Ухвала
від 18.03.2024 по справі 597/402/24
ЗАЛІЩИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №597/402/24

Провадження №2-з/597//5/2024

УХВАЛА

Іменем України

"18" березня 2024 р. м. Заліщики

Суддя Заліщицького районного суду Тернопільської області Торська І.В., ознайомившись із заявою Управління Тернопільсько-Бучацької єпархії Української Православної Церкви (Православної Церкви України) про забезпечення позову яка подана одночасно із позовною заявою у цивільній справі за позовом Управління Тернопільсько-Бучацької єпархії Української Православної Церкви (Православної Церкви України) до ОСОБА_1 про витребування майна з чужого незаконного володіння,

В С Т А Н О В И Л А:

15.03.2024 року Управління Тернопільсько-Бучацької єпархії Української Православної Церкви (Православної Церкви України) звернулось до суду із заявою про забезпечення позову одночасно із пред`явленням позову до суду, в якій просить:

накласти арешт на нежитлову будівлю залишки початку будівництва гідроелектростанції, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна:987568261220, загальною площею 350,4 кв.м., що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , право власності на яке зареєстроване за ОСОБА_1 (реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_1 , місце проживання: АДРЕСА_2 ).

Перевіривши надані матеріали, вважаю за необхідне заяву Управління Тернопільсько-Бучацької єпархії Української Православної Церкви (Православної Церкви України) про забезпечення позову повернути заявнику, виходячи з наступного.

Відповідно до ст.149 Цивільного процесуального кодексу України(даліЦПК України), суд за заявою учасника справи має право вжити передбачених статтею 150 цього Кодексузаходів забезпечення позову. Забезпечення позову допускається як до пред`явлення позову, так і на будь якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист, або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду, а також з інших підстав, визначених законом.

Забезпечення позовуце надання позивачеві тимчасової правової охорони його прав та інтересів, за захистом яких він звернувся до суду, до вирішення спору судом та набрання рішенням суду законної сили. Заходи забезпечення позову є втручанням суду у спірні правовідносини до їх вирішення, тому вони повинні застосовуватися судом з підстав та в порядку, прямо передбаченому законом.

Статтею 151 ЦПК Українивизначено вимоги до форми та змісту заяви про забезпечення позову.

До заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі (ч.6ст.151 ЦПК України).

Так, згідно заяви Управління Тернопільсько-Бучацької єпархії Української Православної Церкви (Православної Церкви України) про забезпечення позову в частині «додатки:» зазначено, докази сплати судового збору за подання заяви про вжиття заходів про забезпечення позову, однак відповідно до Акту №1 про відсутність вкладень або порушень цілісності від 15.03.2024 року, який складений уповноваженими працівниками суду, такий додаток до заяви про вжиття заходів забезпечення позову не додано.

А, відтак, заява про забезпечення позову (реєстраційний номер 1040 від 15.03.2024 року) не оплачена судовим збором.

Відповідно до ч.10ст.153 ЦПК України, суд, встановивши, що заяву про забезпечення позову подано без додержання вимогстатті 151 цього Кодексу, повертає її заявнику, про що постановляє ухвалу.

Таким чином, заява про забезпечення позову підлягає поверненню Управління Тернопільсько-Бучацької єпархії Української Православної Церкви (Православної Церкви України).

Разом з тим, вважаю за необхідне роз`яснити, що повернення заяви про забезпечення позову не позбавляє заявника повторно подати заяву про забезпечення позову, якщо перестануть існувати обставини, що стали підставою для повернення заяви про забезпечення позову.

Відтак керуючись ст.ст.149, 153, 260 Цивільного процесуального кодексу України, суд,

П О С Т А Н О В И В :

Заяву Управління Тернопільсько-Бучацької єпархії Української Православної Церкви (Православної Церкви України) про забезпечення позову яка подана одночасно із позовною заявою у цивільній справі за позовом Управління Тернопільсько-Бучацької єпархії Української Православної Церкви (Православної Церкви України) до ОСОБА_1 про витребування майна з чужого незаконного володінняповернути заявнику.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала може бути оскаржена шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Тернопільського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Учасник справи, якому повна ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарженняякщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя Ірина ТОРСЬКА

Дата ухвалення рішення18.03.2024
Оприлюднено20.03.2024
Номер документу117735040
СудочинствоЦивільне
Сутьвитребування майна з чужого незаконного володіння

Судовий реєстр по справі —597/402/24

Ухвала від 22.04.2024

Цивільне

Заліщицький районний суд Тернопільської області

Торська І. В.

Ухвала від 22.03.2024

Цивільне

Заліщицький районний суд Тернопільської області

Торська І. В.

Ухвала від 18.03.2024

Цивільне

Заліщицький районний суд Тернопільської області

Торська І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні