Ухвала
від 19.03.2024 по справі 303/7647/23
МУКАЧІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 303/7647/23

Провадження № 1-кс/303/356/24

У Х В А Л А

Іменем України

19 березня 2024 року м.Мукачево

Слідчий суддя Мукачівського міськрайонного суду Закарпатської області ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

захисника ОСОБА_4

підозрюваного ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42023070000000023 від 10 лютого 2023 року, клопотання прокурора Свалявського відділу Мукачівської окружної прокуратури ОСОБА_6 про відсторонення від посади ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянина України, мешканця АДРЕСА_1 , працюючого директором комунального некомерційного підприємства «Лікарня Святого Мартина», одруженого, який має на утриманні двох малолітніх дітей, депутата Закарпатської обласної ради VIII скликання, раніше не судимого, підозрюваного у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.367 КК України,

в с т а н о в и в:

15 березня 2024 року до Мукачівського міськрайонного суду Закарпатської області надійшло клопотання прокурора Свалявського відділу Мукачівської окружної прокуратури ОСОБА_6 про відсторонення від посади ОСОБА_5 , підозрюваного у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.367 КК України.

На обґрунтування вимог клопотання прокурор зазначив, що ОСОБА_5 , відповідно до розпорядження Мукачівського міського голови від 15.10.2020 за №411, з 16.10.2020 обіймає посаду директора Комунального некомерційного підприємства «Мукачівська центральна районна лікарня», яке в подальшому відповідно до п.1 рішенням 29 сесії Мукачівської міської ради 8-го скликання №845 перейменовано з КНП «Мукачівська центральна районна лікарня» в КНП «Лікарня Святого Мартина».

Відповідно до п.1.1 розділу «Загальні положення» Статуту КНП «Мукачівська центральна районна лікарня» (нова редакція), затвердженого рішенням 3 позачергової сесії Мукачівської міської ради 8-го скликання №61 від 22.12.2020, КНП «Мукачівська ЦРЛ» є комунальним унітарним некомерційним підприємством, що надає послуги вторинної/спеціалізованої медичної допомоги будь-яким особам в порядку та на умовах, встановлених законодавством України та цим Статутом.

Відповідно до п.1.3 розділу «Загальні положення» вказаного Статуту підприємство створене на базі майна Мукачівської міської територіальної громади.

Згідно п.1.4 розділу «Загальні положення» Статуту засновником, власником та органом управління майном Підприємства є Мукачівська міська територіальна громада в особі Мукачівської міської ради (надалі Засновник). Підприємство є підпорядкованим, підзвітним та підконтрольним Засновнику.

Відповідно до п.1.8 розділу «Загальні положення» вказаного Статуту підприємство у своїй діяльності керується Конституцією України, Господарським та Цивільним Кодексами України, законами України, постановами Верховної Ради України, актами Президента України та Кабінету Міністрів України, загальнообов`язковими для всіх закладів охорони здоров`я наказами та інструкціями Міністерства охорони здоров`я України, загальнообов`язковими нормативними актами інших центральних органів виконавчої влади, відповідними рішеннями місцевих органів виконавчої влади і органів місцевого самоврядування та цим Статутом.

Пунктом 7.2 Розділу 7 зазначеного Статуту «Управління підприємством та громадський контроль за його діяльністю», передбачено, що поточне керівництво (оперативне управління) підприємством здійснює керівник підприємства директор, який призначається на посаду і звільняється з неї відповідно до вимог чинного законодавства України на конкурсній основі шляхом укладання контракту на строк від трьох до п`яти років.

Відповідно до п.5.3. Статуту КНП «Мукачівська ЦРЛ» затвердженого рішенням 3 позачергової сесії Мукачівської міської ради 8-го скликання №61 від 22.12.2020 одним із джерел формування майна та коштів Підприємства є кошти, отримані за договорами з центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державних фінансових гарантій медичного обслуговування населення.

В свою чергу, відповідно до п.5.1. Статуту КНП «Мукачівська ЦРЛ» затвердженого рішенням 3 позачергової сесії Мукачівської міської ради 8-го скликання №61 від 22.12.2020 майно Підприємства становлять необоротні та оборотні активи, основні засоби та грошові кошти, а також інші цінності, передані йому Засновником, вартість яких відображається у самостійному балансі Підприємства.

Також даним пунктом Статуту КНП «Мукачівська ЦРЛ» затвердженого рішенням 3 позачергової сесії Мукачівської міської ради 8-го скликання №61 від 22.12.2020 передбачено, що все майно Підприємства є комунальною власністю і закріплюється за ним на праві оперативного управління.

Директор КНП у своїй діяльності керується розділом 7 «Управління підприємством» вказаного Статуту, а відповідно до п.7.5.1 діє без довіреності від імені Підприємства, представляє його інтереси в органах державної влади і органах місцевого самоврядування, інших органах, у відносинах з іншими юридичними та фізичними особами, підписує від його імені документи та видає довіреності і делегує право підпису документів іншим посадовим особам Підприємства, укладає договори, відкриває в органах Державної казначейської служби України та установах банків поточні та інші рахунки; п.7.5.4 несе відповідальність за формування та виконання фінансового плану і плану розвитку Підприємства, результати його господарської діяльності, виконання показників ефективності діяльності Підприємства, якість послуг, що надаються Підприємством, використання наданого на праві оперативного управління Підприємству майна спільної власності територіальних громад і доходу згідно з вимогами чинного законодавства України, цього Статуту та укладених Підприємством договорів; п.7.5.5 користується правом розпорядження майном та коштами Підприємства відповідно до чинного законодавства України та цього Статуту; п.7.5.6 у межах своєї компетенції видає накази та інші акти, дає вказівки, обов`язкові для всіх підрозділів та працівників Підприємства; п.7.5.15 несе відповідальність за збитки, завдані Підприємству з вини Директора Підприємства в порядку, визначеному чинним законодавством України.

Відповідно до контракту, укладеного з директором КНП «Мукачівська центральна лікарня» від 15.10.2020 на ОСОБА_5 покладено наступні обов`язки: забезпечувати ефективне використання і збереження підприємством майна; забезпечувати належне виконання вимог законодавства у сфері публічних закупівель; відшкодовувати збитки, завдані підприємству з його вини (п.п. 10, 11, 26 п. 6 розділу «Права та обов`язки» Контракту).

У зв`язку із вищенаведеним, відповідно до примітки 1 до ст. 364 КК України ОСОБА_5 з 16.10.2020 обіймає на вказаному комунальному некомерційному підприємстві посаду, пов`язану з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій, тобто являється службовою особою.

ОСОБА_5 підозрюється у вчиненні кримінальних правопорушень (злочинів), передбачених ч. 2 ст. 367 КК України, а саме у службовій недбалості, тобто неналежному виконанню службовою особою своїх службових обов`язків через несумлінне ставлення до них, що спричинило тяжкі наслідки.

14.03.2024 ОСОБА_5 повідомлено про зміну раніше повідомленої та про нову підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.367 КК України.

Відповідно до контракту, укладеного з директором КНП «Мукачівська центральна лікарня» від 15.10.2020 та додаткової угоди (договору) №3 до Контракту, строк перебування ОСОБА_5 на посаді директора КНП Лікарня Святого Мартина» продовжено до 15 жовтня 2026 року.

Слід врахувати, що посада, яку наразі обіймає підозрюваний, а саме директора КНП «Лікарня Святого Мартина» дає можливість використання ним своїх службових повноважень всупереч інтересам досудового розслідування, яке здійснюється щодо нього, оскільки наразі свідки обвинувачення працюють у тій самій установі, що і підозрюваний, та являються його колегами. Крім цього, свідки в даному кримінальному провадженні, з урахуванням принципу безпосереднього допиту свідків судом під час розгляду справи, не допитані безпосередньо судом.

Злочин, передбачений ч.2 ст.367 КК України, у вчиненні якого підозрюється ОСОБА_5 , згідно розділу 17Кримінального КодексуУкраїни - є злочином у сфері службової діяльності, у зв`язку з чим, законом передбачено відсторонення підозрюваного від посади.

Також, слід відмітити, що кримінальне правопорушення, в якому підозрюється ОСОБА_5 , пов`язане із виконанням ним службових обов`язків, тому він у відповідності до вимог ч. 5 ст. 65-1 Закону України «Про запобігання корупції» підлягає відстороненню від посади, щонайменше на час досудового розслідування.

Крім цього, ОСОБА_5 може незаконно вплинути на свідків як допитаних, так і тих, які не допитані, і які в свою чергу є його підлеглими, знищити документи, які мають значення для досудового розслідування, узгоджувати свої показання з показаннями інших осіб, які визнані свідками у справі чи іншими учасниками кримінального провадження, схиляти їх до дачі завідомо неправдивих показань в ході досудового розслідування, перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином; його перебування на посаді не гарантуватиме запобігання ризиків повторного вчинення ним аналогічних злочинів.

Крім цього, ОСОБА_5 перебуваючи на займаній посаді може перешкоджати досудовому розслідуванню та його дії можуть призвести до настання негативних наслідків: ОСОБА_5 , перебуваючи на займаній посаді, матиме можливість впливати на свідків, яким відомо про обставини скоєння кримінального правопорушення, однак через страх бути звільненим з займаних посад не можуть надати правдиві свідчення; може чинити перешкоди та створювати штучно проблеми в роботі працівникам КНП «Лікарня Святого Мартина», які надали свідчення в рамках досудового розслідування кримінального провадження, а також може перешкоджати кримінальному провадженню у справі. ОСОБА_5 , може вчинити інші аналогічні правопорушення, оскільки вчиненню вищевказаного кримінального правопорушення сприяло саме обійманням ним посади директора КНП «Мукачівська ЦРЛ» (теперішня назва КНП «Лікарня Святого Мартина».

Отже, наразі існують правові підстави для відсторонення підозрюваного ОСОБА_5 від посади директора КНП «Лікарня Святого Мартина», перебуваючи на якій він й надалі може вчиняти подібного роду злочини.

Будь-яких негативних наслідків відсторонення ОСОБА_5 від посади для інших осіб не встановлено.

Прокурор в судовому засіданні клопотання підтримав в повному обсязі та просив його задовольнити, відсторонивши ОСОБА_5 від посади директора на строк досудового розслідування, до 25.03.2024 року.

Захисник в судовому засіданні проти клопотання заперечив в повному обсязі з підстав його необґрунтованості та безпідставності, недоведеності обставин, передбачених п.6 ч.2ст.155КПК України та просив в задоволенні клопотання відмовити в повному обсязі.

Підозрюваний підтримав думку захисника та пояснив, що прокурором не доведено обставини, передбачені п.6 ч.2ст.155 КПК України.

Заслухавши думку учасників справи, оглянувши та перевіривши надані матеріали клопотання, вважаю, що в клопотанні слід відмовити виходячи з наступного.

Згідно ч.5 ст. 65-1 Закону України «Про запобігання корупції», особа, якій повідомлено про підозру у вчиненні нею кримінального правопорушення у сфері службової діяльності, підлягає відстороненню від виконання повноважень на посаді в порядку, визначеному законом.

Відповідно до ч.1ст.154 КПК України,відсторонення від посади може бути здійснено щодо особи, яка підозрюється або обвинувачується у вчиненні злочину.

Вирішуючи заявлене прокурором клопотання про відсторонення підозрюваного від посади слідчий суддя на виконання вимог ч.2ст.157 КПК Українивраховує наступне.

Згідно Витягу з ЄРДР за №42023070000000023від 10лютого 2023року, досудове розслідуванняу даномукримінальному провадженніздійснюється СВМукачівського РУПГУНП вЗакарпатській області.

Ухвалою слідчого судді Мукачівського міськрайонного суду Закарпатської області від 22.12.2023 року строк досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за 42023070000000023від 10лютого 2023року за підозрою ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.367 КК України, продовжено до шести місяців, тобто до 25.03.2024 року включно.

14 березня 2024 року ОСОБА_5 було повідомлено про зміну раніше повідомленої та про нову підозру у вчиненні ним кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст. 367 КК України.

Згідно контракту з директором КНП «Мукачівська центральна районна лікарня» від 15 жовтня 2020 року, ОСОБА_5 призначений на посаду директора Комунального некомерційного підприємства «Мукачівська центральна районна лікарня» на строк до 16 жовтня 2023 року.

Відповідно до додаткової угоди (договору) № 3 до контракту з директором КНП «Мукачівська центральна районна лікарня» від 14.08.2023 року, продовжено дію контракту строком на 3 роки з 16.10.2023 року по 15 жовтня 2026 року.

Відповідно до контракту, укладеного з директором КНП «Мукачівська центральна лікарня» від 15.10.2020 на ОСОБА_5 покладено наступні обов`язки: забезпечувати ефективне використання і збереження підприємством майна; забезпечувати належне виконання вимог законодавства у сфері публічних закупівель; відшкодовувати збитки, завдані підприємству з його вини (п.п. 10, 11, 26 п.6 розділу «Права та обов`язки» Контракту).

Вимогами ч.1та ч.2ст.157КПК України передбачено,що слідчийсуддя,суд відмовляєу задоволенніклопотання провідсторонення відпосади,якщо слідчий,прокурор недоведе наявністьдостатніх підставвважати,що такийзахід необхіднийдля припиненнякримінального правопорушення,припинення абозапобігання протиправнійповедінці підозрюваногочи обвинуваченого,який,перебуваючи напосаді,може знищитичи підробитиречі ідокументи,які маютьзначення длядосудового розслідування,незаконними засобамивпливати насвідків таінших учасниківкримінального провадженняабо протиправноперешкоджати кримінальномупровадженню іншимчином. Привирішенні питанняпро відстороненнявід посадислідчий суддя,суд зобов`язанийврахувати такіобставини: 1)правову підставудля відстороненнявід посади; 2)достатність доказів,які вказуютьна вчиненняособою кримінальногоправопорушення; 3) наслідки відсторонення від посади для інших осіб.

На виконання вимог положень ч.1ст.194КПК України слідчим суддею встановлено, що надані сторонами кримінального провадження докази свідчать про наявність обґрунтованої підозри у вчиненні ОСОБА_5 кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2ст. 367 КК України.

Так, в судовому засіданні встановлено, що підозрюваний має сім`ю, двох малолітніх дітей, які потребують утримання, а при відстороненні від посади ОСОБА_5 це матиме негативні наслідки. Основним видом доходу у сім`ї є його заробітна плата.

Жодних із вказаних прокурором в клопотання ризиків не існує.

Також встановлено, що за весь час, а саме з дня внесення відомостей до ЄРДР так і до теперішнього часу, ОСОБА_5 вже в статусі підозрюваного, жодним чином не перешкоджав кримінальному провадженню та дотримувався належної процесуальної поведінки, що спростовує доводи прокурора та прийняте рішення слідчим суддею, про нібито наявність ризиків, передбаченихст.155 КПК України.

Крім цього, ризик незаконно впливати на свідків, яким відомо про обставини скоєння кримінального правопорушення, однак через страх бути звільненим з займаних посад не можуть надати правдиві свідчення; може чинити перешкоди та створювати штучно проблеми в роботі працівникам КНП «Лікарня Святого Мартина», які надали свідчення в рамках досудового розслідування кримінального провадження, а також може перешкоджати кримінальному провадженню у справі; матиме доступ до приміщення КНП «Лікарня Святого Мартина» та зможе впливати на хід досудового розслідування, матиме можливість знищити, сховати або спотворити будь-які з речей, документів у кримінальному провадженні стороною обвинувачення також не підтверджений належними доказами.

Як вбачається з поданого прокурором клопотання, в ньому не міститься виклад обставин, що дають підстави вважати, що підозрюваний перебуваючи на посаді, знищить чи підробить речі і документи, які мають суттєве значення для досудового розслідування, незаконними засобами впливатиме на свідків та інших учасників кримінального провадження або протиправно перешкоджатиме кримінальному провадженню іншим чином.

Вивчивши матеріали клопотання слідчий суддя вважає, що відсутні достатні підстави вважати, що ОСОБА_5 перебуваючи на посаді директора КНП «Лікарня Святого Мартина», використовуючи свої службові повноваження та зв`язки з колегами, може негативно впливати на хід судового розгляду, шляхом знищення або підроблення документів і речей, які мають значення для судового розгляду, а також впливу на співробітників, які є свідками у цьому провадженні, вчиняти іншіаналогічні правопорушення, приходить до висновку, що у задоволенні клопотання необхідно відмовити.

Враховуючивищевикладені доводи, вважаю, що клопотання прокурора про відсторонення від посади підозрюваного ОСОБА_5 , у кримінальному провадженні №42023070000000023 від 0.02.2023 року, не підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 131-132, 154, 155, 156, 157, 309, 376, 395 КПК України, слідчий суддя

п о с т а н о в и в :

У задоволенні клопотання прокурора Свалявськоговідділу Мукачівськоїокружної прокуратури ОСОБА_6 про відстороненнявід посади директора комунального некомерційного підприємства «Лікарня Святого Мартина» ОСОБА_5 ,підозрюваного увчиненні кримінальнихправопорушень,передбачених ч.2ст.367КК України - відмовити.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Закарпатського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня оголошення.

Слідчий суддя Мукачівського

міськрайонного суду ОСОБА_1

СудМукачівський міськрайонний суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення19.03.2024
Оприлюднено20.03.2024
Номер документу117746852
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про відсторонення від посади

Судовий реєстр по справі —303/7647/23

Ухвала від 20.05.2024

Кримінальне

Закарпатський апеляційний суд

Бисага Т. Ю.

Ухвала від 20.05.2024

Кримінальне

Закарпатський апеляційний суд

Бисага Т. Ю.

Ухвала від 25.03.2024

Кримінальне

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області

Іваненко О. В.

Ухвала від 20.03.2024

Кримінальне

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області

Іваненко О. В.

Ухвала від 19.03.2024

Кримінальне

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області

Іваненко О. В.

Ухвала від 16.02.2024

Кримінальне

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області

Іваненко О. В.

Ухвала від 23.01.2024

Кримінальне

Закарпатський апеляційний суд

Бисага Т. Ю.

Ухвала від 28.12.2023

Кримінальне

Закарпатський апеляційний суд

Бисага Т. Ю.

Ухвала від 22.12.2023

Кримінальне

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області

Іваненко О. В.

Ухвала від 22.12.2023

Кримінальне

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області

Іваненко О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні