Ухвала
від 18.03.2024 по справі 344/4955/24
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 344/4955/24

Провадження № 2-о/344/169/24

У Х В А Л А

про відмову у відкритті провадження

18 березня 2024 року м. Івано-Франківськ

Суддя Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області Антоняк Т.М., ознайомившись з матеріалами заяви ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Радехівська міська рада Львівської області, ОСОБА_2 про встановлення факту родинних відносин,-

В С Т А Н О В И В:

15.03.2024 адвокат Чечелюк Олег Юрійович, який діє в інтересах ОСОБА_1 , звернувся до суду із заявою, в порядку окремого провадження, вимогами якої просить встановити факт, що має юридичне значення, зокрема те, що ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , була рідною тіткою ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Дослідивши матеріали заяви, приходжу до наступного висновку.

Згідно зі статтею 4 Цивільного процесуального кодексу України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Відповідно до статті 19 Цивільного процесуального кодексу України цивільне судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку: 1) наказного провадження; 2) позовного провадження загального або спрощеного; 3) окремого провадження.

Положеннями частини 1 статті 293 Цивільного процесуального кодексу України визначено, що окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи, або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав на підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Пунктом 5 частини 2 статті 293 Цивільного процесуального кодексу України передбачено, що суд розглядає в порядку окремого провадження справи, зокрема, про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Згідно ч.1 ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту, зокрема, родинних відносин між фізичними особами.

Відповідно до ч.2 ст.315 ЦПК України у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Справи про встановлення юридичних фактів можуть бути предметом розгляду суду в порядку окремого провадження за таких умов: факти, які підлягають встановленню, повинні мати юридичний характер, тобто відповідно до закону викликати юридичні наслідки: виникнення, зміну або припинення особистих чи майнових прав громадян або організацій. Для визначення юридичного характеру факту потрібно з`ясувати мету, для якої необхідне його встановлення. Один і той самий факт для певних осіб і для певної мети може мати юридичне значення, а для інших осіб та для іншої мети - ні. Таким чином, визначальною обставиною при розгляді заяви про встановлення певних фактів в порядку окремого провадження є те, що встановлення такого факту не пов`язане з наступним вирішенням спору про право. Такий висновок викладений у постанові Верховного Суду у справі № 302/991/19 від 15 квітня 2020 року.

Зі змісту заяви слідує, що ОСОБА_1 просить встановити факт родинних відносин, а саме, що ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , була рідною тіткою ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 . Встановлення даного факту заявник пов`язує з можливістю оформити спадкове майно після смерті батька ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Так, родинні відносини (споріднення) - це кровний зв`язок між людьми, з наявністю якого закон пов`язує виникнення, зміну чи припинення прав та обов`язків. Правове значення має як пряме споріднення так і не пряме (бокове), коли родинні зв`язки виникають за наявності спільного пращура (родоначальника). Суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки для заявника: право на спадщину, право на пенсію у зв`язку із втратою годувальника, одержання компенсації тощо.

Також, як слідує із заяви, заявниця, бажаючи прийняти спадщину після смерті батька ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , звернулася до нотаріуса з приводу оформлення права на спадщину за законом. Однак, незважаючи на подання заявником відповідей на адвокатський запит, що підтверджують факт родинних відносин між ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 з ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , приватний нотаріус Червоноградського районного нотаріального округу Юрченко О.В. прийняла постанову про відмову у вчиненні нотаріальних дій, зазначивши, що спадкоємець не подала нотаріусу документів, що підтверджують факт родинних відносин, а в реєстрі актів цивільного стану громадян відсутні відомості щодо актового запису про родинні відносини.

Відповідно до роз`яснень, наданих Пленумом Верховного Суду України у п. 23 Постанови № 7 від 30.05.2008 «Про судову практику у справах про спадкування», у разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

У порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо: згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

За таких обставин у порядку окремого провадження може бути встановлений лише певний факт, не пов`язаний із визнанням будь-якого права, а із заяви ОСОБА_1 про встановлення факту родинних відносин вбачається спір про право, який вирішується в порядку позовного провадження, тому у відкритті провадження за даною заявою слід відмовити, роз`яснивши заявниці її право звернутися до суду у порядку позовного провадження за участю спадкоємців або у разі їхньої відсутності - територіальної громади, яка має право на звернення до суду щодо питання визнання спадщини відумерлою.

Відповідно до ч. 4 ст. 315 ЦПК України суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо з заяви про встановлення факту, що має юридичне значення, вбачається спір про право.

За таких обставин, у відкритті провадження за даною заявою слід відмовити.

На підставі вищевикладеного, керуючись статтями 2, 4, 11, 15, 16, 258, 260, 293, 315 ЦПК України, -

У Х В А Л И В :

Відмовити у відкритті провадження у справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Радехівська міська рада Львівської області, ОСОБА_2 про встановлення факту родинних відносин.

Роз`яснити заявнику право на звернення до суду у порядку позовного провадження.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена в день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали.

Суддя Антоняк Т.М.

Дата ухвалення рішення18.03.2024
Оприлюднено19.03.2024
Номер документу117704021
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —344/4955/24

Ухвала від 25.04.2024

Цивільне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Антоняк Т. М.

Постанова від 17.04.2024

Цивільне

Івано-Франківський апеляційний суд

Томин О. О.

Постанова від 17.04.2024

Цивільне

Івано-Франківський апеляційний суд

Томин О. О.

Ухвала від 08.04.2024

Цивільне

Івано-Франківський апеляційний суд

Томин О. О.

Ухвала від 04.04.2024

Цивільне

Івано-Франківський апеляційний суд

Томин О. О.

Ухвала від 22.03.2024

Цивільне

Івано-Франківський апеляційний суд

Томин О. О.

Ухвала від 18.03.2024

Цивільне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Антоняк Т. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні