Ухвала
від 04.03.2024 по справі 918/606/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Набережна, 26-А, м. Рівне, 33013, тел. (0362) 62 03 12, код ЄДРПОУ: 03500111,

e-mail: inbox@rv.arbitr.gov.ua, вебсайт: https://rv.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

"04" березня 2024 р. м. Рівне Справа № 918/606/23

Господарський суд Рівненської області у складі судді Романюк Ю.Г., розглядаючи справу за позовом Керівника Вараської окружної прокуратури (мкрн Будівельників, 1, Вараш, 34400, код ЄДРПОУ 02910077) в інтересах держави в особі Вараської міської ради Рівненської області (майдан Незалежності, 1, м. Вараш, Рівненська область, 34400, код ЄДРПОУ 35056612) до Фізичної особи-підприємця Павлишина Євгенія Павловича ( АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 ) про припинення володіння правом власності на торгові павільйони, зобов`язання звільнити земельну ділянку шляхом знесення самочинно збудованих торгових павільйонів, зобов`язання повернути самовільно зайняту земельну ділянку у комунальну власність

без виклику представників сторін;

ВСТАНОВИВ:

На розгляді Господарського суду Рівненської області перебуває справа №918/606/23 за позовом керівника Вараської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Вараської міської ради Рівненської області до ФОП Павлишина Є.П. про припинення володіння правом власності на торгові павільйони, зобов`язання звільнити земельну ділянку шляхом знесення самочинно збудованих торгових павільйонів, зобов`язання повернути самовільно зайняту земельну ділянку у комунальну власність.

Ухвалою від 19.09.2023, залишеною без змін постановою Північно-західного апеляційного господарського суду від 29.11.2023, було частково задоволено клопотання ФОП Павлишина Є.П. і призначено судову земельно-технічну експертизу, проведення якої доручено Київському НДІСЕ Міністерства юстиції України. На час проведення експертизи провадження у справі зупинено.

Після повернення справи з суду апеляційної інстанції, з метою проведення судової проведення земельно-технічної експертизи, 05.01.2024 супровідним листом №918/606/23/35/24 матеріали справи направлені Київському НДІСЕ.

13.02.2024 справа №918/606/23 надійшла до суду з експертної установи.

Київський НДІСЕ Міністерства юстиції України повідомив, що у зв`язку зі значним поточним навантаженням експертів з виконання досліджень у сфері землеустрою різної категорії складності по цивільним, господарським, адміністративним справам та кримінальним впровадженням, в т.ч. резонансним, провести вказану експертизу у встановлені законодавством строки не вбачається за можливе. Вказана експертиза може бути виконана не раніше 2025 року.

У зв`язку із наведеним, експертом запропоновано звернутися до інших державних експертних установ.

З метою з`ясування їх думки, листом від 20.02.2024, сторонам запропоновано проінформувати суд з приводу питання щодо визначення експертної установи, якій слід доручити виконання судової експертизи, призначеної ухвалою від 19.09.2023.

Судом отримано відповіді від Вараської окружної прокуратури (01.03.2024) і ФОП Павлишина Є.П. (04.03.2024). Вараська міська рада своєї позиції не висловила.

Згідно даних відповідей, Вараська окружна прокуратура вважає за доцільне проведення експертизи доручити Рівненському відділенню Львівського НДІСЕ, а ФОП Павлишин Є.П. - Львівському НДІСЕ.

Відповідно до п. 2 ст. 232 ГПК України процедурні питання, пов`язані з рухом справи в суді першої інстанції, клопотання та заяви осіб, які беруть участь у справі, питання про відкладення розгляду справи, оголошення перерви, зупинення або закриття провадження у справі, залишення заяви без розгляду, а також в інших випадках, передбачених цим Кодексом, вирішуються судом шляхом постановлення ухвал.

З огляду на вищевикладене, для вирішення питання про визначення експертної установи, якій може бути доручено проведення експертизи, суд дійшов висновку про поновлення провадження у справі та враховує наступне.

Відповідно до ст. 7 Закону України "Про судову експертизу" судово-експертну діяльність у кримінальному провадженні здійснюють державні спеціалізовані установи, а в інших випадках - також судові експерти, які не є працівниками зазначених установ, та інші фахівці (експерти) з відповідних галузей знань у порядку та на умовах, визначених цим Законом. До державних спеціалізованих установ належать, зокрема, науково-дослідні установи судових експертиз Міністерства юстиції України.

Частина 2 вказаної статті визначає вичерпний перелік державних спеціалізованих установ, що знаходяться у підпорядкуванні відповідних центральних органів виконавчої влади. Зокрема, до державних спеціалізованих установ належать:

- науково-дослідні установи судових експертиз Міністерства юстиції України;

- науково-дослідні установи судових експертиз, судово-медичні та судово-психіатричні установи Міністерства охорони здоров`я України;

- експертні служби Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства оборони України, Служби безпеки України та Державної прикордонної служби України.

Державні спеціалізовані установи діють відповідно до статутів та/або положень про них, одним із основних завдань яких є проведення судових експертиз для правоохоронних органів і судів.

Підставою проведення судової експертизи є відповідне судове рішення чи рішення органу досудового розслідування, або договір з експертом чи експертною установою - якщо експертиза проводиться на замовлення інших осіб (ст. 7-1 Закону України "Про судову експертизу").

Розглядаючи питання обрання експертної установи, суд також керується інструкцією про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень, затвердженою наказом Міністерства Юстиції України №53/5 від 08.10.1998 (далі - Інструкція).

Згідно з ч. 3 ст. 99 ГПК України, при призначенні експертизи судом експерт або експертна установа обирається сторонами за взаємною згодою, а якщо такої згоди не досягнуто у встановлений судом строк, експерта чи експертну установу визначає суд. З урахуванням обставин справи суд має право визначити експерта чи експертну установу самостійно.

Отже, при призначенні експертизи на суд покладається обов`язок визначення експерта чи експертної установи у разі, якщо сторони не досягли взаємної згоди між собою щодо обрання експерта або експертної установи у встановлений судом строк. Тобто, суд, приймаючи відповідне рішення, з урахуванням конкретних обставин справи та позицій сторін призначає експертизу та доручає її проведення відповідній експертній установі. В тому випадку, якщо сторони не досягнуть згоди щодо відповідної експертної установи суд самостійно визначає відповідну установу та доручає їй проведення експертизи.

В даному конкретному випадку господарський суд, ураховуючи принципи змагальності сторін та пропорційності у господарському судочинстві, забезпечуючи розумний баланс між інтересами сторін, ураховуючи складність справи, особливості предмета спору, значення розгляду справи для сторін, визначає відповідного суб`єкта проведення експертизи самостійно та вважає за доцільне доручити проведення судової земельно-технічної експертизи, призначеної ухвалою Госоподарського суду Рівненської області від 19.09.2023, державній експертній установі - Львівському науково-дослідному інституту судових експертиз.

Постановляючи таке рішення, суд врахував думку усіх сторін, а також те, що сторона відповідача, яка першопочатково клопотала про призначення екпертизи, у своєму листі обгрунтовано зазначила про можливість та доцільність проведення даної експертизи у Львівському НДІСЕ.

В той же час, у листі від 01.03.2024, Вараська окружна прокуратура не зазначила будь- яких об`єктивних обставин, що зумовлюють неможливість або недоцільність проведення експертизи у Львівському НДІСЕ, а не у іншому регіональному відділенні, зокрема у Рівненському.

Оскільки експертиза призначена судом не проведена, то є підстави для зупинення провадження у справі на підставі ст. 227-228 ГПК України.

Керуючись ст. ст. 99, 227-228, 232-235 ГПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

1. Поновити провадження у справі №918/606/23.

2. Проведення судової земельно-технічної експертизи, призначеної ухвалою Госоподарського суду Рівненської області від 19.09.2023 - доручити Львівському науково-дослідному інституту судових експертиз Міністерства юстиції України.

3. Роз`яснити, що призначений судом експерт невідкладно повинен повідомити суд про неможливість проведення ним експертизи через відсутність у нього необхідних знань або без залучення інших експертів (ч. 7 ст. 99 ГПК України).

4. Попередити судового експерта про відповідальність, передбачену Законом України "Про судову експертизу", ст. ст. 384, 385 КК України за завідомо неправдивий висновок, а також за відмову без поважних причин від виконання покладених на нього обов`язків.

5. Зупинити провадження у справі №918/606/23 на час проведення експертизи до отримання результатів (висновку) судової земельно-технічної експертизи.

6. Матеріали справи №918/606/23 надіслати Львівському науково-дослідному інституту судових експертиз Міністерства юстиції України (вул. Липинського, 54, м. Львів, 79024, код ЄДРПОУ 23272864).

Ухвала набирає законної сили в порядку передбаченому ч. 1 ст. 235 ГПК України негайно після її оголошення та може бути оскаржена в апеляційному порядку.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається - http://rv.arbitr.gov.ua/sud5019/.

Суддя Ю.Г. РОМАНЮК

СудГосподарський суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення04.03.2024
Оприлюднено21.03.2024
Номер документу117753827
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин

Судовий реєстр по справі —918/606/23

Ухвала від 07.05.2024

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Романюк Ю.Г.

Ухвала від 07.05.2024

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Романюк Ю.Г.

Ухвала від 30.04.2024

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Романюк Ю.Г.

Ухвала від 25.04.2024

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Романюк Ю.Г.

Ухвала від 04.03.2024

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Романюк Ю.Г.

Постанова від 29.11.2023

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Гудак А.В.

Ухвала від 30.10.2023

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Гудак А.В.

Ухвала від 19.09.2023

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Романюк Ю.Г.

Ухвала від 19.09.2023

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Романюк Ю.Г.

Ухвала від 14.09.2023

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Романюк Ю.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні