Ухвала
від 25.03.2024 по справі 757/31792/20-ц
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ДОДАТКОВА ПОСТАНОВА

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

25 березня 2024 року

м. Київ

провадження № 22-з/824/448/2024

Київський апеляційний суд у складі суддів судової палати з розгляду цивільних справ Євграфової Є. П. (суддя-доповідач), Мазурик О.Ф., Желепи О.В.

розглянувши розглянув у відкритому судовому засіданні в м. Києві заяву Подолянко Тетяни Василівни , яка діє в інтересах Приватного акціонерного товариства «Перестрахувальне товариство «Європоліс»,

про ухвалення додаткового рішення

у цивільній справі № 757/31792/20-ц Печерського районного суду міста Києва

за позовом ОСОБА_2

до Комунального підприємства по ремонту і утриманню мостів і шляхів міста Києва «КиївАвтошляхміст»,

Приватного акціонерного товариства «Перестрахувальне товариство «Європоліс»,

про відшкодування шкоди

В С Т А Н О В И В :

Рішенням Печерського районного суду міста Києва від 11 листопада 2021 року позов ОСОБА_2 задоволено частково.

Стягнуто з ПрАТ «Перестрахувальне товариство «Європоліс» на користь ОСОБА_2 суму матеріальної шкоди в розмірі 162 045,66 грн, витрати на визначення вартості матеріального збитку, завданого власнику колісного транспортного засобу в сумі 3500,00 грн, а також судові витрати у сумі 15189,23 грн.

В задоволенні іншої частини позовних вимог відмовлено.

Постановою Київського апеляційного суду від 06 грудня 2022 року апеляційну скаргу ПрАТ «ПТ «Європоліс» задоволено, апеляційну скаргу ОСОБА_2 задоволено частково, рішення Печерського районного суду міста Києва від 11 листопада 2021 року скасовано та ухвалено нове судове рішення про часткове задоволення позову.

Стягнуто з Комунального підприємства по ремонту і утриманню мостів і шляхів міста Києва «КиївАвтошляхміст» на користь ОСОБА_2 63 045,66 грн матеріальної шкоди, 1 576,15 грн сплаченого судового збору та 3 000,00 грн витрат на професійну правничу допомогу.

Стягнуто з ОСОБА_2 на користь ПрАТ «ПТ «Європоліс» сплачений судовий збір у розмірі 2 483,18 грн.

Ухвалою Київського апеляційного суду від 07 лютого 2023 року в задоволенні заяви ПрАТ «ПТ «Європоліс» про ухвалення додаткового рішення відмовлено.

Зазначена ухвала оскаржена ПрАТ «ПТ «Європоліс» до Верховного Суду у касаційному порядку.

Ухвалою Верховного Суду від 24 лютого 2023 року касаційну скаргу ПрАТ «ПТ «Європоліс» залишено без руху у зв`язку з неуплатою судового збору у розмірі 2684,00 грн.

На виконання зазначеної ухвали Верховного Суду скаржником ПрАТ «ПТ «Європоліс» було сплачено судовий збір у розмірі 2684,00 грн, про що надано платіжну інструкцію №11 від 01 березня 2023 року (а.с 92, Т.2).

Постановою Верховного Суду від 22 листопада 2023 року касаційну скаргу ПрАТ «Перестрахувальне товариство «Європоліс» задоволено частково. Ухвалу Київського апеляційного суду від 07 лютого 2023 року скасовано, справу направлено на новий розгляд до суду апеляційної інстанції.

Додатковою постановою Київського апеляційного суду від 16 січня 2024 року заява адвоката ПрАТ «Перестрахувальне товариство «Європоліс» про ухвалення додаткового рішення задоволена.

Стягнуто з ОСОБА_2 , Комунального підприємства по ремонту і утриманню мостів і шляхів м. Києва «Київавтошляхміст» на користь ПрАКТ «Перестрахувальне товариство «Європоліс» понесені судові витрати на правничу допомогу у суді апеляційної інстанції у розмірі 26 000 грн, по 13 000 грн з кожного.

Від ПрАТ «Перестрахувальне товариство «Європоліс», в інтересах якого діє Подолянко Т.В. , надійшла заява про ухвалення додаткового рішення щодо вирішення питання судових витрат, зокрема в частині стягнення на користь Товариства судового збору в сумі 2 684 грн за подання касаційної скарги.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 20 лютого 2024 року визначено колегію суддів для розгляду заяви про ухвалення додаткового рішення щодо вирішення питання судових витрат у складі суддя-доповідач Євграфова Є.П., судді Желепа О.В та Мазурик О.Ф.

Представник ПрАТ «Перестрахувальне товариство «Європоліс» у судове засідання не з`явився, направив клопотання про розгляд заяви за його відсутності.

Комунальне підприємств по ремонту і утриманню мостів і шляхів м. Києва «Київатошляхміст» належним чином повідомлене про дату й час судового розгляду (зворотне повідомлення про вручення поштового відправлення а.с. 203), в судове засідання представника не направило, письмових заперечень по суті поданої заяви щодо ухвалення додаткового рішення не надало.

Від представника позивача ОСОБА_2 , адвоката Щедрина Р.А., 25 березня 2024 року надійшли заперечення щодо ухвалення додаткового рішення, у яких зазначається, що ПрАТ «Перестрахувальне товариство «Європоліс» було безпідставно залучено до участі у справі у якості відповідача, через що, будь які вимоги вказаного товариства щодо компенсації витрат, пов`язаних з неправомірним залученням його у справу судом, мали б бути заявлені вказаним товариством шляхом стягнення збитків з відповідного судового органу, який неправомірно залучив його до участі у справі. У судове засідання ОСОБА_2 та/або його представник Щедрина Р.А. не зв`явились, про причини неявки суд не повідомили.

Дослідивши матеріали справи колегія суддів приходить до наступного висновку.

З матеріалів справи слідує, що постановою Верховного Суду від 22 листопада 2023 року касаційну скаргу ПрАТ «Перестрахувальне товариство «Європоліс» задоволено частково. Ухвалу Київського апеляційного суду від 07 лютого 2023 року скасовано, справу направлено на новий розгляд до суду апеляційної інстанції.

За подачу касаційної скарги, відповідно до ухвали Верховного Суду від 24 лютого 2023 року ПрАТ «Перестрахувальне товариство «Європоліс» був сплачений судовий збір в сумі 2684 грн.

Додатковою постановою Київського апеляційного суду від 16 січня 2024 року заява адвоката ПрАТ «Перестрахувальне товариство «Європоліс» про ухвалення додаткового рішення задоволена.

Стягнуто з ОСОБА_2 , Комунального підприємства по ремонту і утриманню мостів і шляхів м. Києва «Київавтошляхміст» на користь ПрАКТ «Перестрахувальне товариство «Європоліс» понесені судові витрати на правничу допомогу у суді апеляційної інстанції у розмірі 26 000 грн, по 13 000 грн з кожного.

Відповідно до ч. 1 ст. 133 ЦПК України судові витрати складаються з судового збору та витрат пов`язаних з розглядом справи.

Відповідно до положень ст. 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Якщо суд апеляційної чи касаційної інстанції, не передаючи справи на новий розгляд, змінює рішення або ухвалює нове, цей суд відповідно змінює розподіл судових витрат.

У постанові Верховного Суду в складі Об`єднаної палати Касаційного цивільного суду від 18 травня 2020 року в справі № 530/1731/16-ц (провадження № 61-39028св18) зроблено висновок, що: «у разі, якщо суд апеляційної чи касаційної інстанції, не передаючи справи на новий розгляд, змінює рішення або ухвалює нове, цей суд відповідно змінює розподіл судових витрат. Разом із тим, у випадку, якщо судом касаційної інстанції скасовано судові рішення з передачею справи на розгляд до суду першої/апеляційної інстанції, то розподіл суми судових витрат здійснюється тим судом, який ухвалює остаточне рішення за результатами нового розгляду справи, керуючись загальними правилами розподілу судових витрат».

Тому, з урахуванням висновку щодо суті касаційної скарги, розподіл судових витрат, понесених у зв`язку з переглядом справи у суді касаційної інстанції, здійснюється тим судом, який ухвалює (ухвалив) остаточне рішення у справі, керуючись загальними правилами розподілу судових витрат.

Разом з тим, судом апеляційної інстанції за наслідком розгляду по суті заяви про стягнення судових витрат на правничу допомогу у суді апеляційної інстанції, у додатковій постанові від 16 січня 2024 року не вирішив питання про стягнення судових витрат за подання вищезазначеної касаційної скарги.

Відповідно до п.3 ч.1 ст. 270 ЦПК України суд, що ухвалив рішення, може за заявою учасників справи чи з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення, якщо судом не вирішено питання про судові витрати.

Враховуючи наведене, заява ПрАТ «Перестрахувальне товариство «Європоліс» про ухвалення додаткового рішення щодо розподілу судових витрат за подання касаційної скарги на ухвалу Київського апеляційного суду від 07 лютого 2023 року підлягає задоволенню, а судові витрати в сумі 2 684 грн. стягненню з ОСОБА_2 та Комунального підприємства по ремонту і утриманню мостів і шляхів міста Києва «КиївАвтошляхміст» по 1342 грн (одна тисяча триста сорок дві грн) з кожного.

Керуючись ст. ст. 141, 270 ЦПК України, суд

П О С Т А Н О В И В :

Заяву Подолянко Тетяни Володимирівни , яка діє в інтересах Приватного акціонерного товариства «Перестрахувальне товариство «Європоліс», про ухвалення додаткового рішення задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_2 та Комунального підприємства по ремонту і утриманню мостів і шляхів міста Києва «КиївАвтошляхміст» на користь Приватного акціонерного товариства «Перестрахувальне товариство «Європоліс» судового збору в сумі 2 684 грн. за подання касаційної скарги на ухвалу Київського апеляційного суду від 07 лютого 2023 року по 1342 грн (одна тисяча триста сорок дві грн) з кожного.

Додаткова постанова суду апеляційної інстанції набирає законної сили з дня її прийняття і може бути оскаржена в касаційному порядку до Верховного Суду протягом тридцяти днів.

Реквізити сторін:

Позивач: ОСОБА_2 , РНОКПП: НОМЕР_1 , адреса: АДРЕСА_1 .

Відповідач: Комунальне підприємство по ремонту і утриманню мостів і шляхів м. Києва «КиївАвтошляхміст», код ЄДРПОУ: 03359018, адреса: 01013, м. Київ, вул. Набережно-Печерська дорога, 2.

Відповідач: Приватне акціонерне товариство «Перестрахувальне товариство «Європоліс», код ЄДРПОУ: 21510644, адреса: 01135, м. Київ, вул. Андрющенка Григорія, 4Д, офіс, 10.

Повний текст додаткової постанови складений 26 березня 2024 року.

Судді: Є.П. Євграфова

О.Ф. Мазурик

О.В. Желепа

Дата ухвалення рішення25.03.2024
Оприлюднено29.03.2024
Номер документу117951430
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —757/31792/20-ц

Ухвала від 25.03.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Євграфова Єлизавета Павлівна

Ухвала від 23.02.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Євграфова Єлизавета Павлівна

Ухвала від 16.01.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Сушко Людмила Петрівна

Постанова від 22.11.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Тітов Максим Юрійович

Ухвала від 18.10.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Тітов Максим Юрійович

Ухвала від 05.06.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Тітов Максим Юрійович

Ухвала від 16.03.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Тітов Максим Юрійович

Ухвала від 24.02.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Тітов Максим Юрійович

Ухвала від 07.02.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Семенюк Тетяна Анатоліївна

Постанова від 06.12.2022

Цивільне

Київський апеляційний суд

Семенюк Тетяна Анатоліївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні