Ухвала
від 15.03.2024 по справі 699/1/24
КОРСУНЬ-ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 699/1/24

Номер провадження № 1-кс/699/103/24

УХВАЛА

щодо тимчасового доступу до речей і документів,

які містять охоронювану законом таємницю

15.03.2024 м. Корсунь-Шевченківський

Слідчий суддя Корсунь-Шевченківського районного суду Черкаської області ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши клопотання слідчого відділу розслідування злочинів у сфері транспорту СУ ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором Черкаської спеціалізованої прокуратури у сфері оборони центрального регіону ОСОБА_4 ,

про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю у кримінальному провадженні № 12023250380000551 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 286 КК України,

УСТАНОВИВ:

Слідчий відділу розслідування злочинів у сфері транспорту СУ ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 , за погодженням з прокурором Черкаської спеціалізованої прокуратури у сфері оборони центрального регіону ОСОБА_4 , звернувся до суду з клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю та знаходяться у володінні КНП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Черкаської обласної ради, за адресою: АДРЕСА_1 , у рамках досудового розслідування кримінального провадження, внесеного 22.12.2023 до ЄРДР за №12023250380000551 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 286 КК України.

Клопотання обґрунтовується наступними доводами.

Досудовим розслідуванням встановлено, що 22.12.2023, близько о 8:45 год, ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , житель АДРЕСА_2 , військовослужбовець, керуючи автомобілем «Кіа Сорента» р.н. НОМЕР_1 , прямуючи з м.Сміла до м. Городище, на 174 км + 800 м траси Н-01, в адміністративних межах с.Орловець, не вибравши безпечної швидкості руху, не врахував дорожньої обстановки та не впоравшись з керуванням автомобіля допустив зіткнення з передньою частиною автомобіля Хонда Сівік р.н. НОМЕР_2 , під керуванням ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , жителя АДРЕСА_3 , який в той час рухався в протилежному напрямку. У наслідок даної ДТП пасажир авто ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , жителька АДРЕСА_4 , отримала тілесні ушкодження у вигляді: ЗЧМТ, СГМ, закритий перелом нижньої щелепи, забій грудної клітини, закритий перелом передньої третини лівого стегна.

У ході досудового розслідування було встановлено що ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_4 згідно з випискою із медичної картки стаціонарного хворого № 29725 КНП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Черкаської обласної ради, перебувала на лікуванні в стоматологічному відділенні з 28.12.2023 по 02.02.2024.

Крім цього встановлено що ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , згідно з випискою із медичної картки стаціонарного хворого № 3035 КНП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Черкаської обласної ради, перебувала на лікуванні в стоматологічному відділенні з 02.02.2024 по 09.02.2024.

Так без отримання медичних документів не можливо провести судово-медичну експертизу.

Беручи до уваги вищевикладене та враховуючи, що в матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані медичні документи мають суттєве значення та необхідні для проведення судово-медичної експертизи, необхідно отримати тимчасовий доступ до медичних документів з можливістю їх вилучити, які перебувають у КНП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Черкаської обласної ради, а саме зобов`язати його службових осіб надати оригінал медичної картки стаціонарного хворого №29725 на ім`я ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_4 та оригіналу медичної картки стаціонарного хворого № 3035 на ім`я ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Тимчасовий доступ просить надати слідчим відділу розслідування злочинів в сфері транспорту слідчого управління ГУНП в Черкаській області ОСОБА_9 , ОСОБА_3 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 .

Органом досудового розслідування є Слідче відділення Відділення поліції № 1 Черкаського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Черкаській області.

У судове засідання були викликані слідчий та представник КНП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Черкаської обласної ради, які до суду не з`явилися. Слідчий причини неявки не повідомив. Представник комунального підприємства звернувся до суду із клопотанням про розгляд справи без їх участі.

У зв`язку з неприбуттям у судове засідання осіб, які беруть участь у судовому провадженні, відповідно до ч. 4 ст. 107 КПК України, фіксування судового засідання за допомогою технічних засобів не здійснювалося.

Дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя дійшов наступного висновку.

Тимчасовий доступ до речей і документів є одним із заходів забезпечення кримінального провадження, який застосовується з метою дієвості цього провадження (ст.131 КПК України).

Згідно зі ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею судом, вилучити їх (здійснити виїмку).

Відповідно до ч. 1 ст. 160 КПК України, сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження з клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком випадків, передбачених ст. 161 цього Кодексу.

Положеннями ч. 2 ст. 159 КПК України передбачено, що тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

За змістом приписів частин 1, 2, 4 ст. 162 КПК України, після отримання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд здійснює судовий виклик особи, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, за винятком випадку, встановленого частиною другою цієї статті. Якщо сторона кримінального провадження, яка звернулася з клопотанням, доведе наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, клопотання може бути розглянуто слідчим суддею, судом без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться. Слідчий суддя, суд розглядає клопотання за участю сторони кримінального провадження, яка подала клопотання, та особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, крім випадків, передбачених частиною другою цієї статті. Неприбуття за судовим викликом особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, без поважних причин або неповідомлення нею про причини неприбуття не є перешкодою для розгляду клопотання.

Відповідно до ч. 5 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи:

1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;

2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні;

3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

При цьому згідно з приписами п.п. 2, 8 ч. 1 ст. 162 КПК України, до охоронюваної законом таємниці відносяться відомості, які можуть становити лікарську таємницю; персональні дані особи, що знаходяться у її особистому володінні або в базі персональних даних, яка знаходиться у володільця персональних даних.

Таким чином, за змістом внесеного клопотання слідчий просить надати доступ до документів, що можуть становити охоронювану законом таємницю.

Відповідно до абз. 1 ч. 6 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Таким чином обставини, передбачені абз. 1 ч. 6 ст. 163 КПК України підлягають доведенню ініціатором клопотання.

До клопотання у якості доказів, що його обґрунтовують, надано копії наступних документів: витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження № 12023250380000551 від 22.12.2023; постанови про визначення групи прокурорів; виписки КНП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Черкаської обласної ради № 29725 та № 3035 (нечитабельна) із медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого ОСОБА_8 .

Водночас, слідчим у клопотанні взагалі не обґрунтовано неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою документів, тимчасовий доступ до яких планується отримати.

Крім того слідчий суддя звертає увагу ініціатора клопотання, що положення ст. 159 КПК України регламентує, що лише у разі відмови особи добровільно надати органу досудового розслідування доступ до речей і документів, кримінальний процесуальний закон визначає відповідний механізм отримання такого доступу, зокрема шляхом звернення з відповідним клопотанням до слідчого судді.

Такий правовий висновок викладено в постанові Верховного Суду від 27.12.2022 у справі № 243/10891/16.

Указане зумовлено тим, що тимчасовий доступ до речей і документів в силу положень ст. 131 КПК України є заходом забезпечення кримінального провадження.

Так, відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 93 КПК України збирання доказів здійснюється сторонами кримінального провадження, потерпілим, представником юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, у порядку, передбаченому цим Кодексом.

Сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій, витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, службових та фізичних осіб речей, документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій та актів перевірок, проведення інших процесуальних дій, передбачених цим Кодексом.

Таким чином надані слідчим обґрунтування та докази не підтверджують наявність передбачених абз. 1 ч. 6 ст.163 КПК України обставин. При цьому матеріали клопотання не містять доказів відмови потерпілої чи КНП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Черкаської обласної ради добровільно надати органу досудового розслідування доступ до медичних документів.

При цьому, слід зазначити, що до матеріалів клопотання не додано документ, що підтверджує наявність у слідчих відділу розслідування злочинів в сфері транспорту слідчого управління ГУНП в Черкаській області ОСОБА_9 , ОСОБА_3 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 повноважень на ведення досудового розслідування цього кримінального провадження.

З огляду на викладене клопотання не підлягає задоволенню.

Крім того, слідчий суддя звертає увагу органу досудового розслідування на те, що згідно з вимогами ч. 1 ст. 219 КПК України строк досудового розслідування обчислюється з моменту повідомлення особі про підозру до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності, клопотанням про закриття кримінального провадження або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження.

Водночас, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються виключно у межах строків досудового розслідування.

З урахуванням указаного, з метою розуміння слідчим суддею інформації щодо дотримання строків досудового розслідування, у клопотанні про тимчасовий доступ до речей і документів слід зазначати щодо вручення підозри у кримінальному провадженні.

Керуючись ст. ст. 159-166, 309 КПК України, слідчий суддя

УХВАЛИВ:

У задоволенні клопотання слідчого відділу розслідування злочинів у сфері транспорту СУ ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором Черкаської спеціалізованої прокуратури у сфері оборони центрального регіону ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю у кримінальному провадженні №12023250380000551 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 286 КК України відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення15.03.2024
Оприлюднено23.04.2024
Номер документу117756498
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю у кримінальному провадженні № 12023250380000551 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 286 КК України

Судовий реєстр по справі —699/1/24

Ухвала від 15.03.2024

Кримінальне

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області

Літвінова Г. М.

Ухвала від 15.03.2024

Кримінальне

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області

Літвінова Г. М.

Ухвала від 03.01.2024

Кримінальне

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області

Літвінова Г. М.

Ухвала від 03.01.2024

Кримінальне

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області

Літвінова Г. М.

Ухвала від 03.01.2024

Кримінальне

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області

Літвінова Г. М.

Ухвала від 02.01.2024

Кримінальне

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області

Літвінова Г. М.

Ухвала від 02.01.2024

Кримінальне

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області

Літвінова Г. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні