Ухвала
від 22.03.2024 по справі 290/277/24
РОМАНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Україна

Романівський районнийсуд Житомирської області

290/277/24

У Х В А Л А

про залишення заяви без руху

22 березня 2024 року смт. Романів

Суддя Романівського районного суду Житомирської області Кірічук М.М., розглянувши заяву ОСОБА_1 ,-

В С Т А Н О В И В :

В лютому 2024 року ОСОБА_1 звернулася до суду із заявою, в якій просить судухвалити рішення, яким встановити факт батьківства ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , щодо ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Заяву обґрунтована тим, що ОСОБА_3 є дочкою ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , які проживали однією сім`єю, але не перебували у шлюбі між собою, та вели спільне господарство. За життя ОСОБА_2 визнавав своє батьківство, але належним чином його оформити не встиг. У свідоцтві про народження відомості про батька зазначені зі слів матері. Необхідність встановлення даного факту заявник пов`язує із реалізацію права на пільги.

Статтею 318 ЦПК України визначено, що у заяві про встановлення фактів, що мають юридичне значення повинно бути зазначено який факт заявник просить встановити та з якою метою; причини неможливості одержання або відновлення документів, що посвідчують цей факт та докази, що підтверджують факт. До заяви додаються докази, що підтверджують викладені в заяві обставини, і довідка про неможливість відновлення втрачених документів.

Всупереч викладеному, ОСОБА_1 в заяві не зазначила конкретної мети встановлення факту батьківства. Зокрема, не зазначено, які саме пільги дитина має намір отримати та яким нормативно-правовим актом передбачені такі пільги. Конкретизація мети встановлення факту необхідна для правильного визначення заінтересованої особи.

Пленум Верховного суду України у Постанові № 5 від 31.03.1995 року "Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення" постановив, що у порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо:

- згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян;

- чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення;

- заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення;

- встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

Справи окремого провадження, відповідно до частини 3 статті 294 Цивільного процесуального кодексу України (далі ЦПК України), розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду.

Пунктом 3Постанови Пленуму Верховного суду України Постанові № 5 від 31.03.1995 року "Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення" встановлено, що вирішуючи питання про прийняття заяв про встановлення фактів, що мають юридичне значення, судам необхідно враховувати, що ці заяви повинні відповідати загальним правилам щодо змісту

і форми позовної заяви.

Згідно частини 1 статті 185 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху, в якій зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення.

Керуючись статтями 293,315,318 та 185 ЦПК України, суддя,-

В И Р І Ш И В :

Заяву ОСОБА_1 залишити без руху.

Повідомити ОСОБА_1 про наявність недоліків заяви про

встановлення факту батьківства, вказаних у мотивувальній частині ухвали.

Встановити ОСОБА_1 строк для усуненнянедоліків десять днів з дня вручення даної ухвали та роз`яснити , що у разі не усунення недоліків заява буде вважатись неподаною та їй повернута.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя М.М. Кірічук

СудРоманівський районний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення22.03.2024
Оприлюднено25.03.2024
Номер документу117837783
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —290/277/24

Рішення від 21.05.2024

Цивільне

Романівський районний суд Житомирської області

Кірічук М. М.

Рішення від 21.05.2024

Цивільне

Романівський районний суд Житомирської області

Кірічук М. М.

Ухвала від 15.04.2024

Цивільне

Романівський районний суд Житомирської області

Кірічук М. М.

Ухвала від 22.03.2024

Цивільне

Романівський районний суд Житомирської області

Кірічук М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні