Ухвала
від 28.03.2024 по справі 428/823/20
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ПОЛТАВИ

КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙСУД М.ПОЛТАВИ

Справа №428/823/20

Провадження № 2/552/573/24

У Х В А Л А

28.03.2024 року Київський районний суд м. Полтави в складі:

головуючого судді Шаповал Т.В.

секретаря судового засідання Біжко Т.В.

за участю представника позивача ОСОБА_1

представника третьої особи ОСОБА_2

розглянувши матеріали позовної заяви ОСОБА_3 до Відділу державної реєстрації актів цивільного стану по Луганській області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції про визнання протиправним та анулювання актового запису, треті особи: ОСОБА_4 ,

В С Т А Н О В И В:

Рішенням Сєвєродонецького міського суду Луганської області від 21січня 2021 року позов ОСОБА_3 задоволено.

Визнано протиправним та анульовано актовий запис №408 від 01 червня 1998 року про розірвання шлюбу між ОСОБА_4 , та ОСОБА_3 , складений Відділом реєстрації актів цивільного стану Жовтневого районного управління юстиції Луганської області.

Виключено з актового запису №567 від 15листопада 1991 року про шлюб, укладений між ОСОБА_4 та ОСОБА_3 , відомості про зміни внесені 28 вересня 2013 року про розірвання шлюбу на підставі актового запису №408 від 01 червня 1998 року, складеного Відділом реєстрації актів цивільного стану Жовтневого районного управління юстиції Луганської області.

Розпорядженням Голови Верховного Суду №1/0/9-22 від 06 березня2022 року «Про зміну територіальної підсудності судових справ в умовах воєнного стану» відповідно до частини сьомоїстатті 147 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», з урахуванням неможливості судами здійснювати правосуддя під час воєнного стану, змінено територіальну підсудність справ Луганського апеляційного суду на Дніпровський апеляційний суд.

Постановою Дніпровського апеляційного суду від 31 січня 2023 року апеляційну скаргу ОСОБА_4 , від імені та в інтересах якого діє адвокат Флященко О.В., залишено без задоволення.

Рішення Сєвєродонецького міського суду Луганської області від 21 січня 2021 року залишено без змін.

Постановою Верховного Суду від 05 липня 2023 року касаційну скаргу ОСОБА_4 , яка подана його представникомадвокатом Бляхарською Ю.О., задоволено.

Рішення Сєвєродонецького міського суду Луганської області від 21 січня 2021 року та постанову Дніпровського апеляційного суду від 31 січня 2023 року скасовано, справу передано на новий розгляд до суду першої інстанції.

Розпорядженням Голови Верховного Суду від 06 березня2022 року № 1/0/9-22 змінено територіальну підсудність судових справ Сєвєродонецького міського суду Луганської області і визначено Новомосковському міськрайонному суду Дніпропетровської області.

26 липня 2023 року цивільна справа за позовом ОСОБА_3 до Луганського міського відділу державної реєстрації актів цивільного стану Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Харків),Відділу державної реєстрації актів цивільного стану по Антрацитівському району та містах Антрациті Первомайськ Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Харків),третя особа ОСОБА_4 , про визнання протиправним та анулювання актового запису разом з постановою Верховного Суду від 05 липня 2023 року надійшла на адресу Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області.

Ухвалою Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 07.08.2023 року залучено до участі у справі правонаступника відповідачів Відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Луганську Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Харків) (код ЄДРПОУ 41159356) та Ровеньківський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Ровеньківському районі Луганської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків) (код ЄДРПОУ 42926923)Відділ державної реєстрації актів цивільного стану по Луганській області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції(код ЄДРПОУ 42927136), з місцезнаходженням за адресою: Україна, 36014, Полтавська обл., місто Полтава, вул.Зіньківська, будинок 6В. Цивільну справу №428/823/20 за позовом ОСОБА_3 до Відділу державної реєстрації актів цивільного стану по Луганській області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції,третя особа ОСОБА_4 , про визнання протиправним та анулювання актового записупередати за підсудністю на розгляд Київському районному суду м.Полтава.

Дана справа відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями розподілена судді Шаповал Т.В.

Ухвалою Київського районного суду м. Полтави від 30 жовтня 2023 року дану справу прийнято до провадження та призначено до судового розгляду.

Як вбачається із матеріалів справи,місцем проживання позивача та третьої особи є АДРЕСА_1

Відповідно до ст.498ЦПК України у разі якщо в процесі розгляду справи суду необхідно вручити документи,отримати докази,провести окремі процесуальні дії на території іншої держави,суд України може звернутися з відповідним судовим дорученням до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави (далі-іноземний суд)у порядку,встановленому цим Кодексом або міжнародним договором,згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України. Доручення суду України надсилається у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України, а якщо міжнародний договір не укладено - Міністерству юстиції України, яке надсилає доручення Міністерству закордонних справ України для передачі дипломатичними каналами.

Відповідно до ст. 9 Договору між Україною та Чеською Республікою про правову допомогу в цивільних справах від 28.05.2001року, який набув чинності 18.11.2002року, договірні Сторони надаватимуть одна одній правову допомогу шляхом здійснення окремих процесуальних дій, зокрема складання, направлення та вручення документів, проведення експертиз, допиту учасників, свідків, експертів та інших осіб, а також виконання рішень органів юстиції.

Згідност. 80 Закону України «Про міжнародне приватне право», у разі якщо при розгляді справи з іноземним елементом у суду виникне необхідність у врученні документів або отриманні доказів, у проведенні окремих процесуальних дій за кордоном, суд може направити відповідне доручення компетентному органу іноземної держави в порядку, встановленому процесуальним законом України або міжнародним договором України.

Таким чином, враховуючи вищевикладене, виникає необхідність у врученні документів по справі позивачу та третій особі на території іншої держави, а саме на території Чеської Республіки.

Разом з тим, згідно зіст.3 Закону України «Про міжнародне приватне право», якщо міжнародним договором України передбачено інші правила, ніж встановлені цим Законом, застосовуються правила цього міжнародного договору.

В рамках Гаазької Конвенції (Конвенція про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах, до якої Україна приєдналася 19 жовтня 2000 року на підставіЗакону №2052-III від 19 жовтня 2000 року, далі - Гаазька Конвенція), Україна має отримувати допомогу від різних країн, в тому числі від Чехії.

Статтею 2 Конвенції встановлено, що кожна договірна держава призначає центральний орган, обов`язком якого є отримання прохань про вручення документів, що виходять від інших Договірних Держав, і здійснення процесуальних дій відповідно до положень статей 3 - 6.

Стаття 5 Конвенції ( 1965 року) передбачено що Центральний Орган запитуваної Держави власноручно вручає документ або забезпечує його вручення відповідним органом:

a) у спосіб, визначений його внутрішнім правом для вручення документів, складених в цій державі, особам, що перебувають на її території, або

b) в особливий спосіб, обумовлений запитуючим органом, якщо такий спосіб не є несумісним з законами запитуваної Держави. З урахуванням положень пункту (b) частини першої цієї статті документ може завжди бути вручений шляхом безпосередньої доставки одержувачу, який приймає його добровільно.

Конвенція про отримання за кордоном доказів у цивільних або комерційних справах ( 1970 року) передбачає, що в цивільних або комерційних справах судовий орган Договірної Держави може відповідно до положень законодавства цієї Держави шляхом надіслання судового доручення звернутися до компетентного органу другої Договірної Держави з проханням отримати докази або провести інші процесуальні дії.

Відповідно до п. 2.1. Розділу II Інструкції про порядок виконання міжнародних договорів з питань надання правової допомоги в цивільних справах щодо вручення документів, отримання доказів та визнання і виконання судових рішень, затвердженоїНаказом Міністерства юстиції України, Державної судової адміністрації України 27.06.2008 року №1092/5/54у разі, якщо при розгляді цивільної справи в суду України виникне необхідність у врученні документів або отриманні доказів, у проведенні окремих процесуальних дій за кордоном, суд України складає доручення про надання правової допомоги за кордоном.

З огляду на викладене, враховуючи положення Конвенції про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах ( 1965 року), Конвенції про отримання за кордоном доказів у цивільних або комерційних справах ( 1970 року), суд, з метою дотримання завдань цивільного судочинства та прав учасників судового розгляду, дійшов висновку про необхідність звернення до компетентного органу Чеської Республіки з судовим дорученням про надання правової допомоги, зокрема, вручення позивачу та третій особі ОСОБА_4 судової повістки.

Відповідно до п. 8 ч. 1ст.252ЦПК України суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадках: звернення із судовим дорученням про надання правової допомоги, вручення виклику до суду чи інших документів до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави.

У зв`язку з наведеним суд вважає необхідним провадження у справі зупинити.

Керуючись ст.ст.252,259-261,498 ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В:

Доручитикомпетентному органуЧеської Республікиза місцемпроживання позивача ОСОБА_3 ,місце проживання: АДРЕСА_1 повідомити їй про дату судового засідання .

Вручити позивачу ОСОБА_3 судову повістку про виклик особи у судове засідання, яке відбудеться 10 грудня 2024 року о 09 годині 00 хвилин в приміщенні Київського районного суду м. Полтави ( Україна, місто Полтава, пров. Хорольський,6) .

Доручитикомпетентному органуЧеської Республікиза місцемпроживання третьоїособи ОСОБА_4 ,місце проживання: АДРЕСА_1 повідомити йому про дату судового засідання .

Вручити третій особі ОСОБА_4 судову повістку про виклик особи у судове засідання, яке відбудеться 10 грудня 2024 року о 09 годині 00 хвилин в приміщенні Київського районного суду м. Полтави ( Україна, місто Полтава, пров. Хорольський,6) .

Визначити резервну дату судового засідання 10 лютого 2025 року о 09 годині 00 хвилин.

Провадження у справі за позовом ОСОБА_3 до Відділу державної реєстрації актів цивільного стану по Луганській області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції про визнання протиправним та анулювання актового запису, треті особи: ОСОБА_4 - зупинити .

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо даної справи в мережі Інтернет завеб-адресою сторінки на офіційному веб-порталі «Судова влада України» http://ki.pl.court.gov.ua.

На ухвалу в частині зупинення провадження у справі може бути подано апеляційну скаргу до Полтавського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення.

В іншій частині ухвала є остаточною та оскарженню не підлягає.

Головуючий Т.В.Шаповал

СудКиївський районний суд м. Полтави
Дата ухвалення рішення28.03.2024
Оприлюднено01.04.2024
Номер документу117992126
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин

Судовий реєстр по справі —428/823/20

Ухвала від 28.03.2024

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Шаповал Т. В.

Ухвала від 20.11.2023

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Шаповал Т. В.

Ухвала від 30.10.2023

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Шаповал Т. В.

Ухвала від 07.08.2023

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Майна Г. Є.

Постанова від 05.07.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Лідовець Руслан Анатолійович

Ухвала від 21.06.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Лідовець Руслан Анатолійович

Ухвала від 10.04.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Лідовець Руслан Анатолійович

Ухвала від 22.03.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Лідовець Руслан Анатолійович

Постанова від 31.01.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Зубакова В. П.

Ухвала від 30.09.2022

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Зубакова В. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні