Ухвала
від 19.03.2024 по справі 292/285/24
ЧЕРВОНОАРМІЙСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Червоноармійський районний суд Житомирської області

Справа № 292/285/24

Номер провадження 2/292/112/24

У Х В А Л А

19 березня 2024 року смт.Пулини

Суддя Червоноармійського районного суду Житомирської області Лотуга В.Ф., розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 до Високівської сільської ради Житомирського району Житомирської області, державного реєстратора Осіпчук Лесі Миколаївни, треті особи - ОСОБА_2 , Курненська сільська територіальна громада Житомирського району Житомирської області про скасування рішення державного реєстратора та припинення права власності, -

В С Т А Н О В И В :

Позивачка ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до Високівської сільської ради Житомирського району Житомирської області та державного реєстратора Осіпчук Л.М., в якому просить визнати незаконним та скасувати рішення державного реєстратора Високівської сільської ради Житомирського району Житомирської області Осіпчук Л.М. про державну реєстрацію права та їх обтяжень від 13.07.2022, номер запису про право власності 47355818, реєстраційний номер об"єкта нерухомого майна 2611813418040, що підтверджується інформацією з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, державного реєстратора Високівської сільської ради Житомирського району Житомирської області Осіпчук Л.М. про реєстрацію права власності на житловий будинок, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 , загальною площею 78,9 кв.м та рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер 64380492 від 03.08.2022 18:19:52 приватного нотаріуса Кулініч Н.А. за ОСОБА_2 .

Вивчивши матеріали поданої позовної заяви, вважаю, що вона не відповідає вимогам, встановленим ст.ст.175, 177 ЦПК України до позовної заяви.

Позовна заява на ряду з іншими вимогами, повинна містити:

- зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні;

- виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини.

Згідно ч.1 ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Однак, з позовної заяви не вбачається, яке саме право, свободи чи інтереси позивачки порушено і для захисту якого із них вона звертається до суду.

До позовної заяви не долучені документи, які підтверджують, що ОСОБА_1 має право на спірне майно та коли воно виникло і за яких обставин.

У позовній заяві не зазначено виклад обставин, якими позивачка обґрунтовує свої вимоги із зазначенням доказів, що підтверджують вказані обставини і не зазначено чому такі докази не можуть бути подані з позовною заявою.

Як вбачається з позовної заяви позивачка на ряду з іншим просить визнати незаконним та скасувати рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер 64380492 від 03.08.2022 18:19:52 приватного нотаріуса Кулініч Н.А., в той же час не зазначено, якого саме майна стосуються реєстраційні дії, а приватний нотаріус Кулініч Н.А. не зазначена учасником справи. Хоча за аналогічними вимогами визначено відповідачами сільську раду та державного реєстратора.

Крім того, відповідно до правової позиції Великої Палати Верховного Суду викладений у п.36 постанови від 04.09.2018 у справі № 823/2042/16 спір про скасування рішення, запису щодо державної реєстрації речового права на нерухоме майно треба розглядати як спір, пов`язаний із порушенням цивільних прав позивача на нерухоме майно іншою особою, за якою зареєстроване речове право на це майно.

Державний реєстратор, зокрема і приватний нотаріус, зобов`язані виконати рішення суду щодо скасування державної реєстрації речового права або його обтяження незалежно від того, чи був цей реєстратор залучений до участі у справі третьою особою, яка не заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору, чи не був залучений.

Відповідно до правових позиції Великої Палати Верховного Суду, викладених у постановах від 17 квітня 2018 року у справі № 523/9076/16-ц (пункт 40), від 21 листопада 2018 року у справі № 127/93/17-ц (пункт 50), від 12 грудня 2018 року у справі № 570/3439/16-ц (пункт 37, 54), від 12 грудня 2018 року у справі № 372/51/16-ц (пункт 31.10), від 30 січня 2019 року у справі № 552/6381/17 (пункт 39) та багато інших, установивши, що позов заявлений до неналежного відповідача суд відмовляє у позові до такого відповідача

З інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно вбачається, що рішення про державну реєстрацію нотаріусом, яке просить скасувати позивачка, здійснено на підставі свідоцтва про право на спадщину за заповітом, яке є чинними і не скасованим. Вимог щодо даного рішення позивачем не заявлено.

Також, до позовної заяви додані довідки, видані Курненською сільською радою, які датовані 21.10.2021 та 12.07.2022, та в них зазначено, що вони видані для пред"явлення по місцю вимоги, однак ОСОБА_1 звернулася до суду лише 08.03.2024, а таких довідок з актуальними даними на час звернення до суду не долучила.

Крім того, відсутні відомості кому належить і за ким зареєстрована земельна ділянка, на якій знаходиться оспорюваний будинок, оскільки відповідно до ст. 377 ЦК України та ст.120 ЗК України, до особи, яка набула право власності на житловий будинок право власності на який зареєстровано у визначеному законом порядку, одночасно переходить право власності або право користування земельною ділянкою, на якій розміщений такий об`єкт.

Відповідно до частин 2 та 4 ст. 83 ЦПК України позивач повинен подати до суду докази разом з поданням позовної заяви. Якщо доказ не може бути поданий у встановлений законом строк з об`єктивних причин, учасник справи повинен про це письмово повідомити суд та зазначити: доказ, який не може бути подано; причини, з яких доказ не може бути подано у зазначений строк; докази, які підтверджують, що особа здійснила всі залежні від неї дії, спрямовані на отримання вказаного доказу.

Згідно ст.12 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних із вчиненням чи не вчиненням нею процесуальних дій.

Зі ст.13 ЦПК України вбачається, що суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Збирання доказів у цивільних справах не є обов`язком суду, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Суд має право збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи лише у випадках, коли це необхідно для захисту малолітніх чи неповнолітніх осіб або осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена, а також в інших випадках, передбачених цим Кодексом.

Отже, суд зберігаючи відповідно до ст.12 ЦПК України об`єктивність і неупередженість, роз`яснює позивачці, що вона повинна подати до суду докази разом з позовною заявою, оскільки суд з власної ініціативи не може збирати докази, а їх неподання може призвести до недоведення тих обставин, які зазначені в позовній заяві, та як наслідок, прийняття відповідного для неї процесуального рішення.

Згідно ч.4 ст.177 ЦПК України до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановленому порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Із змісту позовних вимог вбачається, що позивачка подала до суду позов, який містить дві вимоги немайнового характеру.

Як вбачається з ч. 1 ст. 4 Закону України "Про судовий збір" судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Відповідно до ст. 7 Закону України "Про Державний бюджет України на 2024 рік" з 1 січня 2024 року встановлено прожитковий мінімум на одну працездатну особу в розрахунку на місяць у розмірі 3028 гривень.

Згідно положення ч.2 ст.4 Закону України "Про судовий збір" станом на день подачі позову розмір ставки судового збору із позовної заяви немайнового характеру, яка подана фізичною особою становить 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

З вищенаведеного слідує, що мінімальна ставка судового збору за подання позову, який містить вимогу немайнового характеру, складає 1211 грн. 20 коп.

Відповідно до ч. 3 ст. 6 Закону України "Про судовий збір" у разі коли в позовній заяві об`єднано дві і більше вимог немайнового характеру, судовий збір сплачується за кожну вимогу немайнового характеру.

Згідно квитанції № 4765-2421-2991-0095 від 17.01.2024, позивачка сплатила судовий збір в сумі 1211 грн. 20 коп.

Отже, позивачці необхідно сплатити судовий збір за одну вимогу немайнового характеру в розмірі 1211 грн. 20 коп.

Відповідно до ст. 185 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити).

При таких обставинах позовну заяву слід залишити без руху, про що повідомити позивачку і надати їй строк для усунення недоліків, який не може перевищувати десять днів з дня вручення ухвали.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 175, 185, 188, 353 ЦПК України,-

П О С Т А Н О В И В :

Позовну заяву ОСОБА_1 до Високівської сільської ради Житомирського району Житомирської області, державного реєстратора Осіпчук Лесі Миколаївни, треті особи - ОСОБА_2 , Курненська сільська територіальна громада Житомирського району Житомирської області про скасування рішення державного реєстратора та припинення права власності, залишити без руху, про що повідомити позивачку.

Надати позивачці строк в межах десяти днів з дня вручення копії ухвали суду для усунення зазначених в ній недоліків.

Роз`яснити позивачці, що якщо відповідно до ухвали суду у встановлений строк вимоги ухвали суду будуть виконані, позовна заява буде вважатися поданою в день первісного її подання, а інакше заява буде вважатися неподаною і повернута позивачці.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя В. Ф. Лотуга

Дата ухвалення рішення19.03.2024
Оприлюднено22.03.2024
Номер документу117789581
СудочинствоЦивільне
Сутьскасування рішення державного реєстратора та припинення права власності

Судовий реєстр по справі —292/285/24

Ухвала від 11.04.2024

Цивільне

Червоноармійський районний суд Житомирської області

Лотуга В. Ф.

Ухвала від 19.03.2024

Цивільне

Червоноармійський районний суд Житомирської області

Лотуга В. Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні