Рішення
від 28.03.2024 по справі 716/2245/23
ЗАСТАВНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 716/2245/23

ДОДАТКОВЕ Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

28.03.2024 року місто Заставна

Заставнівський районний суд Чернівецької області в складі:

головуючого судді Вайновської О.Є.,

секретаря судового засідання Бортніка А.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні питання про ухвалення додаткового рішення у справі за позовом ОСОБА_1 , від імені якого діє адвокат Данищук Василь Вячеславович, до ОСОБА_2 , третя особа: Орган опіки та піклування Вікнянської сільської ради Чернівецького району Чернівецької області про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів,

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом про позбавлення ОСОБА_2 батьківських прав відносно сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , стягнення аліментів.

Заочним рішенням Заставнівського районного суду Чернівецької області від 06.03.2024 року позовні вимоги ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав, стягнення аліментів задоволено.

Відповідно до статті 265 ЦПК України, у резолютивній частині рішення суду зазначається про розподіл судових витрат.

Зі змісту заочного рішення суду від 06.03.2024 року вбачається, що під час його ухвалення не було вирішено питання про судові витрати.

Відповідно до статті 270 ЦПК України, якщо суд не вирішив питання про судові витрати, суд, що ухвалив рішення, може за заявою учасника справи або за власною ініціативою може ініціювати ухвалення додаткового рішення.

Сторони та їх представники повідомлялися про дату ухвалення додаткового рішення у справі, проте, до судового засідання не з`явилися.

За таких обставин, суд ухвалює додаткове рішення за відсутності сторін та їх представників. При цьому фіксування судового засідання технічними засобами не здійснювалося, що відповідає положенням ч.2 ст.247 ЦПК України.

Так, при зверненні до суду з позовом позивачем сплачено судовий збір за вимогу про позбавлення батьківських прав в розмірі 1073,60 грн, що відповідає розміру судового збору, визначеному ЗУ «Про судовий збір».

Водночас, відповідно до п.3 ст.5 ЗУ «Про судовий збір», позивач був звільнений від сплати судового збору за вимогу про стягнення аліментів.

Статтею 141 ЦПК України визначено, що судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених вимог; якщо сторону, на користь якої ухвалено рішення, звільнено від сплати судових витрат, з другої сторони стягуються судові витрати на користь осіб, які їх понесли, пропорційно до задоволеної чи відхиленої частини вимог.

Таким чином, враховуючи, що позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав, стягнення аліментів задоволено, з відповідачки на користь позивача підлягають стягненню понесені ним витрати по сплаті судового збору в розмірі 1073,60 грн, а також з ОСОБА_2 на користь держави підлягає стягненню судовий збір за вимогу про стягнення аліментів, від сплати якого позивач був звільнений при звернені до суду з позовом.

Відповідно до ст.2 ЗУ «Про судовий збір», яка визначає ставки судового збору, ст.7 ЗУ «Про Державний бюджет України на 2023 рік», судовий збір за вимогу про стягнення аліментів становить 1073,60 грн.

Керуючись ст.ст.141, 270 ЦПК України, ст.2, 5 ЗУ Про судовий збір», суд

УХВАЛИВ:

Ухвалити у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 , від імені якого діє адвокат Данищук Василь Вячеславович, до ОСОБА_2 , третя особа: Орган опіки та піклування Вікнянської сільської ради Чернівецького району Чернівецької області про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів додаткове рішення.

Стягнути з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ІН НОМЕР_1 , зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_1 , на користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ІН НОМЕР_2 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_2 , витрати по сплаті судового збору в розмірі 1073 (одна тисяча сімдесят три) гривні 60 копійок.

Стягнутиз ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ІН НОМЕР_1 , зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_1 , на користь держави судовий збір в розмірі 1073 (одна тисяча сімдесят три) гривні 60 копійок.

Додаткове заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків встановлених ЦПК України, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Заочне рішення може бути оскаржене позивачем шляхом подачі апеляційної скарги до Чернівецького апеляційного суду через Заставнівський районний суд Чернівецької області протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Позивач, якому повне рішення суду не було вручене у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Заочне рішення може бути переглянуто судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, яку може бути подано протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Відповідач, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його складання, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Суддя Вайновська О.Є.

Дата ухвалення рішення28.03.2024
Оприлюднено29.03.2024
Номер документу117967085
СудочинствоЦивільне
Сутьпозбавлення батьківських прав та стягнення аліментів

Судовий реєстр по справі —716/2245/23

Рішення від 28.03.2024

Цивільне

Заставнівський районний суд Чернівецької області

Вайновська О. Є.

Рішення від 06.03.2024

Цивільне

Заставнівський районний суд Чернівецької області

Вайновська О. Є.

Рішення від 06.03.2024

Цивільне

Заставнівський районний суд Чернівецької області

Вайновська О. Є.

Ухвала від 21.02.2024

Цивільне

Заставнівський районний суд Чернівецької області

Вайновська О. Є.

Ухвала від 31.01.2024

Цивільне

Заставнівський районний суд Чернівецької області

Вайновська О. Є.

Ухвала від 30.11.2023

Цивільне

Заставнівський районний суд Чернівецької області

Вайновська О. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні