Ухвала
від 25.03.2024 по справі 719/225/24
НОВОДНІСТРОВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер 719/225/24

Номер провадження 2-а/719/2/24

УХВАЛА

про відкриття провадження

25 березня 2024 року м.Новодністровськ

Суддя Новодністровського міського суду Чернівецької області Цицак В.Л., розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 , за підписом представника ОСОБА_2 до Державної служби України з безпеки на транспорті про скасування постанови по справі про адміністративні правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксовані в автоматичному режимі, -

ВСТАНОВИВ:

21 березня 2024 року в суд надійшла позовна ОСОБА_1 , за підписом представника Шоломіцького І.В., до Державної служби України з безпеки на транспорті про скасування постанови по справі про адміністративні правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксовані в автоматичному режимі, яку відправлено 21 березня 2024р. засобами електронного зв`язку (система «Електронний суд»).

До позовної заяви позивачем додано клопотання про поновлення процесуального строку на оскарження постанови по справі про адміністративне правопорушення.

Відповідно до ч. 1, 3 ст. 122 КАС України позов може бути подано в межах строку звернення до адміністративного суду, встановленого цим Кодексом або іншими законами. Для захисту прав, свобод та інтересів особи цим Кодексом та іншими законами можуть встановлюватися інші строки для звернення до адміністративного суду, які, якщо не встановлено інше, обчислюються з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення своїх прав, свобод чи інтересів.

У ч. 2 ст. 286 КАС України встановлено, що позовну заяву щодо оскарження рішень суб`єктів владних повноважень у справах про притягнення до адміністративної відповідальності може бути подано протягом десяти днів з дня ухвалення відповідного рішення (постанови), а щодо рішень (постанов) по справі про адміністративні правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, у тому числі зафіксовані в автоматичному режимі, - протягом десяти днів з дня вручення такого рішення (постанови).

Відповідно до ст. 289 КУпАП скаргу на постанову у справі про адміністративні правопорушення, передбачені статтею 132-2 цього Кодексу може бути подано протягом десяти днів з дня набрання постановою законної сили. В разі пропуску зазначеного строку з поважних причин цей строк за заявою особи, щодо якої винесено постанову, може бути поновлено органом (посадовою особою), правомочним розглядати скаргу.

Згідно з ч. 3 ст. 291 КУпАП постанова у справі про адміністративні правопорушення, передбачені статтею 132-2 цього Кодексу, набирає законної сили після її вручення особі або отримання поштового повідомлення про вручення, або про відмову в її отриманні, або повернення поштового відправлення з позначкою про невручення.

Як вбачається із позовної заяви та доданих до неї документів, заступником директора Департаменту державного нагляду (контролю) за безпекою на наземному транспорті - начальником відділу впровадження систем автоматичної фіксації порушень ОСОБА_3 винесено постанову по справі про адміністративне правопорушення у сфері безпеки на автомобільному транспорті, зафіксоване в автоматичному режимі, стосовно особи, яка має реєстрацію місця проживання/перебування (місцезнаходження юридичної особи) на території України, серії АА № 00016716 від 12.01.2024р. (надалі - постанова серії АА № 00016716 від 12.01.2024р.), яка набрала законної сили 13 лютого 2024р.

У позовній заяві та клопотанні про поновлення процесуального строку вказано, що про оскаржувану постанову ОСОБА_1 стало відомо лише 15 березня 2024р. після пред`явлення такої на примусове виконання. Зазначає, що позивач не міг раніше скористатися правом на судове оскарження постанови серії АА № 00016716 від 12.01.2024р., оскільки така від відповідача не надходила та не була отримана позивачем.

За даними трекінгу № 0600243184832 відповідач надіслав 15 січня 2024р. позивачу поштове відправлення із копією оскаржуваної постанови. Однак, 09 лютого 2024р. таке відправлення було повернуто відповідачу без вручення позивачу у зв`язку із закінченням встановленого терміну зберігання.

Згідно з ч.ч. 1, 6, 9 ст. 120 КАС України перебіг процесуального строку починається з наступного дня після відповідної календарної дати або настання події, з якою пов`язано його початок. Якщо закінчення строку припадає на вихідний, святковий чи інший неробочий день, останнім днем строку є перший після нього робочий день. Строк не вважається пропущеним, якщо до його закінчення позовна заява, скарга, інші документи чи матеріали або грошові кошти здано на пошту чи передані іншими відповідними засобами зв`язку.

Відповідно до ч. 1 ст. 121 КАС України суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними, крім випадків, коли цим Кодексом встановлено неможливість такого поновлення.

Враховуючи положення ст.ст. 279-1, 289, 291 КУпАП, ст.ст. 120-122, 286 КАС України, беручи до уваги наявні відомості щодо повернення відповідачу поштового відправлення № 0600243184832, суд приходить до висновку, що позивач не отримав копії оскаржуваної постанови раніше 15 березня 2024р., після чого ознайомився із змістом такої, а тому процесуальний строк на оскарження постанови серії АА № 00016716 від 12.01.2024р. пропущено з поважних причин та підлягає поновленню.

Відповідно до ст.ст. 5, 12, 19, п. 1 ч. 1 ст. 20, ст. 25, ст.ст. 257, 263, 286 КАС України подана позовна заява підлягає розгляду в порядку адміністративного судочинства за правилами спрощеного позовного провадження із особливостями, визначеними ст. 286 КАС України, та підсудна Новодністровському міському суду Чернівецької області як адміністративному суду.

Позовна заява за змістом і формою відповідає вимогам ст.ст. 160-161 КАС України.

Перешкоди для відкриття провадження у справі, передбачені ст.169-170 КАС України, відсутні.

Відповідно до ст.ст. 32-33 КАС України розгляд справи проводитиметься суддею одноособово.

Враховуючи зазначене, по справі слід відкрити провадження, розглянувши справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін по справі, визначивши строк для подання відповідачем відзиву на позов.

Відповідно до ч.1 ст. 42 КАС України учасниками справи є сторони, треті особи.

Згідно з ч. 1 ст. 43 КАС України здатність мати процесуальні права та обов`язки в адміністративному судочинстві (адміністративна процесуальна правоздатність) визнається за громадянами України, іноземцями, особами без громадянства, органами державної влади, іншими державними органами, органами влади Автономної Республіки Крим, органами місцевого самоврядування, їх посадовими і службовими особами, підприємствами, установами, організаціями (юридичними особами), адміністратором за випуском облігацій.

У ч. 2 ст. 49 КАС України встановлено, що якщо адміністративний суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до судового розгляду встановить, що судове рішення може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Беручи до уваги, що згідно з свідоцтвом про реєстрацію транспортного засобу серії НОМЕР_1 власником транспортного засобу «DAF», модель «CF 85.410», державний номерний знак НОМЕР_2 , є юридична особа ТзОВ «Інвестиційно-будівельна компанія «Граніт», з метою повного та об`єктивного з`ясування обставин справи, суд вбачає за доцільне залучити Товариство до участі у справі як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача.

У ч. 4 ст. 9 КАС України зазначено, що суд вживає визначені законом заходи, необхідні для з`ясування всіх обставин у справі, у тому числі щодо виявлення та витребування доказів з власної ініціативи.

Відповідно до ч.ч. 2, 4-5 ст. 77 КАС України в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень обов`язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача. У таких справах суб`єкт владних повноважень не може посилатися на докази, які не були покладені в основу оскаржуваного рішення, за винятком випадків, коли він доведе, що ним було вжито всіх можливих заходів для їх отримання до прийняття оскаржуваного рішення, але вони не були отримані з незалежних від нього причин. Суд може пропонувати сторонам надати докази та збирати докази з власної ініціативи, крім випадків, визначених цим Кодексом. Суд не може витребовувати докази у позивача в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень, окрім доказів на підтвердження обставин, за яких, на думку позивача, відбулося порушення його прав, свобод чи інтересів.

Згідно з ч. 3 ст. 80 КАС України про витребування доказів за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи, або про відмову у витребуванні доказів суд постановляє ухвалу.

З метою забезпечення повного, всебічного та об`єктивного дослідження обставин справи, забезпечення прав сторін на справедливий і неупереджений розгляд справи, зважаючи на строки розгляду справ даної категорії, приходжу до висновку про необхідність витребування у відповідача матеріалів справи, на підставі яких винесено оскаржувану постанову серії АА №00016716 від 12.01.2024р.

Керуючись ст.ст. 5, 9, 12, 19-20, 25, 77, 80, 122, 162, 171, 241-243, 248, 250-251, 256-257, 260, 263, 268-269, 286, 294 КАС України,-

ПОСТАНОВИВ:

Задоволити клопотання представника позивача ОСОБА_2 про поновлення процесуального строку.

Поновити позивачу пропущений процесуальний строк на оскарження постанови по справі про адміністративне правопорушення у сфері безпеки на автомобільному транспорті, зафіксоване в автоматичному режимі, стосовно особи, яка має реєстрацію місця проживання/перебування (місцезнаходження юридичної особи) на території України, серії АА № 00016716 від 12.01.2024р.

Відкрити спрощене позовне провадження у адміністративній справі № 719/225/24 за адміністративним позовом ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , ідентифікаційний № НОМЕР_3 ), за підписом представника ОСОБА_2 (адреса місця праці: АДРЕСА_2 ) до Державної служби України з безпеки на транспорті (місцезнаходження за адресою: Київська область, м. Київ, вул. Фізкультури, буд. 9, код ЄДРПОУ 39816845) про скасування постанови по справі про адміністративні правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксовані в автоматичному режимі, розгляд якої проводити без повідомлення (виклику) сторін.

Залучити до участі в справі третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача, товариство з обмеженою відповідальністю «Інвестиційно-будівельна компанія «Граніт» (адреса місця знаходження: Вінницька область, м. Вінниця, проспект Космонавтів, буд. 30-А, код ЄДРПОУ 41395183).

Зобов`язати позивача не пізніше двох днів з дня вручення копії цієї ухвали направити третій особі копію позовної заяви з додатками, а докази такого направлення надати суду до 29 березня 2024р.

Зобов`язати Державну службу України з безпеки на транспорті надати суду в строк до 01 квітня 2024 року матеріали справи, на підставі яких винесено постанову по справі про адміністративне правопорушення у сфері безпеки на автомобільному транспорті, зафіксоване в автоматичному режимі, стосовно особи, яка має реєстрацію місця проживання/перебування (місцезнаходження юридичної особи) на території України, серії АА № 00016716 від 12.01.2024р.

Розгляд справи проводитиметься одноособово суддею Цицак В.Л. за наявними у справі матеріалами.

Роз`яснити учасникам справи, що відповідно до ч. 5 ст. 262 КАС України суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої зі сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Згідно з ч. 1 ст. 259, ч. 7 ст. 262 КАС України клопотання про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням сторін відповідач має подати в строк для подання відзиву, а позивач - разом з позовом або не пізніше п`яти днів з дня отримання відзиву.

Запропонувати відповідачу з урахуванням особливостей розгляду справ даної категорії, визначених ст. 286 КАС України, надати в строк до 01 квітня 2024р. відзив на позовну заяву і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову.

Роз`яснити відповідачу, що копія відзиву та доданих до нього документів повинна бути надіслана (надана) іншим учасникам справи одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду, а суду одночасно із надісланням (наданням) відзиву надається підтвердження направлення відзиву та доданих до нього документів учасникам судового процесу.

Запропонувати третій особі з урахуванням особливостей розгляду справ даної категорії, визначених ст. 286 КАС України, надати в строк до 01 квітня 2024р. пояснення щодо позову і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують аргументи і міркування на підтримку або заперечення проти позову.

Роз`яснити третій особі, що копія пояснень та доданих до них документів повинна бути надіслана (надана) іншим учасникам справи одночасно з надісланням (наданням) пояснень до суду, а суду одночасно із надісланням (наданням) пояснень надається підтвердження направлення пояснень та доданих до них документів учасникам судового процесу.

Роз`яснити, що у разі ненадання відповідачем відзиву та третьою особою пояснень у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

Копію ухвали направити учасникам справи.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи, що розглядається, http://nd.cv.court.gov.ua/sud2415/gromadyanam/csz/.

Ухвала про відкриття провадження оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її підписання суддею (суддями).

Суддя:

Дата ухвалення рішення25.03.2024
Оприлюднено26.03.2024
Номер документу117874108
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи щодо забезпечення громадського порядку та безпеки, національної безпеки та оборони України, зокрема щодо дорожнього руху, транспорту та перевезення пасажирів, з них дорожнього руху

Судовий реєстр по справі —719/225/24

Постанова від 09.05.2024

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Сторчак В. Ю.

Ухвала від 08.05.2024

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Сторчак В. Ю.

Ухвала від 06.05.2024

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Сторчак В. Ю.

Рішення від 04.04.2024

Адміністративне

Новодністровський міський суд Чернівецької області

Цицак В. Л.

Ухвала від 25.03.2024

Адміністративне

Новодністровський міський суд Чернівецької області

Цицак В. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні