Ухвала
від 12.03.2024 по справі 336/7670/23
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

ЄУН: 336/7670/23

Провадження №: 2/336/342/2024

У Х В А Л А

Іменем України

12 березня 2024 року м. Запоріжжя

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя у складі суддіСавеленко О.А., секретаря судового засідання Брагіної І.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Преображенської сільської об`єднаної територіальної громади в особі Преображенської сільської ради Пологівського району Запорізької області, третя особа, яка не заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору Приватний нотаріус Запорізького міського нотаріального округу Масловець Людмила Сергіївна про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, за позовом ОСОБА_2 до Преображенської об`єднаної територіальної громади, треті особи ОСОБА_1 , ОСОБА_3 , про визначення додаткового строку для подачі заяви про прийняття спадщини, -

ВСТАНОВИЛА:

В провадженні суду знаходиться цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до Преображенської сільської об`єднаної територіальної громади в особі Преображенської сільської ради Пологівського району Запорізької області, третя особа, яка не заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору Приватний нотаріус Запорізького міського нотаріального округу Масловець Людмила Сергіївна про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, за позовом ОСОБА_2 до Преображенської об`єднаної територіальної громади, треті особи ОСОБА_1 , ОСОБА_3 , про визначення додаткового строку для подачі заяви про прийняття спадщини.

Ухвалою суду від 06.11.2023 задоволено клопотання представника позивача ОСОБА_4 та витребувано інформацію щодо наявності актового запису про смерть ОСОБА_1

12.03.2024 в судове засідання учасники не з`явились.

Представник позивача ОСОБА_2 адвокат Лобаченко О.В. просив справу розглядати без його участі та без фіксації технічними засобами, про що суду подав письмову заяву.

Представник відповідача Преображенської сільської ради Запорізької області Сідун В.А. просив справу розглянути без його участі, про що суду подав письмову заяву.

Третя особа ОСОБА_3 в судове засідання не з`явився, причини неявки суду не повідомив.

Третя особа Приватний нотаріус Запорізького міського нотаріального округу Масловець Людмила Сергіївна просила справу розглядати без її участі, про що суду подала письмову заяву.

На виконання ухвали суду про витребування доказів від 06.11.2023, 13.12.2023 до суду надійшла копія актового запису про смерть ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , згідно якого останній помер ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с.141).

Таким чином, судом встановлено, що позивач ОСОБА_1 за позовом до Преображенської сільської об`єднаної територіальної громади в особі Преображенської сільської ради Пологівського району Запорізької області, третя особа, яка не заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору Приватний нотаріус Запорізького міського нотаріального округу Масловець Людмила Сергіївна про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, помер.

За змістом ст. ст. 46, 47 ЦПК України здатність мати цивільні процесуальні права та обов`язки сторони, третьої особи, заявника, заінтересованої особи (цивільна процесуальна правоздатність) мають усі фізичні і юридичні особи. Здатність особисто здійснювати процесуальні права та виконувати свої обов`язки в суді (цивільна процесуальна дієздатність) мають фізичні особи, які досягли повноліття, а також юридичні особи.

Виходячи зі змісту вищезазначених статей, стороною у справі може бути лише особа, яка має цивільну процесуальну правоздатність і цивільну процесуальну дієздатність.

Згідно із ч. 4 ст. 25 ЦК України цивільна правоздатність фізичної особи припиняється у день її смерті.

Відповідно до п. 7 ч. 1 статті 255 ЦПК України суд своєю ухвалою закриває провадження у справі, якщо настала смерть фізичної особи або оголошено її померлою чи припинено юридичну особу, які були однією із сторін у справі, якщо спірні правовідносини не допускають правонаступництва.

Згідно зі статтею 55 ЦПК України у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії цивільного процесу.

Процесуальне правонаступництво - це заміна сторони або третьої особи (правопопередника) іншою особою (правонаступником) у зв`язку з вибуттям із процесу суб`єкта спірного або встановленого рішенням суду правовідношення, за якої до правонаступника переходять усі процесуальні права та обов`язки правопопередника і він продовжує в цивільному судочинстві участь останнього.

Підставою процесуального правонаступництва є наступництво в матеріальних правовідносинах, унаслідок якого відбувається вибуття сторони, зокрема, внаслідок смерті, зі спірних чи встановлених судом правовідносин майнового характеру. При процесуальному правонаступництві всі процесуальні дії, виконані попередником, є обов`язковими для правонаступника.

Відповідно до статті 1216 ЦК України, спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті (стаття 1218 ЦК України).

У позовному провадженні процесуальне правонаступництво відбувається в тих випадках, коли права або обов`язки одного із суб`єктів спірного матеріального правовідношення в силу тих або інших причин переходять до іншої особи, яка не брала участі у цьому процесі.

Отже, процесуальне правонаступництво тісно пов`язане з матеріальним, оскільки процесуальне правонаступництво передбачає перехід суб`єктивного права або обов`язку від однієї особи до іншої в матеріальному праві. При цьому незалежно від підстав матеріального правонаступництва, процесуальне правонаступництво допускається лише після того, як відбудеться заміна в матеріальному правовідношенні.

Зі змісту позовної заяви вбачається, що позивач звернувся до суду з позовними вимогами, про визначення йому додаткового строку для прийняття спадщини терміном у три місяці.

Дослідивши позовну заяву, проаналізувавши вищевказані норми закону, суд приходить до висновку, що вказані правовідносини не допускають правонаступництва, оскільки ОСОБА_1 за життя так і не реалізував своє право на спадкування, своєчасно з заявою про прийняття спадщини не звернувся до нотаріуса.

За таких обставин, провадження у справі в частині позовних вимог ОСОБА_1 до Преображенської сільської об`єднаної територіальної громади в особі Преображенської сільської ради Пологівського району Запорізької області, третя особа, яка не заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору Приватний нотаріус Запорізького міського нотаріального округу Масловець Людмила Сергіївна про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини слід закрити.

На підставі викладеного, керуючись ст.25, 46, 47, 255, 353, 354 ЦПК України,, -

УХВАЛИВ:

Провадження у цивільній справі в частині позовних вимог ОСОБА_1 до Преображенської сільської об`єднаної територіальної громади в особі Преображенської сільської ради Пологівського району Запорізької області, третя особа, яка не заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору Приватний нотаріус Запорізького міського нотаріального округу Масловець Людмила Сергіївна про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини - закрити.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Запорізького апеляційного суду протягом 15 днів з дня її постановлення.

Суддя О.А. Савеленко

Дата ухвалення рішення12.03.2024
Оприлюднено26.03.2024
Номер документу117875111
СудочинствоЦивільне
Сутьприйняття спадщини

Судовий реєстр по справі —336/7670/23

Ухвала від 01.05.2024

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Подліянова Г. С.

Ухвала від 01.05.2024

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Подліянова Г. С.

Постанова від 01.05.2024

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Подліянова Г. С.

Постанова від 01.05.2024

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Подліянова Г. С.

Ухвала від 19.04.2024

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Подліянова Г. С.

Ухвала від 19.04.2024

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Подліянова Г. С.

Ухвала від 11.04.2024

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Подліянова Г. С.

Рішення від 12.03.2024

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Савеленко О. А.

Ухвала від 12.03.2024

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Савеленко О. А.

Ухвала від 06.12.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Савеленко О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні