Рішення
від 13.03.2024 по справі 128/2722/23
ВІННИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 128/2722/23

РІШЕННЯ

Іменем України

13 березня 2024 року м. Вінниця

Вінницький районний суд Вінницької області в складі:

головуючого судді Фанда О.А.,

за участю секретаря судового засідання Олексієнко О.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку загального позовного провадження в залі суду в місті Вінниці цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Служби у справах дітей Вороновицької селищної ради Вінницького району Вінницької області, про усунення перешкод у спілкуванні та вихованні дитини та визначення способів участі у вихованні, спілкуванні з неповнолітньою дитиною, -

в с т а н о в и в:

18 липня 2023 року ОСОБА_1 звернувся до суду з вказаним позовом.

В обґрунтування заявлених вимог позивач посилався на те, що перебував з відповідачкою у зареєстрованому шлюбі, у якому в них народилася дитина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Посилаючись на те, що відповідачка перешкоджає йому брати участь у спілкуванні та вихованні дитини, позивач просив: зобов`язати матір - ОСОБА_2 не чинити перешкоди батьку ОСОБА_1 у спілкуванні з дитиною - ОСОБА_3 , в тому числі у будь-який день тижня та у будь-який час; піклуватися про здоров`я дитини, брати участь у вихованні дитини, забезпечити дитині достатній рівень освіти незалежно від стосунків сторін; в дні та час зустрічей з батьком одягати та збирати дитину на попередньо домовлений час; завчасно повідомляти дитину про час та день зустрічі з батьком, а також повідомляти про причини, що унеможливлююьть такі зустрічі, якщо їй це відомо, за місцем реєстрації; встановити ОСОБА_1 для участі у вихованні та спілкуванні з малолітньою донькою ОСОБА_3 , 2015 року народження, такі способи участі: систематичні побачення з дочкою щонайменше по дві-три години двічі на тиждень в бік збільшення в міру росту дитини, але не більше 50% всього вільного часу дитини, за місцем реєстрації; за попередньою домовленістю з матір`ю, але не рідше одного разу в місяць брати дитину до себе за місцем свого проживання у вихідні чи неробочі дні з правом ночівлі у батька за місцем реєстрації; брати участь у вихованні та духовному розвитку дитини, незалежно від стосунків з матір`ю; за попередньої домовленістю з матір`ю, прибути до місця проживання Дитини, або інше, спеціально обумовлене батьками місце, забрати Дитину для проведення спеціального дозвілля та повернути її в визначений час у місце проживання, або інше, спеціально обумовлене батьками місце; встановити спільні зобов`язання батьків: належним чином виконувати взяті на себе зобов`язання, а також своєчасно повідомляти один одного про зміну свого місця проживання, контактних телефонів, та будь-які інші обставини, що мають суттєве значення для своєчасного виконання своїх зобов`язань згідно чинного законодавства; не втручатися в особисте життя один одного та не підбурювати дитину проти батька чи матері; у міру можливості додатково до перерахованого вище спільно організовувати дозвілля дитини та дитячі свята у місцях, де присутність обох батьків та дитини буде можлива, безпечна і комфортна, за місцем реєстрації.

В судове засідання позивач не з*явився, подав заяву про розгляд справи за його відсутності, позовні вимоги просив задовольнити.

Відповідач ОСОБА_2 в підготовчому судовому засіданні пояснила, що не чинить жодних перешкод у спілкуванні дитини з батьком та не заперечує щодо спілкування позивача з дитиною згідно висновку служби у справах дітей Вороновицької селищної ради. В судове засідання відповідач не з*явилася, подала до суду письмову заяву, в якій просила розгляд справи поводити без її участі.

Представник служби у справах дітей Вороновицької селищної ради до суду не з`явився, подав заяву про розгляд справи за його відсутності, а також надав висновок щодо визначення участі у вихованні, спілкування ОСОБА_1 з його малолітньою дитиною ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Суд, дослідивши наявні в матеріалах справи докази в їх сукупності, приходить до висновку, що позов підлягає частковому задоволенню, виходячи з наступного.

Встановлено та підтверджується наявними в матеріалах справи доказами, що сторони перебували в зареєстрованому шлюбі, від якого в них народилася донька ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Дитина проживає разом з матір`ю ОСОБА_2 .

Судовим розглядом встановлено, що між сторонами склалися стосунки, які позбавляють можливості позивача регулярно спілкуватися з донькою. Самостійно і добровільно батьки не можуть визначитися зі спільною участю у вихованні та утриманні дитини, а тому порушено питання про участь у вихованні та вільному спілкуванні з дитиною батька, який мешкає окремо від дитини.

Оцінюючи доводи та заперечення сторін, суд керується положеннями Конвенції про права дитини, Сімейного кодексу України, Законом України «Про охорону дитинства».

Згідно з ч.ч. 2, 8-10 ст. 7 СК України сімейні відносини можуть бути врегульовані за домовленістю (договором) між їх учасниками. Регулювання сімейних відносин має здійснюватися з максимально можливим урахуванням інтересів дитини. Сімейні відносини регулюються на засадах справедливості, добросовісності та розумності, відповідно до моральних засад суспільства.

Частиною 1 статті 3 Конвенції про права дитини від 20 листопада 1989 року, ратифікованою Україною 27 лютого 1991 року, дата набуття чинності для України 27 вересня 1991 року, (далі - Конвенція) визначено, що в усіх діях щодо дітей, незалежно від того, здійснюються вони державними чи приватними установами, що займаються питанням соціального забезпечення, судами, адміністративними чи законодавчими органами, першочергова увага приділяється якнайкращому забезпеченню інтересів дитини.

Статтею 9 Конвенції держави-учасниці забезпечують те, щоб дитина не розлучалася з батьками всупереч їх бажанню, за винятком випадків, коли компетентні органи згідно з судовим рішенням, визначають відповідно до застосовуваного закону і процедур, що таке розлучення необхідне в якнайкращих інтересах дитини. Таке визначення може бути необхідним у тому чи іншому випадку, наприклад, коли батьки жорстоко поводяться з дитиною або не піклуються про неї, або коли батьки проживають роздільно і необхідно прийняти рішення щодо місця проживання дитини.

У рішенні Європейського суду з прав людини від 11 липня 2017 року у справі «М. С. проти України», заява № 2091/13, суд зауважив, що при визначенні найкращих інтересів дитини у кожній конкретній справі необхідно враховувати два аспекти: по-перше, інтересам дитини найкраще відповідає збереження її зв`язків із сім`єю, крім випадків, коли сім`я є особливо непридатною або неблагополучною; по-друге, у найкращих інтересах дитини є забезпечення її розвитку у безпечному, спокійному та стійкому середовищі, що не є неблагонадійним (параграф 76).

Аналіз наведених норм права, зокрема й практики Європейського суду з прав людини, дає підстави для висновку, що рівність прав батьків щодо дитини є похідною від прав та інтересів дитини на гармонійний розвиток та належне виховання, й у першу чергу повинні бути визначені та враховані інтереси дитини, виходячи із об`єктивних обставин спору, а вже тільки потім права батьків.

Відповідно до статті 141 СК України мати, батько мають рівні права та обов`язки щодо дитини, незалежно від того, чи перебували вони у шлюбі між собою. Розірвання шлюбу між батьками, проживання їх окремо від дитини не впливає на обсяг їхніх прав і не звільняє від обов`язків щодо дитини.

За статтею 153 СК України мати, батько та дитина мають право на безперешкодне спілкування між собою, крім випадків, коли таке право обмежене законом.

Відповідно до ч.ч. 1-3 ст. 157 СК України питання виховання дитини вирішується батьками спільно, крім випадку, передбаченого частиною п`ятою цієї статті. Той із батьків, хто проживає окремо від дитини, зобов`язаний брати участь у її вихованні і має право на особисте спілкування з нею. Той із батьків, з ким проживає дитина, не має права перешкоджати тому з батьків, хто проживає окремо, спілкуватися з дитиною та брати участь у її вихованні, якщо таке спілкування не перешкоджає нормальному розвиткові дитини.

Згідно зі статтею 158 СК України за заявою матері, батька дитини орган опіки та піклування визначає способи участі у вихованні дитини та спілкуванні з нею того з батьків, хто проживає окремо від неї. Рішення про це орган опіки та піклування постановляє на підставі вивчення умов життя батьків, їхнього ставлення до дитини, інших обставин, що мають істотне значення. Рішення органу опіки та піклування є обов`язковим до виконання.

Відповідно до статті 15 Закону України «Про охорону дитинства» батьки, які проживають окремо від дитини, зобов`язані брати участь у її вихованні і мають право на спілкування з нею, якщо судом визнано, що таке спілкування не перешкоджатиме нормальному вихованню дитини.

Таким чином, законодавством України закріплено обов`язок того із батьків, який проживає окремо, брати участь у вихованні дитини. У іншого з батьків виникає зустрічний обов`язок не чинити цьому перешкоди.

Частинами першою та другою статті 159 СК України передбачено, якщо той із батьків, з ким проживає дитина, чинить перешкоди тому з батьків, хто проживає окремо, у спілкуванні з дитиною та у її вихованні, зокрема якщо він ухиляється від виконання рішення органу опіки та піклування, другий із батьків має право звернутися до суду з позовом про усунення цих перешкод. Суд визначає способи участі одного з батьків у вихованні дитини (періодичні чи систематичні побачення, можливість спільного відпочинку, відвідування дитиною місця його проживання тощо), місце та час їхнього спілкування. В окремих випадках, якщо це викликано інтересами дитини, суд може обумовити побачення з дитиною присутністю іншої особи. Під час вирішення спору щодо участі одного з батьків у вихованні дитини береться до уваги ставлення батьків до виконання своїх обов`язків, особиста прихильність дитини до кожного з них, вік дитини, стан її здоров'я та інші обставини, що мають істотне значення, в тому числі стан психічного здоров`я одного з батьків, зловживання ним алкогольними напоями або наркотичними засобами.

Відповідно до ч.ч. 4, 5 ст. 19 СК України при розгляді судом спорів щодо участі одного з батьків у вихованні дитини обов`язковою є участь органу опіки та піклування, представленого належною юридичною особою. Орган опіки та піклування подає суду письмовий висновок щодо розв`язання спору на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, інших осіб, які бажають проживати з дитиною, брати участь у її вихованні, а також на підставі інших документів, які стосуються справи.

Згідно висновку служби у справах дітей Вороновицької селищної ради Вінницького району вінницької області від 15 листопада 2013 року № 608 дитина ОСОБА_3 проживає разом з матір`ю та бабусею, забезпечена усім необхідним, в навчальному закладі дитина себе зарекомендувала з позитивної сторони, під час бесіди з дитиною встановлено, що донька добре ставиться до батька, сумує за ним, не заперечує проти спілкування з ним. ОСОБА_1 спроможний виконувати обов`язки по вихованню дитини до догляду за нею. У помешканні дотримано санітарних норм, умови для дитини задовільні, наразі батько тимчасово проживає: с. Черепківці Чернівецького району Чернівецької області. Комісія не виявила причин, через які батько не міг би спілкуватися з дочкою та брати участь у її вихованні. Враховуючи інтереси дитини, буречи до уваги пропозиції батька дитини та згоду на них матері рекомендовано: систематичні побачення з дочкою щонайменше по дві-три години двічі на тиждень в бік збільшення в міру росту дитини, але не більше 50% всього вільного часу дитини, за місцем його проживання ( АДРЕСА_1 ); за попередньою домовленістю з матір`ю, але не рідше одного разу в місяць брати дитину до себе за зареєстрованим місцем свого проживання у вихідні чи неробочі дні з правом ночівлі у батька ( АДРЕСА_1 ); святкові дні (Різдво, Новий рік, Великдень, день народження дитини) - в порядку чергування рік через рік батько забирає дитину перед днем святкування в 12.00 год. та повертає наступного дня до 18.00 год; при неможливості виконання графіку батько завчасно повідомляє матір а матір - батька дитини; при спілкуванні з донькою обов`язковим є урахування стану здоров`я, бажання, інтересів та потреб дитини; рекомендувано батькові не порушувати графік побачень, виконувати свої батьківські обов`язки, приділяти дитині увагі та турботу виховувати її, матері рекомендовано поважати батьківські права батька, не чинити перешкод у спідкуванні батька з донькою.

Відповідачка не заперечувала визначення участі у спілкуванні та вихованні дитини позивачем відповідно до висновку служби у справах дітей.

За таких обставин, суд приходить до висновку, що спілкування доньки та батька відповідають інтересам дитини. Визначений спосіб участі позивача у вихованні та спілкуванні з донькою не зашкодить дитині, а навпаки повністю відповідатиме можливості дитини в повній мірі сприймати піклування кожного із батьків про її здоров`я, фізичний та духовний розвиток.

Розірвання шлюбу між батьками, проживання їх окремо від дитини не впливає на обсяг їхніх прав і не звільняє від обов`язків щодо дитини, а також не є підставою для позбавлення дитини права на спілкування з обома батьками.

Окрім прав батьків щодо дітей, діти теж мають рівні права та обов`язки щодо батьків (стаття 142 СК України), у тому числі, й на рівне виховання батьками. У § 54 рішення Європейського суду з прав людини (далі - СЄПЛ) від 07 грудня 2006 року № 31111/04 у справі «Хант проти України» зазначено, що між інтересами дитини та інтересами батьків повинна існувати справедлива рівновага (рішення у справі «Olsson v. Sweden» (№ 2) від 27 листопада 1992 року, Серія A, № 250, ст. 35-36, § 90) і, дотримуючись такої рівноваги, особлива увага має бути до найважливіших інтересів дитини, які за своєю природою та важливістю мають переважати над інтересами батьків. Зокрема, стаття 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод не надає батькам права вживати заходів, які можуть зашкодити здоров`ю чи розвитку дитини (рішення у справі «Johansen v. Norway» від 07 серпня 1996 року, § 78).

Суд погоджується з рекомендаціями органу опіки та піклування щодо участі батька у спілкуванні та вихованні дитини та вважає за необхідне задовольнити позовні вимоги згідно запропонованого органом опіки варіанту та усунути перешкоди позивачу в спілкуванні та вихованні дитини.

Слід також роз`яснити сторонам, що з урахуванням вікових змін дитини, її розвитку та потреб, батьки не позбавлені в майбутньому права змінити встановлений судом спосіб участі у вихованні малолітньої дитини, що буде відповідати, насамперед, інтересам дитини.

До того ж, суд вважає за необхідне встановити батькам вимогу нести відповідальність за життя та здоров`я дитини, не налаштовувати її один проти одного, дотримуватись графіку навчання дитини, що сприятиме її розвитку. Рекомендовано батькам попереджати один одного про свої дії щодо дитини та узгоджувати їх з урахуванням режиму дня, стану здоров`я та інтересів дитини.

Керуючись ст. ст. 5, 12, 13, 81, 259, 263, 264, 265 ЦПК України суд, -

у х в а л и в:

Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Служби у справах дітей Вороновицької селищної ради Вінницького району Вінницької області, про усунення перешкод у спілкуванні та вихованні дитини та визначення способів участі у вихованні, спілкуванні з неповнолітньою дитиною - задовольнити частково.

Усунути ОСОБА_1 перешкоди у спілкуванні та вихованні дитини, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та встановити наступний порядок участі у вихованні та спілкуванні з дитиною встановивши:

- систематичні побачення з дочкою щонайменше по дві-три години двічі на тиждень в бік збільшення в міру росту дитини, але не більше 50% всього вільного часу дитини, за місцем його проживання ( АДРЕСА_1 );

- за попередньою домовленістю з матір`ю, але не рідше одного разу в місяць брати дитину до себе за зареєстрованим місцем свого проживання у вихідні чи неробочі дні з правом ночівлі у батька ( АДРЕСА_1 );

- святкові дні (Різдво, Новий рік, Великдень, день народження дитини) - в порядку чергування рік через рік батько забирає дитину перед днем святкування в 12.00 год. та повертає наступного дня до 18.00 год;

- при неможливості виконання графіку батько завчасно повідомляє матір а матір - батька дитини;

- при спілкуванні з донькою обов`язковим є урахування стану здоров`я, бажання, інтересів та потреб дитини.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закритті апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржено до Вінницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Позивач - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП: НОМЕР_1 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 .

Відповідач - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП: НОМЕР_2 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_2 .

Третя особа: Служба у справах дітей Вороновицької селищної ради Вінницького району Вінницької області, ЄДРПОУ: 43991726, місцезнаходження: смт. Вороновиця, вул. Козацький шлях, 60, Вінницького району Вінницької області.

Повний текст рішення складно 20 березня 2024 року.

Суддя О.А. Фанда

Дата ухвалення рішення13.03.2024
Оприлюднено25.03.2024
Номер документу117812779
СудочинствоЦивільне
Сутьусунення перешкод у спілкуванні та вихованні дитини та визначення способів участі у вихованні, спілкуванні з неповнолітньою дитиною

Судовий реєстр по справі —128/2722/23

Рішення від 13.03.2024

Цивільне

Вінницький районний суд Вінницької області

Фанда О. А.

Рішення від 13.03.2024

Цивільне

Вінницький районний суд Вінницької області

Фанда О. А.

Ухвала від 12.12.2023

Цивільне

Вінницький районний суд Вінницької області

Фанда О. А.

Ухвала від 16.10.2023

Цивільне

Вінницький районний суд Вінницької області

Фанда О. А.

Ухвала від 09.10.2023

Цивільне

Вінницький районний суд Вінницької області

Фанда О. А.

Ухвала від 25.07.2023

Цивільне

Вінницький районний суд Вінницької області

Фанда О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні