Ухвала
від 20.03.2024 по справі 488/3043/20
КОРАБЕЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М. МИКОЛАЄВА

КОРАБЕЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.МИКОЛАЄВА

Справа № 488/3043/20

Провадження № 2/488/120/24

У Х В А Л А

Іменем України

20.03.2024 року м. Миколаїв

Суддя Корабельного районний суд м. Миколаєва Чернявська Я.А., розглянувши клопотання заступника керівника Окружної прокуратури міста Миколаєва про залучення до участі у справі правонаступника за позовною заявою Окружної прокуратури міста Миколаєва в інтересах держави в особі Миколаївської обласної державної адміністрації до Миколаївської міської ради, ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , де третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача Державне підприємство "Миколаївське лісове господарство", про визнання незаконним та скасування рішення міської ради, визнання недійсним державного акту на право власності на земельну ділянку та її повернення,

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Корабельного районного суду м. Миколаєва перебуває цивільна справа за позовом Окружної прокуратури міста Миколаєва в інтересах держави в особі Миколаївської обласної державної адміністрації до Миколаївської міської ради, ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , де третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача Державне підприємство "Миколаївське лісове господарство" про визнання незаконним та скасування рішення міської ради, визнання недійсним державного акту на право власності на земельну ділянку та її повернення.

15.03.2024 р. через канцелярію суду надійшло клопотання від заступника керівника Окружної прокуратури міста Миколаєва Чобану Д.Г. про залучення до участі у справі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на стороні позивача Державного спеціалізованого господарського підприємства Ліси України як правонаступника ДП Миколаївське лісове господарство.

В обґрунтування клопотання зазначив, що відповідно до пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 07.09.2022 № 1003 «Деякі питання реформування управління лісової галузі» ліквідовано як юридичні особи публічного права територіальні органи Державного агентства лісових ресурсів, у тому числі ДП «Миколаївське лісове господарство».

Пунктами 4, 5 вказаної Постанови погоджено пропозицію Державного агентства лісових ресурсів щодо утворення державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» та приєднання до нього спеціалізованих державних лісогосподарських підприємств. Також установлено, що державне спеціалізоване господарське підприємство «Ліси України» є правонаступником: майна, прав та обов`язків спеціалізованих державних лісогосподарських підприємств, які належать до сфери управління Державного агентства лісових ресурсів, що реорганізуються; права постійного користування земельними ділянками лісогосподарського призначення, затверджених матеріалів лісовпорядкування тощо.

На виконання вказаної Постанови наказом Державного агентства лісових ресурсів України від 26.10.2022 № 804 створено державне спеціалізоване господарське підприємство «Ліси України». Останнє має юридичну адресу: вул. Руставелі Шота, 9А, м. Київ, 01601.

Позивач повідомив, що у подальшому наказом Державного агентства лісових ресурсів України від 04.11.2022 № 987 ДП «Миколаївське лісове господарство» (код ЄДРПОУ 33437380) припинено шляхом реорганізації, а саме: приєднання до державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» (код ЄДРПОУ 44768034); визначено, що державне спеціалізоване господарське підприємство «Ліси України» є правонаступником прав та обов`язків ДП «Миколаївське лісове господарство».

Тому, посилаючись на викладені обставини, просив залучити Державне спеціалізоване господарське підприємство Ліси України як правонаступника ДП Миколаївське лісове господарство.

Розглянувши зазначене клопотання позивача, суд вважає його обґрунтованими та таким, що підлягає задоволенню.

Процесуальне правонаступництво, як і заміна неналежної сторони, являє собою зміну суб`єктного складу учасників спору.

Процесуальне правонаступництво - це заміна під час провадження у цивільній справі сторін або третіх осіб іншими особами, до яких переходять права та обов`язки у спірних правовідносинах.

Згідно зі статтею 55 Цивільно процесуального кодексу України у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу. Усі дії, вчинені в цивільному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку він замінив.

Враховуючи зазначене,суд доходитьпереконання проможливість задоволенняклопотання про залучення до участі у справі правонаступника третьої особи - Державне спеціалізоване господарське підприємство Ліси України.

Керуючись ст. 55, 258, 260, 351-355 Цивільного процесуального кодексу України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання заступника керівника Окружної прокуратури міста Миколаєва про залучення до участі у справі правонаступника за позовною заявою Окружної прокуратури міста Миколаєва в інтересах держави в особі Миколаївської обласної державної адміністрації до Миколаївської міської ради, ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , де третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача Державне підприємство "Миколаївське лісове господарство", про визнання незаконним та скасування рішення міської ради, визнання недійсним державного акту на право власності на земельну ділянку та її повернення - задовольнити.

Залучити Державне спеціалізованегосподарське підприємствоЛіси України (код ЄДРПОУ: 44768034, юридична адреса: 01601, місто Київ, вул. Руставелі Шота, будинок 9-А) до участі у справі за позовом Окружної прокуратури міста Миколаєва в інтересах держави в особі Миколаївської обласної державної адміністрації до Миколаївської міської ради, ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , де третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача Державне підприємство "Миколаївське лісове господарство", про визнання незаконним та скасування рішення міської ради, визнання недійсним державного акту на право власності на земельну ділянку та її повернення, як правонаступника третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на стороні позивача - ДП Миколаївське лісове господарство.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Миколаївського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення шляхом подачі апеляційної скарги.

У разі, якщо ухвалу було постановлено без участі особи, яка її оскаржує, зазначений строк обчислюється з дня вручення їй відповідної ухвали суду.

Суддя Я.А. Чернявська

Дата ухвалення рішення20.03.2024
Оприлюднено21.03.2024
Номер документу117781867
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання незаконним та скасування рішення міської ради, визнання недійсним державного акту на право власності на земельну ділянку та її повернення

Судовий реєстр по справі —488/3043/20

Ухвала від 20.03.2024

Цивільне

Корабельний районний суд м. Миколаєва

Чернявська Я. А.

Ухвала від 07.02.2024

Цивільне

Корабельний районний суд м. Миколаєва

Чернявська Я. А.

Ухвала від 04.10.2021

Цивільне

Корабельний районний суд м. Миколаєва

Чернявська Я. А.

Ухвала від 06.07.2021

Цивільне

Корабельний районний суд м. Миколаєва

Чернявська Я. А.

Ухвала від 29.09.2020

Цивільне

Корабельний районний суд м. Миколаєва

Чернявська Я. А.

Ухвала від 17.09.2020

Цивільне

Корабельний районний суд м. Миколаєва

Чернявська Я. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні