Ухвала
від 29.03.2024 по справі 128/1869/21
ВІННИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 128/1869/21

УХВАЛА

29 березня 2024 року м. Вінниця

Вінницький районний суд Вінницької області

в складі:

головуючого судді Бондаренко О.І.

секретаря судового засідання Літневської А.Р.

розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву представника заявника ОСОБА_1 адвоката Парпальос В.В. про виправлення описки в рішенні суду,-

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Вінницького районного суду Вінницької області перебувала цивільна справа за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа Сосонська сільська рада Вінницького району Вінницької області в особі комісії з реорганізації Сосонської сільської ради Вінницького району Вінницької області про встановлення факту, що має юридичне значення.

Рішенням Вінницького районного суду Вінницької області від 27.08.2021 вирішено:

«Заяву ОСОБА_1 - задоволити.

Встановити факт, що на момент смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 , разом з нею постійно проживав за однією адресою: в будинку АДРЕСА_1 ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ».

Представник заявника ОСОБА_1 - адвокат Парпальос В.В. звернулася до суду із заявою про виправлення описки в рішенні суду від 27.08.2021 по вищевказаній цивільній справі, а саме: просить виправити описку і в описовій, мотивувальній та резолютивній частинах рішення замість факту «постійного проживання» ОСОБА_1 та ОСОБА_2 вказати про факт «спільного проживання однією сім`єю».

Подана заява мотивована тим, що при ознайомленні з текстом судового рішення стороною заявника виявлено допущену описку, а саме в описовій, мотивувальній та резолютивній частинах помилково зазначено про постійне проживання ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , при цьому відсутня вказівка на обставину спільного проживання однією сім`єю спадкодавця та спадкоємця, хоча саме в такій редакції були викладені вимоги заяви. Вказана описка унеможливлює ефективний захист невизнаних прав та законних інтересів ОСОБА_1 на право на спадщину за законом після смерті ОСОБА_2 , оскільки чинне цивільне законодавство передбачає віднесення особи до числа спадкоємців за законом четвертої черги у разі її проживання зі спадкодавцем однією сім`єю. Виправлення судом відповідної описки не є таким, що змінює рішення по суті, оскільки факт спільного проживання однією сім`єю було встановлено судом в ході розгляду справи, що, відповідно, слугувало підставою для задоволення заявлених вимог.

Суд, оглянувши подану заяву та надані докази, приходить до наступного висновку.

Відповідно до ст. 269 ЦПК України суд можез власноїініціативи абоза заявоюучасників справивиправити допущенів рішеннічи ухваліописки чиарифметичні помилки. Питання про внесення виправлень вирішується без повідомлення учасників справи, про що постановляється ухвала. За ініціативою суду питання про внесення виправлень вирішується в судовому засіданні за участю учасників справи, проте їхня неявка не перешкоджає розгляду питання про внесення виправлень.

Особи, які брали участь у справі в судове засідання не з`явилися.

Як вбачається з матеріалів справи, рішенням Вінницького районного суду Вінницької області від 27.08.2021 в цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа Сосонська сільська рада Вінницького району Вінницької області в особі комісії з реорганізації Сосонської сільської ради Вінницького району Вінницької області про встановлення факту, що має юридичне значення вирішено:

«Заяву ОСОБА_1 - задоволити.

Встановити факт, що на момент смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 , разом з нею постійно проживав за однією адресою: в будинку АДРЕСА_1 ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ».

Згідно матеріалів справи (а.с. 6), при зверненні до суду із даною заявою заявник ОСОБА_1 просив встановити факт спільного його проживання однією сім`ю з ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 на час відкриття спадщини за адресою: АДРЕСА_1 .

Рішення суду від 25.07.2021 має недолік, так як в ньому допущено описку, яка ускладнює його виконання та яку слід виправити.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст. 269 ЦПК України,

УХВАЛИВ:

Заяву представника заявника ОСОБА_1 адвоката Парпальос В.В. про виправлення описки в рішенні суду - задоволити.

Виправити описку в рішенні Вінницького районного суду Вінницької області від 27.08.2021 по цивільній справі № 128/1869/24 за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа Сосонська сільська рада Вінницького району Вінницької області в особі комісії з реорганізації Сосонської сільської ради Вінницького району Вінницької області про встановлення факту, що має юридичне значення, зазначивши що ОСОБА_1 спільно проживав однією сім`єю з ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 на час відкриття спадщини за адресою: АДРЕСА_1 .

Резолютивну частину рішення Вінницького районного суду Вінницької області від 27.08.2021 по цивільній справі № 128/1869/21 за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа Сосонська сільська рада Вінницького району Вінницької області в особі комісії з реорганізації Сосонської сільської ради Вінницького району Вінницької області про встановлення факту, що має юридичне значення викласти в наступній редакції:

«Заяву ОСОБА_1 - задоволити.

Встановити факт спільного проживання однією сім`єю ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 з ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 на час відкриття спадщини за адресою: АДРЕСА_1 ».

Ухвала може бути оскаржена до Вінницького апеляційного суду.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя Оксана БОНДАРЕНКО

СудВінницький районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення29.03.2024
Оприлюднено01.04.2024
Номер документу117982784
СудочинствоЦивільне
КатегоріяЗаява про виправлення помилки у судовому рішенні

Судовий реєстр по справі —128/1869/21

Ухвала від 16.05.2024

Цивільне

Вінницький районний суд Вінницької області

Бондаренко О. І.

Ухвала від 29.03.2024

Цивільне

Вінницький районний суд Вінницької області

Бондаренко О. І.

Рішення від 27.08.2021

Цивільне

Вінницький районний суд Вінницької області

Бондаренко О. І.

Ухвала від 09.07.2021

Цивільне

Вінницький районний суд Вінницької області

Бондаренко О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні