Рішення
від 13.03.2024 по справі 910/16239/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.uaРІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Київ

13.03.2024Справа № 910/16239/23Господарський суд міста Києва у складі судді Ярмак О.М., розглянув у порядку спрощеного позовного провадження без виклику сторін (без проведення судового засідання) господарську справу

за позовом Дочірнього підприємства "КиївГазЕнерджи"

до Будинку відпочинку "Конча-Заспа" Державного управління справами

про стягнення 1 308 899,94 грн.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Дочірнє підприємство "КиївГазЕнерджи" звернулось із позовом до Будинку відпочинку "Конча-Заспа" Державного управління справами про стягнення заборгованості за договором на постачання природного газу балансоутримувачу від 31.01.2020 у сумі 1 308 899,94 грн.

Господарський суд міста Києва ухвалою від 20.11.2023 відкрив провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження без виклику сторін, надав строк для реалізації сторонами процесуальних прав.

Відповідач правом на подачу відзиву на позов не скористався, ухвалу суду від 20.11.2023 в електронному вигляді отримано ним в його електронному кабінеті 21.11.2023, що підтверджується повідомленням про доставку електронного листа.

15.12.2023 позивач подав суду додаткові пояснення по справі.

Згідно положень ч. 2 ст. 178 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

Згідно положень ст. 248 ГПК України, суд розглядає справи у порядку спрощеного позовного провадження протягом розумного строку, але не більше шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі.

Відповідно до ч. 2 ст. 252 Господарського процесуального кодексу України, розгляд справи по суті в порядку спрощеного провадження починається з відкриття першого судового засідання або через тридцять днів з дня відкриття провадження у справі, якщо судове засідання не проводиться.

Відповідно до частини 4 статті 13 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи не вчиненням нею процесуальних дій.

Враховуючи належне повідомлення сторін про розгляд справи, визначений процесуальний строк для розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження, суд вбачає за можливе здійснити розгляд справи за наявними матеріалами.

Відповідно до ч. 4 ст. 240 ГПК України, у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи суд підписує рішення без його проголошення.

Розглянувши подані документи і матеріали, всебічно і повно з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, Господарський суд міста Києва

ВСТАНОВИВ:

31.01.2020 між позивачем (постачальником) та відповідачем (балансоутримувачем) укладено договір на постачання природного газу балансоутримувачу, згідно з умовами якого постачальник зобов`язується поставити у встановлений строк балансоутримувачу визначений цим договором товар - природний газ, а балансоутримувач - прийняти та оплатити постачальнику його вартість у розмірах, строки, порядку та на умовах, передбачених договором.

Пунктом 1.2. договору визначено, що до 20 числа місяця, що передує місяцю постачання газу, балансоутримувач зобов`язаний у письмовому вигляді та на електронну пошту (розділи 10 та 11 договору) надавати постачальнику подобовий графік споживання газу, у якому зазначати планові об`єми споживання на кожну добу місяця постачання. У разі ненадання (несвоєчасного надання) такого графіку газ буде постачатися в межах середньодобового планового об`єму (розділ 3).

Цим договором охоплюється забезпечення газом усієї багатоповерхової забудови (будівель), призначеної для проживання населення, і яка перебуває на балансі, оперативному управлінні чи обслуговуванні балансоутримувача чи його структурних підрозділів станом на дату підписання договору (п. 1.4 договору).

Відповідно до п. 3.1 договору об`єм (обсяг) газу, поставленого постачальником балансоутримувачу в межах договору та спожитого мешканцями як комунальної послуги, за розрахунковий період визначається за даними Оператора ГРМ (п. 3.1.1 договору) або за плановими величинами середньомісячного споживання газу в опалювальний або міжопалювальний період (п. 3.1.2 договору.)

Розрахунковим періодом за договором є календарний місяць (п. 3.2 договору).

Згідно з п. 3.3 Договору на підставі даних Оператора ГРМ про об`єм (обсяг) газу (або за плановими величинами середньомісячного споживання газу в опалювальний або міжопалювальний період) постачальником до 2-го числа місяця наступного за звітним складається та надсилається балансоутримувачу акт передачі-приймання природного газу переданого балансоутримувачу для побутових потреб у двох примірниках, по одному для кожної із сторін, в якому відображається загальна вартість поставленого балансоутримувачу газу з урахуванням всіх пільг та субсидій мешканців та показників газових лічильників.

Протягом 2-ох робочих днів з дня отримання акту передачі-приймання природного газу балансоутримувач розглядає, підписує його та повертає один примірник постачальнику, і він є основою для проведення розрахунків з постачальником (п. 3.4 Договору).

У випадку, якщо у балансоутримувача виникли претензії щодо достовірності даних, викладених в акті передачі-приймання, він повинен протягом вказаних 2-ох днів письмово направити їх на адресу постачальника, в іншому випадку сторони дійшли згоди, що відсутність письмових заперечень протягом вказаного строку є фактом повного узгодження умов такого акту, і він є основою для подальших розрахунків між сторонами (п. 3.5 Договору).

Згідно з п. 5.2.3 Договору незалежно від користування балансоутримувачем послугами КП ГІОЦ з розщеплення платежів, остаточний розрахунок за отримані послуги здійснюється до 25 числа місяця наступного за розрахунковим.

Судом встановлено, що на виконання умов договору позивачем було поставлено відповідачу протягом січня-квітня 2022 року природний газ, про що сторонами без зауважень підписано акти передачі-приймання природного газу №№ 0ЕБИ-000146 від 31.01.2022, 0ЕБИ-000262 від 28.02.2022, 0ЕБИ-000366 від 31.03.2022, копії яких додані до позову, всього на загальну суму 1 060 315,53 грн.

Всупереч ст. 74 ГПК України доказів оплати за поставлений товар відповідачем суду не надано.

Відповідно до ч. 1 ст. 509 Цивільного кодексу України зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Відповідно до ст. 11, 629 Цивільного кодексу України договір є однією з підстав виникнення зобов`язань та є обов`язковим для виконання сторонами.

Зобов`язання в силу вимог ст. 525, 526 Цивільного кодексу України має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог даного Кодексу і інших актів законодавства. Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. Аналогічна за змістом норма міститься у п.1 ст. 193 Господарського кодексу України.

Укладений між сторонами договір за своєю правовою природою є договором поставки, а відповідно до ч. 1 ст. 712 ЦК України за договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов`язується передати у встановлений строк (строки) товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов`язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов`язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму.

В силу вимог ч. 1 ст. 692 ЦК України покупець зобов`язаний оплатити товар після його прийняття або прийняття товаророзпорядчих документів на нього, якщо договором або актами цивільного законодавства не встановлений інший строк оплати товару.

Якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін) (ч. 1 ст. 530 ЦК України).

Враховуючи викладене, суд дійшов висновку, що за відсутності доказів оплати за отриманий природний газ та з огляду на те, що строк оплати є таким, що настав, вимоги про стягнення 1 060 315,53 грн. основного боргу є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Також за прострочення виконання зобов`язання із оплати товару позивачем нараховано до стягнення з відповідача 46 263,39 грн. 3% річних та 202 321,94 грн. інфляційних втрат.

Відповідно до ч. 2 ст. 625 ЦК України боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Передбачене законом право кредитора вимагати сплати боргу з урахуванням індексу інфляції та процентів річних в порядку ст. 625 Цивільного кодексу України є способами захисту його майнового права та інтересу, суть яких полягає у відшкодуванні матеріальних втрат від знецінення грошових коштів внаслідок інфляційних процесів та отриманні компенсації (плати) від боржника за користування утримуваними ним грошовими коштами, належними до сплати кредиторові.

Здійснивши перевірку заявлених до стягнення позивачем 46 263,39 грн. 3% річних та 202 321,94 грн. інфляційних втрат, судом задовольняються вказані вимоги в межах поданого розрахунку, оскільки вказані розрахунки є вірними.

Відповідно до статті 13 Господарського процесуального кодексу України судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених цим Кодексом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

За приписами статті 86 Господарського процесуального кодексу України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності.

Всупереч вказаним вимогам відповідач письмового відзиву на позов, жодних доказів на підтвердження обставин чи відсутності підстав для повернення спірної суми коштів не надав, стверджувань позивача не спростував.

Відповідно до ст. 129 ГПК України, витрати по сплаті судового збору покладаються на відповідача.

Враховуючи вкладене та керуючись ст.ст. 86, 123, 129, 233, 236-240, 250-252 Господарського процесуального кодексу України, суд -

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з Будинку відпочинку "Конча-Заспа" Державного управління справами (03131, місто Київ, Столичне шосе, інше 24км, код 03539053) на користь Дочірнього підприємства "КиївГазЕнерджи" (01103, місто Київ, Михайла Бойчука, будинок 4-Б, код 39835779) 1 060 315 (один мільйон шістдесят тисяч триста п`ятнадцять) грн. 53 коп. основного боргу, 46 263 (сорок шість тисяч двісті шістдесят три) грн. 39 коп. 3% річних, 202 321 (двісті дві тисячі триста двадцять одну) грн. 94 коп. інфляційних втрат, 19 633 (дев`ятнадцять тисяч шістсот тридцять три) грн. 50 коп. судового збору.

3. Видати наказ після набрання судовим рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили відповідно до статті 241 ГПК України та може бути оскаржене до апеляційної інстанції в строки та порядку передбаченому розділом ІV ГПК України.

Суддя О.М.Ярмак

Дата ухвалення рішення13.03.2024
Оприлюднено20.03.2024
Номер документу117716595
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 1 308 899,94 грн

Судовий реєстр по справі —910/16239/23

Ухвала від 19.04.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ярмак О.М.

Ухвала від 05.04.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ярмак О.М.

Рішення від 13.03.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ярмак О.М.

Ухвала від 20.11.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ярмак О.М.

Ухвала від 30.10.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ярмак О.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні