Ухвала
від 18.03.2024 по справі 600/7056/23-а
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

18 березня 2024 р. Справа № 600/7056/23-а

Вінницький окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Сала П.І.,

за участю:

секретаря судового засідання Ребесайло С.О.,

представниці відповідача 1 Хоменчук К.Л.,

розглянувши у підговчому засіданні в м. Вінниці адміністративну справу

за позовом ОСОБА_1

до Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Вінницької області (відповідач 1), Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Чернівецької області (відповідач 2),

третя особа, яка не заявляє самостійних позовних вимог щодо предмета спору на стороні відповідачів ОСОБА_2 ,

про визнання дій протиправними та скасування рішення,

ВСТАНОВИВ:

В провадженні суду перебуває адміністративна справа за позовом ОСОБА_1 до Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Вінницької області (далі - КДКА Вінницької області або відповідач 1), Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Чернівецької області (далі - КДКА Чернівецької області або відповідач 2), третя особа без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідачів ОСОБА_2 про визнання протиправними та незаконними дій відповідача 1 щодо грубого порушення пункту 47 Регламенту кваліфікаційної-дисциплінарної комісії регіону, затвердженого рішенням Ради адвокатів України від 16.02.2023 за № 77, щодо порядку самовідводу членами КДКА Вінницької області та визнання протиправним та скасування рішення відповідача 2 від 28.09.2023 за № 194 про притягнення позивача до дисциплінарної відповідальності та застосування до нього дисциплінарного стягнення у вигляді зупинення права на заняття адвокатською діяльністю строком на 12 місяців.

Розгляд вказаної справи здійснюється за правилами загального позовного провадження.

У підготовчому засіданні від 18.03.2024, з урахуванням доводів позивача, за ініціативою суду на обговорення поставлено питання про доцільність витребування з Ради адвокатів Чернівецької області документів, що стосуються повноважень членів дисциплінарної палати КДКА Чернівецької області, якою щодо позивача прийнято оскаржуване рішення.

Предстаниця відповідача 1 щодо витребування відповідних документів не заперечила, при вирішенні цього питання покладається на розсуд суду.

Суд зазначає, що одним з принципів адміністративного судочинства є офіційне з`ясування всіх обставин у справі. Цей принцип визначає особливості адміністративного судочинства і полягає у більш активній ролі суду: саме на суд покладено обов`язок вживати передбачені законом заходи, необхідні для всебічного з`ясування обставин у справі. Отже, адміністративний суд має повністю встановити обставини справи, щоб на засадах верховенства права ухвалити законне та обґрунтоване рішення.

Принцип офіційності реалізований, зокрема, у ч. 4 ст. 11 КАС України, згідно з якою суд вживає визначені законом заходи, необхідні для з`ясування всіх обставин у справі, у тому числі щодо виявлення та витребування доказів з власної ініціативи.

Відповідно до ч. 1 ст. 72 КАС України доказами в адміністративному судочинстві є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

Предметом доказування є обставини, які підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення (ч. 2 ст. 73 КАС України).

В силу вимог ч. 3 ст. 77 КАС України докази суду надають учасники справи. Суд може пропонувати сторонам надати докази та збирати докази з власної ініціативи, крім випадків, визначених цим Кодексом.

Про витребування доказів за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи, або про відмову у витребуванні доказів суд постановляє ухвалу (ч. 3 ст. 80 КАС України).

Предметом оскарження в межах цієї справи є дії КДКА Вінницької області під час розгляду скарги ОСОБА_2 щодо адвоката ОСОБА_1 Зокрема, на думку позивача, відповідач 1 допустив грубі та системні порушення вимог регламенту роботи кваліфікаційної-дисциплінарної комісії внаслідок безпідставного заявлення і задоволення членами відповідної комісії самовідводів, що призвело до неправомірної передачі дисциплінарної справи на розгляд іншої КДКА.

Також позивач просить визнати протиправним та скасувати рішення КДКА Чернівецької області № 194 від 28.09.2023 про його притягнення до дисципінарної відповідальності у вигляді зупинення права на здійснення адвокатської діяльності строком на 12 місяців, посилаючись на незаконність, необґрунтованість, невмотивованість та безпідставність прийнятого рішення.

При цьому позивач ставить під сумнів чинність повноважень діючого складу членів КДКА Вінницької та Чернівецької областей.

Отже, на думку суду, задля повного, всебічного і об`єктивного з`ясування обставин справи та правильного вирішення справи по суті спору необхідним є витребування у Ради адвокатів Чернівецької області протоколу звітно-виборної конференції адвокатів Чернівецької області про обрання діючих членів КДКА Чернівецької області, зокрема її дисциплінарної палати, та рішення Ради адвокатів України щодо продовження виконання КДКА Чернівецької області своїх повноважень у раніше обраному складі у зв`язку із запровадженням на території України воєнного стану.

Аналогічні документи надані суду представницею відповідача 1 та долучені до матеріалів справи у підготовчому засіданні від 18.03.2024.

Крім того, у зв`язку з вчиненням судом всіх необхідних дій з метою виконання завдань підготовчого провадження в цій справі, суд вважає за можливе одночасно з витребуванням вищезазначених додатковах доказів також вирішити питання про закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду.

Відповідно до ч. 1 ст. 173 КАС України підготовку справи до судового розгляду здійснює суддя адміністративного суду, який відкрив провадження в адміністративній справі.

Частиною другою статті 173 КАС України передбачено, що завданням підготовчого провадження є: остаточне визначення предмета спору та характеру спірних правовідносин, позовних вимог та складу учасників судового процесу; з`ясування заперечень проти позовних вимог; визначення обставин справи, які підлягають встановленню, та зібрання відповідних доказів; вирішення відводів; визначення порядку розгляду справи; вчинення інших дій з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті.

Для виконання завдання підготовчого провадження в кожній судовій справі, яка розглядається за правилами загального позовного провадження, проводиться підготовче засідання (ч. 1 ст. 179 КАС України).

Водночас частиною другою статті 180 КАС України визначено коло питань, які суду слід з`ясувати (вирішити) в ході підготовчого засідання.

Для забезпечення об`єктивного розгляду і вирішення цієї справи протягом розумного строку, в порядку підготовки справи до судового розгляду судом вчинено необхідні підготовчі дії, зокрема отримано заяви по суті справи, витребувано додаткові письмові докази, залучено третю особу, вирішено заяви та клопотання учасників справи.

Відповідно до п. 3 ч. 2 ст. 183 КАС України за результатами підготовчого засідання суд постановляє ухвалу про закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті.

Отже, зважаючи на здійснення усіх підготовчих дій, визначених частиною другою статті 180 КАС України, та беручи до уваги думку представниці відповідача 1, яка вважає можливим закриття підготовчого провадження, суд доходить висновку про наявність підстав для закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті.

При визначенні дати судового засідання враховуються положення ч. 2 ст. 193 КАС України.

Керуючись ст. ст. 173, 179, 180, 181, 183, 193, 195, 248, 256, 294 КАС України, суд

УХВАЛИВ:

1. Витребувати з Ради адвокатів Чернівецької області та зобов`язати її у 5-денний строк з дня отримання цієї ухвали надати суду належним чином завірені копії:

- протоколу звітно-виборної конференції адвокатів Чернівецької області про обрання діючих членів КДКА Чернівецької області, зокрема її дисциплінарної палати;

- рішення Ради адвокатів України щодо продовження виконання КДКА Чернівецької області своїх повноважень у раніше обраному складі у зв`язку із запровадженням на території України воєнного стану.

2. Закрити підготовче провадження в адміністративній справі № 600/7056/23-а.

3. Призначити справу до судового розгляду по суті на 11:30 год 08 квітня 2024 року в залі судових засідань № 1 Вінницького окружного адміністративного суду, що знаходиться за адресою: м. Вінниця, вул. Брацлавська, 14.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення та не може бути оскаржена в апеляційному порядку.

Ухвала в повному обсязі складена до 18.03.2024.

Суддя Сало Павло Ігорович

СудВінницький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення18.03.2024
Оприлюднено20.03.2024
Номер документу117759083
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи з приводу забезпечення функціонування органів прокуратури, адвокатури, нотаріату та юстиції (крім категорій 107000000), зокрема у сфері адвокатури

Судовий реєстр по справі —600/7056/23-а

Ухвала від 17.06.2024

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Сапальова Т.В.

Ухвала від 30.05.2024

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Сапальова Т.В.

Рішення від 22.04.2024

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Сало Павло Ігорович

Ухвала від 17.04.2024

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Сало Павло Ігорович

Ухвала від 18.03.2024

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Сало Павло Ігорович

Ухвала від 29.02.2024

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Сало Павло Ігорович

Ухвала від 24.01.2024

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Сало Павло Ігорович

Ухвала від 29.12.2023

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Сало Павло Ігорович

Ухвала від 28.11.2023

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Левицький Василь Костянтинович

Ухвала від 06.11.2023

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Левицький Василь Костянтинович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні