Ухвала
від 20.03.2024 по справі 671/314/24
ВОЛОЧИСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 671/314/24

Провадження № 2-о/671/21/2024

У Х В А Л А

20 березня 2024 року м. Волочиськ

Волочиський районний суд Хмельницької області в складі:

головуючого судді Никифорова Є. О.,

секретаря судового засідання Козак Г. А

присяжних: Драгомерецької Р. Ю.,

Незвищука П. П.,

за участю адвоката особи, стосовно

якої розглядається справа ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_2 , заінтересована особа орган опіки та піклування Наркевицької селищної ради, про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна,

в с т а н о в и в:

ОСОБА_2 звернувся до суду із заявою про визнання брата ОСОБА_3 недієздатним, оскільки останній страждає на важку розумову відсталість, є інвалідом першої групи з дитинства, довічно, внаслідок чого він не усвідомлює значення своїх дій, потребує постійного стороннього догляду. Унаслідок психічної хвороби в нього обмеження здатності до орієнтації та спілкування, обмеження здатності контролювати свою поведінку.

Згідно з ч. 1 ст. 39 ЦК України фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Стаття 105 ЦПК України передбачає, що призначення експертизи судом є обов`язковим якщо у справі необхідно встановити психічний стан особи.

Відповідно до ч. 1 ст. 298 ЦПК України, суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Суд заслухавши учасників справи, та враховуючи, що з матеріалів, що додані до заяви, вбачається, що ОСОБА_3 є інвалідом першої групи з дитинства, довічно, страждає на важку розумову відсталість, потребує стороннього догляду, суд дійшов висновку про необхідність призначити у справі судово-психіатричну експертизу для вирішення питання про наявність в ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , стійкого психічного розладу та його здатності усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 252 ЦПК України суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі, у випадку призначення судом експертизи. Оскільки вирішення заяви про визнання особи недієздатною до отримання висновку експерта є неможливим провадження у справі підлягає зупиненню.

Керуючись ст.ст. 252, 298 ЦПК України, суд

у х в а л и в:

Призначити по справі за заявою ОСОБА_2 , заінтересована особа орган опіки та піклування Наркевицької селищної ради, про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна, судово-психіатричну експертизу для встановлення психічного стану ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

На вирішення експерта поставити наступні запитання:

- чи страждає ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , будь-яким психічним розладом, якщо так, то чи є цей розлад хронічним та стійким?

- чи здатний ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за своїм психічним станом усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними?

Проведення експертизи доручити експертам Хмельницькій філії судових експертиз ДУ «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України» (32120, Хмельницька обл., Хмельницький р-н, село Скаржинці, Розсошанська Територіальна громада).

Зобов`язати заявника забезпечити доставку ОСОБА_3 , до Хмельницької філії судових експертиз ДУ «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України» для проведення експертизи.

Надати експертам матеріали цивільної справи.

Попередити експерта про кримінальну відповідальність за ст.ст. 384, 385 КК України за завідомо неправдивий висновок та за відмову без поважних причин від виконання покладених на них обов`язків.

На час проведення експертизи провадження у справі зупинити.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення та може бути оскаржена в апеляційному порядку безпосередньо до Хмельницького апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня складення її повного тексту.

Суддя Є. О. Никифоров

Присяжні Р. Ю. Драгомерецька

П. П. Незвищук

Дата ухвалення рішення20.03.2024
Оприлюднено21.03.2024
Номер документу117771360
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —671/314/24

Рішення від 09.05.2024

Цивільне

Волочиський районний суд Хмельницької області

Никифоров Є. О.

Ухвала від 16.04.2024

Цивільне

Волочиський районний суд Хмельницької області

Никифоров Є. О.

Ухвала від 20.03.2024

Цивільне

Волочиський районний суд Хмельницької області

Никифоров Є. О.

Ухвала від 13.02.2024

Цивільне

Волочиський районний суд Хмельницької області

Никифоров Є. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні