Ухвала
від 02.04.2024 по справі 314/642/24
ВІЛЬНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 314/642/24

Провадження № 2-о/314/42/2024

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02.04.2024 м. Вільнянськ

Вільнянський районний суд Запорізької області у складі:

головуючого судді Кіяшко В.О.,

за участю присяжних Сохи А.В.,

Сиц Н.В.,

секретар судового засідання Румянцева А.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду цивільну справу № 314/642/24 за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа орган опіки та піклування Михайлівського виконавчого комітету про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна,

за участю: представника ОСОБА_2 адвоката Кара Ю.М.,

встановив:

заявник ОСОБА_1 звернулася до суду з заявою про визнання особи недієздатною та призначення опікуна. У своїй заяві ОСОБА_3 просить призначити по справі судово-психіатричну експертизу.

Заявник у судовому засіданні призначити по справі судово-психіатричну експертизу стосовно ОСОБА_2 .

Суд,вислухавши заявник ОСОБА_1 ,яка просилапризначити посправі судово-психіатричнуекспертизу стосовно ОСОБА_2 ,представника ОСОБА_2 адвоката КараЮ.М.,яка незаперечувала протипризначення посправі судово-психіатричноїекспертизи, вивчивши матеріали справи, приходить до наступного висновку.

Відповідно доч.1ст.298ЦПК України суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Відповідно дост.21Закону України«Про психіатричнудопомогу» судово-психіатрична експертиза з цивільних справ призначається і проводиться на підставах та в порядку, передбачених законом. Кількість і зміст питань, за якими має бути проведена експертиза, має бути визначено судом у судовому засіданні, як це передбачено ст.ст. 103-105 ЦПК України.

Відповідно дост.7Закону України«Про судовуекспертизу» виключно державними спеціалізованими установами здійснюється судово-експертна діяльність, пов`язана з проведенням судово-психіатричних експертиз. Тому проведення відповідної судово-психіатричної експертизи може бути доручено експертам Запорізька філія судових експертиз державної установи «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України» (скорочене найменування Запорізька філія СЕ ДУ «ІСП МОЗ України») , що є державною спеціалізованою установою.

Як зазначається в п. 4 постанови Пленуму Верховного Суду України від 28 березня 1972 року №3 «Про судову практику в справах про визнання громадянина обмежено дієздатним чи недієздатним», судово-психіатрична експертиза призначається у справах про визнання громадянина недієздатним.

Відповідно доп.5ч.1ст.252ЦПК України суд може за заявою особи, яка бере участь у справі, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у разі призначення судом експертизи.

З огляду на наявність достатніх даних про психічний розлад здоров`я ОСОБА_2 , суд вважає за необхідне призначити по справі судово-психіатричну експертизу та зупинити провадження у справі.

Керуючись ст.ст. 103-105, ст. 252,ст.298,ст.ст.259,260,ст.353 ЦПК України, суд,

постановив:

клопотання задовольнити.

Призначити по справі судово-психіатричну експертизу, проведення якої доручити Запорізькій філіїсудових експертиздержавної установи«Інститут судовоїпсихіатрії Міністерстваохорони здоров`яУкраїни» (скорочененайменування Запорізькафілія СЕДУ «ІСПМОЗ України») за місцезнаходженням: 69033, місто Запоріжжя, вулиця Оріхівське шосе, 10-А, попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст.ст. 384, 385 КК України.

На вирішення експертів поставити наступні питання:

1. Чи страждає ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (РНОКПП НОМЕР_1 ), зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , який зареєстрований як внутрішньо переміщена особа та мешкає за адресою: АДРЕСА_2 , яким-небудь психічним захворюванням, якщо так, то яким і з якого часу?

Чи може ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (РНОКПП НОМЕР_1 ), зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , який зареєстрований як внутрішньо переміщена особа та мешкає за адресою: АДРЕСА_2 , за своїм психічним станом розуміти значення своїх дій та керувати ними?

Копію ухвали надіслати до Запорізької філіїСЕ ДУ«ІСП МОЗУкраїни» для виконання.

На час проведення судової психіатричної експертизи цивільну справу № 314/642/24 зупинити.

Ухвала набирає законної сили з моменту підписання суддею.

Ухвала може бути оскаржена протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення безпосередньо до Запорізького апеляційного суду.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження ухвали суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя В.О. Кіяшко

Присяжні А.В. Соха

Н.В. Сиц

02.04.2024

Дата ухвалення рішення02.04.2024
Оприлюднено04.04.2024
Номер документу118088108
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна,

Судовий реєстр по справі —314/642/24

Ухвала від 02.04.2024

Цивільне

Вільнянський районний суд Запорізької області

Кіяшко В. О.

Ухвала від 02.04.2024

Цивільне

Вільнянський районний суд Запорізької області

Кіяшко В. О.

Ухвала від 18.03.2024

Цивільне

Вільнянський районний суд Запорізької області

Кіяшко В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні