Ухвала
від 12.03.2024 по справі 991/1750/24
ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД

Справа № 991/1750/24

Провадження 1-кп/991/21/24

ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

У Х В А Л А

12 березня 2024 року м. Київ

Вищий антикорупційний суд у складі:

головуючого ОСОБА_1 ,

суддів: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ,

секретар судового засідання: ОСОБА_4

за участю сторін кримінального провадження:

прокурора ОСОБА_5

обвинуваченого ОСОБА_6

обвинуваченого ОСОБА_7 ,

обвинуваченого ОСОБА_8 ,

його захисника адвоката ОСОБА_9 ,

обвинуваченого ОСОБА_10 ,

його захисника адвоката ОСОБА_11 ,

обвинуваченої ОСОБА_12

її захисника адвоката ОСОБА_13 ,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в м. Києві клопотання обвинуваченого ОСОБА_7 про призначення захисника для здійснення захисту за призначенням у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР 03.10.2019 за № 52019000000000862 щодо обвинувачення:

ОСОБА_6 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_1 у с. Камінь Володарсько-Волинського району Житомирської області, громадянина України, зареєстрованого та фактично проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , у вчиненні кримінальних правопорушень (злочинів), передбачених ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191 КК, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 366 КК;

ОСОБА_7 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_2 у м. Харків, громадянина України, зареєстрованого та фактично проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , у вчиненні кримінальних правопорушень (злочинів), передбачених ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191 КК, ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 366 КК, ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 209 КК;

ОСОБА_8 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_3 у м. Полтава, громадянина України, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_3 , фактично проживаючого за адресою: АДРЕСА_4 , у вчиненні кримінальних правопорушень (злочинів), передбачених ч. 5 ст. 191 КК, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 366 КК, ч. 2 ст. 209 КК;

ОСОБА_10 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_4 у м. Чернігів, громадянина України, зареєстрованого та фактично проживаючого за адресою: АДРЕСА_5 , у вчиненні кримінальних правопорушень (злочинів), передбачених ч. 5 ст. 191 КК, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 366 КК;

ОСОБА_12 , яка народилась ІНФОРМАЦІЯ_5 у м. Боярка Києво-Святошинського району Київської області, громадянки України, зареєстрованої та фактично проживаючої за адресою: АДРЕСА_6 , у вчиненні кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч. 5 ст. 191 КК,

УСТАНОВИВ:

1. Зміст заявленого клопотання та позиції учасників

У судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_7 заявив усне клопотання про призначення йому захисника для здійснення захисту за призначенням. Указане клопотання мотивоване тим, що договір про надання правничої допомоги, укладений із попереднім захисником адвокатом ОСОБА_14 , нині розірвано, а грошових коштів для пошуку іншого захисника за вибором обвинувачений не має, у зв`язку із тим, що він є адвокатом та керівником адвокатського об`єднання «Протас, Сорокін та партнери», тривалий час перебував у слідчому ізоляторі (близько 7 місяців), що вплинуло на відсутність клієнтів та його доходи, а тому просить суд забезпечити його захист, шляхом залучення захисника із Регіонального центру надання безоплатної правової допомоги у м. Києві.

Адвокат ОСОБА_15 надіслав до суду повідомлення, згідно якого, договір про надання правничої допомоги, на підставі якого ним здійснювався захист обвинуваченого ОСОБА_16 , припинений 05.03.2024, за взаємною згодою сторін.

Окрім того, адвокатом ОСОБА_14 було надано суду повідомлення про неможливість подальшого здійснення ним захисту обвинуваченого ОСОБА_7 у зв`язку з відсутністю у нього, як захисника, достатньої кваліфікації в таких категоріях справ та значною зайнятістю в інших судових засіданнях.

2. Право

Відповідно до ст. 3 Конституції України, людина, її життя і здоров`я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов`язком держави.

Згідно із ч. 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (далі - Конвенція), кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, установленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру або встановить обґрунтованість будь-якого висунутого проти нього кримінального обвинувачення, а за ч. 3 ст. 6 Конвенції, кожний обвинувачений у вчиненні кримінального правопорушення має щонайменше такі права: захищати себе особисто чи використовувати юридичну допомогу захисника, вибраного на власний розсуд, або, за браком достатніх коштів для оплати юридичної допомоги захисника, одержувати таку допомогу безоплатно, коли цього вимагають інтереси правосуддя.

Згідно зі ст. 59 Конституції України, кожен має право на правову допомогу. У випадках, передбачених законом, ця допомога надається безоплатно. Кожен є вільним у виборі захисника своїх прав.

Відповідно до ст. 2 КПК, одним із завдань кримінального провадження є забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Згідно з приписами п. 13 ч. 1 ст. 7 КПК, однією з пріоритетних засад кримінального провадження, що становлять його форму та зміст, - є забезпечення права на захист.

Відповідно до ч. 1 ст. 20 КПК, підозрюваний, обвинувачений, виправданий, засуджений має право на захист, яке полягає у наданні йому можливості надати усні або письмові пояснення з приводу підозри чи обвинувачення, право збирати і подавати докази, брати особисту участь у кримінальному провадженні, користуватися правовою допомогою захисника, а також реалізовувати інші процесуальні права, передбачені цим Кодексом.

За ч. 3 ст. 20 КПК, у випадках, передбачених цим Кодексом та/або законом, що регулює надання безоплатної правової допомоги, підозрюваному, обвинуваченому правова допомога надається безоплатно за рахунок держави.

Відповідно до п. 3 ч. 3 ст. 42 КПК, обвинувачений має право на отримання правової допомоги захисника за рахунок держави у випадках, передбачених цим Кодексом та/або законом, що регулює надання безоплатної правової допомоги, в тому числі, у зв`язку з відсутністю коштів на її оплату.

Згідно з п. 2 ч. 1 ст. 49 КПК, суд зобов`язаний забезпечити участь захисника у кримінальному провадженні у випадку, коли обвинувачений бажає мати захисника, але за відсутності коштів чи з інших об`єктивних причин, не може його залучити самостійно.

Відповідно до ст. 28 КПК, під час кримінального провадження кожна процесуальна дія або процесуальне рішення повинні бути виконані або прийняті в розумні строки. Розумними вважаються строки, що є об`єктивно необхідними для виконання процесуальних дій та прийняття процесуальних рішень. Розумні строки не можуть перевищувати передбачені цим Кодексом строки виконання окремих процесуальних дій або прийняття окремих процесуальних рішень. Проведення судового провадження у розумні строки забезпечує суд.

Указані норми кореспондуються з положеннями ст. 6 § 1 Конвенції та покликані забезпечити, аби обвинувачений не залишався занадто довгий час під тягарем обвинувачення, обґрунтованість якого має бути доведена (рішення ЄСПЛ у справах Вемхофф проти Німеччини, § 18; Карт проти Туреччини, § 68).

Відповідно до позиції, неодноразово висловленій у прецедентній практиці Європейського суду з прав людини, у випадках, коли йдеться про позбавлення свободи, інтереси правосуддя загалом потребують забезпечення юридичного представництва (п. 61 рішення у справі «Бенгем проти Сполученого Королівства» (Benham v. United Kingdom), 19380/92, 10 червня 1996 року та п. 28 рішення у справі «Максименко проти України» (Maksimenko v Ukraine), 39488/07, 20 грудня 2011 року).

За ч. 1 ст. 13 Закону України «Про безоплатну правову допомогу», безоплатна вторинна правова допомога - вид державної гарантії, що полягає у створенні рівних можливостей для доступу осіб до правосуддя.

Згідно п 7 ч. 1 ст. 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу», право на безоплатну вторинну правову допомогу згідно з цим Законом та іншими законами України мають особи, у кримінальних провадженнях стосовно яких відповідно до положень Кримінального процесуального кодексу України, захисник залучається слідчим, прокурором, слідчим суддею чи судом для здійснення захисту за призначенням або проведення окремої процесуальної дії.

Одним із суб`єктів надання безоплатної вторинної правової допомоги є відповідні центри, що перебачено п. 1 ч. 1 ст. 15, ст. 16 вищезазначеного Закону.

Відповідно до вимог ч. 6 ст. 19 Закону України «Про безоплатну правову допомогу», у разі отримання постанови слідчого, прокурора, ухвали слідчого судді, суду про залучення захисника для здійснення захисту за призначенням або проведення окремої процесуальної дії, Центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги зобов`язаний негайно призначити захисника.

3. Мотиви та висновки суду

Оскільки ОСОБА_7 обвинувачується у вчиненні, у т.ч. кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191 КК, який належить до категорії особливо тяжких, відсутність захисника в обвинуваченого перешкоджає судовому провадженню, у тому числі, щодо решти обвинувачених.

Зважаючи на припинення дії договору про надання правничої допомоги із попереднім захисником ОСОБА_14 , відсутність в обвинуваченого ОСОБА_7 захисника та його посилання на неможливість за браком грошових коштів обрати собі іншого захисника за вибором, для забезпечення обвинуваченому права на захист (права на кваліфіковану правову допомогу), суд убачає своїм обов`язком залучити захисника для здійснення захисту за призначенням.

Керуючись статтями 3, 59 Конституції України, статтями 7, 20, 28, 42, 48, 49, 369, 372 КПК, статтями 13-16, 19 Закону України «Про безоплатну правову допомогу», суд

ПОСТАНОВИВ:

1. Клопотання обвинуваченого ОСОБА_7 - задовольнити.

2. Забезпечити захист прав ОСОБА_7 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_2 у м. Харків, зареєстрованого та фактично проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , обвинуваченого у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР 03.10.2019 за № 52019000000000862 (справа № 991/1750/24).

Доручити Регіональному центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у м. Києві призначити йому захисника із числа адвокатів центру та забезпечити прибуття захисника в судове засідання 15.03.2024 о 12:45 год., у приміщення Вищого антикорупційного суду (м. Київ, проспект Берестейський, буд. 41), разом із документами на підтвердження своїх повноважень.

3. Копію ухвали направити до Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у м. Києві для виконання.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення та окремому оскарженню не підлягає. Заперечення проти ухвали можуть бути включені до апеляційної скарги на судове рішення, передбачене ч. 1 ст. 392 КПК.

Головуючий суддя ОСОБА_1

Судді: ОСОБА_2

ОСОБА_3

Дата ухвалення рішення12.03.2024
Оприлюднено18.03.2024
Номер документу117692755
СудочинствоКримінальне
Сутьпризначення захисника для здійснення захисту за призначенням у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР 03.10.2019 за № 52019000000000862 щодо обвинувачення: ОСОБА_6 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_1 у с. Камінь Володарсько-Волинського району Житомирської області, громадянина України, зареєстрованого та фактично проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , у вчиненні кримінальних правопорушень (злочинів), передбачених ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191 КК, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 366 КК; ОСОБА_7 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_2 у м. Харків, громадянина України, зареєстрованого та фактично проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , у вчиненні кримінальних правопорушень (злочинів), передбачених ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191 КК, ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 366 КК, ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 209 КК; ОСОБА_8 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_3 у м. Полтава, громадянина України, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_3 , фактично проживаючого за адресою: АДРЕСА_4 , у вчиненні кримінальних правопорушень (злочинів), передбачених ч. 5 ст. 191 КК, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 366 КК, ч. 2 ст. 209 КК; ОСОБА_10 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_4 у м. Чернігів, громадянина України, зареєстрованого та фактично проживаючого за адресою: АДРЕСА_5 , у вчиненні кримінальних правопорушень (злочинів), передбачених ч. 5 ст. 191 КК, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 366 КК; ОСОБА_12 , яка народилась ІНФОРМАЦІЯ_5 у м. Боярка Києво-Святошинського району Київської області, громадянки України, зареєстрованої та фактично проживаючої за адресою: АДРЕСА_6 , у вчиненні кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч. 5 ст. 191 КК

Судовий реєстр по справі —991/1750/24

Ухвала від 10.04.2024

Кримінальне

Вищий антикорупційний суд

Кравчук О. О.

Ухвала від 10.04.2024

Кримінальне

Вищий антикорупційний суд

Кравчук О. О.

Ухвала від 12.03.2024

Кримінальне

Вищий антикорупційний суд

Кравчук О. О.

Ухвала від 12.03.2024

Кримінальне

Вищий антикорупційний суд

Кравчук О. О.

Ухвала від 11.03.2024

Кримінальне

Вищий антикорупційний суд

Кравчук О. О.

Ухвала від 06.03.2024

Кримінальне

Вищий антикорупційний суд

Кравчук О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні