Ухвала
від 19.03.2024 по справі 904/1646/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УКРАЇНА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

УХВАЛА

за результатами розгляду заяви з грошовими вимогами до боржника

19.03.2024м. ДніпроСправа № 904/1646/23

за заявою Акціонерного товариства "Укргазвидобування" (04053, місто Київ, Шевченківський район, вулиця Кудрявська, 26/28; ідентифікаційний код 30019775)

до боржника Товариства з обмеженою відповідальністю "Страхове товариство "Домінанта" (49000, місто Дніпро, вулиця Василя Макухи, будинок 1; ідентифікаційний код 35265086)

про визнання грошових вимог на суму 21 292,40 грн та 6 056,00 грн судового збору

Суддя Примак С.А.

при секретарі судового засідання Скорик Н.О.

За участю представників сторін:

від заявника: не з`явився

від боржника: не з`явився

від ліквідатора: не з`явився

ВСТАНОВИВ:

До господарського суду 08.02.2024 від Акціонерного товариства "Укргазвидобування" надійшла заява про визнання грошових вимог до боржника Товариства з обмеженою відповідальністю "Страхове товариство "Домінанта" на суму 21 292,38 грн та 6 056,00 грн судового збору.

Ухвалою господарського суду від 08.02.2024 прийнято заяву Акціонерного товариства "Укргазвидобування" до розгляду у судовому засіданні на 20.02.2024, зобов`язавши боржника - Товариства з обмеженою відповідальністю "Страхове товариство "Домінанта" та арбітражну керуючу Тищенко Оксану Іванівну (свідоцтво №318 від 28.02.2013) надати повідомлення про результати розгляду грошових вимог.

До господарського суду 19.02.2024 від розпорядника майна за допомогою засобів електронного поштового зв`язку надійшло повідомлення №02-62/52 від 15.02.2024 про результати розгляду кредиторських вимог, відповідно до якого розпорядником майна заявлені грошові вимоги Акціонерного товариства "Укргазвидобування" визнано у повному обсязі.

Ухвалою господарського суду від 20.02.2024 відкладено Акціонерного товариства "Укргазвидобування" на 19.03.2024, зобов`язавши Акціонерне товариство "Укргазвидобування" надати до господарського суду до 10.03.2024 письмові пояснення стосовно підстав звернення із вказаними грошовими вимогами, зокрема право звернення до суду замість філії, як окремої юридичної особи; акт взаєморозрахунків між Акціонерного товариства "Укргазвидобування" та Товариства з обмеженою відповідальністю "Страхове товариство "Домінанта"; надати положення філії Газопромислове управління "Шебелингазвидобування" (ідентифікаційний код 00153146).

До господарського суду 14.03.2024 від заявника - Акціонерного товариства "Укргазвидобування" надійшли письмові пояснення по справі, відповідно до яких вбачається наступне.

Згідно із положень частини 1 статті 210 Господарського кодексу України кредиторами неплатоспроможних боржників є юридичні або фізичні особи, а також податкові органи та інші державні органи, які мають підтверджені у встановленому порядку документами вимоги щодо грошових зобов`язань до боржника.

Відповідно до статті 4 Господарського кодексу України юридичні особи та фізичні особи - підприємці, фізичні особи, які не є підприємцями, державні органи, органи місцевого самоврядування мають право на звернення до господарського суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав та законних інтересів у справах, віднесених законом до юрисдикції господарського суду, а також для вжиття передбачених законом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

Згідно з положеннями статті 1 Кодексу України з процедур банкрутства кредитор - юридична або фізична особа, а також контролюючий орган, уповноважений відповідно до Податкового кодексу України здійснювати заходи щодо забезпечення погашення податкового боргу та недоїмки зі сплати єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування у межах своїх повноважень, та інші державні органи, які мають вимоги щодо грошових зобов`язань до боржника.

Статтею 80 Цивільного кодексу України регламентовано, що юридичною особою є організація, створена і зареєстрована у встановленому законом порядку. Юридична особа наділяється цивільною правоздатністю і дієздатністю, може бути позивачем та відповідачем у суді.

З наведених положень діючого законодавства вбачається, що стороною провадження у господарському судочинстві має виступати безпосередньо юридична особа або інший суб`єкт господарювання, який наділений правом від свого імені виступати особою в цивільному обороті.

Позовні заяви, заяви про відкриття провадження з банкрутства або включення кредиторських вимог до боржника подаються до суду від імені та в інтересах юридичної особи, а не у власних інтересах філії, та подаються особами, які відповідно до положень Господарського кодексу України здійснюють самопредставництво юридичної особи чи є представниками Кредитора.

Так, філія Газопромислове управління "Шебелинкагазвидобування" Акціонерного товариства "Укргазвидобування" діє на підставі Положення про філію Газопромислове управління "Шебелинкагазвидобування" від 20.07.2018.

Згідно із пунктом 1.1 вказаного Положення Газопромислове управління "Шебелинкагазвидобування" є філією Акціонерного управління "Укргазвидобування", створеною відповідно до Цивільного та Господарського кодексу України.

Відповідно до пункту 1.2. Положення філія не є юридичною особою. Відповідно до статті 95 Цивільного кодексу України філією є відокремлений підрозділ юридичної особи, що розташований поза її місцезнаходженням та здійснює всі або частину її функцій. Філії та представництва не є юридичними особами, вони наділяються майном юридичної особи, що їх створила, і діють на підставі затвердженого нею положення.

Згідно із частиною 5 статті 95 Цивільного кодексу України відомості про філії та представництва юридичної особи включаються до єдиного державного реєстру.

До господарського суду 18.03.2024 від заявника - Акціонерного товариства "Укргазвидобування" надійшла заява про уточнення кредиторських вимог, відповідно до якої заявник просить суд визнати грошові вимоги до боржника Товариства з обмеженою відповідальністю "Страхове товариство "Домінанта" на суму 21 292,40 грн та 6 056,00 грн судового збору.

У судове засідання 18.03.2024 повноважні представники сторін не з`явилися. Про дату, час та місце судового засідання повідомлені належним чином.

Дослідивши матеріали справи, наявні докази, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

Грошові вимоги Акціонерного товариства "Укргазвидобування" до боржника Товариства з додатковою відповідальністю "Страхове товариство "Домінанта".

Рішенням Господарського суду міста Києва від 03.06.2019 у справі №910/2783/19 задоволено позовні вимоги та вирішено стягнути з Товариства з додатковою відповідальністю "Страхове товариство "Домінанта" (ідентифікаційний код 35265086) на користь Акціонерного товариства "Укргазвидобування" (ідентифікаційний код 30019775) в особі філії Газопромислове управління "Шебелингазвидобування" (ідентифікаційний код 00153146) 7 140,75 грн - заборгованості та 1 921,00 - судового збору.

Крім того, рішенням Господарського суду міста Києва від 14.05.2019 у справі №910/2785/19 задоволено позовні вимоги та вирішено стягнути з Товариства з додатковою відповідальністю "Страхове товариство "Домінанта" (ідентифікаційний код 35265086) на користь Акціонерного товариства "Укргазвидобування" (ідентифікаційний код 30019775) заборгованість у розмірі 10 309, 65 грн та судовий збір у розмірі 1 921,00 грн.

Постановою Касаційного господарського суду у складі Верховного суду від 13.08.2019 по справі №910/11164/16 визначено, що преюдиціальність - це обов`язковість фактів, установлених судовим рішенням, що набрало законної сили в одній справі для суду при розгляді інших справ. Преюдиціально встановлені факти не підлягають доказуванню, оскільки вони вже встановлені у рішенні суду і немає необхідності встановлювати їх знову, тобто піддавати сумніву істинність і стабільність судового акта, який вступив в законну силу. Суть преюдиції полягає в неприпустимості повторного розгляду судом одного й того ж питання між тими ж сторонами.

Згідно із частиною 4 статті 75 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що обставини, встановлені рішенням суду в господарській, цивільній або адміністративній справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді іншої справи, у якій беруть участь ті самі особи або особа, стосовно якої встановлено ці обставини, якщо інше не встановлено законом.

Докази погашення заборгованості у загальному розмірі 21 292,40 грн станом на дату розгляду вказаних грошових вимог в матеріалах справи відсутні.

За змістом частини 1 статті 64 Кодексу України з процедур банкрутства кошти, одержані від продажу майна банкрута, спрямовуються на задоволення вимог кредиторів у порядку, встановленому цим Кодексом. При цьому:

1) у першу чергу задовольняються: вимоги щодо виплати заборгованості з оплати за виконані роботи та/або надані послуги, а також інші кошти, належні гіг-спеціалістам за гіг-контрактами, укладеними згідно із Законом України "Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні", та нараховані на ці суми страхові внески на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування та інше соціальне страхування, у тому числі відшкодування кредиту, отриманого на ці цілі; вимоги щодо виплати заборгованості із заробітної плати працюючим та звільненим працівникам банкрута, грошові компенсації за всі невикористані дні щорічної відпустки та додаткової відпустки працівникам, які мають дітей, інші кошти, належні працівникам у зв`язку з оплачуваною відсутністю на роботі (оплата часу простою не з вини працівника, гарантії на час виконання державних або громадських обов`язків, гарантії і компенсації при службових відрядженнях, гарантії для працівників, які направляються для підвищення кваліфікації, гарантії для донорів, гарантії для працівників, які направляються на обстеження до медичного закладу, соціальні виплати у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності за рахунок коштів підприємства тощо), а також вихідна допомога, належна працівникам у зв`язку з припиненням трудових відносин, та нараховані на ці суми страхові внески на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування та інше соціальне страхування, у тому числі відшкодування кредиту, отриманого на ці цілі; вимоги щодо виплати заборгованості із компенсації збитків, завданих Державному бюджету України внаслідок виконання рішень Європейського суду з прав людини, постановлених проти України; вимоги кредиторів за договорами страхування; витрати, пов`язані з провадженням у справі про банкрутство в господарському суді; витрати кредиторів на проведення аудиту, якщо аудит проводився за рішенням господарського суду за рахунок їхніх коштів;

2) у другу чергу задовольняються: вимоги із зобов`язань, що виникли внаслідок заподіяння шкоди життю та здоров`ю громадян, шляхом капіталізації у ліквідаційній процедурі відповідних платежів, у тому числі до Фонду соціального страхування України за громадян, які застраховані в цьому фонді, у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, зобов`язань із сплати страхових внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування та інше соціальне страхування, крім вимог, задоволених позачергово, з повернення невикористаних коштів Фонду соціального страхування України, а також вимоги громадян - довірителів (вкладників) довірчих товариств або інших суб`єктів підприємницької діяльності, які залучали майно (кошти) довірителів (вкладників);

3) у третю чергу задовольняються: вимоги щодо сплати податків і зборів (обов`язкових платежів); вимоги центрального органу виконавчої влади, що здійснює управління державним резервом;

4) у четверту чергу задовольняються вимоги кредиторів, не забезпечені заставою;

5) у п`яту чергу задовольняються вимоги щодо повернення внесків членів трудового колективу до статутного капіталу підприємства;

6) у шосту чергу задовольняються інші вимоги.

Враховуючи вищевикладене, господарський суд вважає за необхідне визнати грошові вимоги Акціонерного товариства "Укргазвидобування" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Страхове товариство "Домінанта" на суму 6 056,00 грн (судовий збір) - 1 черга задоволення вимог кредиторів та 21 292,40 грн - 4 черга задоволення вимог кредиторів.

Керуючись статтями 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, статтею 45 Кодексу України з процедур банкрутства, господарський суд, -

УХВАЛИВ:

Визнати грошові вимоги Акціонерного товариства "Укргазвидобування" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Страхове товариство "Домінанта" на суму 6 056,00 грн (судовий збір) - 1 черга задоволення вимог кредиторів та 21 292,40 грн - 4 черга задоволення вимог кредиторів.

Ухвала набирає законної сили - 19.03.2024 та може бути оскаржена у 10-ти денний строк до Центрального апеляційного господарського суду.

Суддя С.А. Примак

Дата ухвалення рішення19.03.2024
Оприлюднено21.03.2024
Номер документу117752483
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання грошових вимог на суму 21 292,40 грн та 6 056,00 грн судового збору

Судовий реєстр по справі —904/1646/23

Ухвала від 29.04.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Примак Сергій Анатолійович

Ухвала від 23.04.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Примак Сергій Анатолійович

Ухвала від 19.04.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Примак Сергій Анатолійович

Ухвала від 18.04.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Примак Сергій Анатолійович

Ухвала від 26.03.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Примак Сергій Анатолійович

Ухвала від 19.03.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Примак Сергій Анатолійович

Ухвала від 14.03.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Примак Сергій Анатолійович

Ухвала від 11.03.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Примак Сергій Анатолійович

Ухвала від 29.02.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Примак Сергій Анатолійович

Ухвала від 29.02.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Примак Сергій Анатолійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні