Ухвала
від 15.04.2024 по справі 290/277/24
РОМАНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

290/277/24

У Х В А Л А

смт. Романів 15 квітня 2024 року

Романівський районний суд Житомирської області в складі судді Кірічука М.М., вирішуючи питання про прийняття до розгляду заяви ОСОБА_1 ,-

В С Т А Н О В И В :

В лютому 2024 року ОСОБА_1 звернулася до суду із заявою, в якій просить судухвалити рішення, яким встановити факт батьківства ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , щодо ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Заяву обґрунтована тим, що ОСОБА_3 є дочкою ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , які проживали однією сім`єю, але не перебували у шлюбі між собою, та вели спільне господарство. За життя ОСОБА_2 визнавав своє батьківство, але належним чином його оформити не встиг. У свідоцтві про народження відомості про батька зазначені зі слів матері. Необхідність встановлення даного факту заявник пов`язує із реалізацію права на отримання пенсії у зв`язку з втратою годувальника.

Водночас, ОСОБА_1 заявлено клопотання про звільнення її від сплати судового збору, яке обґрунтоване тим, що розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру її річного доходу за попередній календарний рік (пункт 1 частини першоїстатті 8 Закону України «Про судовий збір»). На підтвердження наведеного надає суду відомості з Державного реєстру фізичних осіб - платників податків про джерела/суми виплачених доходів та утриманих податків за період з 2 кварталу 2023 року по 3 квартал 2023 року від 31 січня 2024 року №0623-24-00390.

Заява щодо форми і змісту відповідає вимогам статтей 315-318 Цивільного процесуального кодексу України (далі ЦПК України). Підстав для повернення заяви, залишення її без руху, відмови у відкритті провадження не вбачається.

Відповідно до частини 3 статті 294 Цивільного процесуального кодексу України (далі ЦПК України) справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за вийнятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду.

Вирішуючи клопотання позивача про звільнення від сплати судового збору, суд зазначає наступне.

Частина першастатті 136 ЦПК Українивизначає право суду на звільнення, зменшення розміру, відстрочення чи розстрочення сплати судового збору, виходячи із майнового стану сторони, водночасстаття 8 Закону України «Про судовий збір»конкретизує порядок, умови такого звільнення та коло осіб, які можуть бути звільнені від сплати судового збору.

Згідно зістаттею 8 Закону України «Про судовий збір»враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі за таких умов: 1) розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача - фізичної особи за попередній календарний рік; або 2) позивачами є: а) військовослужбовці; б) батьки, які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю, якщо інший з батьків ухиляється від сплати аліментів; в) одинокі матері (батьки), які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю; г) члени малозабезпеченої чи багатодітної сім`ї; ґ) особа, яка діє в інтересах малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена; або 3) предметом позову є захист соціальних, трудових, сімейних, житлових прав, відшкодування шкоди здоров`ю. Суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у частині першій цієї статті.

Ураховуючи неможливість сплати позивачем судового збору у зв`язку з тим, що розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру його річного доходу за попередній календарний рік, наявні підстави для звільнення ОСОБА_1 від сплати судового збору.

Відповідно до частини 2 статті 294 ЦПК України з метою з`ясування обставин справи суд може за власною ініціативою витребувати необхідні докази. На підставі вищевказаного, суд вважає за необхідне викликати в якості свідків ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 .

Керуючись статтями 136, 294, 315-318 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Відкрити провадження у справі за заявою ОСОБА_1 (адреса місця проживання: АДРЕСА_1 ) про встановлення факту батьківства, заінтересовані особи: Романівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Житомирському районі Житомирської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) (адреса місцезнаходження: вул. Графа Ілінського, 1 смт. Романів Житомирської області), ОСОБА_8 (адреса місця проживання: АДРЕСА_1 ), Головне управління Пенсійного фонду України в Житомирській області (адреса місцязнаходження: вул. Ольжича, 7 м. Житомир, код ЄДРПОУ 13559341).

ОСОБА_1 від сплати судового збору - звільнити.

Призначити справу до судового розгляду у відкритому судовому засіданні на 21 травня 2024 року на 15 годину 00 хвилин в залі судових засідань № 1 в приміщенні Романівського районного суду Житомирської області (вул. Небесної Сотні, 86/10 смт. Романів Житомирська область).

Копію ухвали про відкриття провадження у справі одночасно з копією заяви та копіями доданих до неї документів направити учасникам справи.

Викликати у судове засідання свідків:

- ОСОБА_6 , яка проживає по АДРЕСА_2 ;

- ОСОБА_7 , яка проживає по АДРЕСА_3 ;

- ОСОБА_4 , яка проживає по АДРЕСА_4 ;

- ОСОБА_5 , яка проживає по АДРЕСА_5 , попередивши їх про кримінальну відповідальність за статтями 384, 385 Кримінального кодексу України (за завідомо неправдиве показання та відмову свідка без поважних причин від давання показань на вимогу суду).

Інформацію щодо даної справи в мережі інтернет можна отримати на офіційному веб-порталі судової влади України за посиланням: http://dg.zt.court.gov.ua/sud0621/

Ухвала може бути оскаржена лише щодо недотримання правил підсудності у встановлений законом строк і порядок, в іншій частині ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя М.М. Кірічук

СудРоманівський районний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення15.04.2024
Оприлюднено17.04.2024
Номер документу118354984
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —290/277/24

Рішення від 21.05.2024

Цивільне

Романівський районний суд Житомирської області

Кірічук М. М.

Рішення від 21.05.2024

Цивільне

Романівський районний суд Житомирської області

Кірічук М. М.

Ухвала від 15.04.2024

Цивільне

Романівський районний суд Житомирської області

Кірічук М. М.

Ухвала від 22.03.2024

Цивільне

Романівський районний суд Житомирської області

Кірічук М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні