Рішення
від 26.03.2024 по справі 235/333/23
ДИМИТРОВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 235/333/23

Справа № 235/333/23

Провадження № 2-о/226/46/2023

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

26 березня 2024 року м. Мирноград

Димитровський міський суд Донецької області в складі:

головуючого - судді Редько Ж.Є.,

присяжних Павлової Л.В., Пануріної В.В.,

при секретарі Щербаченко А.В.,

за участі заявника ОСОБА_1 ,

представника ОСОБА_2 адвоката Косенка С.В.,

розглянувши увідкритому судовомузасіданні впорядку окремогопровадження справуза заявою ОСОБА_1 ,заінтересованаособа Орган опіки та піклування Виконавчого комітету Удачненської селищної ради Покровського району Донецької області, про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна,

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернулася до суду з заявою про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна, в обґрунтування якої вказала, що її син ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який зареєстрований та проживає разом з нею за адресою: АДРЕСА_1 , страждає на церебральний тетрапарез з грубим порушенням стато-моторного та психо-мовного розвитку внаслідок аномалії розвитку головного мозку з внутрішньою гідроцефалією, який призводить до того, що він має обмеження життєдіяльності до самообслуговування, до організації, до спілкування, до контролю за своєю поведінкою. Розлади його здоров`я носять хронічний та стійкий характер, ОСОБА_2 не може висловлювати свої думки, не розуміє обставин, що відбуваються навколо нього, не може дати оцінку своїм діям чи діям оточуючих, не може самостійно реалізувати свої законні права, зокрема на отримання пенсії по інвалідності. ОСОБА_2 є особою з інвалідністю першої А групи з дитинства довічно і потребує постійного стороннього догляду, перебуває на обліку у лікаря-невролога Покровської ЦРБ. Вона з народження і по теперішній час доглядає за сином і надалі має можливість про нього дбати. В неї задовільний стан здоров`я, на обліку нарколога і психіатра вона не перебуває, інших осіб на утриманні не має. Вона має можливість і бажання доглядати сина і бути його опікуном. З метою забезпечення та реалізації законних особистих немайнових та майнових прав та інтересів свого сина, заявник просить суд визнати ОСОБА_2 недієздатним, встановити на ним опіку та призначити її опікуном.

У судовому засіданні заявник ОСОБА_1 підтримала свою заяву у повному обсязі, наполягаючи на її задоволенні, додала, що ОСОБА_2 дитячі установи та школу не відвідував, самостійно не пересувається і не їсть, весь час перебуває в ліжку, потребує постійного догляду, який здійснює вона.

Представник ОСОБА_2 адвокат Косенок С.В. проти заяви ОСОБА_1 не заперечував.

Представник заінтересованої особи Органу опіки та піклування Виконавчого комітету Удачненської селищної ради Покровського району Донецької області до суду не з`явився, про час і місце розгляду справи сповіщений належним чином, письмово повідомив суд про розгляд справи в його відсутність, проти заявлених вимог не заперечує.

Згідно із ухвалою суду від 11.09.2023 у справі відкрито провадження, справу призначено до судового розгляду та призначено адвоката Журавльову С.С.

Згідно із ухвалою суду від 18.10.2023 задоволено клопотання представника ОСОБА_2 - адвоката Косенка С.В. про участь у справі в режимі відеоконференції.

Згідно із ухвалою суду від 18.10.2023 у справі призначена судово-психіатрична експертиза, у зв`язку з чим провадження у справі було зупинено.

Згідно із ухвалою суду від 22.12.2023 провадження у справі поновлено з метою розгляду клопотання експерта.

Згідно із ухвалою суду від 22.12.2023 на виконання клопотання експерта у медичному закладі витребувані додаткові медичні документи, та провадження у справі зупинено.

Згідно із ухвалою суду від 26.03.2024 провадження у справі поновлено.

Вислухавши пояснення учасників справи, дослідивши докази у справі в їх сукупності, суд вважає, що заява підлягає задоволенню, виходячи з такого.

Судом встановлено, що заявник ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , є матір`ю ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , що підтверджується свідоцтвом про народження останнього (серія НОМЕР_1 ).

ОСОБА_2 страждає на ДЦП, центральна форма з тетрапарезом, перебуває на обліку у лікаря невролога та згідно із копіює довідки до акту огляду Міжрайонної МСЕК м.Покровська від 20.04.2023 є особою з інвалідністю першої А групи з дитинства, потребує постійного стороннього догляду, інвалідність встановлена безстроково. Ці обставини також підтверджуються довідкою КНП «ЦПМСД» Гродівської селищної ради Покровського району Донецької області від 17.08.2023.

У медичній картці амбулаторного хворого наявний запис невропатолога від 01.03.2022 щодо діагнозу ОСОБА_2 , а саме: «Центральний тетрапарез з грубими порушеннями стато-моторного і психо-мовного розвитку внаслідок аномалії головного мозку з внутрішньою гідроцефалією».

Згідно із довідкою КНП «Покровська клінічна лікарня інтенсивного лікування» Покровської міської ради Донецької області від 20.12.2023 психіатрична допомога ОСОБА_2 лікарем психіатром цієї лікарні не надавалася.

Відповідно до довідки Удачненської селищної ради Покровського району Донецької області від 20.07.2023 заявник ОСОБА_1 проживає разом із сином ОСОБА_2 за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідно до акту від 09.08.2023 комісія у складі депутата і старости Удачненської селищної ради Покровського району Донецької області та начальника Служби у справах дітей, обстеживши житлово-побутові умови проживання ОСОБА_1 , яка зареєстрована і мешкає разом із сином ОСОБА_2 за вищевказаною адресою, прийшла до висновку про доцільність оформлення опікунства ОСОБА_1 стосовно сина ОСОБА_2 .

ОСОБА_1 за допомогою до лікарів нарколога та психіатра не зверталася, що підтверджується довідками КНП «Медичний центр з профілактики та лікування залежності м.Краматорськ» у м.Покровськ Донецької області від 28.07.2023 та КНП «Покровська клінічна лікарня інтенсивного лікування» Покровської міської ради Донецької області від 04.08.2023.

Згідно із Витягом з Інформаційно-аналітичної системи «Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявності судимості» ОСОБА_1 на території України станом на 21.07.2023 незнятої чи непогашеної судимості не має.

За приписами ч.1 ст.39 ЦК України суд може визнати фізичну особу недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розгляду нездатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

Відповідно до висновку судово-психіатричної експертизи № 71 від 27.02.2024 ОСОБА_2 страждає на хронічний стійкий психічний розлад у формі глибокої розумової відсталості. За своїм психічним станом ОСОБА_2 в даний час не може розуміти значення свої дій та керувати ними.

Таким чином, досліджені судом докази свідчать про наявність у ОСОБА_2 стійкого психічного розладу, внаслідок якого він не здатний усвідомлювати свої дії та керувати ними, що є підставою для визнання його недієздатним.

Відповідно до ч.1 ст.60 ЦК України в разі визнання фізичної особи недієздатною суд встановлює над нею опіку і призначає опікуна за поданням органу опіки і піклування.

Враховуючи те, що ОСОБА_2 є особою, яка за станом здоров`я не може самостійно здійснювати свої права та виконувати обов`язки внаслідок психічного розладу, вимога заявника про встановлення над хворим опіки є такою, що підлягає задоволенню.

Судом встановлено, що заявник ОСОБА_1 , 1987 року народження, є громадянкою України, несудима, має повну цивільну дієздатність, задовільний стан здоров`я, піклується про свого сина та доглядає його.

ОСОБА_1 бажає бути опікуном свого сина ОСОБА_2 і виконувати обов`язки опікуна, про що свідчить її письмова заява.

Відповідно до висновку органу опіки та піклування Удачненської селищної військової адміністрації Покровського району Донецької області від 09.10.2023 призначення ОСОБА_1 опікуном над її сином ОСОБА_2 є доцільним.

Враховуючи вищенаведене, необхідність у забезпеченні особистих немайнових та майнових прав та інтересів ОСОБА_2 , суд вважає за необхідне задовольнити заяву ОСОБА_1 у повному обсязі.

Керуючись ст.39, 60 ЦК України, ст.4, 12, 13, 76, 81, 259, 263-265, 268, 273, 293, 294, 295, 299, 300, 352, 354, 355 ЦПК України,суд

У Х В А Л И В:

Заяву ОСОБА_1 (зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_2 ), заінтересована особа Орган опіки та піклування Виконавчого комітету Удачненської селищної ради Покровського району Донецької області (місцезнаходження: 85334, Донецька область, Покровський район, смт.Удачне, вул.Залізнична, б.53, ЄДРПОУ 43991050), про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення над нею опіки і призначення опікуна задовольнити.

Визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , недієздатним.

Встановити над ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , опіку і призначити над ним опікуна ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Строк дії рішення про визнанняфізичної особинедієздатною визначається у два роки з моменту набрання ним законної сили.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Дніпровського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги у тридцятиденний строк з дня складання повного рішення, набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Копію рішення після набрання ним законної сили направити органу опіки і піклування та органу ведення Державного реєстру виборців за місцем проживання ОСОБА_2 .

Суддя Ж.Є. Редько

Присяжні Л.В.Павлова

В.В.Пануріна

Дата ухвалення рішення26.03.2024
Оприлюднено28.03.2024
Номер документу117923503
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи

Судовий реєстр по справі —235/333/23

Рішення від 26.03.2024

Цивільне

Димитровський міський суд Донецької області

Редько Ж. Є.

Ухвала від 26.03.2024

Цивільне

Димитровський міський суд Донецької області

Редько Ж. Є.

Ухвала від 22.12.2023

Цивільне

Димитровський міський суд Донецької області

Редько Ж. Є.

Ухвала від 22.12.2023

Цивільне

Димитровський міський суд Донецької області

Редько Ж. Є.

Ухвала від 18.10.2023

Цивільне

Димитровський міський суд Донецької області

Редько Ж. Є.

Ухвала від 18.10.2023

Цивільне

Димитровський міський суд Донецької області

Редько Ж. Є.

Ухвала від 12.09.2023

Цивільне

Димитровський міський суд Донецької області

Редько Ж. Є.

Ухвала від 24.08.2023

Цивільне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Хмельова С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні