Ухвала
від 19.03.2024 по справі 521/4058/24
МАЛИНОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 521/4058/24

Номер провадження:1-кс/521/876/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 березня 2024 року м. Одеса

Малиновський районний суду м. Одеси у складі:

слідчого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря ОСОБА_2 ,

за участю прокурора ОСОБА_3 ,

за участю слідчого ОСОБА_4 ,

за участю підозрюваного ОСОБА_5 ,

захисника адвоката ОСОБА_6 ,

розглянувши увідкритому судовому засіданні в залі Малиновського районного суду м. Одеси клопотання слідчого СВ ВП №1 ОРУП № 1 ГУНП в Одеській області ОСОБА_4 , погоджене з прокурором Малиновської окружної прокуратури м. Одеси ОСОБА_3 , по кримінальному провадженню, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12024162470000378 від 17.03.2024 року, про застосування запобіжногозаходу увигляді триманняпід вартою відносно підозрюваного:

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянина України, українця, уродженця міста Одеси, з середньою-спеціальною освітою, офіційно не працевлаштованого, зі слів перебуває у цивільному шлюбі, фактично проживаючий за адресою: АДРЕСА_1 , та зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 , раніше судимого, у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 15, ч. 4 ст. 185 КК України, слідчий суддя

ВСТАНОВИВ:

Слідчий за погодженням з прокурором звернувся до слідчого судді Малиновського районного суду м. Одеси з клопотанням про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою відносно підозрюваного ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який підозрюється у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 15, ч. 4 ст. 185 КК України.

З клопотання вбачається, що ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , будучи особою, яка раніше притягалась до кримінальної відповідальності за вчинення кримінальних правопорушень проти власності, належних висновків для себе не зробив,

на шлях виправлення не став та знову вчинив умисний корисливий злочин проти власності, за наступних обставин.

Так, 16.03.2024 приблизно о 07:19 год, у ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та, які перебували поблизу будинку АДРЕСА_3 , виник умисел на таємне викрадення чужого майна, а саме телекомунікаційного кабелю,який належитьОдеській філіїАТ «Укртелеком»(ЄДРПОУ01186691)та перебуваєв люкукабельного колодязя,в якомупроходить підземналінія електрозв`язкуОдеська філіяАТ «Укртелеком». В подальшому, реалізуючи свій злочинний умисел, спрямований на викрадення чужого майна ОСОБА_7 та ОСОБА_5 відкривши кришку колодязя, просунули руки у середину колодязю та за допомогою фізичної сили витягли фрагменти кабелів залишивши їх у дворі вищевказаного будинку.

Того ж дня, приблизно о 23:03 год., ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , перебуваючи спільно із ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 поблизу будинку АДРЕСА_3 , продовжуючи реалізовувати свій протиправний, злочинний умисел спрямований на викрадення чужого майна, діючи умисно, повторно, за попередньою змовою групою осіб, в умовах воєнного стану, реалізуючи свій корисливий мотив, переслідуючи корисливу мету, направлену на викрадення чужого майна, усвідомлюючи при цьому суспільно небезпечний характер своїх дій, передбачаючи їх суспільно небезпечні наслідки у вигляді неправомірного заволодіння чужим майном і бажаючи їх настання, діючи таємно, тобто переконавшись, що його дії є непомітними для сторонніх осіб, підійшов до вищевказаного кабельного колодязю, у якому знаходились кабелі електрозв`язку, просунув руку у середину колодязю та за допомогою фізичної сили та ножа, шляхом перерізання від`єднав фрагменти кабелів довжиною 65 метрів марки ТПП 10х2х0,4,вартістю 500гривень та довжиною 66 метрів марки ТПП 20х2х0,4,вартістю 700гривень таким чином заволодівши вказаним майном.

Після цього, ОСОБА_7 та ОСОБА_5 залишили місце вчинення кримінального правопорушення з викраденим майном, але були помічені та зупинені працівниками поліції, у зв`язку з чим останні з причин, що не залежали від їх волі, вчинивши усі дії, які вважали необхідними для доведення кримінального правопорушення до кінця. Своїми умисними, протиправними діями ОСОБА_7 та ОСОБА_5 , заподіяли Одеській філії АТ «Укртелеком» (код ЄДРПОУ 0118669), майнову шкоду на загальну суму 1200 гривень 00 копійок.

Таким чином, своїми умисними діями, ОСОБА_5 , підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 15, ч. 4, ст. 185 КК України.

Враховуючи вищевикладене, орган досудового розслідування у своєму клопотанні просить застосувати до підозрюваного запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, посилаючись на наявність ризиків, передбачених п. п. 1, 5 ч. 1 ст. 177КПК України.

Прокурор у судовому засідання підтримав клопотання, оскільки вважав мету і підстави застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою обґрунтованими та такими, що дають право слідчому судді на застосування найбільш суворого заходу, посилаючись на наявність ризиків, передбачених п. п. 1, 5 ч. 1 ст. 177КПК України.

Захисник підозрюваного адвокат ОСОБА_6 , підозрюваний ОСОБА_5 заперечували проти клопотання, просив застосувати до підозрюваного більш м`який запобіжний захід, не пов`язаний з триманням під вартою.

Вивчивши клопотання з доданими матеріалами, а також вислухавши думку учасників, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання слідчого підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Згідно ч.1, ч.2 ст. 194КПК України, під час розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу слідчий суддя, суд зобов`язаний встановити, чи доводять надані сторонами кримінального провадження докази обставини, які свідчать про: наявність обґрунтованої підозри у вчиненні підозрюваним, обвинуваченим кримінального правопорушення; наявність достатніх підстав вважати, що існує хоча б один із ризиків, передбачених статтею 177КПК України, на які вказує слідчий, прокурор; недостатність застосування більш м`яких запобіжних заходів для запобігання ризику або ризикам, зазначеним у клопотанні.

Так слідчим суддею встановлено, що СВ ВП №1 Одеського районного управління поліції №1 ГУНП в Одеській області проводиться досудове розслідування у кримінальному проваджені внесеному до ЄРДР за №№12024162470000378 від 17.03.2024 року, а Малиновською окружною прокуратурою м. Одеси здійснюється процесуальне керівництво досудовим розслідуванням у вказаному кримінальному провадженні.

Попередня правова кваліфікація кримінального правопорушення за ч. 2 ст. 15, ч. 4, ст. 185 КК України.

16.03.2024 року ОСОБА_5 було затримано у порядку ст. 208 КПК України.

17.03.2024 року ОСОБА_5 повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 15, ч. 4, ст. 185 КК України.

Підстави для повідомлення про підозру є матеріали кримінального провадження а саме: протоколом прийняття заяви про вчинення кримінального правопорушення від ОСОБА_8 , протокол огляду місця події, протоколом затримання особи, підозрюваної у вчиненні кримінального правопорушення від 17.03.2024; протокол допиту свідка ОСОБА_9 , який повідомив, що під час патрулювання території Малиновського району міста Одеси, близько 22:40 год. він разом із співробітником поліції помітив підозрілих людей у дворі будинку АДРЕСА_3 . Підійшовши до вказаних осіб ближче було виявлено, що вони тягнуть кабелі з колодязя. В ході розмови вказані особи представилися як ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та повідомили, що намагалися вчинити крадіжку кабелів; протокол допиту свідка ОСОБА_10 , який повідомив, що під час патрулювання території Малиновського району міста Одеси, близько 22:40 год. він разом із співробітником поліції помітив підозрілих людей у дворі будинку АДРЕСА_3 . Підійшовши до вказаних осіб ближче було виявлено, що вони тягнуть кабелі з колодязя. В ході розмови вказані особи представилися як ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та повідомили, що намагалися вчинити крадіжку кабелів.

Не вирішуючи питання про доведеність вини та правильність кваліфікації дій ОСОБА_5 , виходячи лише з фактичних обставин, які містяться в клопотанні, на даному етапі досудового розслідування даного кримінального провадження слідчий суддя приходить до висновку про наявність обґрунтованої підозри про причетність ОСОБА_7 до вчинення кримінального правопорушення за викладених у клопотанні обставин.

Слідчий суддя погоджується із доводами органу досудового розслідування та вважає, що повідомлена ОСОБА_5 підозра станом на час розгляду даного клопотання, повністю відповідає вимогам Європейського суду з прав людини щодо поняття «обґрунтованості», термін «обґрунтована підозра» означає, що існують факти або інформація, які можуть переконати об`єктивного спостерігача в тому, що особа, про яку йдеться, могла вчинити правопорушення.

Аналіз наданих доказів об`єктивно зв`язують підозрюваного з вказаними правопорушеннями на даному етапі, хоча і не можна стверджувати про їх достатність для негайного засудження, проте можна дійти висновку про виправданість подальшого розслідування або висунення звинувачення.

Наявні на даний час докази у кримінальному провадженні свідчать про об`єктивний зв`язок підозрюваного ОСОБА_5 до вчинення кримінального правопорушення у даному кримінальному провадженні, тобто виправдовують необхідність подальшого розслідування у цьому провадженні з метою дотримання імперативних завдань кримінального провадження, визначених ст. 2КПК України.

В судовому засіданні встановлено, що підозрюваний ОСОБА_5 гр. України, з середньою освітою, зі слів перебуває у цивільному шлюбі, дітей на утриманні не має, зі слів неофіційно працює різноробочим, однак жодних документів підтверджуючих не було долучено, має місце проживання, раніше неодноразово судимий.

Метою застосування запобіжного заходу є забезпечення виконання покладених на підозрюваного ОСОБА_5 , процесуальних обов`язків, а також запобігання спробам переховуватись від органів досудового розслідування, незаконно впливати на свідків у цьому ж проваджені, та перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином.

На наявність ризику, передбаченого п.1 ч.1 ст.177 КПК України переховуватися від органів досудового розслідування вказує те, що злочин, який вчинив ОСОБА_5 є тяжким злочином та передбачає покарання у виді позбавлення волі строком до 8 років, з метою уникнення кримінальному відповідальності ОСОБА_5 може переховуватись від органу досудового розслідування та суду.

На наявність ризику передбаченого п.5 ч.1 ст.177 КПК України в вказує те, що ОСОБА_5 офіційно не працевлаштований, офіційно не отримує дохід, відсутнє постійне місце мешкання.

Слідчий суддя приходить до висновку, що в даному випадку є виправданим застосування до підозрюваного ОСОБА_5 запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, зважаючи на суспільний інтерес, який з урахуванням презумпції невинуватості, виправдовує відступ від принципу поваги до особистої свободи та не суперечить практиці Європейського суду з прав людини і вимогам Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Відтак, метою застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою підозрюваному ОСОБА_5 , є досягнення дієвості цього провадження, забезпечення виконання підозрюваним покладених на нього процесуальних обов`язків та уникнення ризиків, передбачених п. п. 1,5 ч. 1ст. 177 КПК України.

Викладене дає підстави вважати, що інші запобіжні заходи не зможуть забезпечити досягнення мети їх застосування, тому стосовно підозрюваного ОСОБА_5 необхідним є застосування найбільш суворого запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Доводи у судовому засіданні захисника підозрюваного не спростовують висновків суду щодо застосування до підозрюваного запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Обмежень щодо застосування найбільш сурового запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою передбачених ч.2 ст.183КПК України слідчимсуддею під час судового розгляду не встановлено.

Слідчий суддя вважає за необхідне визначити на підставі п. 2 ч. 5 ст. 182КПК України розмірзастави у розмірі 60 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, оскільки внесення застави саме в такому розмірі може гарантувати виконання підозрюваним покладених на нього обов`язків.

Застосовуючи до підозрюваного альтернативний запобіжний захід у виді застави, слідчий суддя вважає за необхідне покласти на підозрюваного обов`язки, передбачені ч. 5 ст. 194КПК України.

В частині застосування обов`язків відносно підозрюваного, то слідчий суддя вважає необхідним їх встановити в тому об`ємі, як зазначено у клопотанні органу досудового розслідування з врахування введеного в Україні воєнного стану.

Керуючись ст.ст.132,176,177,178,183,186,193,194,196,197,205,615 КПК України, слідчий суддя

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого СВ ВП №1 ОРУП № 1 ГУНП в Одеській області ОСОБА_4 , погоджене з прокурором Малиновської окружної прокуратури м. Одеси ОСОБА_3 , по кримінальному провадженню, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12024162470000378 від 17.03.2024 року, про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою задовольнити частково.

Застосувати до підозрюваного ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , запобіжний захід у вигляді тримання під вартою в умовах ДУ «Одеський слідчий ізолятор» строком на 60 днів.

Строк дії ухвали щодо застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою становить 60 днів та обчислюється з моменту законного затримання, тобто з 16.03.2024 року.

Ухвала судді про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою припиняє свою дію 14.05.2024 року.

На підставі п. 2 ч. 5 ст. 182 КПК України визначити розмір застави, достатньої для забезпечення виконання підозрюваним обов`язків, передбачених КПК України - встановити у розмірі 60 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що в перерахунку становить 181,680 /сто вісімдесят одна тисяча шістсот вісімдесят / гривень.

У разі внесення застави, покласти на підозрювану ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , обов`язки строком на 2 /два/ місяці, передбачені ч. 5 ст. 194 КПК України:

1)не відлучатися із населеного пункту, в якому він проживає чи перебуває, без дозволу слідчого, прокурора або суду;

2)повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання та/або місця роботи;

3)утримуватися від спілкування зі свідками у даному кримінальному провадженні та іншими особами з приводу обставин вчиненого ним кримінального правопорушення;

4)здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну.

Роз`яснити підозрюваному, що відповідно до ч. ч. 8, 10, 11 ст. 182 КПК України, у разі невиконання обов`язків підозрюваним, а також, якщо підозрюваний, обвинувачений, будучи належним чином повідомлений не з`явився за викликом до слідчого, прокурора, слідчого судді, суду без поважних причин чи не повідомив про причини своєї неявки, або якщо порушить інші покладені на нього при застосуванні запобіжного заходу обов`язки, застава звертається в дохід держави та зараховується до спеціального фонду Державного бюджету України й використовується у порядку, встановленому законом для використання коштів судового збору. У разі звернення застави в дохід держави слідчий суддя, суд вирішує питання про застосування до підозрюваного, обвинуваченого запобіжного заходу у вигляді застави у більшому розмірі або іншого запобіжного заходу з урахуванням положень ч. 7 ст. 194 КПК України. Застава внесена підозрюваним, обвинуваченим, може бути повністю або частково звернена судом на виконання вироку в частині майнових стягнень. Застава внесена заставодавцем, може бути звернена судом на виконання вироку в частині майнових стягнень тільки за його згодою.

Підозрюваний, обвинувачений або заставодавець мають право у будь-який момент внести заставу.

Підозрюваний, обвинувачений звільняється з-під варти після внесення застави.

КопіюухвалинаправитидлявиконанняспівробітникамДУ «Одеський слідчий ізолятор» та іншим учасникам процесу.

Ухвала може бути оскаржена до Одеського апеляційного суду протягом п`яти діб з дня оголошення.

Подання апеляційної скарги на ухвалу слідчого судді зупиняє набрання нею законної сили, але не зупиняє її виконання.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення19.03.2024
Оприлюднено02.04.2024
Номер документу118017956
СудочинствоКримінальне
Сутьзастосування запобіжногозаходу увигляді триманняпід вартою відносно підозрюваного: ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянина України, українця, уродженця міста Одеси, з середньою-спеціальною освітою, офіційно не працевлаштованого, зі слів перебуває у цивільному шлюбі, фактично проживаючий за адресою: АДРЕСА_1 , та зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 , раніше судимого, у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 15, ч. 4 ст. 185 КК України, слідчий

Судовий реєстр по справі —521/4058/24

Ухвала від 09.04.2024

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Кравець Ю. І.

Ухвала від 09.04.2024

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Кравець Ю. І.

Ухвала від 09.04.2024

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Кравець Ю. І.

Ухвала від 09.04.2024

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Кравець Ю. І.

Ухвала від 21.03.2024

Кримінальне

Малиновський районний суд м.Одеси

Крижановський О. В.

Ухвала від 21.03.2024

Кримінальне

Малиновський районний суд м.Одеси

Крижановський О. В.

Ухвала від 21.03.2024

Кримінальне

Малиновський районний суд м.Одеси

Крижановський О. В.

Ухвала від 19.03.2024

Кримінальне

Малиновський районний суд м.Одеси

Крижановський О. В.

Ухвала від 19.03.2024

Кримінальне

Малиновський районний суд м.Одеси

Крижановський О. В.

Ухвала від 19.03.2024

Кримінальне

Малиновський районний суд м.Одеси

Крижановський О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні