Ухвала
від 25.03.2024 по справі 927/985/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

25 березня 2024 року м. Чернігівсправа № 927/985/23

Господарський суд Чернігівської області у складі судді Моцьора В.В., перевіривши матеріали скарги на дії приватного виконавця у справі

За позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю Блек Даймонд,

код ЄДРПОУ 39152435, вул. Заводська, 49, смт Солоницівка, Дергачівський район, Харківська область, 62370

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю Черниш-Агро,

код ЄДРПОУ 39470491, вул. Перемоги, 1-А, с. Черниш, Чернігівський район, Чернігівська область, 15526

Предмет спору: про стягнення 6 624 134,46 грн,

ВСТАНОВИВ:

Рішенням Господарського суду Чернігівської області від 05.10.2023 у справі №927/985/23 позов задоволено частково, стягнуто з Товариства з обмеженою відповідальністю Черниш-Агро на користь Товариства з обмеженою відповідальністю Блек Даймонд 3 298 801,29 грн основного боргу, 160 821,72 грн 3% річних, 890 676,35 грн штрафу та 65 254,49 грн витрат зі сплати судового збору, у решті позову відмовлено.

22.03.2024 через систему Електронний суд від представника позивача адвоката Матвійчук А.С. надійшла скарга на дії приватного виконавця, в якій він просить суд:

- визнати поважними причини пропуску ТОВ «Черниш-Агро» строку на звернення до Господарського суду Чернігівської області зі скаргою на дії приватного виконавця та поновити його;

- визнати протиправними дії приватного виконавця виконавчого округу Чернігівської області Приходька Юрія Михайловича щодо винесення постанови ВП №73995827 від 05.02.2024 про арешт майна боржника;

- скасувати постанову приватного виконавця виконавчого округу Чернігівської області Приходька Юрія Михайловича щодо винесення постанови ВП №73995827 від 05.02.2024 про арешт майна боржника;

- зобов`язати приватного виконавця виконавчого округу Чернігівської області Приходька Юрія Михайловича виключити (вилучити) з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна в тому числі і зі спеціального розділу та з будь-яких інших реєстрів відомості, записи про арешт права оренди (користування) щодо земельних ділянок сільськогосподарського призначення з кадастровими номерами, переліченими в скарзі.

Загальні вимоги до форми і змісту письмової заяви, клопотання, заперечення з процесуальних питань встановлені в ст. 170 Господарського процесуального кодексу України.

Таким чином, скарга на дії приватного виконавця має відповідати вимогам до форми і змісту письмової заяви (клопотання), встановленим у ст. 170 Господарського процесуального кодексу України.

Будь-яка письмова заява, клопотання, заперечення повинні містити: повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові) (для фізичних осіб) особи, яка подає заяву, клопотання або заперечення, її місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), вказівку на статус фізичної особи - підприємця (для такої фізичної особи), ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України; найменування суду, до якого вона подається; номер справи, прізвище та ініціали судді (суддів), якщо заява (клопотання, заперечення) подається після постановлення ухвали про відкриття провадження у справі; зміст питання, яке має бути розглянуто судом, та прохання заявника; підстави заяви (клопотання, заперечення); перелік документів та інших доказів (за наявності), що додаються до заяви (клопотання, заперечення); інші відомості, які вимагаються цим Кодексом (ч. 1 ст. 170 Господарського процесуального кодексу України).

Письмові заява, клопотання чи заперечення підписуються заявником чи його представником. До заяви, скарги, клопотання чи заперечення, які подаються на стадії виконання судового рішення, в тому числі в процесі здійснення судового контролю за виконанням судових рішень, додаються докази їх надіслання (надання) іншим учасникам справи (провадження) (ч. 2 ст. 170 Господарського процесуального кодексу України).

Зазначений нормативний припис узгоджується зі статтею 6 Конвенції про захист прав і основоположних свобод людини із поправками, внесеними відповідно до положень Протоколу № 11 (далі - Європейська конвенція з прав людини), згідно з якою кожен при вирішенні питання щодо його цивільних прав та обов`язків або при встановленні обґрунтованості будь-якого кримінального обвинувачення, висунутого проти нього, має право на справедливий і відкритий розгляд упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом.

З огляду на приписи статті 6 Європейської конвенції з прав людини та загальні засади господарського судочинства щодо рівності його учасників перед законом і судом та змагальності у процесі судочинства, що вбачається зі статей 2, 13, 74 цього Кодексу, приймаючи до уваги передбачений Господарським процесуальним кодексом України скорочений строк розгляду скарги на дії приватного виконавця, необхідність дотримання порядку повідомлення заявником усіх сторін у справі шляхом направлення на їх адресу копій скарги з додатками під час звернення до суду є обов`язковим.

Інший висновок суперечив би вказаним засадам судочинства.

За змістом п.2 Правил надання послуг поштового зв`язку, затверджених постановою Кабінету Міністрів України №270 від 05.03.2009, реєстрованим поштовим відправленням є поштове відправлення, яке приймається для пересилання з видачею розрахункового документа, пересилається з приписуванням до супровідних документів та вручається одержувачу під розписку. При цьому, розрахунковим документом є документ встановленої відповідно до Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" форми та змісту (касовий чек, розрахункова квитанція тощо), що підтверджує надання послуг поштового зв`язку.

Відповідно до пункту 61 "Правил надання послуг поштового зв`язку", які затверджені постановою Кабінету Міністрів України № 270 від 05.03.2009, у разі приймання внутрішніх поштових відправлень з оголошеною цінністю з описом вкладення бланк опису заповнюється відправником у двох примірниках. Працівник поштового зв`язку повинен перевірити відповідність вкладення опису, розписатися на обох його примірниках і проставити відбиток календарного штемпеля. Один примірник опису вкладається до поштового відправлення, другий видається відправникові. На примірнику опису, що видається відправникові, працівник поштового зв`язку повинен зазначити номер поштового відправлення. За бажанням відправника на примірнику опису, що вкладається до поштового відправлення, вартість предметів може не зазначатися.

Таким чином, за змістом положень вищенаведених Правил, загального порядку надання послуг поштового зв`язку та спеціальної норми господарського процесу, належним доказом, що підтверджує саме направлення поштового відправлення, та доказом, що підтверджує прийняття оператором поштового зв`язку реєстрованого поштового відправлення для пересилання, є виданий ним відправникові розрахунковий документ встановленої форми (фіскальний чек) та належним чином оформлений опис вкладення на підтвердженням того, які саме документи вкладені до поштового відправлення.

Товариством з обмеженою відповідальністю Черниш-Агро до скарги не додано належних доказів направлення скарги на дії приватного виконавця стягувачу - Товариству з обмеженою відповідальністю Блек Даймонд.

Отже, суд доходить висновку, що Товариством з обмеженою відповідальністю Черниш-Агро не дотримано вимоги ч. 2 ст. 170 ГПК України.

Суд, встановивши, що письмову заяву (клопотання, заперечення) подано без додержання вимог частини першої або другої цієї статті, повертає її заявнику без розгляду (ч. 4 ст. 170 Господарського процесуального кодексу України).

Враховуючи вищевикладене, за відсутності доказів направлення скарги на дії приватного виконавця стягувачу, така скарга, відповідно до ч. 4 ст. 170 Господарського процесуального кодексу України, підлягає поверненню Товариству з обмеженою відповідальністю Черниш-Агро без розгляду.

Повернення цієї скарги не позбавляє заявника права на повторне звернення до суду після усунення недоліків.

Керуючись ст.ст. 170, 234, 235, 339 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд -

УХВАЛИВ:

Скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю Черниш-Агро на дії приватного виконавця повернути без розгляду.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання 25.03.2024.

Ухвалу може бути оскаржено до Північного апеляційного господарського суду у строки, визначені ст. 256 Господарського процесуального кодексу України.

Повідомити учасників справи про можливість одержання інформації по справі зі сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://court.gov.ua/ або у Єдиному державному реєстрі судових рішень: http://reyestr.court.gov.ua/.

Суддя В.В. Моцьор

СудГосподарський суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення25.03.2024
Оприлюднено27.03.2024
Номер документу117879855
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —927/985/23

Ухвала від 05.04.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Шморгун В.В.

Ухвала від 27.03.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Шморгун В.В.

Ухвала від 25.03.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Моцьор В.В.

Судовий наказ від 16.01.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Шморгун В.В.

Ухвала від 10.01.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Владимиренко С.В.

Ухвала від 07.12.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Владимиренко С.В.

Ухвала від 13.11.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Шморгун В.В.

Ухвала від 07.11.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Владимиренко С.В.

Ухвала від 26.10.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Шморгун В.В.

Рішення від 05.10.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Шморгун В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні