Ухвала
від 19.03.2024 по справі 912/4186/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Кіровоградської області

вул.В`ячеслава Чорновола, 29/32, м.Кропивницький, Україна, 25022,

тел. 32-05-11E-mail: inbox@kr.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

19 березня 2024 рокуСправа № 912/4186/16

Господарський суд Кіровоградської області в складі судді Коваленко Н.М.

при секретарі судового засідання Пастуховій А.Ю.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу №912/4186/16 від 29.11.2016

про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "ТЕХКОМВ" (далі - ТОВ "ТЕХКОМВ"), код ЄДР 32448145, 27500, Кіровоградська область, м. Світловодськ, вул. Героїв України, 96, оф. 35,

ПРЕДСТАВНИКИ:

від кредитора ПАТ КБ "Приватбанк" адвокат Кирдан А.В., довіреність №7832-К-Н-О від 10.09.2021;

від банкрута участі не брали.

ВСТАНОВИВ:

Постановою від 12.12.2016 господарський суд визнав ТОВ "ТЕХКОМВ" банкрутом. Відкрив ліквідаційну процедуру щодо банкрута ТОВ "ТЕХКОМВ". Призначив ліквідатором банкрута ТОВ "ТЕХКОМВ" гр. Вітер Д.М. Зобов`язав ліквідатора гр. Вітер Д.М., зокрема, після завершення всіх розрахунків з кредиторами подати господарському суду звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс банкрута, що відповідають вимогам ст. 46 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (далі - Закон).

Ухвалою від 27.03.2018 господарський суд припинив обов`язки гр. ОСОБА_1 в якості ліквідатора ТОВ "ТЕХКОМВ". Призначив ліквідатором ТОВ "ТЕХКОМВ" арбітражного керуючого Біленка Р.І. Зобов`язав ліквідатора, арбітражного керуючого Біленка Р.І. після завершення усіх розрахунків з кредиторами подати господарському суду звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс банкрута, що відповідають вимогам ст. 46 Закону.

Ухвалою від 29.06.2021 господарський суд клопотання №б/н від 12.05.2021 ліквідатора, арбітражного керуючого Біленка Р.І. про визначення умов аукціону з урахуванням клопотання №б/н від 21.06.2021 про визначення умов аукціону задовольнив частково.

Визначив такі умови аукціону з продажу майна банкрута:

1. Відомості щодо складу майна (лот): Право Товариства з обмеженою відповідальністю "ТЕХКОМВ" вимагати від Головного управління Державної фіскальної служби у Кіровоградської області повернення переплати по податку на додану вартість в сумі 214 236,00 грн.

2. Початкова ціна аукціону: 214 236,00 грн. (двісті чотирнадцять тисяч двісті тридцять шість гривень 00коп.)

3. Крок аукціону: 1% початкової ціни.

4. Умови аукціону: з можливістю зниження початкової ціни на повторному аукціоні на 20% від початкової ціни першого аукціону, з можливістю зниження початкової ціни на другому повторному аукціоні на 25% від початкової ціни повторного аукціону та з можливістю зниження початкової вартості під час проведення першого повторного аукціону, відповідно до вимог ст. 75 Кодексу України з процедур банкрутства.

Постановою Центрального апеляційного господарського суду від 06.10.2021 апеляційну скаргу Головного управління ДФС у Кіровоградській області на ухвалу Господарського суду Кіровоградської області від 29.06.2021 у справі №912/4186/16 задоволено. Ухвалу Господарського суду Кіровоградської області від 29.06.2021 у справі №912/4186/16 скасовано. Відмовлено ліквідатору-арбітражному керуючому Біленку Р.І. про затвердження (визначення) умов аукціону з продажу права вимоги ТОВ "ТехкомВ" до Головного управління ДПС у Кіровоградській області щодо переплати з податку на додану вартість в сумі 214 236,00 грн.

21.10.2019 набрав чинності Кодекс України з процедур банкрутства (далі - КУзПБ), п. 2 Прикінцевих та перехідних положень якого передбачено, що з дня введення в дію цього Кодексу, визнано таким, що втратив чинність, зокрема, Закон України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Пунктом 4 Прикінцевих та перехідних положень КУзПБ - установлено, що з дня введення в дію цього Кодексу подальший розгляд справ про банкрутство здійснюється відповідно до положень цього Кодексу незалежно від дати відкриття провадження у справі про банкрутство, крім справ про банкрутство, які на день введення в дію цього Кодексу перебувають на стадії санації, провадження в яких продовжується відповідно до Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом". Перехід до наступної судової процедури та подальше провадження у таких справах здійснюється відповідно до цього Кодексу.

За ч. 1 ст. 2 КУзПБ провадження у справах про банкрутство регулюється цим Кодексом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законами України.

Застосування положень Господарського процесуального кодексу України (далі ГПК України) та інших законодавчих актів України здійснюється з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Згідно з ч. 1 ст. 58 КУзПБ суд визначає строк, протягом якого ліквідатор зобов`язаний здійснити ліквідацію боржника. Цей строк не може перевищувати 12 місяців.

Відповідно до ч. 1 ст. 65 КУзПБ - після завершення всіх розрахунків з кредиторами ліквідатор подає до господарського суду (а в разі ліквідації страховика або кредитної спілки - також до Національного банку України) звіт та ліквідаційний баланс, до якого додаються:

відомості за результатами інвентаризації майна боржника та перелік ліквідаційної маси;

відомості про реалізацію об`єктів ліквідаційної маси з посиланням на укладені договори купівлі-продажу;

копії документів, що підтверджують відчуження активів боржника під час ліквідаційної процедури (у тому числі протоколи про проведення аукціону, договори купівлі-продажу, акти приймання-передачі майна, акти про придбання майна на аукціоні тощо);

реєстр вимог кредиторів з даними про розміри погашених вимог кредиторів;

документи, що підтверджують погашення вимог кредиторів;

довідка архівної установи про прийняття документів, які відповідно до закону підлягають довгостроковому зберіганню;

для акціонерних товариств - розпорядження про скасування реєстрації випуску акцій, видане Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку;

для емітентів боргових цінних паперів - звіт про результати погашення цінних паперів.

Про час і місце судового засідання, в якому мають розглядатися звіт і ліквідаційний баланс, господарський суд повідомляє ліквідатора та кредиторів.

Обов`язком ліквідатора є здійснення всієї повноти дій, спрямованих на виявлення та повернення активів боржника.

Господарський суд після заслуховування звіту ліквідатора та думки кредиторів постановляє ухвалу про затвердження звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу.

Ухвалою від 26.02.2024 господарський суд розгляд даної справи призначив на 12:00 19.03.2024. Зобов`язав ліквідатора, арбітражного керуючого Біленка Р.І. до засідання суду надати: звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс банкрута.

На електронну адресу суду (з КЕП) 11.03.2024 надійшло клопотання №02-01/227 від 10.03.2024 ліквідатора, арбітражного керуючого Біленка Р.І., яким повідомлено, що наразі ліквідаційна процедура триває, поточний звіт ліквідатора за період з 27 березня 2018 по 27 квітня 2021 було надіслано суду клопотанням від 27.04.2021 разом з ліквідаційним балансом боржника та реєстром вимог кредиторів боржника.

В період з 27.04.2021 по 31.12.2022 ліквідатор надсилав поточні звіти на електронні адреси кредиторів (електронні копії поточних звітів додані).

Станом на сьогодні триває розгляд справи №640/3994/19 за позовом ліквідатора до органів Державної податкової служби про зобов`язання повернути на рахунок боржника суму переплати по податку на прибуток в сумі 185 043,72 грн.

У зв`язку із ліквідацією Окружного адміністративного суду міста Києва та утворення Київського міського окружного адміністративного суду згідно із Законом України від 13 грудня 2022 року №2825-ІХ справа №640/3994/19 перебуває на розгляді Київського окружного адміністративного суду; рішення зазначеним судом наразі не прийнято.

Після набрання рішенням суду по справі №640/3994/19 законної сили ліквідатором буде визначено суму вимог кредиторів, що залишиться непогашеною, для підготовки заяви до Господарського суду Кіровоградської області про притягнення осіб, винних у доведенні боржника до банкрутства, до субсидіарної відповідальності відповідно до частини 2 статті 61 Кодексу України з процедур банкрутства.

Враховуючи викладені обставини, господарський суд вважає за необхідне відкласти розгляд даної справи до набрання законної сили рішенням суду у справі №640/3994/19 за позовом ліквідатора до органів Державної податкової служби про зобов`язання повернути на рахунок боржника суму переплати по податку на прибуток в сумі 185 043,72 грн.

При цьому, господарський суд вважає за необхідне звернути увагу ліквідатора, арбітражного керуючого Біленка Р.І. на те, що порядок надання до суду письмових заяв, клопотань, із використанням власного електронного підпису, установлений ст. 6 ГПК України. Зокрема, за цією статтею у господарських судах функціонує Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система (далі - ЄСІТС) (ч. 1), яка забезпечує обмін документами (надсилання та отримання документів) в електронній формі між судом та учасниками судового процесу (ч. 4), а особи зазначені у абз. 1 ч. 6 вказаної статті в обов`язковому порядку реєструють у такій систему або її окремій підсистемі (модулі) свої електронні кабінети. Поряд з цим реєстрація в ЄСІТС або її окремій підсистемі (модулі) не позбавляє права на подання документів до суду в паперовій формі, а особа, яка зареєструвала електронний кабінет може подавати процесуальні, інші документи, вчиняти інші процесуальні дії в електронній формі виключно за допомогою ЄСІТС або її окремої підсистеми (модуля), з використанням власного електронного підпису, прирівняного до власноручного підпису відповідно до Закону України Про електронні довірчі послуги, якщо інше не передбачено цим Кодексом, при цьому особливості використання електронного підпису в ЄСІТС визначаються Положенням про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та/або положеннями, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів) (ч. 8).

У свою чергу, відповідно до п. 24-25, 27 Положення про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (далі Положення), затвердженого рішенням Вищої ради правосуддя №1845/0/15-2 від 17.08.2021, у редакції рішення Вищої ради правосуддя №977/0/15-23 від 12.10.2023, підсистема Електронний суд це - підсистема ЄСІТС, що забезпечує можливість обміну (надсилання та отримання) документами (в тому числі процесуальними документами, письмовими та електронними доказами тощо) між судом та учасниками судового процесу (п. 24). Документи (у тому числі процесуальні документи, письмові та електронні докази тощо), пов`язані з розглядом справ у суді, можуть подаватися до суду в електронній формі виключно з використанням підсистеми Електронний суд, якщо інше не визначено процесуальним законодавством чи цим Положенням (п. 25). До створених в Електронному суді документів користувачі можуть додавати інші файли (зображення, відео-файли тощо), ці файли (додатки) підписуються кваліфікованим електронним підписом користувачів разом зі створеними в Електронному суді документами, до яких вони додаються (п. 27).

Водночас, п. 111 того ж Положення встановлено, що до початку функціонування всіх підсистем (модулів) ЄСІТС особи, крім осіб, які зобов`язані зареєструвати свої електронні кабінети в ЄСІТС або мають зареєстровані Електронні кабінети в ЄСІТС, можуть подавати до суду документи в електронній формі з використанням адреси електронної пошти, з якої надійшли документи, засвідчені кваліфікованим електронним підписом.

Таким чином, подача до суду письмових заяв, клопотань в електронній формі з використанням адреси електронної пошти можлива для осіб, які не зобов`язані реєструвати свої електронні кабінети в ЄСІТС, а особи, які зобов`язані зареєструвати свої електронні кабінети в ЄСІТС або мають зареєстровані електронні кабінети, можуть подавати до суду письмові заяви, клопотання в електронних формах виключно через електронний кабінет, створений в ЄСІТС.

Отже, цей спосіб виступає альтернативою іншим способам подачі до суду процесуальних заяв, клопотань, якими є поштовий зв`язок та вручення особисто (нарочно). З його появою виключена із використання як судами, так і деякими учасниками справи, зазначеними у абз. 1 ч. 6 ст. 6 ГПК України, існуюча до нього можливість подавати до суду заяви та клопотання у межах господарської справи в електронній формі з використанням офіційної електронної адреси.

У цьому контексті суд зазначає, що відповідно до попередньої редакції п. 111 Положення (тобто у редакції рішення Вищої ради правосуддя №1845/0/15-2 від 17.08.2021) до початку функціонування всіх підсистем (модулів) ЄСІТС процесуальні та інші документи могли подаватися до суду в електронній формі з використанням офіційної електронної адреси або адреси електронної пошти, з якої надійшли документи, засвідчені кваліфікованим електронним підписом. На виконання цієї вимоги суди забезпечували реєстрацію та залучення до матеріалів справи електронних документів.

Тому, на даний час, подача електронних документів особами переліченими у абз. 1 ч. 6 ст. 6 ГПК України шляхом направлення їх на електронну адресу суду суперечить окресленим правовим положенням та не забезпечує перевірку відомостей про підписання документів електронним цифровим підписом із застосуванням посиленого сертифіката відкритого ключа, а також перевірку електронного цифрового підпису, накладеного на копії поданих документів, із застосуванням підсистеми Електронний суд, оскільки відповідна перевірка здійснюється для учасників справи (юридичних осіб) лише у межах цієї підсистеми.

Керуючись ст. 2, 65 Кодексу України з процедур банкрутства, ст. 3, 12, 234-235 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

1. Відкласти розгляд справи до набрання законної сили рішенням суду у справі №640/3994/19 за позовом ліквідатора до органів Державної податкової служби про зобов`язання повернути на рахунок боржника суму переплати по податку на прибуток в сумі 185 043,72 грн.

2. Зобов`язати ліквідатора арбітражного керуючого Біленка Р.І. надати суду звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс банкрута невідкладно після набрання законної сили рішенням у справі №640/3994/19.

Ухвала набирає законної сили з моменту її прийняття та оскарженню не підлягає.

Ухвалу направити банкруту (27500, Кіровоградська область, м. Світловодськ, вул. Героїв України, 96, оф. 35), ПАТ КБ "Приватбанк" (через систему "Електронний суд"), ГУ ДФС у Кіровоградській області (25006, м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 55), як правонаступнику Олександрійської ОДПІ ГУ ДФС у Кіровоградській області), ліквідатору-арбітражному керуючому Біленку Р.І. (через систему "Електронний суд").

Повний текст ухвали складено 22.03.2024.

Суддя Н.М. Коваленко

Повідомити учасників справи про відсутність у суду технічної можливості надавати інформацію про вебадресу судового рішення у Єдиному державному реєстрі судових рішень, одночасно з врученням (надсиланням/видачі) копії повного або скороченого такого рішення до затвердження Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

Повідомити учасників справи про можливість ознайомитись з електронною копією судового рішення в Єдиному державному реєстрі судових рішень за його вебадресою: http://reyestr.court.gov.ua

Вебадреса сторінки на офіційному вебпорталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається: http://court.gov.ua/fair/sud5013.

Дата ухвалення рішення19.03.2024
Оприлюднено25.03.2024
Номер документу117847316
СудочинствоГосподарське
Сутьбанкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "ТЕХКОМВ" (далі - ТОВ "ТЕХКОМВ"), код ЄДР 32448145, 27500, Кіровоградська область, м. Світловодськ, вул. Героїв України, 96, оф. 35

Судовий реєстр по справі —912/4186/16

Ухвала від 19.03.2024

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коваленко Н.М.

Ухвала від 26.02.2024

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коваленко Н.М.

Постанова від 06.10.2021

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Білецька Людмила Миколаївна

Ухвала від 05.10.2021

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Білецька Людмила Миколаївна

Ухвала від 11.08.2021

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Білецька Людмила Миколаївна

Ухвала від 28.07.2021

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Білецька Людмила Миколаївна

Ухвала від 29.06.2021

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коваленко Н.М.

Ухвала від 08.06.2021

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коваленко Н.М.

Ухвала від 06.05.2021

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коваленко Н.М.

Ухвала від 15.04.2021

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коваленко Н.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні