Ухвала
від 27.03.2024 по справі 656/310/20
ХЕРСОНСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ХЕРСОНСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Номер провадження: 22-ц/819/109/24 Головуючий в суді І інстанції Ковальчук Т.М.

Єдиний унікальний номер справи: 656/310/20 Доповідач Кутурланова О.В.

У Х В А Л А

про закриття апеляційного провадження

27 березня 2024 року м. Херсон

Херсонський апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ:

головуючого (суддя-доповідач) Кутурланової О.В.,

суддів: Кузнєцової О.А.,

Орловської Н.В.,

секретар Доброва К.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Херсоні апеляційну скаргу ОСОБА_1 на рішення Іванівського районного суду Херсонської області від 26 травня 2021 року у складі судді Ковальчук Т.М. у справі за заявою ОСОБА_2 , заінтересовані особи: Управління соціального захисту населення Генічеської районної державної адміністрації Херсонської області, орган опіки та піклування Іванівської селищної ради Херсонської області про визнання особи недієздатною та встановлення опіки,

В С Т А Н О В И В:

У травні 2020 року ОСОБА_2 звернулася до суду з заявою про визнання особи недієздатною та встановлення опіки над ОСОБА_1 .

В обґрунтування своєї заяви зазначила, що ОСОБА_1 є її рідним братом, якому встановлена друга група інвалідності внаслідок психічного захворювання, у звязку з чим він перебуває на обліку у лікаря психіатра. Внаслідок хвороби у ОСОБА_1 трапляються приступи агресії, він стає неадекватним, не розуміє обставин, що відбуваються навколо нього, має потяг до безцільних мандрів.Стан психічного здоров`я її брата постійно погіршується, внаслідок чого він неодноразово проходив стаціонарне лікування в обласній психіатричній лікарні. Розлад здоров`я ОСОБА_1 носить хронічні стійко-прогресуючі ускладнення, її брат потребує постійного стороннього догляду і опіки. Оскільки вона має задовільний стан здоров`я, спиртні напої та наркотичні засоби не вживає, на обліку у психоневрологічному або наркологічному диспансері не перебуває та бажає стати опікуном брата, просила визнати ОСОБА_1 недієздатним та встановити над ним опіку, призначивши її його опікуном.

Рішенням Іванівського районного суду Херсонської області від 26 травня 2021 року заяву ОСОБА_2 задоволено, ОСОБА_1 визнано недієздатним та встановлено над ним опіку.

Опікуном над недієздатним ОСОБА_1 призначено ОСОБА_2 .

Встановлено строк дії рішення в частині визнання ОСОБА_1 недієздатним - два роки, з дня набрання даним рішенням законної сили.

В апеляційній скарзі ОСОБА_1 , посилаючись на неповне з`ясування та недоведеність обставин, що мають значення для справи, невідповідність висновків суду обставинам справи, порушення судом норм матеріального та процесуального права, просив рішення суду першої інстанції скасувати та постановити нове, яким у задоволені заяви ОСОБА_2 відмовити у повному обсязі.

25 березня 2024 року до Херсонського апеляційного суду надійшла заява ОСОБА_2 про відмову від позову про визнання особи недієздатною та встановлення опіки над ОСОБА_1 , у якій зазначено про те, що про наслідки відмови від позову вона обізнана.

Відповідно до положень ст.206 ЦПК України позивач може відмовитися від позову, а відповідач визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи, або в окремій письмовій заяві.

До ухвалення судового рішення у зв`язку з відмовою позивача від позову або визнанням позову відповідачем суд роз`яснює сторонам наслідки відповідних процесуальних дій, перевіряє, чи не обмежений представник відповідної сторони у повноваженнях на їх вчинення.

У разі відмови позивача від позову суд постановляє ухвалу про закриття провадження у справі.

Згідно положень статті 373 ЦПК України в суді апеляційної інстанції позивач має право відмовитися від позову, а сторони укласти мирову угоду відповідно до загальних правил про ці процесуальні дії незалежно від того, хто подав апеляційну скаргу.

Якщо заява про відмову від позову чи мирова угода сторін відповідають вимогам статей 206, 207 цього Кодексу, суд постановляє ухвалу про прийняття відмови позивача від позову або про затвердження мирової угоди сторін, якою одночасно визнає нечинним судове рішення першої інстанції, яким закінчено розгляд справи, та закриває провадження у справі.

Пунктом 4 частини 1статті 255 ЦПК України визначено, що суд своєю ухвалою закриває провадження у справі, якщо позивач відмовився від позову і відмова прийнята судом.

Відповідно до п.3 ч.1 ст.374 ЦПК України суд апеляційної інстанції має право визнати нечинним судове рішення суду першої інстанції повністю або частково у передбачених цим Кодексом випадках і закрити провадження у справі у відповідній частині.

Перевіривши доводи, наведені у заяві ОСОБА_2 , заслухавши доповідача у справі та перевіривши матеріали справи в межах порушеного клопотання, суд апеляційної інстанції не вбачає підстав для відхилення заяви про відмову від позову та неприйняття такої відмови апеляційним судом.

Приймаючи до уваги, що заявниця відмовилася від позову, така відмова є добровільною та відповідає її волі, вона усвідомлює наслідки такої процесуальної дії та свідомо бажає їх настання, враховуючи, що вказана процесуальна дія не порушує права інших осіб, колегія суддів приходить до висновку про наявність підстав для прийняття відмови ОСОБА_2 від позову, визнання нечинним рішення Іванівського районного суду Херсонської області від 26 травня 2021 року та закриття провадження у справі.

Керуючись ст.ст.206,355,373, 374 ЦПК України,

У Х В А Л И В :

Заяву ОСОБА_2 задовольнити.

Прийняти відмову ОСОБА_2 від її заяви про визнання особи недієздатною та встановлення опіки, заінтересовані особи: Управління соціального захисту населення Генічеської районної державної адміністрації Херсонської області, орган опіки та піклування Іванівської селищної ради Херсонської області про визнання особи недієздатною та встановлення опіки.

Рішення Іванівського районого суду Херсонської області від 26 травня 2021 року визнати нечинним.

Провадження у цивільній справі №656/310/20 за заявою ОСОБА_2 , заінтересовані особи: Управління соціального захисту населення Генічеської районної державної адміністрації Херсонської області, орган опіки та піклування Іванівської селищної ради Херсонської області про визнання особи недієздатною та встановлення опіки - закрити.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення і може бути оскаржена у касаційному порядку безпосередньо до Верховного Суду протягом тридцяти днів з дня набрання нею законної сили.

Головуючий О.В.Кутурланова

Судді: О.А.Кузнєцова

Н.В.Орловська

Дата ухвалення рішення27.03.2024
Оприлюднено01.04.2024
Номер документу117976216
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання особи недієздатною та встановлення опіки

Судовий реєстр по справі —656/310/20

Ухвала від 27.03.2024

Цивільне

Херсонський апеляційний суд

Кутурланова О. В.

Ухвала від 12.10.2021

Цивільне

Херсонський апеляційний суд

Кутурланова О. В.

Ухвала від 12.10.2021

Цивільне

Херсонський апеляційний суд

Кутурланова О. В.

Ухвала від 23.07.2021

Цивільне

Херсонський апеляційний суд

Кутурланова О. В.

Ухвала від 16.07.2021

Цивільне

Херсонський апеляційний суд

Кутурланова О. В.

Рішення від 26.05.2021

Цивільне

Іванівський районний суд Херсонської області

Ковальчук Т. М.

Рішення від 26.05.2021

Цивільне

Іванівський районний суд Херсонської області

Ковальчук Т. М.

Ухвала від 07.04.2021

Цивільне

Іванівський районний суд Херсонської області

Ковальчук Т. М.

Ухвала від 07.04.2021

Цивільне

Іванівський районний суд Херсонської області

Ковальчук Т. М.

Ухвала від 07.04.2021

Цивільне

Іванівський районний суд Херсонської області

Ковальчук Т. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні