла чи іншого володіння особи лише один раз.

Ухвала набирає законної сили з моменту оголошення, оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення14.03.2024
Оприлюднено18.03.2024
Номер документу117686212
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку

Судовий реєстр по справі —372/742/24

Ухвала від 14.03.2024

Кримінальне

Обухівський районний суд Київської області

Зінченко О. М.

Ухвала від 29.02.2024

Кримінальне

Обухівський районний суд Київської області

Зінченко О. М.

Ухвала від 12.02.2024

Кримінальне

Обухівський районний суд Київської області

Зінченко О. М.

Ухвала від 12.02.2024

Кримінальне

Обухівський районний суд Київської області

Зінченко О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні