Ухвала
від 01.04.2024 по справі 910/2216/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

м. Київ

01.04.2024Справа № 910/2216/24Суддя Мудрий С.М., розглянувши клопотання товариства з обмеженою відповідальністю "Осмо" про розгляд у порядку загального позовного провадження справи

за позовом товариства з обмеженою відповідальністю "Осмо"

до товариства з обмеженою відповідальністю Аудитирська компанія "Кроу Україна"

про стягнення 1 149 026,00 грн.

ВСТАНОВИВ:

До Господарського суду міста Києва надійшла позовна заява товариства з обмеженою відповідальністю "Осмо" до товариства з обмеженою відповідальністю Аудиторська компанія "Кроу Україна" про стягнення 1149 026,00 грн.

Разом з позовною заявою позивачем подано заяву про забезпечення позову.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 28.02.2024 в задоволенні заяви товариства з обмеженою відповідальністю "Осмо" про забезпечення позову відмовлено.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 04.03.2024 вищевказану позовну заяву залишено без руху та встановлено позивачу десятиденний строк для усунення її недоліків з дня вручення цієї ухвали.

18.03.2024 до канцелярії суду позивач подав (через систему "Електронний суд") надійшла заява про усунення недоліків позовної заяви з доданими документами.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 25.03.2024 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі. Вирішено здійснювати розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження без виклику сторін (без проведення судового засідання).

28.03.2024 через систему "Електронний суд" від позивача надійшло клопотання про розгляд справи в порядку загального позовного провадження та з повідомленням (викликом сторін).

Відповідно до ч. 1 ст. 249 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) клопотання позивача про розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження подається у письмовій формі одночасно з поданням позовної заяви або може міститися у ній.

Відповідно до ч. 3 ст. 12 ГПК України спрощене позовне провадження призначене для розгляду малозначних справ, справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи.

За змістом ч. 5 ст. 12, ч. 1 ст. 247 ГПК України малозначними справами є: справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; справи незначної складності, визнані судом малозначними, крім справ, які підлягають розгляду лише за правилами загального позовного провадження, та справ, ціна позову в яких перевищує п`ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Малозначні справи розглядаються тільки у порядку спрощеного позовного провадження.

Як вбачається із матеріалів справи, у даному випадку ціна позову не перевищує 500 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб та справа не є складною, а тому її розгляд має здійснюватись у порядку спрощеного позовного провадження.

Суд звертає увагу на те, що відповідно до ч. 1, 2 ст. 161 ГПК України при розгляді справи судом в порядку позовного провадження (як спрощеного так і загального) учасники справи викладають письмово свої вимоги, заперечення, аргументи, пояснення та міркування щодо предмета спору виключно у заявах по суті справи, визначених цим Кодексом. Заявами по суті справи є: позовна заява; відзив на позовну заяву (відзив); відповідь на відзив; заперечення; пояснення третьої особи щодо позову або відзиву.

Згідно з ч. 1-3 ст. 80 ГПК України учасники справи подають докази у справі безпосередньо до суду. Позивач, особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб, повинні подати докази разом з поданням позовної заяви. Відповідач, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, повинні подати суду докази разом з поданням відзиву або письмових пояснень третьої особи.

Суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Згідно з ч. 3 ст. 13 ГПК України кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом.

Таким чином, за змістом указаних приписів закону сторони мають право (і суд надає йому таку можливість) реалізувати всі свої процесуальні права та добросовісно виконати свої обов`язки, передбачені законом з метою повного, всебічного та об`єктивного розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження.

Враховуючи наведене, суд дійшов висновку про те, що клопотання позивача є необґрунтованим, поданим з порушенням ч. 1 ст. 249 ГПК України, а тому не підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 234, 250 ГПК України, суд

УХВАЛИВ:

1. В задоволенні клопотання товариства з обмеженою відповідальністю "Осмо" про розгляд в порядку загального позовного провадження справи 910/2216/24 відмовити.

2. Повідомити учасників справи, що ухвала, постановлена судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, набирає законної сили з моменту їх підписання суддею (суддями) та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Суддя Сергій МУДРИЙ

Дата ухвалення рішення01.04.2024
Оприлюднено02.04.2024
Номер документу118034424
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 1 149 026,00 грн

Судовий реєстр по справі —910/2216/24

Ухвала від 08.04.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мудрий С.М.

Ухвала від 01.04.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мудрий С.М.

Ухвала від 25.03.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мудрий С.М.

Ухвала від 04.03.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мудрий С.М.

Ухвала від 28.02.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мудрий С.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні