Рішення
від 08.03.2024 по справі 152/1574/23
ШАРГОРОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 152/1574/23

2/152/32/24

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

08 березня 2024 року м. Шаргород

Шаргородський районний суд Вінницької області у складі:

головуючого судді Роздорожної А.Г.

за участі секретаря судового засідання Сербіної М.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку загального позовного провадження цивільну справу

за позовомкерівника Жмеринської окружної прокуратури Вінницької області Олега Філімонова

в інтересахдержавивособі Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області

до ОСОБА_1

третя особанасторонівідповідача,яканезаявляє самостійнихвимогщодопредмета спору: Фермерське господарство «Ясована»

вимогипозивача: про припинення права власності на земельну ділянку шляхом конфіскації

учасники справи:

прокурор Гірілл І.Ю.,

представник третьої особи Яковишен С.О.,

відповідач в судове засідання не з`явилася;

негайно після закінчення судового розгляду, перебуваючи в нарадчій кімнаті, ухвалив рішення про наступне:

І. Стислий виклад позиції позивача, відповідача та третьої особи.

1. Керівник Жмеринської окружної прокуратури Вінницької області звернувся до суду з цим позовом в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області та вказав, що Жмеринською окружною прокуратурою Вінницької області за результатами вивчення питання законності використання ОСОБА_1 , громадянкою російської федерації, земельної ділянки сільськогосподарського призначення на території Джуринської сільської територіальної громади Жмеринського району (колишня назва Джуринська сільська рада Шаргородського району), встановлено порушення земельного законодавства, які полягають в порушенні вимог частини четвертої статті 81 Земельного Кодексу України щодо не відчуження іноземцем земельних ділянок сільськогосподарського призначення, прийнятих у спадщину. ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є громадянкою російської федерації. Згідно з інформацією з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна, громадянці російської федерації ОСОБА_1 на праві приватної власності належить земельна ділянка сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва з кадастровим номером 0525381400:01:003:0009 площею 1,3225 га, яка розташована на території Джуринської сільськоїтериторіальної громадиЖмеринського району(колишняназва -Джуринська сільськарада Шаргородськогорайону). Державну реєстрацію права власності ОСОБА_1 на зазначену земельну ділянку проведено 3 липня 2018 року на підставі свідоцтва про право на спадщину за заповітом від 3 липня 2018 року № 2-919, посвідченого державним нотаріусом Шаргородської державної нотаріальної контори Вінницької області, відповідного до якого спадкоємицею майна ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , є її донька ОСОБА_1 .. Вказана земельна ділянка перебуває в оренді Фермерського господарства «Ясована» на підставі договору оренди землі від 15 грудня 2020 року № 484. Строк дії договору оренди становить 10 років з правом пролонгації. ОСОБА_1 , будучи іноземним громадянином, упродовж року після набуття права власності на вищевказану земельну ділянку сільськогосподарського призначення (з 3 липня 2018 року по даний час) не відчужила її. Керівник Жмеринської окружної прокуратури Вінницької області просив припинити право власності ОСОБА_1 на земельну ділянку з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва з кадастровим номером 0525381400:01:003:0009 площею 1,3225 га, яка розташована на території Джуринської сільськоїтериторіальної громадиЖмеринського району Вінницької області, шляхом її конфіскації на користь держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області та стягнути з відповідача на користь Вінницької обласної прокуратури витрати зі сплати судового збору у сумі 2684 грн (а.с.2-17).

2. Напідтвердження позовнихвимог керівникЖмеринської окружноїпрокуратури Вінницькоїобласті надав: копію інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна, копію свідоцтва про право на спадщину за заповітом, копію державного акта на право власності на земельну ділянку, копію договору земельної ділянки, копію заяви про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, копії відповідей Джуринської сільської ради, Управління ДМС України у Вінницькій області, Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області та Шаргородського відділу державної реєстрації актів цивільного у Жмеринському районі Вінницької області, копію витягу із технічної документації з нормативної грошової оцінки земельних ділянок.

3. 14 листопада 2023 року від Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області до суду надійшли пояснення, в яких представник просить позовну заяву задовольнити та судові засіданні по даній справі проводити без участі представника Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області (а.с.65-67).

4. 10 січня 2024 року від представника третьої особи до суду надійшла заява про застосування строку позовної давності, в якій він просить відмовити у задоволенні позову з підстав пропущення прокурором строку позовної давності (а.с.191).

5. Відповідачвідзивунапозовнеподала.

ІІ. Заяви (клопотання) учасників справи.

6. Разом з позовною заявою до суду керівником Жмеринської окружноїпрокуратури Вінницькоїобласті подано клопотання про витребування доказів, в якому він просить витребувати з Шаргородської державної нотаріальної контори Вінницької області копію спадкової справи №1/2018 ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с.48-51).

ІІІ. Інші процесуальні дії у справі.

7.Ухвалою суду від 9 листопада 2023 року позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі. Цією ж ухвалою прийнято рішення про розгляд справи у порядку загального позовного провадження. Вказаною ухвалою суду відповідачеві запропоновано надати в строк до 5 грудня 2023 року відзив на позовну заяву; зобов`язано Шаргородську державну нотаріальну контору Вінницької області в строк до 5 грудня 2023 року надати Шаргородськомурайонному судукопію спадковоїсправи №1/2018 ОСОБА_2 ,яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 та постановлено здійснити виклик відповідача в підготовче судове засідання шляхом розміщення оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України (а.с.58).

8.Копія позовної заяви з додатками були надіслані відповідачу за адресою місцязнаходження нерухомого майна. Поштова кореспонденція, що була надіслана відповідачу, повернулася до суду (а.с.187).

9. Ухвалою суду від 5 грудня 2023 року підготовче провадження закрито та справа призначена до судового розгляду, постановлено здійснити виклик відповідача в судове засідання шляхом розміщення оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України (а.с.127).

10. Відповідно до оголошень про виклик особи зареєстроване місце проживання (перебування), місцезнаходження чи місце робити якої невідоме, розміщеного на офіційному веб-сайті судової влади України, відповідача двічі належним чином повідомлено про розгляд даної справи у суді (а.с.129,138).

11. Таким чином, відповідач в судове засідання не з`явилася, хоча була належним чином повідомлена про час, дату та місце його проведення, відзиву на позов не подавала. Відповідно до частини першої статті 281 ЦПК України 10 січня 2024 року судом було постановлено ухвалу про заочний розгляд справи.

ІV. Фактичні обставини, встановлені Судом.

12. Згідно з копією інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна №329137338 від 13 квітня 2023 року, земельна ділянка з кадастровим номером 0525381400:01:003:0009, площею 1,3225 га, призначена для ведення товарного сільськогосподарського виробництва та знаходиться на території Дужринської сільської ради Шаргородського району Вінницької області. Ця земельна ділянка належить на праві приватної власності ОСОБА_1 (країна громадянства російська федерація) та перебуває в оренді Фермерського господарства «Ясована» на підставі договору оренди землі від 15 грудня 2020 року №484, строком до 15 грудня 2030 року, з правом пролонгації (а.с.22-23).

13. Відповідно до копії свідоцтва про право на спадщину за заповітом від 3 липня 2018 року, спадкоємицею зазначеного в заповіті майна ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , є її донька ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка зареєстрована в російській федерації. Спадщина складається з земельної ділянки площею 1,3225 гектарів, розташованої на території Джуринської сільської ради Шаргородського району Вінницької області, кадастровий номер 0525381400:01:003:0009, цільове призначення: для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що належить спадкодавиці на підставі Державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯД №402803, виданого Шаргороською райдержадміністрацією Вінницької області 15 липня 2008 року та зареєстрованого в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі №01:08:814:00543 (а.с.24).

14. Згідно з копією державного акта на право власності на земельну ділянку серії ЯД №402803 від 15 липня 2008 року, власником земельної ділянки площею 1,3225 га, яка розташована на території Джуринської сільської ради Шаргородського району Вінницької області, призначеної для ведення товарного сільськогосподарського виробництва була ОСОБА_2 (а.с.25).

15. Відповідно до копії договору оренди земельної ділянки №484 від 15 грудня 2020 року, орендодавець ОСОБА_1 надала Фермерському господарству «Ясована», в особі голови Яковишена С.О., в строкове платне користування земельну ділянку сільськогосподарського призначення, яка знаходиться на території Джуринської сільської ради Шаргородського району Вінницької області, розміром 1,3225 га, кадастровий номер 0525381400:01:003:0009, строком на 10 років (а.с.26-28, 201-204).

16. 3 липня 2018 року ОСОБА_1 (громадянка російської федерації) звернулася із заявою про державну реєстрацію прав та їх обтяжень (щодо права власності) земельної ділянки з кадастровим номером 0525381400:01:003:0009 (а.с.29-30).

17. Згідно з копією інформації №02-18-224 від 26 квітня 2023 року, Джуринська сільська рада інформує, що на території Джуринської ОТГ не проживає ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.32).

18. Відповідно до копії повідомлення №0501.5-3128/05.3-23 від 3 травня 2023 року, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за обліками УДМС у Вінницькій області не значиться (а.с.36).

19. Згідно з копією витягу № НВ-9929929732023 із технічної документації з нормативної грошової оцінки земельних ділянок від 16 жовтня 2023 року, нормативна грошова оцінка земельної ділянки з кадастром номером 0525381400:01:003:0009 становить 29441,04 грн (а.с.41).

20. Відповідно до копії повідомлення №686-8.2-38 від 20 жовтня 2023 року, Шаргородський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Жмеринському районі Вінницької області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) повідомив про відсутність актового запису про смерть ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , при цьому, в архіві відділу державної реєстрації актів цивільного стану відсутні відомості щодо актових записів, що були зареєстровані компетентними органами іноземних держав (а.с.44).

21. Згідно з копією спадкової справи №1/2018 до майна померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_2 , яка заведена 3 січня 2018 року та закінчена 3 липня 2018 року Шаргородською державною нотаріальною конторою, ОСОБА_1 звернулася до державної нотаріальної контори із заявами, в яких вказала, що ІНФОРМАЦІЯ_2 померла її мати ОСОБА_2 , яка постійно проживала та була зареєстрована в с. Джурин Шаргородського району Вінницької області та залишила на її ім`я заповіт. На день її смерті залишилося спадкове майно, яке відповідач приймає. Спадкове майно складається з земельної ділянки площею 1,3225 гектарів, розташованої на території Джуринської сільської ради Шаргородського району Вінницької області, кадастровий номер 0525381400:01:003:0009, призначеної для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що належить спадкодавиці на підставі Державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯД №402803, яке вона прийняла, та просила видати на її ім`я свідоцтво про право на спадщину за заповітом на майно, яке вона вказала. Також, повідомила, що спадкоємців згідно статті 1241 ЦК України та осіб з якими померла проживала однією сім`єю, але не перебувала у шлюбі немає, спадковий договір покійною ні з ким не укладався. 3 липня 2018 року державним нотаріусом Шаргородської державної нотаріальної контори Вінницької області Хлапоніним О.О. видано свідоцтво про право на спадщину за заповітом на ім`я спадкоємиці ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Спадщина, на яку видане це свідоцтво, складається з земельної ділянки площею 1,3225 гектарів, розташованої на території Джуринської сільської ради Шаргородського району Вінницької області, кадастровий номер 0525381400:01:003:0009,цільове призначенняземельної ділянки: для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що належить спадкодавиці на підставі Державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯД №402803, виданого Шаргородською райдержадміністрацією Вінницької області 15 липня 2008 року та зареєстрованого в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі за №01:08:814:00543 (а.с.75-125).

22. Під час судового розгляду судом також було допитано в якості свідка ОСОБА_2 , який повідомив, що є родичем відповідачки. На його ім`я відповідачка видала довіреність, на підставі якої саме він підписував з орендодавцем договір оренди спірної земельної ділянки з третьою особою. Свідок повідомив, що через застосунок «Вайбер» спілкується з відповідачкою і їй відомо про перебування на розгляді в Шаргородському районному суді цього позову. Відповідачка, яка є уродженкою с. Джурин Жмеринського району, має намір в майбутньому повернутися в Україну. Через свідка просила суд відмовити в задоволенні позову та надати їй час і можливість приїхати на територію України для відчуження земельної ділянки за договором.

V. Оцінка Суду.

23. Частиною першоюстатті 15 ЦК Українивизначено право кожної особи на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

24. Відповіднодочастинипершоїстатті16ЦКУкраїникожнаособа має право в порядку, встановленому законом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

25. Відповідно до статті 13 Конституції України земля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території України, природні ресурси її континентального шельфу, виключної (морської) економічної зони є об`єктами права власності Українського народу. Від імені Українського народу права власника здійснюють органи державної влади та органи місцевого самоврядування в межах, визначених цією Конституцією. Кожний громадянин має право користуватися природними об`єктами права власності народу відповідно до закону. Власність зобов`язує. Власність не повинна використовуватися на шкоду людині і суспільству. Держава забезпечує захист прав усіх суб`єктів права власності і господарювання, соціальну спрямованість економіки. Усі суб`єкти права власності рівні перед законом.

26. Згідно з статтею 14 Конституції України земля є основним національним багатством, що перебуває під особливою охороною держави. Право власності на землю гарантується. Це право набувається і реалізується громадянами, юридичними особами та державою виключно відповідно до закону.

27. Відповідно до статті 41 Конституції України кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності. Право приватної власності набувається в порядку, визначеному законом. Громадяни для задоволення своїх потреб можуть користуватися об`єктами права державної та комунальної власності відповідно до закону. Ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право приватної власності є непорушним. Примусове відчуження об`єктів права приватної власності може бути застосоване лише як виняток з мотивів суспільної необхідності, на підставі і в порядку, встановлених законом, та за умови попереднього і повного відшкодування їх вартості. Примусове відчуження таких об`єктів з наступним повним відшкодуванням їх вартості допускається лише в умовах воєнного чи надзвичайного стану. Конфіскація майна може бути застосована виключно за рішенням суду у випадках, обсязі та порядку, встановлених законом. Використання власності не може завдавати шкоди правам, свободам та гідності громадян, інтересам суспільства, погіршувати екологічну ситуацію і природні якості землі.

28. Згідно з статтею 319 ЦК України власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд. Власник має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, які не суперечать закону. При здійсненні своїх прав та виконанні обов`язків власник зобов`язаний додержуватися моральних засад суспільства. Усім власникам забезпечуються рівні умови здійснення своїх прав. Власність зобов`язує. Власник не може використовувати право власності на шкоду правам, свободам та гідності громадян, інтересам суспільства, погіршувати екологічну ситуацію та природні якості землі. Держава не втручається у здійснення власником права власності. Діяльність власника може бути обмежена чи припинена або власника може бути зобов`язано допустити до користування його майном інших осіб лише у випадках і в порядку, встановлених законом. Особливості здійснення права власності на культурні цінності встановлюються законом.

29. Відповідно до статті 321 ЦК України право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні. Особа може бути позбавлена права власності або обмежена у його здійсненні лише у випадках і в порядку, встановлених законом. Примусове відчуження об`єктів права власності може бути застосоване лише як виняток з мотивів суспільної необхідності на підставі і в порядку, встановлених законом, та за умови попереднього та повного відшкодування їх вартості, крім випадків, встановленихчастиною другою статті 353цього Кодексу.

30. Згідно з частинами першою та другою статті 38 Закону України «Про міжнародне приватне право» право власності та інші речові права на нерухоме та рухоме майно визначаються правом держави, у якій це майно знаходиться, якщо інше не передбачено законом Належність майна до нерухомих або рухомих речей, а також інша класифікація майна визначаються правом держави, у якій це майно знаходиться.

31. Відповідно до статті 39 Закону України «Про міжнародне приватне право» виникнення та припинення права власності та інших речових прав визначається правом держави, у якій відповідне майно перебувало в момент, коли мала місце дія або інша обставина, яка стала підставою для виникнення або припинення права власності та інших речових прав, якщо інше не передбачено законом або міжнародним договором України. Право, яке застосовується до виникнення та припинення права власності та інших речових прав, що є предметом правочину, визначається відповідно до частини першої цієї статті, якщо інше не встановлено за згодою сторін. Вибір права сторонами правочину не зачіпає прав третіх осіб. Виникнення права власності внаслідок набувальної давності визначається правом держави, у якій майно знаходилося на момент спливу строку набувальної давності.

32. Згідно з статтею 373 ЦК Україниземля є основним національним багатством, що перебуває під особливою охороною держави. Право власності на землю гарантуєтьсяКонституцією України. Право власності на землю (земельну ділянку) набувається і здійснюється відповідно до закону. Право власності на земельну ділянку поширюється на поверхневий (ґрунтовий) шар у межах цієї ділянки, на водні об`єкти, ліси, багаторічні насадження, які на ній знаходяться, а також на простір, що є над і під поверхнею ділянки, висотою та глибиною, які необхідні для зведення житлових, виробничих та інших будівель і споруд. Власник земельної ділянки має право використовувати її на свій розсуд відповідно до її цільового призначення. Власник земельної ділянки може використовувати на свій розсуд все, що знаходиться над і під поверхнею цієї ділянки, якщо інше не встановлено законом та якщо це не порушує прав інших осіб.

33. Відповідно до частин першої, другої та четвертої статті 374 ЦК Українисуб`єктами права власності на землю (земельну ділянку) є фізичні особи, юридичні особи, держава, територіальні громади. Іноземці, особи без громадянства можуть набувати право власності на землю (земельні ділянки) відповідно до закону. Права та обов`язки суб`єктів права власності на землю (земельну ділянку) встановлюються законом.

34. Згідно зстаттею 378 ЦК України право власності особи на земельну ділянку може бути припинене за рішенням суду у випадках, встановлених законом.

35. Відповідно до пункту а) частини першої статті 80 ЗК Українисуб`єктами права власності на землю є громадяни та юридичні особи - на землі приватної власності.

36. Згідно з частинами другою четвертою статті 81 ЗК України іноземці та особи без громадянства можуть набувати права власності на земельні ділянки несільськогосподарського призначення в межах населених пунктів, а також на земельні ділянки несільськогосподарського призначення за межами населених пунктів, на яких розташовані об`єкти нерухомого майна, що належать їм на праві приватної власності. Іноземці та особи без громадянства можуть набувати права власності на земельні ділянки відповідно до частини другої цієї статті у разі: а) придбання за договором купівлі-продажу, ренти, дарування, міни, іншими цивільно-правовими угодами; б) викупу земельних ділянок, на яких розташовані об`єкти нерухомого майна, що належать їм на праві власності; в) прийняття спадщини. Землі сільськогосподарського призначення, прийняті у спадщину іноземцями, а також особами без громадянства, протягом року підлягають відчуженню.

37. Відповідно до пункту д) статті 140 ЗК Українипідставами припинення права власності на земельну ділянку є конфіскація за рішенням суду.

38. Згідно зчастинамипершою,другою,четвертоюстатті145ЗКУкраїни якщо до особи переходить право власності на земельну ділянку, яка за цим Кодексом не може набуватися нею у власність, ця ділянка підлягає відчуженню її власником протягом року з моменту переходу такого права. У разіякщовідповіднодозаконувласникземельноїділянки зобов`язанийвідчужитиїїпротягомпевногострокуіземельна ділянканебулавідчуженанимпротягомтакогостроку,такаділянкапідлягаєконфіскаціїзарішеннямсуду. Позов про конфіскацію земельної ділянки подається до суду органом, що здійснює державний контроль за використанням та охороною земель. Конфіскована земельна ділянка за рішенням суду підлягає продажу на земельних торгах. Ціна проданої на земельних торгах земельної ділянки, за вирахуванням витрат, пов`язаних з її продажем, виплачується її колишньому власнику.

39. Відповідно до пункту в) частини першої статті 143 ЗК України примусове припинення прав на земельну ділянку здійснюється у судовому порядку у разі конфіскації земельної ділянки.

40. Згідно з пунктом 10 частини першої статті 346 ЦК України право власності припиняється у разі конфіскації.

41. Відповідно до статті 354 ЦК України до особи може бути застосовано позбавлення права власності на майно за рішенням суду як санкція за вчинення правопорушення (конфіскація) у випадках, встановлених законом. Конфісковане майно переходить у власність держави безоплатно, крім випадків, визначених законом. Обсяг та порядок конфіскації майна встановлюються законом.

42. Судом встановлено, що відповідач, будучи іноземним громадянином, набула 3 липня 2018 року право власності на земельну ділянку з кадастровим номером 0525381400:01:003:0009 площею 1,3225 га, призначеної для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка знаходиться на території Джуринської сільської ради Шаргородського району Вінницької області, на підставі свідоцтва про право на спадщину за заповітом після смерті матері ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 . Проте, в порушення вимог Земельного кодексу України, відповідач впродовж року після набуття права власності на вказану земельну ділянку, добровільно її не відчужила, а тому порушене право держави, в особі Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області підлягає захисту, що полягає у припиненні права власності відповідача на земельну ділянку, шляхом її конфіскації на користь держави.

43. Що стосується заяви представника третьої особи про застосування строків позовної давності, то суд вважає цю заяву необґрунтованою, з наступних підстав.

44. Відповідно до статей 256, 257 ЦК України, позовна давність це строк,у межахякого особаможе звернутисядо судуз вимогоюпро захистсвого цивільногоправа абоінтересу. Загальна позовна давність встановлюється тривалістю у три роки.

45. Згідно з частиною першою статті 261 ЦК України, перебіг позовної давності починається від дня, коли особа довідалася або могла довідатися про порушення свого права або про особу, яка його порушила.

46. Згідно зчастинами третьоюта четвертоюстатті 267ЦК України,позовна давністьзастосовується судомлише зазаявою сторониу спорі,зробленою довинесення нимрішення. Сплив позовної давності, про застосування якої заявлено стороною у спорі, є підставою для відмови у позові.

47. Отже, початок перебігу позовної давності збігається з моментом виникнення в зацікавленої сторони права на звернення до суду з позовною заявою, тобто можливості реалізувати своє порушене право.

48. 10 січня 2024 року від представника третьої особи до суду надійшла заява, в якій він просить застосувати по даній справі строк позовної давності і відмовити в задоволенні позову у зв`язку з пропуском прокурорм строку позовної давності (а.с.191).

49. Судом встановлено, що відповідач, набула 3 липня 2018 року право власності на спірну земельну ділянку. В подальшому Жмеринською окружною прокуратурою Вінницької області за результатами вивчення питання законності використання ОСОБА_1 ,громадянкою російськоїфедерації,земельної ділянкисільськогосподарського призначенняна територіїДжуринської сільськоїтериторіальної громадиЖмеринського району стало відомо про порушене право, а тому позивач звернувся до суду з позовною заявою 8 листопада 2023 року, тобто після вивчення даного питання.

50. Пунктами 12 та 19 Розділу Прикінцеві та перехідні положення Цивільного кодексу України, відповідно до яких під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), строки, визначені статтями 257, 258, 362, 559, 681, 728, 786, 1293 цього Кодексу, продовжуються на строк дії такого карантину. У період дії воєнного стану в Україні, введеного Указом Президента України "Про введення воєнного стану в Україні" від 24 лютого 2022 року№ 64/2022, затвердженим Законом України "Про затвердження Указу Президента України "Про введення воєнного стану в Україні" від 24 лютого 2022 року№ 2102-IX, перебіг позовної давності, визначений цим Кодексом, зупиняється на строк дії такого стану.

51. Європейський суд з прав людини наголошує на тому, що право на доступ до суду має бути ефективним. Реалізуючи пункт 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, кожна держава-учасниця Конвенції вправі встановлювати правила судової процедури, в тому числі й процесуальні заборони і обмеження, зміст яких - не допустити судовий процес у безладний рух. Разом із тим не повинно бути занадто формального ставлення до передбачених законом вимог, так як доступ до правосуддя повинен бути не лише фактичним, але і реальним. При цьому складовою правової визначеності є передбачуваність застосування норм процесуального законодавства.

52. Крім цього, чітко визначені та однакові для всіх учасників справи строки звернення до суду, здійснення інших процесуальних дій є гарантією забезпечення рівності сторін та інших учасників справи. Однак, для цього має бути також виконано умову щодо недопустимості безпідставного та необмеженого поновлення судами пропущеного строку, оскільки національним законодавством вирішення цього питання віднесено до дискреційних повноважень суду.

53. Обґрунтовуючи важливість дотримання принципу правової визначеності, ЄСПЛ сформовано практику, відповідно до якої національними судами пріоритетність має надаватися дотриманню встановлених процесуальним законом строків звернення до суду, а поновлення пропущеного строку допускається лише у виняткових випадках, коли мають місце не формальні та суб`єктивні, а об`єктивні та непереборні причини їх пропуску.

54. Європейський суд з прав людини, юрисдикція якого поширюється на всі питання тлумачення і застосування Конвенції (пункт 1 статті 32 Конвенції), наголошує, що «позовна давність це законне право правопорушника уникнути переслідування або притягнення до суду після закінчення певного періоду після скоєння правопорушення. Термін позовної давності, що є звичайним явищем у національних законодавствах держав учасників Конвенції, виконує кілька завдань, у тому числі забезпечує юридичну визначеність та остаточність, запобігаючи порушенню прав відповідачів, які можуть трапитись у разі прийняття судом рішення на підставі доказів, що стали неповними через сплив часу» (пункт 570 рішення від 20 вересня 2011 року за заявою № 14902/04 у справі ВАТ «Нафтова компанія «Юкос» проти Росії»; пункт 51 рішення від 22 жовтня 1996 року за заявами № 22083/93, 22095/93 у справі «Стаббінгс та інші проти Сполученого Королівства»).

55. Постановою Кабінету Міністрів України «Про запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19» від 11 березня 2020 року № 211 (зі змінами, внесеними постановою Кабінету Міністрів Українивід 16 березня 2020 року № 215), з метою запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19 та з урахуванням рішення Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій від 10 березня 2020 року на усій території України з 12 березня 2020 року до 3 квітня 2020року було встановлено карантин. У подальшому строк дії карантину продовжувався відповідними постановами КМУ та з 30 червня 2023 року постановою Кабінету Міністрів Українивід 27 червня 2023 року № 651, встановлений карантин з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 відмінений. Проте, період воєнного стану в Україні діє і на даний час.

56. Також, суд звертає увагу, що позовна давністьзастосовується судомлише зазаявою сторониу спорі (частина третя статті 267 ЦК України). В свою чергу, відповідно до статті 48 ЦПК України сторонами в цивільному процесі є позивач та відповідач. Третя особа не є стороною в спорі, а тому не має права звертатися із заявою про застосування строків позовної давності. Окрім цього, суд вважає, що строки позовної давності в цьому випадку не сплили.

57. Суд, давши мотивовану оцінку кожному аргументу, наведеному прокурором в позовній заяві, дослідивши обставини справи, перевіривши їх доказами, оцінивши належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності, виходячи з принципів розумності, виваженості та справедливості, дійшов висновку про задоволення позовних вимог повністю. Окремо Суд наголошує, що розгляд цієї справи два рази було відкладено для надання можливістю відповідачу мирно врегулювати спір, захистити свої права особисто чи через представника (а.с.215, 217). Однак за два місяці вказане право відповідач не реалізувала.

VI. Розподіл судових витрат.

58. Відповідно до частини першої статті 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

59. На підставі викладеного, суд вважає, що судові витрати у виді судового збору в сумі 2684 грн (а.с.1) слід стягнути з відповідачки на користь Вінницької обласної прокуратури.

Керуючись статтями2,4,5,10-13,18,258, 259,263-265,280,281,282Цивільногопроцесуальногокодексу України, Суд,

у х в а л и в :

1. Позовкерівника Жмеринської окружної прокуратури Вінницької області Олега Філімонова, що поданий в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області до ОСОБА_1 , (третя особа на стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Фермерське господарство «Ясована»), про припинення права власності на земельну ділянку шляхом конфіскації задовольнити повністю.

2. Припинити право власності ОСОБА_1 на земельну ділянку з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва з кадастровим номером 525381400:01:003:0009, площею 1,3225 га, що розташована на території Джуринської сільської територіальної громади (колишня територія Джуринської сільської ради Шаргородського району Вінницької області), шляхом її конфіскації на користь держави в особі Головного управління Держгеокадастру Вінницькій області.

3. Стягнути з ОСОБА_1 накористь Вінницької обласноїпрокуратури витрати по сплаті судового збору в сумі 2684 (дві тисячі шістсот вісімдесят чотири) грн.

Рішення може бути оскаржено протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Вінницького апеляційного суду.

Відповідач може подати заяву про перегляд заочного рішення протягом тридцяти днів з дня отримання копії заочного рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Повне рішення суду складено 18 березня 2024 року.

Ім`я (найменування) сторін :

Позивач: Головне управління Держгеокадастру у Вінницькій області, місцезнаходження вул. Келецька, 63, в м. Вінниця, код ЄДРПОУ 39767547.

Прокуратура,щозвернуласявінтересахдержави: Жмеринськаокружнапрокуратура Вінницької області, 23100, м. Жмеринка Вінницька область, вул. Національна, 6-а, ЄДРПОУ 02909909.

Відповідач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянка російської федерації, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , мешканка АДРЕСА_1 російської федерації.

Третя особа: Фермерське господарство «Ясована», місцезнаходження вул. Панаса Мирного, 5, в с. Джурин Жмеринського району Вінницької області, код ЄДРПОУ 38959446.

Головуючий суддя Андрея РОЗДОРОЖНА

Дата ухвалення рішення08.03.2024
Оприлюднено19.03.2024
Номер документу117698404
СудочинствоЦивільне
Сутьприпинення права власності на земельну ділянку шляхом конфіскації учасники справи: прокурор Гірілл І.Ю., представник третьої особи Яковишен С.О., відповідач в судове засідання не з`явилася; негайно після закінчення судового розгляду, перебуваючи в нарадчій кімнаті

Судовий реєстр по справі —152/1574/23

Рішення від 08.03.2024

Цивільне

Шаргородський районний суд Вінницької області

Роздорожна А. Г.

Рішення від 08.03.2024

Цивільне

Шаргородський районний суд Вінницької області

Роздорожна А. Г.

Ухвала від 10.01.2024

Цивільне

Шаргородський районний суд Вінницької області

Роздорожна А. Г.

Ухвала від 05.12.2023

Цивільне

Шаргородський районний суд Вінницької області

Роздорожна А. Г.

Ухвала від 09.11.2023

Цивільне

Шаргородський районний суд Вінницької області

Роздорожна А. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні