Ухвала
від 25.03.2024 по справі 524/3008/24
АВТОЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРЕМЕНЧУКА

Справа № 524/3008/24

Провадження № 2/524/1582/24

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25.03.2024 року суддя Автозаводського районного суду м. Кременчука Предоляк О.С., розглянувши матеріали цивільної справи за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: товариство садоводів «Граніт» про поділ спільного майна,

встановив:

ОСОБА_1 звернулась до Автозаводського районного суду з позовом до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: товариство садоводів «Граніт» про поділ спільного майна.

Дослідивши матеріали позовної заяви, вважаю, що справа підлягає направленню до Кременчуцького районного суду Полтавської області для розгляду по суті.

Як вбачається з матеріалів справи предметом позову є поділ спільного майна, до якого відноситься:

-майнові права на об`єкт нерухомості дачний будинок з господарськими будівлями, розташований на земельній ділянці АДРЕСА_1 ;

-тимчасова металева конструкція (гараж), площею 19,9 кв.м.;

-автомобіль Chevrolet Aveо, 2007 року випуску;

-мопед Hondasky, 1997 року випуску.

Так, за загальним правиломст.27 ЦПК Українипідсудність справ за позовами до фізичних осіб визначається за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем проживання або перебування відповідача.

Виняток з даного правила становить альтернативна підсудність (ст. 28 ЦПК України) та виключна підсудність (ст.30 ЦПК України).

Відповідно до ч. 1 ст. 30 ЦПК України позови, що виникають з приводу нерухомого майна, пред`являються за місцезнаходженням майна або основної його частини. Якщо пов`язані між собою позовні вимоги пред`явлені одночасно щодо декількох об`єктів нерухомого майна, спір розглядається за місцезнаходженням об`єкта, вартість якого є найвищою. При цьому у статті 30 ЦПК України наведено вичерпний перелік позовів, для яких установлена виключна підсудність і який розширеному тлумаченню не підлягає.

Виключна підсудність застосовується до тих позовів, вимоги за якими стосуються нерухомого майна як безпосередньо, так і опосередковано, тобто спір може стосуватися як правового статусу нерухомого майна, так і інших прав та обов`язків, що пов`язані із нерухомим майном.

Як вбачається з матеріалів справи спірне нерухоме майно знаходиться на території товариства садоводів «Граніт» Кременчуцького району Полтавської області, що відноситься до територіальної підсудності Кременчуцького районного суду Полтавської області.

Відтак, виходячи зтого, що спір виник з приводу нерухомого майна, для якого цивільним процесуальним законом встановлено виключну підсудність, суд приходить до висновку, що справа підлягає розгляду відповідно до положень статті 30 ЦПК України за місцезнаходженням нерухомого майна.

Відповідно до п.1 ч.1ст.31 ЦПК України, суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Враховуючи вищевикладене цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: товариство садоводів «Граніт» про поділ спільного майна,підлягає направленнюза територіальноюпідсудністю доКременчуцького районногосуду Полтавськоїобластіза місцем знаходження нерухомого майна.

Керуючись ст. ст.27,28,31,32,187,258,259,260,261 ЦПК України, суддя, -

постановив:

Цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: товариство садоводів «Граніт» про поділ спільного майна,передати нарозгляд доКременчуцького районногосуду Полтавськоїобластіза територіальною підсудністю.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення безпосередньо до Полтавського апеляційного суду. Учасник справи якому ухвала суду не була вручена в день її проголошення або складення має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження протягом 15 днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду згідност. 354 ЦПК України.

Суддя: О.С.Предоляк

Дата ухвалення рішення25.03.2024
Оприлюднено27.03.2024
Номер документу117898916
СудочинствоЦивільне
Сутьподіл спільного майна

Судовий реєстр по справі —524/3008/24

Ухвала від 25.03.2024

Цивільне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Предоляк О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні