Рішення
від 19.03.2024 по справі 596/370/23
ГУСЯТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"19" березня 2024 р. Справа № 596/370/23

Провадження № 2/596/125/2024

Гусятинський районний суд Тернопільської області в складі:

головуючого судді Лисюк І.О.

за участю секретаря судового засідання Туткалюк В.Р.,

представника позивача адвоката Печінки П.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні за правилами загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 в інтересах якої діє адвокат Печінка Павло Володимирович до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на стороні позивача: орган опіки та піклування Копичинецької міської ради Чортківського району Тернопільської області про позбавлення батьківських прав, -

ВСТАНОВИВ:

Позивачка ОСОБА_1 в інтересах якої діє адвокат Печінка Павло Володимирович звернулася до Гусятинського районного суду Тернопільської області з позовом до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на стороні позивача: орган опіки та піклування Копичинецької міської ради Чортківського району Тернопільської області про позбавлення батьківських прав та просить суд позбавити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 батьківських прав відносно дочки, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Посилається на те, що перебуваючи у зареєстрованому шлюбі з відповідачкою, який між ними розірвано 25.03.2014 року на підставі рішення суду, у них народилася дочка, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Дочка проживає разом із нею, вона самостійно займається вихованням та утриманням дитини.

Відповідач залишив сім`ю та у 2011 року поїхав у Луганську область. З того часу самоусунувся від виконання батьківських обов`язків відносно дитини, жодного разу не бачив дитини, хоча вона не чинила йому перешкод у спілкуванні з дочкою, не цікавиться її фізичним чи духовним розвитком, навчанням, підготовкою до самостійного життя, зокрема: не забезпечує необхідним: харчуванням, медичним доглядом, лікуванням, не спілкується з дитиною, не надає доступу до культурних та інших духовних цінностей, не виявляє інтересу до її внутрішнього світу, не створює умов для отримання нею освіти, ухиляється від виконання обов`язків по вихованню своєї дочки.

Ухвалою судді від 11.12.2023 відкрито провадження у цивільній справі та прийнято до розгляду позовну заяву, визначено загальний позовний порядок її розгляду, а також дату, час та місце проведення підготовчого засідання.

14 лютого 2024 року ухвалою Гусятинського районного суду Тернопільської області закрито підготовче провадження по справі за позовом ОСОБА_1 в інтересах якої діє адвокат Печінка Павло Володимирович до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на стороні позивача: орган опіки та піклування Копичинецької міської ради Чортківського району Тернопільської області про позбавлення батьківських прав. Призначено справу до розгляду по суті про що повідомлені учасники справи.

Представник позивачки адвокат Печінка П.В. в судовому засіданні позовні вимоги підтримав повністю.

Представник третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на стороні позивача: орган опіки та піклування Копичинецької міської ради Чортківського району Тернопільської області Сирник І.В. подано висновок органу опіки та піклування та згідно письмової заяви просила розгляд справи проводити у відсутності третьої особи, проти задоволення позову не заперечує.

Відповідач ОСОБА_2 у судове засідання не з`явився, належним чином повідомлений про призначення справи про позбавлення батьківських прав до судового розгляду відповідно до положень ст.128 ЦПК України, шляхом розміщеного на офіційній веб-сторінці суду, повідомлення про виклик відповідача у судове засідання. Відзиву на позов від відповідача не надходило.

Відповідно до ч. 1 ст. 280 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання відповідача, який належним чином повідомлений про дату, час і місце судового засідання, без поважних причин або неповідомлення ним про причини неявки, не подав відзив, позивач не заперечує проти заочного вирішення справи, суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів.

Суд, вважає за необхідне проводити заочний розгляд справи на підставі наявних у справі доказів.

Суд, заслухавши вступне слово сторони позивача, дослідивши докази, подані сторонами та письмові пояснення, викладені в заявах по суті справи, приходить до наступного.

Як вбачається з матеріалів справи, батьками ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 є ОСОБА_2 та ОСОБА_1 , що підтверджується копією свідоцтва про народження Серії НОМЕР_1 , видане 28 грудня 2010 року Відділом державної реєстрації актів цивільного стану Тернопільського міського управління юстиції у Тернопільській області. (а.с.8)

Шлюб, між між ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , зареєстрований 12 березня 2010 року в Сухоставській сільській раді Гусятинського району Тернопільської області, актовий запис за № 03 (свідоцтво про шлюб серії НОМЕР_2 ) розірвано, що слідує із копії рішення Гусятинського районного суду Тернопільської області від 25 березня 2014 року. Рішення суду набрало законної сили. (а.с.9)

Заочним рішенням Гусятинського районного суду Тернопільської області від 01 квітня 2014 року вирішено стягувати з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , і/к НОМЕР_3 , жителя с. Селезнівка, Перевальського району, Луганської області в користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , і/к НОМЕР_4 , жительки с. Сухостав, Гусятинського району, Тернопільської області аліменти на утримання дочки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , в розмірі частини з усіх видів його заробітку (доходу) щомісячно, але не менше 30 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з 10.01.2014 року та до досягнення дитиною повноліття. (а.с.10)

Як слідує із акту Сухоставського старостинського округу №4 Копичинецької міської ради Чортківського району Тернопільської області №115 від 20.02.2023 року, у житловому будинку за адресою: АДРЕСА_1 ОСОБА_2 не проживає з 2011 року.(а.с.14)

Із характеристики та довідки №17, виданої 28 лютого 2023 року директором Сухоставської філії загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів с.Яблунів, батько учениці Сухоставської філії загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів с.Яблунів (2017-2021 р.р. - період навчання в даній школі) ОСОБА_2 контакту із школою не підтримував, успішністю дитини не цікавився, з вчителями не спілкувався, батьківські збори не відвідував. Дитину до школи приводили і забирали мати, на виклик до школи приходила теж тільки мати. Мама приділяє належну увагу вихованню дочки, систематично відвідує батьківські збори. (а.с.11)

ОСОБА_3 , під час навчання зарекомендувала себе як здібна, активна, комунікабельна учениця. Має навчальні досягнення переважно середнього та достатнього рівня. Має хороші здібності, гарну пам`ять та швидко запам`ятовує навчальний матеріал. Виявляє логічне мислення. На уроках уважна. Має схильність до вивчення гуманітарних наук.

Бере активну участь у громадському житті школи і класу. До виконання доручень ставиться відповідально, охоче береться за роботу, намагаючись виконати її.

Товариська, весела, має багато друзі. У класі діти ставляться до неї з повагою. Правила поведінки виконує свідомо.(а.с.12)

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 знаходиться під наглядом сімейного лікаря, має певні захворювання, лікується. За час нагляду за дитиною, під час її захворювання чи огляду батько дитини присутнім не був, всі питання вирішує мама, відповідно до довідки КНП «Гусятинський центр первинної медико-санітарної допомоги» Гусятинської селищної ради.(а.с.13)

Як вбачається із змісту висновку виконавчого комітету Копичинецької міської ради, як органу опіки та піклування, затвердженого рішенням виконавчого комітету Копичинецької міської ради від 09.02.2024 року №16 про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 відносно до його неповнолітньої дочки - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , служба вважає доцільним позбавити батьківських прав ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 відносно неповнолітньої дочки - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Як слідує із мотивувальної частини висновку, громадяни ОСОБА_1 та ОСОБА_2 12 березня 2010 року уклади шлюб. Від подружнього життя ІНФОРМАЦІЯ_5 у них народилася дочка- ОСОБА_3 . Однак, зі слів ОСОБА_1 після народження дочки ОСОБА_4 припинив підтримувати шлюбні відносини з нею, а в 2011 році поїхав в Луганську область та більше не повертався. Батько перестав цікавитися життям доньки, станом її здоров`я, фізичним розвитком, не займався вихованням, в добровільному порядку матеріальної допомоги на утримання дочки не надавав. ОСОБА_5 одна займалась вихованням та матеріальним забезпеченням дочки Г анни. Мати приділяє належну увагу вихованню дочки, відвідує батьківські збори. Зі слів неповнолітньої ОСОБА_3 , батька вона не пам`ятає, він спілкується з нею, не дзвонить, не приїжджає, не вітає з днем народження. Зі слів сусідів родини ОСОБА_6 та ОСОБА_7 . ОСОБА_2 по місцю проживання дочки ОСОБА_3 в с.Сухостав Чортківського району не навідувався, вихованням дочки не займався. На даний час малолітня ОСОБА_8 проживає разом з матір`ю в с.Сухостав Чортківського району Тернопільської області. Родина мешкає у власному будинку, який складається з три кімнат, ванної та кухні, укомплектованих необхідною побутовою технікою, меблями та речами побуту, дровами. ОСОБА_1 по місцю проживання характеризується з позитивної сторони. (а.с.64-65).

Відповідно до статті 150 Сімейного кодексу України батьки зобов`язані виховувати дитину в дусі поваги до прав та свобод інших людей, любові до своєї сім`ї, зобов`язані піклуватися про здоров`я дитини, її фізичний, духовний, моральний розвиток.

Відповідно до п.2 ч.1 ст.164 Сімейного кодексу України мати, батьки можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вони ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини.

Ухилення від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини є однією з підстав для позбавлення батьківських прав згідно пункту 2 частини 1 статті 164 Сімейного кодексу України.

Аналогічне положення міститься в роз`ясненнях Постанови Пленуму Верховного Суду України від 30.03.2007 року № 3 "Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав".

Постановою ПВСУ №3 визначено, що ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до докультурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками.

Таким чином судом встановлено, що відповідач умисно ухиляється від виконання своїх обов`язків щодо виховання дочки - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , а саме: не піклується дитиною більше дванадцяти років, не піклується про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, не забезпечує необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкується з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надає дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяє засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляє інтересу до її внутрішнього світу, матеріально не допомагає.

Відповідно до ст. 141 ЦПК України слід стягнути з відповідача ОСОБА_2 на користь позивача ОСОБА_1 сплачений нею судовий збір в сумі 1073грн. 60 коп..

Керуючись ст. ст. 141, 265-268, 280 ЦПК України, ст.ст.150,164,165 Сімейного Кодексу України, суд-

У Х В А Л И В:

Позов ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_4 , жительки АДРЕСА_2 ) в інтересах якої діє адвокат Печінка Павло Володимирович (адреса: АДРЕСА_3 , електронна адреса: ІНФОРМАЦІЯ_6 ) до ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_3 , АДРЕСА_4 ), третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на стороні позивача: орган опіки та піклування Копичинецької міської ради Чортківського району Тернопільської області (юридична адреса: м.Копичинці, вул. 22 Січня, 29, Чортківського району, Тернопільської області, поштовий індекс 48260, ЄДРПОУ 44144693, електронна адреса: kop21_ssd@ukr.net) про позбавлення батьківських прав, задовольнити.

ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_3 , позбавити батьківських прав щодо неповнолітньої ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Стягнути з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 витрати по сплаті судового збору в сумі 1073 грн. 60 коп..

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Апеляційна скарга подається до Тернопільського апеляційного суду або через Гусятинський районний суд Тернопільської області.

Заочне рішення може бути переглянуто судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Повний текст рішення складено 19.03.2024.

Суддя Гусятинського районного суду

Тернопільської області Ірина ЛИСЮК

Дата ухвалення рішення19.03.2024
Оприлюднено21.03.2024
Номер документу117750865
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про позбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —596/370/23

Рішення від 19.03.2024

Цивільне

Гусятинський районний суд Тернопільської області

Лисюк І. О.

Ухвала від 14.02.2024

Цивільне

Гусятинський районний суд Тернопільської області

Лисюк І. О.

Ухвала від 11.12.2023

Цивільне

Гусятинський районний суд Тернопільської області

Лисюк І. О.

Ухвала від 03.07.2023

Цивільне

Петропавлівський районний суд Дніпропетровської області

Бурда П. О.

Ухвала від 30.05.2023

Цивільне

Гусятинський районний суд Тернопільської області

Цвинтарна Т. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні