Ухвала
від 25.03.2024 по справі 650/1284/24
ВЕЛИКООЛЕКСАНДРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Великоолександрівський районний суд Херсонської області

Справа № 650/1284/24

провадження № 2-0/650/47/24

УХВАЛА І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

про відмову у відкритті провадження

25 березня 2024 року смт Велика Олександрівка

Суддя Великоолександрівського районного суду Херсонської області Сікора О.О. розглянувши матеріали за заявою ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 заінтересована особа ОСОБА_5 ОСОБА_6 Борозенськасільська рада про встановлення факту,що маєюридичне значення,

в с т а н о в и в :

20 березня 2024 року заявники звернулися до суду з вказаною заявою в якій просять встановити факт, що на підставі свідоцтва про право власності на житло від 27 травня 1994 року, виданого радгоспом Більшовицький Наступ , заявникам на праві спільної сумісної власності належить одноквартирний будинок, який знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , а відомості про квартиру за цією адресою є помилковими.

Відповідно до ч.1 ст. 293 ЦПК України, окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав. Окреме провадження - це самостійний вид цивільного судочинства, в якому відсутній спір про право. Характерною ознакою категорії справ окремого провадження є відсутність у них спору про право і метою яких є встановлення юридичного факту або стану. При цьому в порядку окремого провадження може вирішуватися спір про факт, але не спір про право цивільне. Пленум Верховного Суду України у п. 1постанови "Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення" від 31 березня 1995 року N 5, роз`яснив, що в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, зокрема, якщо встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право. Відповідно до п. 3 цієї Постанови, у тому разі, коли буде виявлено, що встановлення підвідомчого судові факту пов`язане з вирішенням спору про право, суд відмовляє в прийнятті заяви до розгляду в окремому провадженні, а якщо це буде виявлено під час розгляду справи, залишає заяву без розгляду і роз`яснює заінтересованим особам, що вони мають право подати позов на загальних підставах.

Відповідно до ч. 4 ст. 315 ЦПК України, суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо з заяви про встановлення факту, що має юридичне значення, вбачається спір про право, а якщо спір про право буде виявлений під час розгляду справи, - залишає заяву без розгляду.

Зі змісту поданої заяви вбачається наявність спору про право, оскільки заявники просять вирішити питання права спільної сумісної власності, а отже у відкритті провадження слід відмовити.

На підставі викладеного, керуючись вищезазначеними положеннями ЦПК України, суд

в и р і ш и в :

У відкритті провадження за заявою ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 заінтересована особа ОСОБА_5 ОСОБА_6 Борозенськасільська рада про встановлення факту,що маєюридичне значення - відмовити.

Роз`яснити заявникам право подати позов до суду на загальних підставах.

Ухвалу про відмову у відкритті провадження разом з матеріалами заяви - повернути заявнику.

Ухвала суду може бути оскаржена до Херсонського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання її копії.

Суддя: О.О. Сікора

Дата ухвалення рішення25.03.2024
Оприлюднено27.03.2024
Номер документу117907262
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту,що маєюридичне значення

Судовий реєстр по справі —650/1284/24

Ухвала від 08.05.2024

Цивільне

Херсонський апеляційний суд

Базіль Л. В.

Ухвала від 25.03.2024

Цивільне

Великоолександрівський районний суд Херсонської області

Сікора О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні