Ухвала
від 19.03.2024 по справі 761/4533/24
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/4533/24

Провадження № 2-о/761/237/2024

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 березня 2024 року Шевченківський районний суд м. Києва у складі:

головуючого: судді - Притули Н.Г.

присяжних: Харахаш Т.А., Шалига В.В.,

при секретарі: Габунії М.Г.,

за участі:

заявника: ОСОБА_1 ,

заінтересованої особи: ОСОБА_2 ,

заінтересованої особи: ОСОБА_3 ,

представників ОСОБА_3 : ОСОБА_4 та ОСОБА_5 ,

представника Органу опіки та піклування ШРДА: Дудченко Л.Г.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання заявника ОСОБА_1 про призначення судової психіатричної експертизи та витребування доказів у цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , Орган опіки та піклування Шевченківської районної в м. Києві державної адміністрації про визнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна, -

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Шевченківського районного суду м. Києва перебуває справа за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , Орган опіки та піклування Шевченківської районної в м. Києві державної адміністрації про визнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна.

В заяві заявник просить визнати недієздатною ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

Разом із заявою, ОСОБА_1 подав клопотання, в якому останній просить суд призначити у справі судову психіатричну експертизу, обґрунтовуючи тим, що ОСОБА_3 не може усвідомлювати значення своїх дій, у зв`язку з чим може поставити себе у скрутний матеріальний стан.

Також, ОСОБА_1 у своєму клопотанні просив витребувати у КНП «Київський міський психоневрологічний диспансер № 1» медичну карту амбулаторного хворого на ім`я ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , для проведення судової психіатричної експертизи.

Заявник та заінтересовані особи в судовому засіданні підтримали клопотання та просили задовольнити його.

Представники заінтересованих осіб в судовому засіданні не заперечували щодо задоволення даного клопотання.

Вислухавши учасників процесу, вивчивши матеріали справи, суд приходить до висновку про можливість задоволення клопотання з наступних підстав.

У відповідності до положень ч. 1 ст. 103 ЦПК України, суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов:

1) для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо;

2) сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Враховуючи, що сторона заявника просить визнати недієздатною ОСОБА_3 , оскільки вона не усвідомлює значення своїх дій та не може керувати ними, для з`ясування зазначених обставин необхідні спеціальні знання та без встановлення вказаних обставин неможливо вирішити заяву, тому суд приходить до висновку про призначення по справі судової психіатричної експертизи.

Крім того, відповідно до ст. 84 ЦПК України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом.

Згідно ч. 2 ст. 84 ЦПК України, у клопотанні про витребування доказів повинні бути зазначено: який доказ витребовується; обставини, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати; підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа; вжиті особою, яка подає клопотання, заходи для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу.

Водночас, ст. 77 ЦПК України визначено, що належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Предметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Таким чином, вивчивши матеріали справи, врахувавши заявлені вимоги, а також необхідність зазначених доказів для проведення судово-психіатричної експертизи, встановлення обставин справи, вирішення її по суті, суд приходить до висновку про необхідність витребування вказаних документів.

На підставі вищевикладеного та керуючись ст.ст. 84, 103 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Клопотання ОСОБА_1 про призначення судової психіатричної експертизи та витребування доказів у цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , Орган опіки та піклування Шевченківської районної в м. Києві державної адміністрації про визнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна - задовольнити.

Зобов`язати КНП «Київський міський психоневрологічний диспансер № 1» протягом 15-ти днів з дня отримання копії даної ухвали направити на адресу Шевченківського районного суду міста Києва (03057, м. Київ, вул. Дегтярівська, 31-А, кабінет № 305) оригінал медичної карти амбулаторного хворого на ім`я ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати витребувані судом докази.

Призначити по справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , Орган опіки та піклування Шевченківської районної в м. Києві державної адміністрації про визнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна судову психіатричну експертизу.

Проведення експертизи доручити експертам Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України» (адреса: вул. Кирилівська, 103, м. Київ, 03170), попередивши їх про кримінальну відповідальність за статтями 384, 385 КК України - за дачу завідомо неправдивого висновку або за відмову без поважних причин від виконання покладених на них обов`язків.

На вирішення експертизи поставити питання:

1. Чи хворіє ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на психічну хворобу?

2. Чи розуміє ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , значення своїх дій та чи може керувати ними?

Витрати за проведену експертизу покласти на ОСОБА_1 .

В розпорядження експертів надати матеріали справи.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя: Н.Г. Притула

Присяжні: Т.А. Харахаш

В.В. Шалига

Дата ухвалення рішення19.03.2024
Оприлюднено02.04.2024
Номер документу118038913
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —761/4533/24

Ухвала від 16.04.2024

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Притула Н. Г.

Ухвала від 19.03.2024

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Притула Н. Г.

Ухвала від 19.02.2024

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Притула Н. Г.

Ухвала від 06.02.2024

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Притула Н. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні