Ухвала
від 11.03.2024 по справі 679/299/22
НЕТІШИНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 2/679/16/2024

Справа № 679/299/22

У Х В А Л А

про залучення до участі у справі правонаступника сторони

11 березня 2024 року м. Нетішин

Нетішинський міський суд Хмельницької області в складі:

головуючого судді Стасюка Р.М.,

секретаря судового засідання Плазій Н.В.,

представника позивача ОСОБА_1 ,

представника відповідача ОСОБА_2 ,

представника третьої особи ТОВ «Центренерго» - Огойка А.А.

розглянувши в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_3 до Нетішинської міської ради Хмельницької області, Державного підприємства «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом», третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача Товариство з обмеженою відповідальністю «Науково-дослідний центр енерготехнологій «Центренерго», третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача Хмельницька обласна державна адміністрація про визнання недійсними рішень міської ради, скасування акту на право постійного користування земельною ділянкою та припинення права постійного користування,-

ВСТАНОВИВ:

02.03.2022 року до суду надійшла позовна заява ОСОБА_3 до Нетішинської міської ради Хмельницької області, Державного підприємства «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом», третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача Товариство з обмеженою відповідальністю «Науково-дослідний центр енерготехнологій «Центренерго», третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача Хмельницька обласна державна адміністрація про визнання недійсними рішень міської ради, скасування акту на право постійного користування земельною ділянкою та припинення права постійного користування.

Ухвалою судді від 04.03.2022 року провадження у справі відкрито за правилами загального позовного провадження з викликом (повідомлення) сторін.

Ухвалою суду від 03.11.2022 закрито підготовче засідання та призначено справу до судового розгляду по суті у відкритому судовому засіданні.

30.01.2024 року через канцелярію суду надійшла заява представника АТ «НАЕК «Енергоатом» в особі філії «ВП «Хмельницька АЕС» про заміну сторони її правонаступником. В обґрунтування заяви зазначено, що на виконання вимог Закону України «Про акціонерне товариство «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» №2896-ІХ від 06.02.2023 року, Кабінетом Міністрів України прийнято Постанову «Про утворення акціонерного товариства «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» № 1420 від 29.12.2023 року. Відповідно до змісту вказаного Закону утворення товариства здійснюється шляхом перетворення державного підприємства «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом». Постановою Кабінету Міністрів України визначено, що товариство є правонаступником усіх майнових і немайнових прав та обов`язків державного підприємства Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» із дня держаної реєстрації товариства; відокремлені підрозділи державного підприємства Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» із дня державної реєстрації товариства продовжують функціонувати як відокремлені підрозділи товариства (філії, представництва).

11.01.2024 року проведено державну реєстрацію утворення юридичної особи АТ «НАЕК «Енергоатом» шляхом перетворення ДП «НАЕК «Енергоатом».

Зважаючи на викладені обставини у поданій заяві ставиться питання про заміну сторони відповідача ДП «НАЕК «Енергоатом» в особі ВП «Хмельницька АЕС», у цивільній справі за позовом ОСОБА_3 до Нетішинської міської ради Хмельницької області, Державного підприємства «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом», третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача Товариство з обмеженою відповідальністю «Науково-дослідний центр енерготехнологій «Центренерго», третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача Хмельницька обласна державна адміністрація про визнання недійсними рішень міської ради, скасування акту на право постійного користування земельною ділянкою та припинення права постійного користування, правонаступником АТ «НАЕК «Енергоатом» в особі філії «ВП «Хмельницька АЕС».

Вивчивши заяву про заміну сторони у справі її правонаступником суд дійшов висновку про таке.

Процесуальний порядок правонаступництва визначений ч. 1 ст. 55 ЦПК України, згідно з якою у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії цивільного процесу. Усі дії, вчинені в цивільному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку він замінив.

Таким чином, процесуальне правонаступництво - це заміна сторони або третьої особи (правопопередника) іншою особою (правонаступником) у зв`язку з вибуттям із процесу суб`єкта спірного правовідношення, за якої до правонаступника переходять усі процесуальні права та обов`язки правопопередника і він продовжує в цивільному судочинстві участь останнього.

Судом встановлено та підтверджується витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, що 11.01.2024 року проведено державну реєстрацію юридичної особи АТ «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом», яка є правонаступником ДП «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом». «Відокремлений підрозділ «Хмельницька атомна електрична станція» є філією АТ «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом».

У зв`язку з наведеним, зважаючи, що рішення у справі не ухвалено, суд вважає за необхідне залучити до участі у справі правонаступника сторони відповідача - АТ «НАЕК «Енергоатом» в особі філії «ВП «Хмельницька АЕС».

Роз`яснити правонаступнику, що усі дії, вчинені в цивільному процесі до його вступу, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку він замінив.

Керуючись ст. 55 ЦПК України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Заяву Акціонерного товариства «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» в особі філії «Відокремлений підрозділ «Хмельницька атомна електрична станція» про заміну сторони її правонаступником задовольнити.

Залучити до участі у цивільній справі № 679/299/22 (провадження № 2/679/16/2024) за позовом ОСОБА_3 до Нетішинської міської ради Хмельницької області, Державного підприємства «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом», третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача Товариство з обмеженою відповідальністю «Науково-дослідний центр енерготехнологій «Центренерго», третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача Хмельницька обласна державна адміністрація про визнання недійсними рішень міської ради, скасування акту на право постійного користування земельною ділянкою та припинення права постійного користування, як правонаступника відповідача - Акціонерне товариство «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» в особі філії «Відокремлений підрозділ «Хмельницька атомна електрична станція».

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя Р.М. Стасюк

СудНетішинський міський суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення11.03.2024
Оприлюднено26.03.2024
Номер документу117865021
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин

Судовий реєстр по справі —679/299/22

Ухвала від 11.03.2024

Цивільне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Стасюк Р. М.

Ухвала від 08.11.2023

Цивільне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Стасюк Р. М.

Ухвала від 20.10.2023

Цивільне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Стасюк Р. М.

Постанова від 03.10.2023

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Корніюк А. П.

Ухвала від 03.10.2023

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Корніюк А. П.

Ухвала від 05.09.2023

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Корніюк А. П.

Ухвала від 04.09.2023

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Корніюк А. П.

Ухвала від 14.08.2023

Цивільне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Стасюк Р. М.

Ухвала від 14.08.2023

Цивільне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Стасюк Р. М.

Ухвала від 03.11.2022

Цивільне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Стасюк Р. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні