Рішення
від 09.05.2024 по справі 671/314/24
ВОЛОЧИСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 671/314/24

Провадження № 2-о/671/21/2024

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

09 травня 2024 року м. Волочиськ

Волочиський районний суд Хмельницької області в складі:

головуючого судді Никифорова Є. О.,

присяжних: Драгомерецької Р. Ю., Незвищука П. П.,

секретаря судового засідання: Козак Г.А.,

за участю: заявника ОСОБА_1 ,

адвоката особи, стосовно

якої розглядається справа ОСОБА_2 ,

розглянув у відкритому судовому засіданні в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа орган опіки та піклування Наркевицької селищної ради, про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна,

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою про визнання свого брата ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатним, оскільки останній є інвалідом першої групи довічно, внаслідок важкого психічного захворювання розумова відсталість. Він не може дати оцінку своїм діям чи діям оточуючих, в нього обмеження здатності до орієнтації, до спілкування, обмеження здатності контролювати свою поведінку, потребує стороннього догляду та лікування. Також просить встановити опіку над ОСОБА_3 та призначити його опікуном.

Ухвалою Волочиського районного суду Хмельницької області від 13.02.2024 відкрито провадження в даній справі.

20.03.2024 судом призначено судово-психіатричну експертизу, провадження в справі на час проведення експертизи зупинено.

16.04.2024 провадження відновлено в зв`язку з надходженням висновку експерта.

Заявник в судовому засіданні заяву підтримав та пояснив, що на даний час інших осіб, які могли б бути опікуном ОСОБА_3 немає.

Представник особи, щодо якої вирішується питання про визнання її недієздатною, в судовому засіданні не заперечувала щодо можливості задоволення заяви.

Представник органу опіки і піклування в судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином. Від нього надійшла заява про розгляд справи за його відсутності.

Суд, заслухавши пояснення, дослідивши зібрані по справі докази, дійшов таких висновків.

Судом встановлено, що заявник ОСОБА_1 є братом ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який є інвалідом І групи по загальному захворюванню, довічно, та потребує постійного стороннього догляду.

Відповідно до ст. 39 ЦК України фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Відповідно до ст. 60 ЦК України суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Згідно з висновком судово-психіатричного експерта № 232 від 05.04.2024 року, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , страждає стійким хронічним психічним захворюванням у вигляді важкої розумової відсталості.

За своїм психічним станом ОСОБА_3 не усвідомлює значення своїх дій та не може керувати ними.

За таких обставин, враховуючи, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , не здатний усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, суд приходить до висновку про необхідність визнання його недієздатним.

Статтею 300 ЦПК України передбачено, що суд, ухвалюючи рішення про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи (у тому числі обмеження або позбавлення права неповнолітньої особи самостійно розпоряджатися своїми доходами) чи визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно піклування або опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна.

Згідно з висновком органу опіки і піклування Наркевицької селищної ради, яке затверджений рішенням виконавчого комітету селищної ради від 15.01.2024 року № 4, орган опіки та піклування встановив, що ОСОБА_1 може виконувати обов`язки опікуна щодо свого брата ОСОБА_3 , у разі визнання останнього недієздатним.

Встановивши дані обставини, суд приходить до висновку, що опікуном над ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , необхідно призначити заявника.

Керуючись ст. ст. 264, 265, 300 ЦПК України, суд

в и р і ш и в :

Заяву ОСОБА_1 задовольнити.

Визнати ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатним та встановити над ним опіку.

Призначити опікуном ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , його брата ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Рішення суду після набрання ним законної сили надіслати органу опіки та піклування, органам ведення Державного реєстру виборців за місцем проживання фізичної особи.

Строк дії рішення становить два роки.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку дії рішення.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи.

Витрати на проведення експертизи віднести за рахунок держави.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення суду може бути оскаржено безпосередньо до Хмельницького апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасники справи:

Заявник ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 .

Особа, щодо якої порушено питання про визнання недієздатною ОСОБА_3 , РНОКПП НОМЕР_2 , місце проживання: АДРЕСА_1 .

Заінтересована особа орган опіки та піклування Наркевицької селищної ради, ЄДРПОУ 04403444, місцезнаходження: Хмельницька обл., Хмельницький район, смт Наркевичі, вул. Незалежності, 2.

Суддя Є. О. Никифоров

Присяжні Р. Ю. Драгомерецька

П. П. Незвищук

Дата ухвалення рішення09.05.2024
Оприлюднено10.05.2024
Номер документу118909130
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —671/314/24

Рішення від 09.05.2024

Цивільне

Волочиський районний суд Хмельницької області

Никифоров Є. О.

Ухвала від 16.04.2024

Цивільне

Волочиський районний суд Хмельницької області

Никифоров Є. О.

Ухвала від 20.03.2024

Цивільне

Волочиський районний суд Хмельницької області

Никифоров Є. О.

Ухвала від 13.02.2024

Цивільне

Волочиський районний суд Хмельницької області

Никифоров Є. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні