Ухвала
від 19.03.2024 по справі 442/5001/23
ДРОГОБИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 442/5001/23

Провадження № 2/442/68/2024

УХВАЛА

підготовчого судового засідання

19 березня 2024 року Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області в складі:

головуючого судді Коваля Р.Г.,

з участю секретаря судового засідання Чолавін Н.П.,

розглянувши увідкритому підготовчомусудовому засіданнів залісуду вмісті Дрогобичіцивільну справуза позовом Івано-Франківського національного медичного університету до ОСОБА_1 про стягнення коштів за навчання, -

в с т а н о в и в :

Позивач Івано-Франківський національний медичний університет в особі ректора Миколи Рожка 20.07.2023 звернувся у Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області з позовною заявою, в якій просить ухвалити рішення про стягнення з відповідача ОСОБА_1 на користь Івано-Франківського національного медичного університету коштів, затрачених навчання у розмірі 155298 грн. 91 коп.

Згідно протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями Дрогобицького міськрайонного суду Львівської області від 20.07.2023 головуючим суддею щодо розгляду вищевказаної позовної заяви визначено суддю Коваля Р.Г..

30.10.2023, на адресу суду від відповідача ОСОБА_1 постив відзив на позовну заяву.

09.11.2023, позивачем на адресу суду поступила відповідь на відзив.

Відповідачем ОСОБА_1 надано суду заперечення на відповідь позивача на відзив, яке судом зареєстровано 20.11.2023.

На адресу суду поступили заяви від ОСОБА_2 та ОСОБА_3 про залучення їх до справи в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на стороні відповідача.

Заяви мотивовані тим, що враховуючи значну ціну позову, наявність у них вартісного майна, якими вони володіють спільно з відповідачкою ОСОБА_1 та прийняте рішення може вплинути на їх майнові, соціальні та особисті права.

Крім цього відповідачем ОСОБА_1 подано клопотання про витребування у позивача оригіналів письмових доказів, які зазначені в клопотанні.

Ухвалою судді Дрогобицького міськрайонного суду Львівської області Коваля Р.Г. від 10.01.2024, суддею Дрогобицького міськрайонного суду прийнято рішення про здійснення переходу з розглядув порядкуспрощеного позовногопровадження безвиклику сторінцивільної справиза позовноюзаявою Івано-Франківськогонаціонального медичногоуніверситету до ОСОБА_1 простягнення коштівза навчанняв розглядсправи заправилами загальногопозовного провадженнята замінусудового засіданнядля розглядусправи посуті підготовчимсудовим засіданням. Призначено підготовче судове засідання у справі в приміщенні Дрогобицького міськрайонного суду Львівської області, що за адресою: м. Дрогобич, вул. Лесі Українки, буд. 32 на 31 січня 2024 року о 09 год. 30 хв..

Суд розглянув заяви ОСОБА_2 та ОСОБА_3 про залучення їх до справи в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на стороні відповідача, клопотання відповідача ОСОБА_1 про витребування у позивача оригіналів письмових доказів, які зазначені в клопотанні, приходить до наступного висновку.

Відповідно до частини 1 та 3 статті 53 ЦПК України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї зі сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи. У заявах про залучення третіх осіб зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі. Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення суду може вплинути на права та обов`язки осіб, що не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Згідно з положеннями частини 5 статті 53 ЦПК України передбачено, що про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

За змістом пункту 2 частини 2 статті 198 ЦПК України, суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у випадках залучення до участі у справі третьої особи.

Суд зазначає, що в силу приписів частини 3 статті 53 ЦПК України, суд наділений правом самостійно залучати до участі у справі осіб як третіх осіб, які не заявляють самостійні вимоги щодо предмета спору, у разі, якщо рішення суду може вплинути на їхні права та обов`язки.

Суд,ознайомившись зматеріалами позову,враховуючи характерспірних правовідносин,а такожзважаючи навідповідну стадіюцивільного процесу,вважає занеобхідне заявиОСОБА_2 та ОСОБА_3 про залучення їх до справи в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на стороні відповідача задовольнити ак як дійсно зазначені вище особи повинні брати участь у справі як треті особа на стороні відповідача без самостійних вимог на предмет спору.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 84 ЦПК України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений у частинах другій та третій статті 83 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї. У клопотанні повинно бути зазначено: 1) який доказ витребовується; 2) обставини, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати; 3) підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа; 4) вжиті особою, яка подає клопотання, заходи для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу.

Відповідно до вимог ч. 2, 4, 5 ст. 83 ЦПК України, учасники справи, особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб, повинні подати докази разом з поданням позовної заяви. Якщо доказ не може бути поданий у встановлений законом строк з об`єктивних причин, учасник справи повинен про це письмово повідомити суд та зазначити: доказ, який не може бути подано; причини, з яких доказ не може бути подано у зазначений строк; докази, які підтверджують, що особа здійснила всі залежні від неї дії, спрямовані на отримання вказаного доказу. У випадку визнання поважними причин неподання учасником справи доказів у встановлений законом строк суд може встановити додатковий строк для подання вказаних доказів.

Проте, дане клопотання відповідача не відповідає вказаним вимогам закону, оскільки не містить зазначення обставин, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати; підстави ,з яких випливає, вжиті відповідачем заходи для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів та причини неможливості самостійного отримання цього доказу.

Отже враховуючи викладене, в задоволенні клопотання відповідача ОСОБА_1 про витребування доказів слід відмовити.

Керуючись ст.ст. 53, 54, 83,84,197, 258, 260, 261, 263, 353 ЦПК України, суд -

п о с т а н о в и в :

Заяви ОСОБА_2 , ОСОБА_3 задовольнити.

Залучити доучасті всправізапозовом Івано-Франківського національного медичного університету до ОСОБА_1 про стягнення коштів за навчання в якості третіх особ, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача ОСОБА_2 , ОСОБА_3 .

Роз`яснити третім особам права, згідно статей 181, 192 ЦПК України, щодо подання пояснення на позовну заяву протягом десяти днів з дня отримання копії цієї ухвали.

В задоволенні клопотання відповідача ОСОБА_1 про витребування оригіналів письмових доказів відмовити.

Ухвала,в силуположень ч.1ст.261та ч.1ст.353ЦПК України,набирає законноїсили негайнопісля їїпроголошення,оскарженню вапеляційному порядкуокремо відрішення судуне підлягає. Заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Повний текст ухвали складено 19.03.2024.

Суддя Роман КОВАЛЬ

СудДрогобицький міськрайонний суд Львівської області
Дата ухвалення рішення19.03.2024
Оприлюднено20.03.2024
Номер документу117736613
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи у спорах про недоговірні зобов’язання, з них про повернення безпідставно набутого майна (коштів)

Судовий реєстр по справі —442/5001/23

Ухвала від 20.06.2024

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Ніткевич А. В.

Ухвала від 13.05.2024

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Ніткевич А. В.

Ухвала від 23.04.2024

Цивільне

Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області

Коваль Р. Г.

Ухвала від 23.04.2024

Цивільне

Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області

Коваль Р. Г.

Ухвала від 19.03.2024

Цивільне

Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області

Коваль Р. Г.

Ухвала від 19.03.2024

Цивільне

Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області

Коваль Р. Г.

Ухвала від 10.01.2024

Цивільне

Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області

Коваль Р. Г.

Ухвала від 30.10.2023

Цивільне

Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області

Коваль Р. Г.

Ухвала від 09.10.2023

Цивільне

Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області

Коваль Р. Г.

Ухвала від 26.09.2023

Цивільне

Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області

Коваль Р. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні