Ухвала
від 26.03.2024 по справі 260/2976/21
ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про поновлення провадження у адміністративній справі

26 березня 2024 рокум. Ужгород№ 260/2976/21 Суддя Закарпатського окружного адміністративного суду Скраль Т.В. розглянувши у письмовому провадженні питання щодо поновлення провадження в адміністративній справі за позовом Керівника Ужгородської окружної прокуратури (88000, Закарпатська область, м. Ужгород, вул. Небесної Сотні, 6) до Державного підприємства «Ужгородське лісове господарство» (89411, Закарпатська область, Ужгородський район, с. Кам`яниця, вул. Першотравнева, 42, код ЄДРПОУ 22114655), третя особа, що не заявляє самостійних вимог на стороні позивача: Департамент екології та природних ресурсів Закарпатської обласної державної адміністрації (88000, Закарпатська область, м. Ужгород, пл. Народна,4, код ЄДРПОУ 38766364) про визнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити певні дії, -

ВСТАНОВИВ:

15 липня 2021 року Керівник Ужгородської окружної прокуратури звернувся до Закарпатського окружного адміністративного суду з позовною заявою до Державного підприємства «Ужгородське лісове господарство», третя особа, що не заявляє самостійних вимог на стороні позивача: Департамент екології та природних ресурсів Закарпатської обласної державної адміністрації, якою просить визнати протиправною бездіяльність державного підприємства «Ужгородське лісове господарство» та зобов`язати відповідно до вимог чинного законодавства України забезпечити організацію проведення робіт із винесення меж ботанічної пам`ятки природи загальнодержавного значення «Урочище «Тепла Яма» загальною площею 93,0 га, який знаходиться на території державного підприємства «Ужгородське лісове господарство» та закріплення їх в натурі (на місцевості).

20 липня 2021 року ухвалою суду відкрито провадження в даній адміністративній справі за правилами спрощеного позовного провадження з викликом сторін та призначено судовий розгляд справи по суті на 22 вересня 2021 року о 15:00 год..

22 вересня 2021 року під час судового засідання представником позивача заявлено клопотання про зупинення провадження у справі до розгляду судовою палатою для розгляду справ щодо земельних відносин та права власності Касаційного господарського суду справи № 925/1133/18.

22 вересня 2021 року ухвалою суду клопотання представника позивача про зупинення провадження у справі - задоволено. Зупинено провадження в адміністративній справі за позовом Керівника Ужгородської окружної прокуратури до Державного підприємства «Ужгородське лісове господарство», третя особа, що не заявляє самостійних вимог на стороні позивача: Департамент екології та природних ресурсів Закарпатської обласної державної адміністрації про визнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити певні дії до розгляду Верховним Судом у складі судової палати для розгляду справ щодо земельних відносин та права власності Касаційного господарського суду справи № 925/1133/18.

Відповідно до вимог частини 1 статті 237 КАС України провадження у справі поновлюється за клопотанням учасників справи або за ініціативою суду не пізніше десяти днів з дня отримання судом повідомлення про усунення обставин, що викликали його зупинення. Про поновлення провадження у справі суд постановляє ухвалу.

Так, підставою для зупинення провадження у справі стало те, що у Верховному Суді у складі судової палати для розгляду справ щодо земельних відносин та права власності Касаційного господарського суду перебуває на розгляді справа № 925/1133/18 щодо визначення прокурором свого правового статусу як самостійного позивача не нівелює його обов`язку дотримання процедури, передбаченої абзацами третім і четвертим частини четвертої статті 23 Закону України "Про прокуратуру", та те, що розгляд даної адміністративної справи може вплинути на розгляд справи № 260/2976/21, суд дійшов висновку, що провадження у даній справі необхідно зупинити до набрання законної сили рішенням у справі № 925/1133/18.

Однак, станом на 21 березня 2024 року Верховним Судом рішення по справі не прийняте.

Водночас, норми статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод гарантують кожному право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом.

Зазначене узгоджується також із завданням адміністративного судочинства, спрямованим на справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів у сфері публічно-правових відносин з метою ефективного захисту прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб від порушень з боку суб`єктів владних повноважень.

Розумність строків розгляду адміністративним судом судових справ є одним із основних принципів адміністративного судочинства.

Верховний Суд у своїй постанові від 18 січня 2018 року у справі №133/474/15 також дійшов висновку, що межі зупинення провадження у справі не повинні призводити до зменшення розумного строку розгляду справи.

Розумність тривалості судового розгляду має визначатися з огляду на обставини справи та наступні критерії: складність справи, поведінка заявника та компетентних органів, а також важливість предмету позову для заявника у справі (рішення Європейського суду з прав людини у справі «Фрідлендер проти Франції»).

З урахуванням наведеного, з метою забезпечення розгляду справи у межах розумного строку та реалізації права позивача на доступ до правосуддя, суд дійшов висновку про необхідність поновлення провадження у справі.

Відповідно до частини 3 статті 237 КАС України провадження у справі продовжується зі стадії, на якій його було зупинено.

Керуючись статтями 237, 248, 256, 294 КАС України,

ПОСТАНОВИВ :

1. Поновити провадження у справі.

2. Призначити справу до судового розгляду на 11 квітня 2024 року об 10:00 год, яке відбудеться у приміщенні Закарпатського окружного адміністративного суду за адресою: 88017, Закарпатська область, м. Ужгород, вул. Загорська, буд. 30.

3. Ухвалу та судові повістки направити учасникам справи.

4. З інформацією по справі учасники можуть ознайомитися за веб-адресою: http://adm.zk.court.gov.ua на офіційному веб-порталі судової влади.

5. Справу буде розглянуто суддею Скраль Т.В. одноособово.

Ухвала оскарженню не підлягає

Суддя Т.В.Скраль

Дата ухвалення рішення26.03.2024
Оприлюднено29.03.2024
Номер документу117949136
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —260/2976/21

Ухвала від 26.03.2024

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Скраль Т.В.

Ухвала від 22.09.2021

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Скраль Т.В.

Ухвала від 22.09.2021

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Скраль Т.В.

Ухвала від 20.07.2021

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Скраль Т.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні