Ухвала
від 27.03.2024 по справі 605/646/20
ПІДГАЄЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 605/646/20

УХВАЛА

Іменем України

"27" березня 2024 р. Підгаєцький районний суд

Тернопільської області

в складі :

головуючого судді Горуц Р.О.

розглянувши матеріали заяви представника стягувача ОСОБА_1 ОСОБА_2 про видачу дубліката виконавчого документа,-

В С Т А Н О В И В :

Стягувач ОСОБА_1 звернулась в суд із заявою про видачу дубліката виконавчого документа.

Дана заява повинна відповідати вимогам ст.ст.175, 177 ЦПК України.

Відповідно до підпункту 17.4 рункту 1 Розділу ХІІІ Перехідні положення, у разі втрати виконавчого документа суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, незалежно від того, суд якої інстанції видав виконавчий документ, може видати його дублікат, якщо стягувач або державний виконавець, приватний виконавець звернувся із заявою про це до закінчення строку, встановленого для пред`явлення виконавчого документа до виконання. Про видачу дубліката виконавчого документа постановляється ухвала у десятиденний строк із дня надходження заяви. За видачу стягувачу дубліката виконавчого документа справляється судовий збір у розмірі 0,03 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Ухвала про видачу чи відмову у видачі дубліката виконавчого документа може бути оскаржена в апеляційному та касаційному порядку.

Крім того, в порушення вищевказаних вимог законодавства стягувачем за подання вказаної заяви сплачено судовий збір в сумі 9,08 грн.

Прожитковий мінімум для працездатних осіб станом на 01 січня 2024 року становить 3028 гривень.

Виходячи з того, що стягувачем заяву про видачу дубліката виконавчого документа подано через систему Електронний суд, то їй необхідно доплатити 3028 х 0,03 х коефіцієнт 0,8 9,08 грн = 63,60 грн судового збору і докази його сплати додати до поданої заяви, згідно ч.4 ст.177 ЦПК України.

За змістом ч.1 ст.177 ЦПК України позивач повинен додати до позовної заяви її копії та копії всіх документів, що додаються до неї, відповідно до кількості відповідачів і третіх осіб.

У разі подання до суду позовної заяви та документів, що додаються до неї, в електронній формі через електронний кабінет позивач зобов`язаний додати до позовної заяви доказ надсилання іншим учасникам справи копій поданих до суду документів з урахуванням положеньстатті 43цього Кодексу.

Незважаючи на те, що представником стягувача подано до суду заяву та документи, що додаються до неї в електронній формі через електронний кабінет, до такої заяви не додано доказу надсилання іншим учасникам справи копій поданих до суду документів з урахуванням положеньстатті 43цього Кодексу.

З таких підстав, вважаю за необхідне заяву представника стягувача ОСОБА_1 ОСОБА_2 про видачу дубліката виконавчого документа, залишити без руху та надати стягувачу строк для усунення вказаних недоліків, який не може перевищувати 5 днів з дня отримання даної ухвали.

Суд акцентує увагу заявника на тому, що право на доступ до правосуддя не є абсолютним, на цьому наголошує і Європейський суд з прав людини у своїх рішеннях Голдер проти Великої Британії від 21 лютого 1975 року, Де Жуффр де ля Прадель проти Франції від 16 грудня 1992 року. Відтак в кожному випадку заявник при зверненні до суду із заявою повинен дотримуватися норм процесуального законодавства.

Дотримання вимог ст.ст.175, 177 ЦПК України при пред`явленні позову (заяви) в суд є імперативним правилом, в тому числі і для суду.

Європейський суд з прав людини у своїй прецедентній практиці виходить із того, що положення пункту 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод гарантує кожному право подати до суду будь-який позов, що стосується його цивільних прав і обов`язків.

Проте право на суд не є абсолютним і воно може бути піддане обмеженням, дозволеним за змістом, тому що право на доступ до суду за своєю природою потребує регулювання з боку держави. Разом з тим, такі обмеження не повинні впливати на доступ до суду чи ускладнювати цей доступ таким чином і такою мірою, щоб завдати шкоди суті цього права, та мають переслідувати законну мету.

Враховуючи зазначене, залишення заяви без руху, жодним чином не перешкоджає стягувачу у доступі до правосуддя, після усунення недоліків заяви.

На підставі наведеного, керуючись ч.ч.1, 2 ст.185 ЦПК України, -

У Х В А Л И В :

Заяву представника стягувача ОСОБА_1 ОСОБА_2 про видачу дубліката виконавчого документа, залишити без руху та надати стягувачу строк для усунення вказаних недоліків, який не може перевищувати 5 днів з дня отримання даної ухвали.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Головуючий: Р. О. Горуц

Дата ухвалення рішення27.03.2024
Оприлюднено28.03.2024
Номер документу117928693
СудочинствоЦивільне
Сутьвидачу дубліката виконавчого документа

Судовий реєстр по справі —605/646/20

Ухвала від 11.04.2024

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Горуц Р. О.

Ухвала від 27.03.2024

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Горуц Р. О.

Постанова від 07.06.2022

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Грушицький Андрій Ігорович

Ухвала від 22.11.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Грушицький Андрій Ігорович

Ухвала від 08.11.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Грушицький Андрій Ігорович

Постанова від 15.09.2021

Цивільне

Тернопільський апеляційний суд

Парандюк Т. С.

Ухвала від 30.07.2021

Цивільне

Тернопільський апеляційний суд

Парандюк Т. С.

Ухвала від 16.07.2021

Цивільне

Тернопільський апеляційний суд

Парандюк Т. С.

Ухвала від 02.07.2021

Цивільне

Тернопільський апеляційний суд

Парандюк Т. С.

Рішення від 25.05.2021

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Горуц Р. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні