Ухвала
від 18.03.2024 по справі 314/642/24
ВІЛЬНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 314/642/24

Провадження № 2-о/314/42/2024

Номер рядка звіту 4

УХВАЛА

про відкриття провадження у справі

18.03.2024 м.Вільнянськ

Вільнянського районного суду Запорізької області Кіяшко В.О., розглянувши заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа орган опіки та піклування Михайлівського виконавчого комітету про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна,

ВСТАНОВИВ:

до суду звернувся ОСОБА_1 , з заявою про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна.

За формою та змістом заява відповідає вимогам ст. ст.175,177,293,294,315 ЦПК України.

Підстав для залишення заяви без руху, її поверненню чи відмові в відкритті провадження у справі, передбачених ст.ст.185,187 ЦПК України, не має.

03 серпня 2023 року набув чинностіЗакону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення доступу до безоплатної правничої допомоги» від 10 квітня 2023 року N 3022-IX.

Вказаними змінами передбачено, що розгляд справ, зокрема про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, проводиться судом за обов`язковою участю адвоката особи стосовно якої розглядається справа.

Відповідно до частини 1статті 299 ЦПК Українисправи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю заявника, особи, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її адвоката та представника органу опіки та піклування.

Відповідно до пункту 24 частини 1 статті 14 Закону України «Про безоплатну правничу допомогу» 02 червня 2011 року N 3460-VI (з останніми змінами) визначено, що право на безоплатну вторинну правничу допомогу згідно з цим Законом та іншими законами мають такі категорії фізичних осіб, а саме особи, стосовно яких суд розглядає справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною; поновлення цивільної дієздатності недієздатних фізичних осіб та фізичних осіб, цивільна дієздатність яких обмежена, звільнення від повноважень опікунів чи піклувальників таких осіб, - на правничі послуги, передбачені пунктами 2 і 3 частини другої статті 13 цього Закону, протягом розгляду справи в суді.

Відповідно до положень частини 1статті 13 Закону України «Про безоплатну правничу допомогу»безоплатна вторинна правнича допомога - вид державної гарантії, що полягає у створенні рівних можливостей для доступу осіб до правосуддя.

Пунктами 2 і 3 частини другоїстатті 13 Закону України «Про безоплатну правничу допомогу»визначено, що безоплатна вторинна правнича допомога включає такі види правничих послуг: - здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на безоплатну вторинну правничу допомогу, в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; - складення документів процесуального характеру.

Положенням про Запорізький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги, затвердженим наказом Координаційного центру з надання правової допомоги від 22 лютого 2019 року визначено, що Центр забезпечує представництво інтересів вищезазначених категорій осіб в судах, а юрисдикція Центру розповсюджується на всю територію міста Запоріжжя, Запорізької області та Оріхівської, Преображенської, Малотокмачанської територіальних громад Пологівського району.

Враховуючи, що розгляд справ, зокрема про визнання фізичної особи недієздатною, проводиться судом за обов`язковою участю адвоката особи стосовно якої розглядається справа, суддя вважає за необхідне доручити Запорізькому місцевому центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги забезпечити представництво інтересів особи стосовно якої розглядається справа ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який зареєстрований та мешкає за адресою: АДРЕСА_1 .

Керуючисьст. 187 ЦПК України,

УХВАЛИВ:

відкрити провадження у цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа орган опіки та піклування Михайлівського виконавчого комітету про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна.

Призначити цивільну справу до судового розгляду у відкритому судовому засіданні на 02квітня 2024 року о 09 год. 30 хв., в залі засідань Вільнянського районного суду Запорізької області (Запорізька область, м. Вільнянськ, вул. Бочарова, 4).

Направити заінтересованій особі копію заяви з копіями доданих до неї документів та запропонувати подати у строк до 02.04.2024 року письмові заперечення проти заяви та посилання на докази, якими вони обґрунтовуються, при відсутності заперечень надати подання про можливість призначити опікуна особі відносно якої вирішується питання про визнання недієздатною.

Розгляд справи проводити за участю присяжних.

Доручити Запорізькомумісцевому центруз наданнябезоплатної вторинноїправової допомоги забезпечити представництво інтересів особи стосовно якої розглядається справа - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який зареєстрований та мешкає за адресою: АДРЕСА_1 .

.

Сторони можуть отримати інформацію щодо даної справи в мережі Інтернет за веб-адресою сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України - https://court.gov.ua/sud0805/.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя:В. О. Кіяшко

18.03.2024

Дата ухвалення рішення18.03.2024
Оприлюднено20.03.2024
Номер документу117713415
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —314/642/24

Ухвала від 02.04.2024

Цивільне

Вільнянський районний суд Запорізької області

Кіяшко В. О.

Ухвала від 02.04.2024

Цивільне

Вільнянський районний суд Запорізької області

Кіяшко В. О.

Ухвала від 18.03.2024

Цивільне

Вільнянський районний суд Запорізької області

Кіяшко В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні