Ухвала
від 27.03.2024 по справі 916/2077/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

65119, м. Одеса, просп. Шевченка, 29, тел.: (0482) 307-983, e-mail: inbox@od.arbitr.gov.ua

веб-адреса: http://od.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

"27" березня 2024 р.м. Одеса Справа № 916/2077/17

Господарський суд Одеської області у складі судді Щавинської Ю.М.

Секретар судового засідання Арнаутова А.С.

розглянувши заяву (№2-346/24 від 04.03.2024) Приморського відділу державної виконавчої служби у місті Одесі Південного міжрегіонального управління міністерства юстиції (м. Одеса) про заміну сторони у виконавчому провадженні по справі №916/2077/17

за позовом: Комунального підприємства "Теплопостачання міста Одеси" (65029, Одеська область, м. Одеса, вул. Балківська, буд. 1-Б)

до відповідача: Державного підприємства "Енергомонтажний поїзд №754" (65039, Одеська обл., м.Одеса, вул.Семінарська, буд. 15-А)

про стягнення 12526,63 грн

представники сторін

від позивача: не з`явився

від відповідача: не з`явився

від ДВС: не з`явився

від ТОВ "Йорк Індустрі": не з`явився

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Господарського суду Одеської області перебувала справа №916/2077/17 за позовом Комунального підприємства "Теплопостачання міста Одеси" до Державного підприємства "Енергомонтажний поїзд №754" про стягнення з відповідача 12526,63 грн.

Рішенням суду від 01.11.2017 позов задоволено, стягнуто з Державного підприємства "Енергомонтажний поїзд № 754" на користь Комунального підприємства „Теплопостачання міста Одеси заборгованість за спожиту теплову енергію у розмірі 12526 грн 63 коп. та витрати по сплаті судового збору у сумі 1 600 грн 00 коп.

17.11.2017 на примусове виконання рішення суду по справі №916/2077/17 видано наказ.

04.03.2024 до суду від Приморського відділу державної виконавчої служби у місті Одесі Південного міжрегіонального управління міністерства юстиції (м. Одеса) надійшла заява, в якій відділ ДВС просить суд замінити сторону виконавчого провадження АСВП №56182989 з виконання виконавчого листа №916/2077/17, виданого 17.11.2017 Господарським судом Одеської області, а саме: боржника - Державне підприємство "Енергомонтажний поїзд №754" на його правонаступника - Товариство з обмеженою відповідальністю "Йорк Індустрі" (67807, Одеська обл., Одеський р-н, смт Авангард, вул.Базова, буд. 5, код ЄДРПОУ 44983024).

В обґрунтування відповідної заяви Приморський відділ державної виконавчої служби у місті Одесі Південного міжрегіонального управління міністерства юстиції (м. Одеса) зазначає, що на підставі договору купівлі-продажу об`єкта малої приватизації Єдиного майнового комплексу Державного підприємства Енергомонтажний поїзд №754 від 11.05.2023, укладеного за результатами електронного аукціону між Регіональним відділенням Фонду державного майна України по Одеській та Миколаївській областях (продавець) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Йорк Індустрі" (покупець), було здійснено продаж об`єкта малої приватизації Єдиного майнового комплексу Державного підприємства Енергомонтажний поїзд №754. Договір посвідчений приватним нотаріусом Одеського міського нотаріального округу 11.05.2023 року за реєстровим №245.

Згідно п.3.1. договору покупець, який придбав об`єкт приватизації, як єдиний майновий комплекс, є правонаступником його майнових прав (крім права постійного користування землею) і обов`язків відповідно до умов договору та законодавства України.

В силу умов п.3.1. договору та ст.28 Закону України "Про приватизацію державного і комунального майна" ТОВ "Йорк Індустрі" є правонаступником Державного підприємства Енергомонтажний поїзд №754, що, враховуючи положення ст. 15 Закону України «Про виконавче провадження», є підставою для звернення до суду із відповідною заявою.

Ухвалою суду від 06.03.2024 розгляд заяви Приморського відділу державної виконавчої служби у місті Одесі Південного міжрегіонального управління міністерства юстиції (м. Одеса) про заміну сторони у виконавчому провадженні по справі №916/2077/17 призначено на "18" березня 2024 р. о 13:45.

18.03.2024 до суду від ТОВ "Йорк Індустрі" надійшло клопотання про ознайомлення з матеріалами справи та відкладення засідання по справі, клопотання про витребування матеріалів виконавчого провадження, а також клопотання про залишення без розгляду заяви про заміну сторони виконавчого провадження з підстав ненадання виконавчою службою матеріалів на підтвердження, що виконавче провадження з виконання наказів не завершено.

В судове засідання 18.03.2024 представники позивача, відповідача та органу ДВС не з`явилися.

Приймаючи до уваги клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю "Йорк Індустрі" про відкладення судового засідання, а також неявку сторін у судове засідання, суд оголосив перерву при розгляді заяви до 27.03.2024 о 10:45.

При цьому, розглянувши клопотання ТОВ "Йорк Індустрі" про витребування матеріалів виконавчого провадження, суд відмовив у його задоволенні огляду на наявність як у суду, так і у ТОВ "Йорк Індустрі" доступу до матеріалів виконавчого провадження з урахуванням надання разом із заявою державного виконавця про заміну сторони у виконавчому провадженні останнім, зокрема, постанови про відкриття виконавчого провадження, в якій містяться відомості щодо реєстраційного номеру виконавчого провадження, ідентифікатору доступу та посилання на веб-сайт для ознайомлення з матеріалами виконавчого провадження.

У судове засідання представники сторін, ДВС та ТОВ "Йорк Індустрі" не з`явилися.

Розглянувши заяву Приморського відділу державної виконавчої служби у місті Одесі Південного міжрегіонального управління міністерства юстиції (м. Одеса), суд вказує наступне.

Згідно зі ст. 129-1 Конституції України, Держава забезпечує виконання судового рішення у визначеному законом порядку. Контроль за виконанням судового рішення здійснює суд.

Судові рішення, що набрали законної сили, є обов`язковими до виконання всіма органами державної влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими та службовими особами, фізичними і юридичними особами та їх об`єднаннями на всій території України (стаття 18 Господарського процесуального кодексу України).

Відповідно до ч. 1 статті 326 ГПК України, судові рішення, що набрали законної сили, є обов`язковими на всій території України, а у випадках, встановлених міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, - і за її межами.

Виконання судового рішення здійснюється на підставі наказу, виданого судом, який розглядав справу як суд першої інстанції (ч. 1 ст. 327 ГПК України).

Виконавче провадження є завершальною стадією судового провадження (ст. 1 Закону України "Про виконавче провадження"). Ця стадія розпочинається з набранням судовим рішення законної сили або за інших умов, встановлених законом. Сторони судового провадження на стадії виконавчого провадження набувають відповідної процесуальної якості, користуються правами та несуть певні обов`язки, зумовлені статусом сторони.

Частинами 1, 5 статті 15 Закону України "Про виконавче провадження" передбачено, що сторонами виконавчого провадження є стягувач і боржник.

У разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Після переходу в процесі приватизації права власності на єдиний майновий комплекс державного або комунального підприємства виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну такого державного або комунального підприємства як сторони виконавчого провадження покупцем відповідного єдиного майнового комплексу.

Статтею 334 Господарського процесуального кодексу України також передбачено, що в разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець.

Заміна сторони виконавчого провадження правонаступником у виконавчому провадженні, тобто здійснення процесуального правонаступництва після набрання судовим рішенням законної сили, полягає в поширенні на правонаступників законної сили судового рішення. При цьому на правонаступників законна сила судового рішення поширюється усіма своїми правовими наслідками - незмінністю, неспростовністю, виключністю, преюдиційністю, виконуваністю (п. 6.6 постанови Великої Палати Верховного Суду від 16.02.2021 у справі № 911/3411/14, п. 78 постанови Великої Палати Верховного Суду від 08.02.2022 у справі № 2- 7763/10).

Вирішуючи питання щодо здійснення процесуального правонаступництва, суд виходить з наступного.

Згідно з ст. 345 ЦК України фізична або юридична особа може набути право власності у разі приватизації державного майна та майна, що є в комунальній власності.

У результаті придбання єдиного майнового комплексу державного (комунального) підприємства у процесі приватизації до покупця переходять всі його права та обов`язки.

При цьому, в ч. 1 ст. 28 Закону України Про приватизацію державного та комунального майна, особи, які придбали державні або комунальні підприємства як єдині майнові комплекси, є правонаступниками їх майнових прав (крім права постійного користування земельною ділянкою) і обов`язків відповідно до умов договору між продавцем і покупцем та законодавства України.

Як передбачено в ч. 2 ст. 10 Закону України "Про приватизацію державного і комунального майна", приватизація об`єкта вважається завершеною з моменту його продажу та переходу до покупця права власності або завершення розміщення всіх акцій, передбачених до продажу планом розміщення акцій, і оформлюється наказом відповідного органу приватизації.

Відповідно до ч.4 ст. 75 ГПК України обставини, встановлені рішенням суду в господарській, цивільній або адміністративній справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді іншої справи, у якій беруть участь ті самі особи або особа, стосовно якої встановлено ці обставини, якщо інше не встановлено законом.

З комп`ютерної програми "Діловодство спеціалізованого суду" судом встановлено, що в рамках справи №916/3666/16 судом першої інстанції, ухвала якого залишена в силі постановою апеляційного суду, було встановлено перехід прав та обов`язків Державного підприємства "Енергомонтажний поїзд №754" до ТОВ "Йорк індустрі" внаслідок переходу права власності на об`єкт приватизації.

Так в рамках справи №916/3666/16 судом встановлено, що 11.05.2023 між Регіональним відділенням Фонду державного майна України по Одеській та Миколаївській областях (продавець) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Йорк Індустрі" (покупець) укладено договір купівлі-продажу об`єкта малої приватизації Єдиного майнового комплексу Державного підприємства "Енергомонтажний поїзд №754" за результатами електронного аукціону з умовами, на підставі якого здійснено продаж об`єкта малої приватизації Єдиного майнового комплексу державного підприємства "Енергомонтажний поїзд №754" за результатами електронного аукціону з умовами. Договір посвідчено приватним нотаріусом Одеського міського нотаріального округу Одеської області Гашовою В.В. 11.05.2023 року за реєстровим № 245.

Згідно з п. 1.1. договору купівлі-продажу продавець зобов`язується передати у власність покупця об`єкт малої приватизації - єдиний майновий комплекс державного підприємства "Енергомонтажний поїзд №754" який розташований за адресами:

-Одеська область, м. Одеса, вул. Семінарська 15а

-Одеська область, Одеський район, селище міського типу Авангард, вул. Базова, 5, а покупець зобов`язується прийняти об`єкт приватизації, виконати визначені в Договорі умови.

Покупець сплатив у повному обсязі ціну продажу Об`єкта приватизації, визначену за результатами електронного аукціону, яка становить 13 801 200 грн, у т.ч ПДВ 2 300 200 грн 00 коп.

Відповідно до п. 2.1. договору купівлі-продажу право власності на Об`єкт приватизації переходить до покупця після укладення Договору та підписання акту приймання-передачі Об`єкта приватизації, але не раніше дати отримання дозволу Антимонопольного комітету України на концентрацію, якщо отримання такого дозволу вимагається законом.

Відповідно до п.3.1. вищевказаного договору, покупець який придбав об`єкт приватизації як єдиний майновий комплекс, є правонаступником його майнових прав (крім права постійного користування землею) і обов`язків відповідно до умов договору та законодавства України.

Згідно з п.4.1. договору передача об`єкта приватизації покупцю здійснюється продавцем у день укладення цього Договору, а у разі якщо законом вимагається отримання дозволу Антимонопольного комітету України на концентрацію - протягом 5-ти робочих днів з дня отримання продавцем завіреної копії такого дозволу від покупця.

Передача об`єкта приватизації продавцем і прийняття його покупцем засвідчуються актом приймання-передачі, який підписується сторонами та скріплюється їх печатками (за наявності) (п. 4.2. Договору).

Згідно із п.6.4., п.6.4.1. вказаного договору, протягом шести місяців з моменту переходу права власності на об`єкт приватизації покупець зобов`язаний виконати умови продажу об`єкта приватизації (передбачені умовами аукціону), а саме: погасити борги Державного підприємства "Енергомонтажний поїзд №754" із заробітної плати, перед бюджетом у розмірі, що складений на день переходу права власності на об`єкт приватизації.

Пунктом 6.5. договору передбачено, що не пізніше 1 року з моменту переходу права власності на об`єкт приватизації покупець забезпечує проведення державної реєстрації припинення юридичної особи-Державне підприємство Енергомонтажний поїзд №754" відповідно до вимог чинного законодавство України.

Крім того, на дату укладення договору купівлі-продажу 11.05.2023, між Регіональним відділенням Фонду державного майна України по Одеській та Миколаївській областях та Товариством з обмеженою відповідальністю "Йорк Індустрі" були підписані перелік нерухомого майна, яке входить до складу об`єкта приватизації, перелік транспортних засобів , що входить до складу об`єкта приватизації.

Таким чином, на підставі п. 2.1. договору купівлі-продажу та чинного законодавства України, суд встановив, що перехід права власності на об`єкт приватизації - єдиний майновий комплекс боржника - Державне підприємство "Енергомонтажний поїзд №754" відбувся 11.05.2023 року, та дійшов висновку про наявність підстав для заміни боржника - Державного підприємства "Енергомонтажний поїзд №754" його правонаступником - ТОВ "Йорк Індустрі".

Враховуючи вищевикладене у сукупності, суд дійшов висновку про наявність підстав для заміни боржника - Державного підприємства "Енергомонтажний поїзд №754" його правонаступником - ТОВ "Йорк індустрі", яким на підставі договору придбано єдиний майновий комплекс ДП "Енергомонтажний поїзд №754", розташований в тому числі за адресою: м. Одеса, вул. Семінарська, 15а, тобто об`єкт, на який здійснювалось теплопостачання відповідно до умов договору на постачання теплової енергії №2233 від 01.11.2006, заборгованість по якому стягнуто в рамках розгляду справи №916/2077/17.

При цьому суд також зауважує, що посилання ТОВ "Йорк індустрі" на недоведення факту наявності відкритого виконавчого провадження спростовується інформацією, що міститься в реєстрі виконавчих проваджень, що в свою чергу свідчить також про відсутність підстав про повернення заяви ДВС без розгляду на підставі положень ст.170 ГПК України.

Керуючись ст. 234, 334 Господарського процесуального кодексу України , суд, -

У Х В А Л И В:

1. Заяву (№2-346/24 від 04.03.2024) Приморського відділу державної виконавчої служби у місті Одесі Південного міжрегіонального управління міністерства юстиції (м. Одеса) про заміну сторони у виконавчому провадженні по справі №916/2077/17 - задовольнити.

2.Замінити сторону виконавчого провадження з виконання наказу № 916/2077/17 від 17.11.2017, а саме Боржника - Державне підприємство "Енергомонтажний поїзд №754" (65039, Одеська обл., м.Одеса, вул.Семінарська, буд. 15-А, код ЄДРПОУ01387828) на його правонаступника - Товариство з обмеженою відповідальністю Йорк Індустрі (код ЄДРПОУ 44983024, адреса: 65023, м. Одеса, вул. Пастера, буд. 26, кв. 5).

Повна ухвала складена 01.04.2024.

Ухвала набирає чинності 01.04.2024 та може бути оскаржена в апеляційному порядку протягом 10 днів з дня набрання нею законної сили.

Суддя Щавинська Юлія Михайлівна

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення27.03.2024
Оприлюднено04.04.2024
Номер документу118069796
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —916/2077/17

Постанова від 11.06.2024

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Поліщук Л.В.

Ухвала від 20.05.2024

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Поліщук Л.В.

Ухвала від 02.05.2024

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Поліщук Л.В.

Ухвала від 22.04.2024

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Поліщук Л.В.

Ухвала від 27.03.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Щавинська Ю.М.

Ухвала від 18.03.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Щавинська Ю.М.

Ухвала від 06.03.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Щавинська Ю.М.

Рішення від 01.11.2017

Господарське

Господарський суд Одеської області

Щавинська Ю.М.

Ухвала від 11.10.2017

Господарське

Господарський суд Одеської області

Щавинська Ю.М.

Ухвала від 18.09.2017

Господарське

Господарський суд Одеської області

Щавинська Ю.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні