Ухвала
від 19.03.2024 по справі 511/92/24
РОЗДІЛЬНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Роздільнянський районний суд Одеської області

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 511/92/24

Номер провадження: 2/511/243/24

"19" березня 2024 р. суддя Роздільнянського районного суду Одеської області Панчук А. І., розглянувши розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 до Комунального некомерційного підприємства «Роздільнянська багатопрофільна лікарня» Роздільнянської міської ради про визнання неправомірною діяльність відповідача,

ВСТАНОВИВ:

09.01.2024 року на адресу Роздільнянського районного суду Одеської області надійшла позовна заява ОСОБА_1 до Комунальне некомерційнепідприємство «Роздільнянськабагатопрофільна лікарня»Роздільнянської міськоїради відповідно до якої позивач ОСОБА_1 просить суд: визнати неправомірною бездіяльність відповідача, яка полягає у ненаданні відповіді на його заяву від 10.11.2023 р. у порядку, передбаченому Законом України «Про звернення громадян»; зобов`язати відповідача надати відповідь на його заяву від 10 листопада 2023 року у порядку, передбаченому Законом України «Про звернення громадян»; стягнути з відповідача на його користь судові витрати.

Ухвалою Роздільнянського районного суду Одеської області від 10.01.2024 року позовну заяву ОСОБА_1 залишено без руху, у зв`язку з несплатою судового збору за вимогу, відсутністю документів підтверджучих особу позивача, відсутністю доказів, про те, що позивач працював у зазначений в позові час у Комунальному некомерційному підприємстві «Роздільнянська багатопрофільна лікарня» Роздільнянської міської ради (копії трудової книжки , по трудовому договору , тощо), а також необхідністью зазначення впозовній заявіповної інформаціїпро позивача та відповідача,на підставівимог п.2ч.3ст.175ЦПК України,а саме:відомі номери засобів зв`язку та адреси електронної пошти, відомості про наявність або відсутність електронного кабінету.

12 лютого 2024 року на адресу суду надійшла заява ОСОБА_1 про усунення недоліків позовної заяви, в якій позивачем було заявлено клопотання про звільнення його від сплати судового збору, оскільки в нього відсутній сумарний дохід за 2022 рік, що в свою чергу перешкоджає йому сплатити судовий збір у визначеному ухвалою суду від 10 січня 2024 року розмірі. На підтвердження відсутності доходу, позивачем ОСОБА_1 долучено до заяви витяг з Державного реєстру фізичних осіб платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків від 30.03.2023 року за період з 1 кварталу 2022 року по 4 квартал 2022 року, в якому відображено відсутність доходу у 2022 році.

Ухвалою Роздільнянського районного суду Одеської області від 12.02.2024 року клопотання позивача ОСОБА_1 про звільнення від сплати судового збору та продовження строку на усунення недоліків було задовольнено частково. Продовжено позивачу ОСОБА_1 строк для усунення недоліків, який не може перевищувати десять днів з дня вручення ухвали суду. В іншій частині клопотання відмовлено .

Зазначена ухвала направлялася позивачу за адресою, зазначеною позивачем в позовній заяві, рекомендовним листом, та була отримана позивачем по справі 23.02.2024 року.

11.03.2024 року на адресу суду надійшла заява ОСОБА_1 про усунення недоліків позовної заяви, в якій позивачем було заявлено клопотання відповідно до якого він наполягав на звільнені його від сплати судового збору та відкрити провадження по справі. У разі виявлення інших недоліків позовної заяви- продовжити процесуальний строк на їх усунення.

На підставі викладеного, позивач зазначає, що в нього відсутній будь-який дохід, а отже просить суд звільнити його від сплати судового збору за подання позовної заяви.

Положеннямист. 136 ЦПК Українивстановлено, що суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на визначений строк у порядку, передбаченому законом, але не більше як до ухвалення судового рішення у справі. З підстав, зазначених у частині першій цієї статті, суд у порядку, передбаченому законом, може зменшити розмір належних до сплати судових витрат, пов`язаних з розглядом справи, або звільнити від їх сплати.

Так,Закон України «Про судовий збір»визначає правові засади справляння судового збору, платників, об`єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору.

Статтями1,2 Закону України «Про судовий збір»визначено, що судовий збір - збір, що справляється на всій території України за подання заяв, скарг до суду, за видачу судами документів, а також у разі ухвалення окремих судових рішень, передбачених цим Законом. Судовий збір включається до складу судових витрат. Платники судового збору - громадяни України, іноземці, особи без громадянства, підприємства, установи, організації, інші юридичні особи (у тому числі іноземні) та фізичні особи - підприємці, які звертаються до суду чи стосовно яких ухвалене судове рішення, передбачене цим Законом.

Суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у частині першій цієї статті (ч. 2ст. 8 Закону України «Про судовий збір»).

За змістом вказаної норми, відстрочення, звільнення від сплати судового збору на певний строк або звільнення від сплати такого є правом суду, а не обов`язком.

Відповідно до Відомостей з Державного реєстру фізичних осіб платників податків про суми виплачених доходів та утримання податків від 30.03.2023 року, за період: 1 4 квартал 2022 року, наданих позивачем, вбачається, що у позивача за вказаний період відсутній дохід.

Відповідно до рішення про відмову у призначенні пенсії від 27.04.2022 року №155750003363, складеного начальником відділу призначення пенсії ОСОБА_2 вбачається, що ОСОБА_1 було відмовлено у призначенні пенсії за віком, у зв`язку з відсутністю необхідного страхового стажу.

Відповідно дост.5ЗаконуУкраїни«Просудовийзбір»відсплати судового збору під час розгляду справивусіх судовихінстанціяхзвільняються: позивачі - у справах про стягнення заробітної плати та поновлення на роботі.

Отже, судом встановлено, що позивач ОСОБА_1 звільнений від сплати судового збору за вимогу про стягнення заробітної плати, однак пільги по сплаті судового збору, передбачені п.1 ч.1ст.5 Закону України "Про судовий збір"не поширюється на вимоги позивачів п про визнання неправомірною діяльність відповідача.

Дослідивши надані позивачем докази на підтвердження майнового стану, суд вважає, що наявні підстави для звільнення ОСОБА_1 від сплати судового збору за подання до суду позовної заяви з вимогою про визнання неправомірною діяльність відповідача.

У відповідності до п. 4 ч. 5ст. 12 ЦПК України, суд, зберігаючи об`єктивність і неупередженість, сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим Кодексом.

Справа підсудна Роздільнянському районному суду Одеської області.

Позовна заява відповідає статям 175-177 ЦПК України.

Керуючись ст. ст. 19, 175-177, 187, 190, 274, 353 ЦПК України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Відкрити провадженняпосправізапозовною заявою ОСОБА_1 до Комунального некомерційного підприємства «Роздільнянська багатопрофільна лікарня» Роздільнянської міської ради про визнання неправомірною діяльність відповідача.

Клопотання ОСОБА_1 про звільнення від оплати судового збору - задовольнити.

Звільнити ОСОБА_1 від сплати судового збору за подання позовної заяви з вимогою про визнання неправомірною діяльність відповідача.

Розгляд справи проводити в порядку загального позовного провадження.

Призначити підготовче судове засідання в приміщенні Роздільнянського районного суду Одеської області (вул. Європейська, 37-А, м. Роздільна, Одеська область) на 18 квітня 2024 року о 09.15 год.

Встановити відповідачу строк п`ятнадцять днів із дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі, протягом якого відповідач має право подати відзив на позовну заяву, з урахуванням вимог статті 178 ЦПК України і всі письмові та електроні докази (які можливо доставити до суду), заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову. Копія відзиву та доданих до нього документів повинна бути надіслана (надана) іншим учасникам справи одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду. У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Відповідно до ч.1 ст. 193 ЦПК України у строк для подання відзиву відповідач має право пред`являти зустрічний позов.

Роз`яснити учасникам провадження що :

- подання зав по суті справи є правом учасників справи (ст.174 ЦПК України);

- усі документи адресовані суду повинні подаватися завчасно у встановлений судом строк із зазначенням номеру справи, розкладені у відповідності до переліку додатків прошиті та пронумеровані. (Глава 1 ЦПК України);

- письмові докази подаються до суду в оригіналі або в належним чином засвідченій копії (ст.95 ЦПК України). В разі подання копії документу вона повинна бути засвідчена відповідно до вимог чинного законодавства України (Закону України "Про нотаріат", Закону України"Проадвокатуру" або учасником справи.

Сторони можуть отримати інформацію щодо даної справи в мережі Інтернет за веб - адресою сторінки на офіційному веб - порталі судової влади України - http://rz.od.court.gov.ua/sud1524/gromadyanam/csz/

Копію ухвали про відкриття провадження у справі надіслати позивачеві.

Копію ухвали про відкриття провадження разом з копією позовної заяви та копіями доданих до неї матеріалів надіслати відповідачу та третій особі.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя : А. І. Панчук

Дата ухвалення рішення19.03.2024
Оприлюднено20.03.2024
Номер документу117737561
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання неправомірною діяльність відповідача

Судовий реєстр по справі —511/92/24

Ухвала від 19.03.2024

Цивільне

Роздільнянський районний суд Одеської області

Панчук А. І.

Ухвала від 12.02.2024

Цивільне

Роздільнянський районний суд Одеської області

Панчук А. І.

Ухвала від 10.01.2024

Цивільне

Роздільнянський районний суд Одеської області

Панчук А. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні