Ухвала
від 26.03.2024 по справі 490/1804/24
ЦЕНТРАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М. МИКОЛАЄВА

Центральний районний суд м. Миколаєва

54607, м. Миколаїв, вул. Декабристів, 41/12, inbox@ct.mk.court.gov.ua

490/1804/24

н\п 1-кс/490/1160/2024

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26березня 2024року слідчийсуддя Центральногорайонного судум.Миколаєва ОСОБА_1 ,за участюсекретаря ОСОБА_2 ,прокурора ОСОБА_3 ,захисника ОСОБА_4 , підозрюваного ОСОБА_5 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання старшого слідчого відділу СУ ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_6 про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою щодо

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянина України, уродженця с. Лиса Гора Первомайського району Миколаївської області, із вищою освітою, раніше не судимого, одруженого, працюючого на посаді завідувача медичної частини-лікарня медичної частини №83 філії ДУ Центру охорони здоров`я Державної кримінально-виконавчої служби України в Миколаївській області, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 ,

який підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

13.12.2023 року в Єдиному реєстрі досудових розслідувань зареєстроване кримінальне провадження №12023150000000701 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України КК України.

19.03.2024 року ОСОБА_5 повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України.

Згідно вказаного повідомлення встановлено, що згідно наказу філії Державної установи Центру охорони здоров`я Державної кримінально-виконавчої служби України в Миколаївській області ОСОБА_7 №8/к-тр від 03.12.2018 ОСОБА_5 призначено на посаду завідувача медичної частини-лікаря медичної частини №83 філії Державної установи Центру охорони здоров`я Державної кримінально-виконавчої служби України в Миколаївській області з 01.12.2018.

Відповідно до посадової інструкції завідувача медичної частини-лікаря медичної частин №83 філії Державної установи Центру охорони здоров`я Державної кримінально-виконавчої служби України в Миколаївській та Одеській областях (далі завідувача медичної частини-лікаря медичної частин №83 філії ЦОЗ ДКВС України в Миколаївській та Одеській областях) затвердженої начальником філії ЦОЗ ДКВС України в Миколаївській та Одеській областях ОСОБА_8 :

- завідувачу медичної частини-лікарю безпосередньо підпорядковується весь медичний персонал медичної частини;

- на завідувача медичної частини-лікаря покладається організація кваліфікованої медичної допомоги засудженим та особам взятим під варту, а також контроль за дотриманням належного санітарно-протиепідемічного режиму в медичній частині.

Завідувач медичної частини-лікар:

- організовує роботу лікарів, середнього медичного персоналу медичної частини;

- контролює якість обстеження та лікування хворих, які перебувають на лікуванні та обстеженні медичній частині у відповідності до протоколів надання медичної допомоги, затверджених Міністерством охорони здоров`я;

- контролює проведення та якість профілактичних медичних оглядів;

- після сумісного огляду з лікуючим лікарем приймає рішення про виписку хворих із стаціонару у зв`язку з порушення ними правил внутрішнього розпорядку, питання направлення хворих на лікування в інші лікувальні заклади Державної установи «Центр охорони здоров`я Державної кримінально-виконавчої служби України» та регіональні лікувальні заклади Міністерства охорони здоров`я України;

- завідувач медичної частини-лікар здійснює керівництво підпорядкованими йому лікарями, середнім та молодшим медичним персоналом.

Таким чином, перебуваючи на посаді завідувача медичної частини-лікаря медичної частин №83 філії Державної установи Центру охорони здоров`я Державної кримінально-виконавчої служби України в Миколаївській області ОСОБА_5 постійно виконує організаційно-розпорядчі і адміністративно-господарські функції (здійснює обов`язки з управління та розпорядження майном медичної частини та обов`язки щодо здійснення керівництва підпорядкованими йому лікарями, середнім та молодшим медичним персоналом), а тому, відповідно до пункту 1 Примітки до ст. 364 КК України, останній є службовою особою.

Будучи службовою особою, ОСОБА_5 протиправно використав надані йому службові повноваження для вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України, за наступних обставин.

Так, у ДУ «Південноукраїнська виправна колонія №83» з 17.06.2024 відбуває покарання ОСОБА_9 , засуджений вироком Очаківського міськрайонного суду Миколаївської області від 18.11.2021 за ч. 2 ст. 389, ч. 4 ст. 70, ч. 1 ст. 71 до 6 років 8 місяців 5 днів позбавлення волі.

29.02.2024 ОСОБА_9 відчув дискомфорт в області нирок та вирішив звернутися до представника адміністрації ДУ «Південноукраїнська виправна колонія №83» з проханням супроводити його до медичної частини №83 філії Державної установи Центру охорони здоров`я Державної кримінально-виконавчої служби України в Миколаївській області для надання медичної допомоги.

Цього ж дня, приблизно о 11:45 год. ОСОБА_9 , перебуваючи в службовому кабінеті завідувача медичної частини-лікаря медичної частин №83 філії Державної установи Центру охорони здоров`я Державної кримінально-виконавчої служби України в Миколаївській області ОСОБА_5 , повідомив останнього про дискомфорт в області нирок та бажання отримувати лікування в умовах стаціонару медичної частини №83 філії Державної установи Центру охорони здоров`я Державної кримінально-виконавчої служби України в Миколаївській області.

Одночасно з цим, розуміючи зацікавленість ОСОБА_9 в наданні медичної допомоги та перебуванні на стаціонарному лікуванні, у ОСОБА_5 виник злочинний умисел направлений на вимагання від ОСОБА_9 неправомірної вигоди.

В цей же час, ОСОБА_5 , з метою реалізації злочинного умислу, направленого на вимагання неправомірної вигоди від ОСОБА_9 , знаходячись в своєму службовому кабінеті завідувача медичної частини-лікаря медичної частин №83 філії Державної установи Центру охорони здоров`я Державної кримінально-виконавчої служби України в Миколаївській області, розташованому за адресою: АДРЕСА_2 , висунув вимогу останньому про надання йому неправомірної вигоди.

Таким чином, ОСОБА_5 використовуючи своє службове становище, створив умови, за яких ОСОБА_9 був вимушений погодитися на його протиправні вимоги з метою уникнення негативних наслідків для себе.

Разом з тим, ОСОБА_9 , розуміючи, що ОСОБА_5 , використовуючи своє службове становище, вчиняє дії направлені на вимагання від нього неправомірної вигоди, чим вчиняє злочин, 04.03.2024 звернувся із відповідною заявою про вчинення злочину до правоохоронних органів.

07.03.2024 приблизно о 11:33 год. ОСОБА_5 , продовжуючи реалізовувати злочинний умисел, направлений на отримання неправомірної вигоди, з метою схилення ОСОБА_9 до надання йому неправомірної вигоди, перебуваючи в службовому кабінеті завідувача медичної частини-лікаря медичної частин №83 філії Державної установи Центру охорони здоров`я Державної кримінально-виконавчої служби України в Миколаївській області, розташованому за адресою: АДРЕСА_2 , повторно висловив останньому вимогу надання йому неправомірної вигоди в сумі 5 000 грн. шляхом переводу грошових коштів на його банківську картку № НОМЕР_1 .

08.03.2024 приблизно о 11:00 год. ОСОБА_9 перебуваючи на короткотривалому побаченні зі своїм знайомим ОСОБА_10 , розуміючи неможливість виконання вимоги ОСОБА_5 про надання неправомірної вигоди в умовах виправної колонії, попросив ОСОБА_10 перевести грошові кошти у сумі 5 000 грн. на банківську картку ОСОБА_5 № НОМЕР_1 , які останній з нього вимагає за перебування на стаціонарному лікуванні, на що останній добровільно погодився.

11.03.2024 приблизно о 10:30 год. ОСОБА_5 , з метою доведення свого злочинного умислу, направленого на отримання неправомірної вигоди до кінця, перебуваючи в службовому кабінеті завідувача медичної частини-лікаря медичної частин №83 філії Державної установи Центру охорони здоров`я Державної кримінально-виконавчої служби України в Миколаївській області, розташованому за адресою: Миколаївська область, Вознесенський район, смт. Костянтинівка, вул. Володимирська, 1, висловив ОСОБА_9 вимогу про надання йому неправомірної вигоди в сумі 5 000 грн. шляхом переводу грошових коштів на його банківську картку № НОМЕР_1 до обіднього часу 11.03.2024, зазначивши при цьому, що у разі ненадання обумовленої суми неправомірної вигоди, він випише ОСОБА_9 зі стаціонарного лікування.

Після того, ОСОБА_9 , в ході телефонної розмови з ОСОБА_10 попросив перевести грошові кошти в сумі 5 000 грн. на банківську картку ОСОБА_5 № НОМЕР_1 .

В подальшому, а саме 11.03.2024 о 14:27 год. ОСОБА_10 , діючи під контролем правоохоронних органів, виконуючи незаконні вказівки ОСОБА_5 , перебуваючи у Миколаївському відділенні №8 АТ КБ «ПриватБанк», розташованому за адресою: Миколаївська область, м. Вознесенськ, вул. Центральна, 5-А, надав касиру банку 5 000 грн. для їх зарахування на банківський рахунок банківської картки № НОМЕР_1 , який належить ОСОБА_5 . Після сплати комісії банку на банківський рахунок банківської картки № НОМЕР_1 , який належить ОСОБА_5 , зараховано 4 950,12 грн.

Таким чином, ОСОБА_5 одержав від ОСОБА_10 неправомірну вигоду у розмірі 4 950,12 грн., за вчинення в інтересах ОСОБА_9 , дії з використанням наданого йому службового становища, а саме: за прийняття рішення про перебування ОСОБА_9 на стаціонарному лікуванні в медичній частині №83 філії Державної установи Центру охорони здоров`я Державної кримінально-виконавчої служби України в Миколаївській області в період часу з 01.03.2024 по 12.03.2024.

Слідчий звернувся до слідчого судді Центрального районного суду м. Миколаєва з погодженим із прокурором відділу Миколаївської обласної прокуратури ОСОБА_3 клопотанням про застосування відносно ОСОБА_5 запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою з визначеннмя застави у розмірі 80 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

В обґрунтування клопотання вказав, що ОСОБА_5 підозрюється у вчиненні тяжкого злочину, за який передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк від п`яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, з конфіскацією майна, підозра є обґрунтованою, підтверджується зібраними матеріалами кримінального провадження, застосування більш м`якого запобіжного заходу не зможе забезпечити виконання підозрюваним покладених на нього процесуальних обов`язків, а також запобігти спробам переховуватися від органів досудового розслідування та/або суду; знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення; незаконно впливати на свідків у цьому ж кримінальному провадженні; перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином; вчинити інше кримінальне правопорушення чи продовжити кримінальне правопорушення, у якому підозрюється.

Підозрюваний та його захисник проти задоволення клопотання заперечували. Просили обрати ОСОБА_5 запобіжний захід у вигляді домашнього арешту.

В судовому засіданні прокурор клопотання підтримав та просив задовольнити.

Заслухавши думку учасників процесу, вивчивши матеріали клопотання та кримінального провадження, приходжу до наступного.

Відповідно до ч. 1 ст. 194 КПК України, під час розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу слідчий суддя, суд зобов`язаний встановити, чи доводять надані сторонами кримінального провадження докази обставини, які свідчать про: 1) наявність обґрунтованої підозри у вчиненні підозрюваним, обвинуваченим кримінального правопорушення; 2) наявність достатніх підстав вважати, що існує хоча б один із ризиків, передбачених статтею 177 цього Кодексу, і на які вказує слідчий, прокурор; 3) недостатність застосування більш м`яких запобіжних заходів для запобігання ризику або ризикам, зазначеним у клопотанні.

ОСОБА_5 підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України, яке відносяться до категорії тяжких злочинів та за вчинення якого передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк від п`яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, з конфіскацією майна. Вказана підозра є обґрунтованою та на даному етапі досудового розслідування підтверджується наступними зібраними доказами у кримінальному провадженні: заявою ОСОБА_9 про вчинення кримінального правопорушення ОСОБА_5 ; протоколами допиту свідка ОСОБА_9 щодо скоєних протиправних дій ОСОБА_5 з висловленням вимоги у наданні неправомірної вигоди у сумі 5 000 грн. за прийняття рішення про перебування ОСОБА_9 на стаціонарному лікуванні в медичній частині №83 філії Державної установи Центру охорони здоров`я Державної кримінально-виконавчої служби України в Миколаївській області в період часу з 01.03.2024 по 12.03.2024; протоколами допиту свідка ОСОБА_10 який повідомив, що до нього звернувся ОСОБА_9 та попросив перерахувати грошові кошти на банківський рахунок ОСОБА_5 , за те, щоб ОСОБА_9 перебував на стаціонарному лікуванні в медичній частині № НОМЕР_2 , та останній 11.03.2024 перерахував вказані кошти у відділенні АТ КБ «ПриватБанк»; протоколом огляду грошових коштів у сумі 5 000 грн., які добровільно видав ОСОБА_10 та які в подальшому були переведені на банківський рахунок ОСОБА_5 ; протоколом обшуку автомобілю Renault Megane з д.н.: НОМЕР_3 , яким користується ОСОБА_5 , де було виявлено банківську картку АТ КБ «ПриватБанк» № НОМЕР_1 , на яку перерахував грошові кошти ОСОБА_10 в якості неправомірної вигоди; протоколом обшуку в приміщеннях медичної частини ДУ «Південноукраїнська виправна колонія №83», яка розташована за адресою: АДРЕСА_2 , де було виявлено мобільний телефон ОСОБА_5 з додатком « ІНФОРМАЦІЯ_2 » де наявний запис про зарахування на банківський рахунок ОСОБА_5 4 950,12 грн. та виявлено медичну картку стаціонарного хворого ОСОБА_9 ; протоколом про результати контролю за вчиненням злочину від 12.03.2024 №1651т/55/113-2024; протоколом за результатами проведення НСРД аудіо.- відео контроль ОСОБА_9 та ОСОБА_5 від 12.03.2024 №1652т/55/113-2024; протоколом за результатами проведення НСРД аудіо.- відео контроль ОСОБА_9 та ОСОБА_5 від 12.03.2024 №1653т/55/113-2024.

З урахуванням викладеного, тяжкості покарання, яке загрожує ОСОБА_5 у разі визнання його винним в інкримінованому правопорушенні, та обставин його вчинення, вважаю доведеними ризики того, що він може переховуватися від органів досудового розслідування та/або суду; знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення; незаконно впливати на свідків у цьому ж кримінальному провадженні; перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином; вчинити інше кримінальне правопорушення чи продовжити кримінальне правопорушення, у якому підозрюється. Разом з тим, оскільки ОСОБА_5 має міцні соціальні зв`язки, раніше не судимий, а також, що ухвалою слідчого судді Центрального районного суду м. Миколаєва його було відсторонено від займаної раніше посади, перелічені ризики є незначними.

Згідно ч. 4 ст. 194 КПК України, якщо при розгляді клопотання про обрання запобіжного заходу прокурор доведе обставини, передбачені пунктами 1 та 2 частини першої цієї статті, але не доведе обставини, передбачені пунктом 3 частини першої цієї статті, слідчий суддя, суд має право застосувати більш м`який запобіжний захід, ніж той, який зазначений у клопотанні, а також покласти на підозрюваного, обвинуваченого обов`язки, передбачені частиною п`ятою цієї статті, необхідність покладення яких встановлена з наведеного прокурором обґрунтування клопотання.

Враховуючи викладене, оскільки прокурором не доведено обставин, передбачених п. 3 ч. 1 ст. 194 КПК України, про недостатність застосування більш м`яких запобіжних заходів, вважаю, що запобігти встановленим ризикам та забезпечити належну процесуальну поведінку підозрюваного ОСОБА_5 зможе обрання запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту із забороною залишати місце мешкання за АДРЕСА_1 , в період часу з 19 години по 07 годину наступного дня та покладенням наступних обов`язків: прибувати за всіма викликами слідчого, прокурора та суду; не відлучатися із населеного пункту, в якому він проживає, без дозволу слідчого, прокурора або суду; повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання та місця роботи; утримуватися від спілкування зі свідками у кримінальному провадженні; здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну.

За такого, у задоволенні клопотання слідчого слід відмовити.

Керуючись ст.ст.183,193,194,196,309КПК України,-

УХВАЛИВ:

У задоволенні клопотання - відмовити.

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , обрати запобіжний захід у вигляді домашнього арешту строком до 17 травня 2024 року із забороною залишати місце мешкання за адресою: АДРЕСА_1 , в період часу з 19 години по 07 годину наступного дня та покладенням наступних обов`язків:

- прибуватиза всіма викликами слідчого, прокурора та суду;

- не відлучатися із населеного пункту, в якому він проживає, без дозволу слідчого, прокурора або суду;

- повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання та місця роботи;

- утримуватися від спілкування зі свідками у кримінальному провадженні;

- здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну.

Ухвала може бути оскаржена до Миколаївського апеляційного суду протягом 5 днів.

Повний текст ухвали оголошено 29 березня 2024 року об 11 год. 10 хв.

СЛІДЧИЙ СУДДЯ ОСОБА_11

СудЦентральний районний суд м. Миколаєва
Дата ухвалення рішення26.03.2024
Оприлюднено02.04.2024
Номер документу118029426
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про застосування запобіжних заходів тримання під вартою

Судовий реєстр по справі —490/1804/24

Ухвала від 22.05.2024

Кримінальне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Лященко В. Л.

Ухвала від 16.05.2024

Кримінальне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Подзігун Г. В.

Ухвала від 16.05.2024

Кримінальне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Подзігун Г. В.

Ухвала від 15.04.2024

Кримінальне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Подзігун Г. В.

Ухвала від 29.03.2024

Кримінальне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Подзігун Г. В.

Ухвала від 04.04.2024

Кримінальне

Миколаївський апеляційний суд

Куценко О. В.

Ухвала від 04.04.2024

Кримінальне

Миколаївський апеляційний суд

Куценко О. В.

Ухвала від 26.03.2024

Кримінальне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Подзігун Г. В.

Ухвала від 26.03.2024

Кримінальне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Подзігун Г. В.

Ухвала від 26.03.2024

Кримінальне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Подзігун Г. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні