Рішення
від 21.02.2024 по справі 911/2343/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"21" лютого 2024 р. м. Київ Справа № 911/2343/23

Господарський суд Київської області у складі судді Мальованої Л.Я. за участю секретаря судового засідання Суткової Д.С. розглянувши справу

За позовом Державного підприємства зовнішньоекономічної діяльності "Укрінтеренерго", м. Київ

до Білогородської сільської ради Бучанського району Київської області, Київська обл., Бучанський р-н., с. Білогородка

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача Приватне акціонерне товариство "ДТЕК Київські регіональні електромережі", м. Київ

про стягнення 730 042 грн. 20 коп.

Представники сторін:

позивача Валентинова О.М.;

відповідача Кривенко О.О.;

третя особа не з`явився.

Обставини справи:

Державне підприємство зовнішньоекономічної діяльності "Укрінтеренерго" звернулось до суду з позовом до Білогородської сільської ради за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача Приватного акціонерного товариства "ДТЕК Київські регіональні електромережі" про стягнення заборгованості за поставлену електричну енергію в розмірі 730 042 грн. 20 коп., з яких: 373 247 грн. 80 коп. основного боргу, 60 259 грн. 73 коп. пені, 139 791 грн. 80 коп. 15 % річних, 156 742 грн. 87 коп. інфляційних втрат.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що відповідач не розрахувався за поставлену електричну енергію по договору про постачання електричної енергії постачальником «останньої надії».

Ухвалою суду від 07.08.2023 р. постановлено здійснювати розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін; зобов`язано відповідача надати відзив на позов з документальним обґрунтуванням його висновків, а також докази його направлення на адресу позивача.

На виконання вимог суду відповідачем 05.09.2023 року поданий відзив на позов в якому просить суд відмовити в позові в повному обсязі, оскільки договір з іншим електропстачальником не переукладався, а за спожиту електричну енергію Гореницькою сількою радою були здійснені розрахунки з позивачем в поновному обсязі.

Ухвалою суду від 13.09.2023 р. постановлено розглядати справу за правилами загального позовного провадження у зв`язку із заявленням відповідного клопотання відповідачем.

16.10.2023 р. представником позивача через систему «Електронний суд» надано відповідь на відзив, в якому він вважає заперечення відповідача безпідставними, оскільки відповідно до пункту 3.4.4 глави 3.4 розділу ІІІ ПРРЕЕ постачальник "останньої надії" здійснює постачання з моменту припинення постачання електричної енергії попереднім електропостачальником. Договір постачання електричної енергії між постачальником «останньої надії» і споживачем вважається укладеним з початку фактичного постачання електричної енергії такому споживачу. Факт приєднання до публічного договору постачання електричної енергії від постачальника «останньої надії» відбувався по факту споживання електричної енергії без укладення договору з іншим електропостачальником.

Ухвалою суду від 25.10.2023 р. закрито підготовче провадження у справі та призначено справу до розгляду по суті.

В судовому засіданні оголошувалась перерва з 22.11.2023 р. по 20.12.2023 р., з 20.12.2023 р. по 24.01.2024 р.

Представник позивача позовні вимоги підтримав та просив суд задовольнити позов в повному обсязі.

Представник відповідача проти позову заперечував, просив суд в позові відмовити.

Представник третьої особи в засідання суду не з`явився, про час та місце судового засідання був належним чином повідомлений судом, вимоги суду, викладені в ухвалі від 07.08.2023 р. не виконав.

Дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши надані суду докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд

УСТАНОВИВ:

Між Державним підприємством зовнішньоекономічної діяльності «Укрінтеренерго» (постачальник) та Гореницькою сільською радою, правонаступником якої є Білогородська сільська рада (споживач) було укладено договір про постачання електричної енергії постачальником «останньої надії» на умовах публічного договору постачання електричної енергії постачальника останньої надії та комерційної пропозиції, розробленої з урахуванням Цивільного кодексу України та відповідно до вимог ЗУ «Про ринок електричної енергії», положень ПРРЕЕ, по оператору системи розподілу ПрАТ «ДТЕК Київські регіональні електромережі».

Договір про постачання електричної енергії постачальником останньої надії є публічним договором та розміщений на сайті ДПЗД Укрінтеренерго (https://uie.kiev.ua).

Пунктом 1.1. Договору визначено, що цей Договір про постачання електричної енергії постачальником останньої надії є публічним договором приєднання споживача до цього Договору і регулює порядок та умови продовження постачання електричної енергії постачальником останньої надії споживачу, у разі, якщо обраний споживачем електропостачальник неспроможний постачати електричну енергію, до моменту обрання споживачем нового електропостачальника або до припинення постачання у передбачених чинним законодавством чи цим Договором випадках. Цей Договір укладається сторонами, керуючись статтями 633, 634, 641, 642 Цивільного кодексу України, шляхом приєднання споживача до цього Договору на умовах визначених ЗУ Про ринок електричної енергії, Правил роздрібного ринку електричної енергії та Комерційної пропозиції, що є Додатком 1 до цього Договору.

Відповідно до п. 2.1. Договору за цим Договором постачальник продає електричну енергію споживачу для забезпечення потреб електроустановок споживача, а споживач оплачує постачальнику вартість спожитої (купленої) електричної енергії та здійснює інші платежі згідно з умовами цього Договору, що зазначені в Додатку 1 до Договору (комерційна пропозиція).

Згідно з п. 3.1. Договору постачальник здійснює постачання електричної енергії споживачу з моменту припинення постачання електричної енергії споживачу діючим електропостачальником у випадках, зазначених у пункті 3.2 цієї глави.

Пунктом 3.4. Договору визначено, що електрична енергія постачається до електроустановок споживача протягом строку, що не може перевищувати 90 днів. Якщо після закінчення зазначеного строку постачання електричної енергії споживач не розпочав процедуру зміни електропостачальником, постачання електричної енергії на об`єкт призупиняється.

Пунктом 3.6. Договору передбачено, що початок постачання електричної енергії споживачу починається з факту споживання електричної енергії у перший день, наступний за останнім днем постачання електричної енергії попереднім електропостачальником, за відсутності факту відключення, передбаченого ПРРЕЕ.

Відповідно до п. 5.1. Договору споживач розраховується з постачальником за електричну енергію за цінами (тарифами), що визначаються відповідно до методики (порядку), затвердженої Регулятором, згідно з комерційною пропозицією з постачання електричної енергії постачальником останньої надії, яка є додатком до цього Договору.

Згідно з п. 5.8. Договору розрахунковим періодом за цим Договором є календарний місяць.

Відповідно до п. 5.10. Договору оплата виставленого постачальником рахунку за цим Договором має бути здійснена споживачем в терміни, визначені в рахунку, але не менше 5 робочих днів з дати отримання споживачем цього рахунку, або протягом 5 робочих днів від строку оплати, зазначеного у комерційній пропозиції, прийнятої споживачем.

Всі платіжні документи, що виставляються постачальником споживачу мають містити чітку інформацію про суму платежу, порядок та строки оплати, що погоджені сторонами цього Договору, а також інформацію щодо адреси, телефонів, офіційної вебсторінки для отримання інформації про подання звернень, скарг та претензій щодо комерційної якості постачання електричної енергії та надання повідомлень про загрозу електробезпеки.

Пунктом 13.1. Договору передбачено, що цей Договір приєднання споживача набирає чинності за фактом споживання електричної енергії у перший день, наступний за останнім днем постачання електричної енергії попереднім електропостачальником, за відсутності факту відключення, передбаченого ПРРЕЕ, та діє в частині здійснення розрахунків між сторонами до повного їх здійснення, а в частині постачання електричної енергії його дія не може перевищувати 90 календарних днів.

Положеннями Комерційної пропозиції № 3 від 07.06.2019 р. для постачання електричної енергії споживачам постачальником останньої надії передбачені наступні умови постачання та оплати електричної енергії.

Відповідно до п. 4.1. Комерційної пропозиції споживач сплачує 100% від орієнтовної вартості прогнозованого обсягу споживання електричної енергії за розрахунковий період протягом 5 банківських (робочих) днів з моменту отримання споживачем рахунку. У разі не отримання рахунку споживач зобов`язується здійснити 100 % оплату самостійно (без рахунку) на поточний рахунок постачальника, зазначений у Договорі, не пізніше ніж за 1 банківський (робочий) день до початку розрахункового періоду, виходячи з прогнозованого обсягу споживання електричної енергії у розрахунковому періоді та діючої у розрахунковому періоді ціни на електричну енергію. Ця норма не застосовується до акцептування умов Договору, порядок якого визначений пунктом 7.1. даної комерційної пропозиції. Орієнтовна вартість розраховується шляхом множення прогнозованого обсягу споживання електричної енергії на ціну, за якою здійснюється постачання електричної енергії постачальником. Прогнозований обсяг споживання електричної енергії визначається на підставі даних, отриманих постачальником від оператора системи розподілу.

Пунктом 4.2. Комерційної пропозиції передбачено, що остаточний розрахунок за спожиту електричну енергію в розрахунковому періоді здійснюється споживачем на підставі виставленого постачальником рахунку до 14-го (включно) числа місяця, наступного за розрахунковим, розмір якого визначається як різниця між вартістю купованої споживачем електричної енергії, зазначеної в акті купівлі-продажу, та сумарною оплатою споживачем за розрахунковий період з урахуванням ПДВ.

Пунктом 4.3. Комерційної пропозиції визначено, що рахунки вважаються отриманими споживачем належним чином у разі їх направлення особистим врученням (нарочним), із застосуванням послуг пошти на адресу споживача, зазначену в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань та/або на адресу, надану ОС постачальнику. Датою отримання таких рахунків буде вважатися дата їх особистого вручення, що підтверджується підписом одержувача на рахунку або супровідному листі, та/або реєстрацією вхідної кореспонденції, або третій календарний день від дати отримання поштовим відділенням зв`язку, в якому обслуговується одержувач (у разі направлення поштою рекомендованим або цінним листом). У разі направлення рахунків електронною поштою або із застосуванням інших засобів електронного зв`язку, датою отримання таких рахунків буде вважатися дата відправлення постачальником відповідного електронного повідомлення (лист, факс та інше).

Положеннями п. 4.4. комерційної пропозиції встановлено, зокрема, що акт купівлі-продажу електричної енергії складається на підставі даних про фактичне споживання електричної енергії споживачем, отриманих від ОС. Після завершення розрахункового періоду та отримання даних від ОС постачальник надсилає на адресу електронної пошти споживача скановану версію Акту купівлі-продажу, підписаного зі свого боку. Споживач в триденний термін після отримання сканованої версії Акту купівлі-продажу зі свого боку підписує його та направляє скановану версію Акту купівлі-продажу на адресу електронної пошти постачальника. Оригінал Акту купівлі-продажу у двох примірниках надсилається поштою на поштову адресу споживача. Підписаний з боку споживача один екземпляр оригіналу Акту купівлі-продажу в триденний термін повертається на поштову адресу постачальника. У разі наявності зауважень до Акту купівлі-продажу, споживач оформлює протокол розбіжностей, в якому вказує обсяг електричної енергії, по якому є розбіжності. Уповноважені особи постачальника та споживача терміново проводять переговори з метою усунення розбіжностей, при цьому споживач або постачальник залучають ОС для врегулювання спірного питання. У разі якщо сторони Договору не дійшли згоди у вирішенні суперечки, споживач вирішує спірне питання в порядку, що визначений Кодексом комерційного обліку електричної енергії та іншими актами законодавства, що регулюють зазначені спірні відносини. До усунення розбіжностей сторони Договору керуються даними, що зазначені в Акті купівлі-продажу, з подальшим коригуванням даних після врегулювання розбіжностей. У разі неповернення споживачем підписаного зі свого боку одного екземпляру оригіналу Акту купівлі-продажу у встановлені строки або його не підписання з боку споживача у встановлений термін, документ вважається узгодженим та підтвердженим споживачем та приймається постачальником як узгоджений.

На виконання умов договору позивачем у грудні 2020 р. було надано відповідачу послуги з постачання електричної енергії обсягом 131 105 кВт/год на загальну суму 488 234 грн., що підтверджується актом № 003975 від 31.12.2020 р. купівлі-продажу електроенергії за розрахунковий період грудень 2020 р., рахунком № 000004358514/09/О12/09611 від 12.01.2021 р. на обсяг споживання електричної енергії та звітом щодо фактичного (звітного) корисного відпуску електричної енергії за точками комерційного обліку (площадками вимірювання) споживачів постачальника "останньої надії" за грудень 2020 року.

Однак, за отриману електричну енергію Гореницька сільська рада розрахувалась частково, в розмірі 114 986 грн. 70 коп., що підтверджується банківськими виписками та платіжними інструкціями (копії яких знаходяться в матеріалах справи).

Таким чином заборгованість на день розгляду справи складає 373 247,80 грн.

Статтею 193 Господарського кодексу України встановлено, що суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Статтею 526 Цивільного кодексу України визначено, що зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідно положень ст. 712 цього ж кодексу за договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов`язується передати у встановлений строк (строки) товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов`язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов`язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму.

До договору поставки застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено договором, законом або не випливає з характеру відносин сторін.

Законом можуть бути передбачені особливості регулювання укладення та виконання договорів поставки.

Згідно з ст. 714 Цивільного кодексу України за договором постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу одна сторона (постачальник) зобов`язується надавати другій стороні (споживачеві, абонентові) енергетичні та інші ресурси, передбачені договором, а споживач (абонент) зобов`язується оплачувати вартість прийнятих ресурсів та дотримуватись передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного та іншого обладнання.

До договору постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, положення про договір поставки, якщо інше не встановлено законом або не випливає із суті відносин сторін.

Законом можуть бути передбачені особливості укладення та виконання договору постачання енергетичними та іншими ресурсами.

Частиною 1 ст. 692 цього ж кодексу передбачено, що покупець зобов`язаний оплатити товар після його прийняття або прийняття товаророзпорядчих документів на нього, якщо договором або актами цивільного законодавства не встановлений інший строк оплати товару.

Частиною 1 ст. 530 Цивільного кодексу України закріплено, що якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Згідно з ст. 610 цього ж кодексу порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Відповідно до ч. 1 ст. 612 цього ж кодексу боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Відповідно до ч. 3 ст. 58 Закону України Про ринок електричної енергії споживач зобов`язаний, зокрема, сплачувати за електричну енергію та надані йому послуги відповідно до укладених договорів.

Відповідно до п. 2.3.14. Правил постачальник послуг комерційного обліку забезпечує зняття показів засобів вимірювальної техніки відповідно до Кодексу комерційного обліку.

Посилання відповідача на те, що ним були здійснені розрахунки за договором № 135/20-ЕЛ про постачання електричної енергії споживачу від 11.02.2020 р. з ТОВ "Сервіс Груп ЛТД" була виконана в повному обсязі згідно платіжного доручення № 82 від 23.06.2022 р. (справа № 911/2645/21) не стосується розгляду даної справи, оскільки згідно листа ТОВ "Сервіс Груп ЛТД" від 19.11.2020 р. № 1357 договірні відносини з Гореницькою сільською радою Києво-Святошинського району Київської області припинені з 09.12.2020 р.

У разі необрання споживачем постачальника електричної енергії після розірвання договору про постачання електричної енергії з попереднім постачальником, постачання такому споживачу має здійснюватися постачальником «останньої надії» на підставі п. 4 ч. 1 ст. 64 Закону та п.п. 4 п. 3.4.2 розділу 3.4 глави III ПРРЕЕ. Початком постачання електричної енергії постачальником "останньої надії" є дата припинення постачання електричної енергії споживачу попереднім електропостачальником.

Згідно норм пункту 6.2.5. ПРРЕЕ, ПрАТ «ДТЕК Київські регіональні електромережі» повідомило споживача Гореницьку сільську раду щодо переведення його на постачання електричної енергії до постачальника «останньої надії».

Заборгованість за спожиту енергію перед позивачем виникла у відповідача за період з 09.12.2020 р. по 31.12.2020 р.

За таких обставин, позовні вимоги про стягнення з відповідача на користь позивача боргу в сумі 373 247 грн. 80 коп. є обґрунтованими, а тому підлягають судом задоволенню.

Крім суми основного боргу позивач просить суд стягнути з відповідача 139 791 грн. 80 коп. 15 % річних та 156 742 грн. 87 коп. інфляційних втрат.

Відповідно до статті 625 Цивільного кодексу України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання грошового зобов`язання. Боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Передбачене законом право кредитора вимагати сплати боргу з урахуванням індексу інфляції та процентів річних є способами захисту його майнового права та інтересу, суть яких полягає у відшкодуванні матеріальних втрат кредитора від знецінення грошових коштів внаслідок інфляційних процесів та отриманні компенсації (плати) від боржника за користування утримуваними ним грошовими коштами, належними до сплати кредиторові.

Відповідно до п. 7.4. розділу 7 Комерційної пропозиції № 3 від 07.06.2019 р. встановлено, що споживач, який прострочив виконання грошового зобов`язання, крім оплати штрафних санкцій та збитків, сплатити суму боргу за електроенергію з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення зобов`язання, а також 15 % річних від простроченої суми невиконаного або неналежним чином виконаного зобов`язання.

Враховуючи, що відповідач прострочив виконання зобов`язання з оплати спожитої електричної енергії, з нього на користь позивача на підставі ст. 625 ЦК України підлягає стягненню 139 791 грн. 80 коп. 15% річних та 156 742 грн. 87 коп. інфляційних втрат, які нараховані позивачем відповідно до вимог закону та умов договору.

Також позивач просить суд стягнути з відповідача 60 259 грн. 73 коп. пені.

Статтею 230 ГК України визначено, що порушення зобов`язання є підставою для застосування господарських санкцій (неустойка, штраф, пеня).

Відповідно до п. 6.1. розділу 6 Комерційної пропозиції № 3 від 07.06.2019 р. для постачання електричної енергії споживачам, постачальником «останньої надії», за внесення передбачених умовами Договору платежів з порушенням термінів, визначених даною комерційною пропозицією, постачальник має право нарахувати споживачу пеню у розмірі подвійної облікової ставки НБУ від суми заборгованості за кожен день прострочення платежу, враховуючи день фактичної оплати. Споживач зобов`язується сплатити пеню на підставі рахунку та/або вимоги (претензії) постачальника.

Відповідно до ч. 4 ст. 551 ЦК України розмір неустойки може бути зменшений за рішенням суду, якщо він значно перевищує розмір збитків, та за наявності інших обставин, які мають істотне значення.

Враховуючи викладене, суд вважає за доцільне зменшити розмір пені до 10 000 грн.

Заперечення відповідача судом не приймаються до уваги, оскільки матеріалами справи підтверджується постачання електроенергії у грудні 2020 року, а саме: повідомленням оператора системи про споживачів, постачання електричної енергії яким здійснюється постачальником "останньої надії" ДПЗД "Укрінтерненрго", довідкою про обсяги споживання електричної енергії Гореницької сільською радою за період з 09.12.2020 р. по 31.12.2020 р., звітом щодо фактичного (звітного) корисного відпуску електричної енергії за точками комерційного обліку (площадками вимірювання) споживачів постачальника "останньої надії" ДПЗД "Укрінтеренерго" які приєднані до електричних мереж або відносяться до території ліцензованої діяльності оператора системи розподілу (передачі) ПрАТ "ДТЕК Київські регіональні елетромережі" за грудень 2020 року.

У зв`язку тим, що спір виник в результаті неправильних дій відповідача, що призвело до необхідності позивачу звертатися з позовом до суду та здійснювати додаткові витрати на сплату судового збору, суд, відповідно до свого права, передбаченого ч. 9 ст. 129 ГПК України, покладає на відповідача відшкодування позивачу судового збору пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Керуючись ст. ст. 4, 12, 13 73-92, 129, 207, 236, 238 ГПК України, суд

ВИРІШИВ:

1. Позовні вимоги задовольнити частково.

2. Стягнути з Білогородської сільської ради Бучанського району Київської області (08140, Київська обл., Бучанський р-н., с. Білогородка, вул. Володимирська, 33, код 04358514) на користь Державного підприємства зовнішньоекономічної діяльності «Укрінтеренерго» (04080, м. Київ, вул. Кирилівська, 85, код 19480600) 373 247 (триста сімдесят три тисячі двісті сорок сім) грн. 80 коп. основного боргу, 156 742 (сто п`ятдесят шість тисяч сімсот сорок дві) грн. 87 коп. інфляційних втрат, 139 791 (сто тридцять дев`ять тисяч сімсот дев`яносто одну) грн. 80 коп. 15 % річних, 10 000 (десять тисяч) грн. 00 коп. пені та 10 196 (десять тисяч сто дев`яносто шість) грн. 74 коп. судового збору.

3. В решті позовних вимог відмовити.

Дане рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. Апеляційна скарга може бути подана протягом двадцяти днів з дня складення повного тексту рішення відповідно до ст. ст. 240-241 Господарського процесуального кодексу України.

Повний текст рішення підписано 27.03.2024 року.

Суддя Л.Я. Мальована

Дата ухвалення рішення21.02.2024
Оприлюднено29.03.2024
Номер документу117942406
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 730 042 грн. 20 коп

Судовий реєстр по справі —911/2343/23

Ухвала від 23.04.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Ходаківська І.П.

Рішення від 21.02.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Мальована Л.Я.

Ухвала від 24.01.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Мальована Л.Я.

Ухвала від 20.12.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Мальована Л.Я.

Ухвала від 25.10.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Мальована Л.Я.

Ухвала від 13.09.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Мальована Л.Я.

Ухвала від 07.08.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Мальована Л.Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні