Ухвала
від 11.03.2024 по справі 922/2672/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під`їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

"11" березня 2024 р.м. ХарківСправа № 922/2672/23

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Міньковського С.В.

при секретарі судового засідання Чернова В.О.

за участю сторін: розпорядник майна - Саутенко С.О. (свідоцтво),

пр-к ТОВ "Адванс Лізинг" - адвокат Талоконов К.В. (ордер АЕ №1196998 від 26.04.2023, в режимі ВКЗ);

пр-к ТОВ "Адама Україна" - Козачок І.П. (в режимі вкз, ордер АІ №1447263 від 23.08.2023),

пр-к ТОВ "ТБ "Новаагро"- Кожушний К.С. (ордер АХ №116743 від 07.03.2024),

пр-к АТ "ПроКредит Банк" - Хомич А.А. (дов. від 02.08.2023 р., свідоцтво адвоката ДН №5237 від 31.10.2018),

пр-к боржника - Чуб С.В. (ордер серії АХ №1176796 від 07.03.2024 р.),

Розглянувши справу

за заявою Товариство з обмеженою відповідальністю "Торговий будинок "Новаагро"

до Товариство з обмеженою відповідальністю "Дмитрович"

про визнання банкрутом

та заяву про затвердження мирововї угоди між кредитором ТОВ "ТБ "Новаагро" та боржником

ВСТАНОВИВ:

КОРОТКИЙ ЗМІСТ СПРАВИ.

Ухвалою від 25.07.2023 господарський суд відкрив провадження у справі про банкрутство ТОВ "Дмитрович", здійснив оприлюднення оголошення про відкриття справи про банкрутство на веб-сайті Судової влади України (ВГСУ), призначив розпорядником майна арбітражного керуючого Саутенко С.О.

Оголошення про відкриття справи про банкрутство опубліковано на веб-сайті Судової влади України (ВГСУ) 27.07.2023 № 71086.

Ухвалою від 07.12.2023 за результатом проведення попереднього засідання суд визнав вимоги кредиторів, що вносяться розпорядником майна до реєстру вимог кредиторів.

12.02.2024 до господарського суду Харківської області із спільною заявою звернулися кредитор ТОВ "ТБ "Новаагро" та боржник ТОВ "Дмитрович" в межах справи про банкрутство відповідно до вимог ст.192 ГПК України про затвердження мирової угоди від 09.02.2024, яка була укладена між кредитором ТОВ "ТБ "Новаагро" та боржником ТОВ "Дмитрович".

Присутній в судовому засіданні розпорядник майна, представник кредитора ТОВ "ТБ "Новаагро" та представник боржника підтримали заяву про затвердження мирової угоди з боржником.

ФАКТИЧНІ ОБСТАВИНИ ТА ВИСНОВОК СУДУ.

Розглянувши подану суду заяву про затвердження мирової угоди від 12.02.2024, мирову угоду від 09.02.2024, розглянувши матеріали справи, вислухавши пояснення розпорядника майна та представника боржника, суд вважає, що подана мирова угода підлягає судом затвердженню на підставі наступного.

Ухвалою від 25.07.2023 господарський суд відкрив провадження у справі про банкрутство ТОВ "Дмитрович", здійснив оприлюднення оголошення про відкриття справи про банкрутство на веб-сайті Судової влади України (ВГСУ), призначив розпорядником майна арбітражного керуючого Саутенко С.О., зобов`язав розпорядника майна надати суду відомості про результат розгляду вимог кредиторів в строк до 29.08.2023, встановив строк проведення розпорядником майна інвентаризації майна боржника до 05.09.2023 та призначив дату проведення попереднього засідання суду.

Ухвалою від 07.12.2023 визнано вимоги кредиторів, що вносяться розпорядником майна до реєстру вимог кредиторів: ТОВ "ТБ "Новаагро" на загальну суму 5 723 462,58 грн та судові витрати на суму 107240,00 грн; ТОВ "Адама Україна" в сумі 6473 523,81 грн та 5368 грн судового збору. Заяву ТОВ "Агрії Україна" з грошовими вимогами до боржника залишено без розгляду.

За приписами ч. 1 ст. 3 ГПК України, судочинство в господарських судах здійснюється відповідно до Конституції України, цього Кодексу, Закону України "Про міжнародне приватне право", Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", а також міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України.

Згідно ч. 3 наведеної статті, судочинство у господарських судах здійснюється відповідно до закону, чинного на час вчинення окремої процесуальної дії, розгляду і вирішення справи.

Відповідно до ст. 2 Кодексу України з процедур банкрутства (далі - Кодекс, КУзПБ) провадження у справах про банкрутство регулюється цим Кодексом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законами України.

Кодекс України з процедур банкрутства (далі - КУзПБ) - є спеціальним законодавчим актом, що встановлює умови та порядок відновлення платоспроможності боржника - юридичної особи або визнання його банкрутом з метою задоволення вимог кредиторів, а також відновлення платоспроможності фізичної особи.

Зазначений кодекс не містить такої судової процедури як мирова угода, на відміну від попереднього Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом". Проте, статтею 90 Кодексу України з процедур банкрутства визначено, що суд закриває провадження у справі про банкрутство в разі укладення мирової угоди між боржником та кредиторами відповідно до статті 192 Господарського процесуального кодексу України (п. 11 цієї статті). Укладення мирової угоди між кредиторами та боржником можливо на будь-якої стадії провадження у справі про неспроможність.

Отже, укладення мирової угоди у справі про банкрутство між кредиторами та боржником передбачено нормою ст. 192 ГПК України, яка укладається сторонами з метою врегулювання спору на підставі взаємних поступок і має стосуватися лише прав та обов`язків сторін. У мировій угоді сторони можуть вийти за межі предмета спору за умови, якщо мирова угода не порушує прав чи охоронюваних законом інтересів третіх осіб. Сторони можуть укласти мирову угоду і повідомити про це суд, зробивши спільну письмову заяву, на будь-якій стадії судового процесу. До ухвалення судового рішення у зв`язку з укладенням сторонами мирової угоди, суд роз`яснює сторонам наслідки такого рішення, перевіряє, чи не обмежені представники сторін вчинити відповідні дії. Укладена сторонами мирова угода затверджується ухвалою суду, в резолютивній частині якої зазначаються умови угоди. Затверджуючи мирову угоду, суд цією самою ухвалою одночасно закриває провадження у справі.

Таким чином, мирова угода є інструментом врегулювання спору на підставі взаємних поступок сторін та має стосуватися прав та обов`язків сторін спору.

Відповідно до частин 2 та 3 статті 193 ГПК України ухвала про затвердження мирової угоди є виконавчим документом та має відповідати вимогам до виконавчого документа, встановленим Законом України "Про виконавче провадження", ухвала суду про затвердження мирової угоди може бути подана для її примусового виконання в порядку, передбаченому для виконання судових рішень. Ухвала суду про закриття провадження у справі за наслідком укладення мирової угоди є підставою відмови в майбутньому у відкритті провадження у справі (пункт 2 частини 1 статті 175 ГПК України).

Подана до суду мирова угода від 09.02.2024 відповідає вищевказаним вимогам Кодексу України з процедур банкрутства, оскільки забезпечує баланс інтересів сторін та поновлення інтересів кредитора у порядку та строки, які визначені умовами мирової угоди.

Так, відповідно до протоколу № 2 засідання зборів кредиторів від 04.03.2024, всіма кредиторами (одноголосно) була затверджена мирова угода, укладена між забезпеченим кредитором ТОВ "ТБ "Новаагро" з боржником ТОВ "Дмитрович" на умовах визначених в мировій угоді.

Згідно умов мирової угоди від 09.02.2024 сторони кредитор ТОВ "ТБ "Новаагро" та боржник ТОВ "Дмитрович" погодились на задоволення вимог ініціюючого кредитора на загальну суму 5 607 240,00 грн до 30.11.2024 на умовах розстрочки згідно графіку (п.3 мирової угоди).

З вищенаведеного вбачається, що відповідно до статті 1 КУзПБ сторони у справі про банкрутство - це конкурсні кредитори та боржник. Мирова угода від 09.02.2024 підписана кредитором ТОВ "ТБ "Новаагро" та боржником ТОВ "Дмитрович", її умови погоджені всіма конкурсними та забезпеченими кредиторами. Зазначене говорить про те, що між сторонами та учасниками справи про банкрутство було погоджено всі умови мирової угоди.

Нормативна неврегульованість Кодексу України з процедур банкрутства стосовно питання можливості укладення мирової угоди в процедурі розпорядження майном при відсутності на протязі тривалого часу механізмів задоволення вимог кредиторів іншим шляхом, не сприяє, зокрема, завданню провадження у справі про банкрутство - відновлення платоспроможності боржника та покладає несправедливий та непропорційний тягар на його кредиторів, оскільки вони можуть бути позбавлені можливості задовольнити свої вимоги до боржника за умовами цієї мирової угоди. Вказане також не узгоджується з загальними засадами цивільного законодавства (п.6.ч.1.ст.3 ЦК України), до якого відноситься і законодавство про банкрутство, в частині справедливості, добросовісності та розумності.

Відповідно до ч.ч. 1-4 ст.192 Господарського процесуального кодексу України, мирова угода укладається сторонами з метою врегулювання спору на підставі взаємних поступок і має стосуватися лише прав та обов`язків сторін. У мировій угоді сторони можуть вийти за межі предмета спору за умови, якщо мирова угода не порушує прав чи охоронюваних законом інтересів третіх осіб.

Сторони можуть укласти мирову угоду і повідомити про це суд, зробивши спільну письмову заяву, на будь-якій стадії судового процесу.

До ухвалення судового рішення у зв`язку з укладенням сторонами мирової угоди суд роз`яснює сторонам наслідки такого рішення, перевіряє, чи не обмежені представники сторін вчинити відповідні дії.

Укладена сторонами мирова угода затверджується ухвалою суду, в резолютивній частині якої зазначаються умови угоди. Затверджуючи мирову угоду, суд цією самою ухвалою одночасно закриває провадження у справі.

Враховуючи вищенаведене, суд вважає за необхідне затвердити мирову угоду, укладену між кредитором ТОВ "ТБ "Новаагро" в особі директора Максима Пилипенко та боржником ТОВ "Дмитрович" в особі директора Дмитра Крикухи, яка надасть можливість розрахуватися повністю з кредитором. Мирова угода не порушує права та обов`язки кредиторів та боржника.

За таких обставин, керуючись ст.ст. 1, 2, Преамбулою Кодексу України з процедур банкрутства, ст.ст. 192, 233-235 ГПК України, суд -

УХВАЛИВ:

1. Спільну заяву кредитора ТОВ "ТБ "Новаагро" та боржника ТОВ "Дмитрович" про затвердження мирової угоди задовольнити.

2. Затвердити мирову угоду від 09.02.2024, яка укладена між кредитором ТОВ "ТБ "Новаагро" та боржником ТОВ "Дмитрович" наступного змісту:

"МИРОВА УГОДА

місто Харків 09 лютого 2024 року

1. Ініціюючий кредитор та Боржник підтверджують, що Ухвалою Господарського суду Харківської області від 25 липня 2023 року по справі № 922/2672/23 відкрито провадження у справі про банкрутство ТОВ «Дмитрович», визнано розмір вимог Ініціюючого кредитора в загальній сумі 5 723 462,58 грн. та судові витрати у справі про банкрутство, а саме: витрати зі сплати судового збору за подання заяви до суду в розмірі 26 840,00 грн, авансового внеску в сумі 60300 грн, витрати на професійну правничу допомогу в сумі 20100 грн.

2. Боржник визнає та підтверджує наявність зобов`язання перед Ініціюючим кредитором зі сплати грошових коштів, розмір яких визнано Ухвалою Господарського суду Харківської області від 25 липня 2023 року по справі № 922/2672/23, в загальному розмірі 5 830 702,58 грн (п`ять мільйонів вісімсот тридцять тисяч сімсот дві гривні 58 копійок), які складаються з: 4 199 196,83 грн (на підставі рішення Господарського суду Харківської області від 23.01.2023 у справі № 922/1393/22); 50 000,00 грн (на підставі додаткового рішення Господарського суду Харківської області від 30.01.2023 у справі №922/1393/22), 3% річних за неналежне виконання додаткового рішення Господарського суду Харківської області від 30.01.2023 у справі №922/1393/22 в розмірі 468,49 грн; 28% річних за користування чужими грошовими коштами в розмірі 806 400,00 грн; штрафу за порушення зобов`язання за договором поставки №0402ПФ1 від 04 лютого 2022 року в розмірі 667 397,26 грн; судові витрати у справі про банкрутство № 922/2672/23, а саме: витрати зі сплати судового збору за подання заяви до суду в розмірі 26 840,00 грн, авансового внеску в сумі 60 300,00 грн, витрати на професійну правничу допомогу в сумі 20 100,00 грн.

3. Боржник зобов`язується виконати зобов`язання зі сплати Ініціюючому кредитору грошових коштів в сумі 5 607240,00 грн (п`ять мільйонів шістсот сім тисяч двісті сорок гривень 00 копійок) в наступному порядку:

- протягом 10 днів з дати затвердження судом даної Мирової угоди Боржник зобов`язується сплати Ініціюючому кредитору грошові кошти в розмірі 2307240,00 грн (два мільйона триста сім тисяч двісті сорок гривень 00 копійок);

- до 31 березня 2024 року Боржник зобов`язується сплати Ініціюючому кредитору грошові кошти в розмірі 1050000,00 грн (один мільйон п`ятдесят тисяч гривень 00 копійок);

- до 30 листопада 2024 року Боржник зобов`язується сплати Ініціюючому кредитору грошові кошти в розмірі 2250000,00 грн (два мільйони двісті п`ятдесят тисяч гривень 00 копійок).

4. У випадку належного виконання Боржником умов пункту 3 даної мирової угоди Ініціюючий кредитор зобов`язується відмовитися від вимог до Боржника в частини сплати грошових коштів в розмірі 223 462,58 грн (двісті двадцять три тисячі чотириста шістдесят дві гривні 58 копійок) шляхом прощення боргу.

5. У випадку не виконання Боржником умов пункту 3 мирової угоди, Ініціюючий кредитор має право вимагати сплати усієї суми, визначеної у пункті 2 даної мирової угоди.

6. Неналежним виконанням Мирової угоди вважатиметься несплата Товариством з обмеженою відповідальністю "Дмитрович" навіть одного платежу в строки, визначені в пункті 3 Мирової угоди. Водночас, Товариство з обмеженою відповідальністю "Дмитрович" має право достроково виконати умови Мирової угоди.

7. Сторони Мирової угоди заявляють, що умови Мирової угоди не суперечать закону, а також, що ні в процесі її укладення, ні в процесі виконання її умов не були, не будуть і не можуть бути порушені права, свободи чи інтереси інших осіб, в тому числі й держави.

8. Мирова угода є обов`язковою для Сторін, набирає чинності з дати її затвердження судом у порядку, встановленому чинним законодавством України, діє до повного виконання Сторонами своїх зобов`язань, передбачених цією Мировою угодою.

9. Сторони засвідчують, що їм відомі наслідки підписання Мирової угоди.

10. Ухвала Господарського суду Харківської області про затвердження Мирової угоди є виконавчим документом згідно Закону України "Про виконавче провадження".

11. Якщо в процесі виконання Мирової угоди відбудуться реорганізація, зміни підпорядкованості чи форми власності однієї з Сторін або всіх Сторін, то Мирова угода зберігає силу для правонаступника такої Сторони.

12. Сторони підтверджують, що всі викладені умови Мирової угоди відповідають їх реальному волевиявленню та інтересам і породжують настання наслідків, зазначених у тексті Мирової угоди. Зміст ст. 192 ГПК України щодо наслідків підписання Мирової угоди Сторонам відомі. Умови Мирової угоди Сторонам зрозумілі.

13. Уся інформація, викладена в Мировій угоді, сприймається Сторонами як повною мірою достовірна. Кожна Сторона окремо несе повну відповідальність за недостовірність інформації, яка зазначена в Мировій угоді.

14. Мирова угода укладена та підписана Сторонами у чотирьох примірниках, які мають однакову юридичну силу, перший примірник для Ініціюючого кредитора, другий примірник для Боржника, третій для направлення Арбітражному керуючому, четвертий примірник - для суду.

15. Всі повідомлення між Сторонами з приводу Мирової угоди або її виконання відбуваються у письмовій формі.

16. При перерахуванні коштів Боржник зобов`язується вказувати в платіжних документах, що кошти перераховано на виконання Мирової угоди. В іншому разі Ініціюючий кредитор має право не прийняти оплати, як належного виконання зобов`язання за Мировою угодою, а зарахувати кошти на виконання інших зобов`язань Боржника.

ЮРИДИЧНА АДРЕСА ТА РЕКВІЗИТИ СТОРІН

Ініціюючий кредитор:

ТОВ "ТБ "Новаагро"

61002, місто Харків, вулиця Чернишевська, 66, ідентифікаційний код юридичної особи 39820081, IBAN НОМЕР_1 в АТ "Пумб" м. Київ МФО 334851, IBAN НОМЕР_2 в АТ "ОТП Банк" м. Київ МФО 300528, ІПН: 398200820318

Директор


/Максим ПИЛИПЕНКО

Боржник:

ТОВ "Дмитрович"

62501, Харківська область, Вовчанський район, місто Вовчанськ, вулиця Короленка, будинок 71, ідентифікаційний код юридичної особи 41220467, ІВАN НОМЕР_3 в АТ "ПроКредит Банк", ІВАN НОМЕР_4 в АТ "Райффайзен Банк Аваль", ІПН: 412204620081

Директор


/Дмитро КРИКУХА".

3. Ухвалу направити розпоряднику майна, боржнику, ТОВ "ТБ "Новаагро".

Дана ухвала відповідно до норм Закону України "Про виконавче провадження" є виконавчим документом, який набирає чинності з моменту його прийняття, тобто з 11 березня 2024 року, та може бути пред`явлена до виконання протягом трьох років після закінчення строку для оплати боргу та суми судового збору, визначеного в даній мировій угоді.

Стягувачем за даною ухвалою є: ТОВ "ТБ "Новаагро" (адреса: 61002, місто Харків, вулиця Чернишевська, 66, ідентифікаційний код юридичної особи 39820081).

Боржником за даною ухвалою є: Товариство з обмеженою відповідальністю "Дмитрович" (код: 41220467, адреса: Україна, 62501, Харківська обл., Вовчанський р-н, місто Вовчанськ, вулиця Короленка, будинок 71).

Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення і може бути оскаржена шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Східного апеляційного господарського суду в порядку ст.ст. 255-257 ГПК України.

Ухвала підписана 15.03.2024

Суддя Міньковський С.В.

Дата ухвалення рішення11.03.2024
Оприлюднено18.03.2024
Номер документу117695007
СудочинствоГосподарське
Сутьзатвердження мирововї угоди між кредитором ТОВ "ТБ "Новаагро" та боржником

Судовий реєстр по справі —922/2672/23

Ухвала від 11.03.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 11.03.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 11.03.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 11.03.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 11.03.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 11.03.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 11.03.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 11.03.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 11.03.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 11.03.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні