Ухвала
від 28.03.2024 по справі 918/194/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Набережна, 26-А, м. Рівне, 33013, тел. (0362) 62 03 12, код ЄДРПОУ: 03500111,

e-mail: inbox@rv.arbitr.gov.ua, вебсайт: https://rv.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

"28" березня 2024 р. м. Рівне Справа № 918/194/24

Господарський суд Рівненської області у складі головуючого судді Пашкевич І.О., за участі секретаря судового засідання Ярощук О.П., розглянувши у відкритому судовому засіданні за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін справу

за позовом Приватного малого підприємства "Юстас" (вул. Грушевського, 28, с. Заруддя (Збаразький), Тернопільська обл., Тернопільський р-н, 47333, код ЄДРПОУ 21146558)

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Будівельна компанія "Будальянс Груп" (64055, м. Миколаїв, вул. Слобідська сьома, буд 70 офіс,8, код ЄДРПОУ 40445002)

про стягнення 206 364 грн 00 коп.

у судове засідання учасники справи не забезпечили явку уповноважених представників

ВСТАНОВИВ:

21 лютого 2024 року на поштову адресу Господарського суду Рівненської області надійшов позов Приватного малого підприємства "Юстас" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Будівельна компанія "Будальянс Груп" про стягнення 206 364 грн 00 коп.

В обґрунтування позовних вимог позивач вказує на невиконання відповідачем зобов`язань за Договором поставки № 18/10-22 від 18.10.2022 в частині повного та своєчасного проведення розрахунків.

Ухвалою від 23.02.2024 позовну заяву залишено без руху. Встановлено Приватному малому підприємству "Юстас" строк на усунення недоліків позовної заяви - 10 днів з дня вручення даної ухвали шляхом подання суду:

- заяви із зазначенням відомостей про правильне місцезнаходження відповідача;

- заяви із зазначенням відомостей про наявність або відсутність електронного кабінету позивача та відповідача. В разі відсутності у позивача електронного кабінету останній зобов`язаний зареєструвати електронний кабінет відповідно до ст. 6 ГПК України;

- доказів підтвердження повноважень особи, яка підписала позовну заяву ОСОБА_1 .

01 березня 2024 року через підсистему "Електронний суд" від позивача надійшло клопотання про усунення недоліків позовної заяви. Як вбачається, у даному клопотанні позивач вказав, що:

- правильною адресою місцезнаходження Товариства з обмеженою відповідальністю «Будівельна компанія «БУДАЛЬЯНС ГРУП» є - 64055, м. Миколаїв, вул. Слобідська сьома, буд, 70 офіс,8, що підтверджується витягом з відповідного реєстру;

- у відповідача та у позивача є наявні електронні кабінети в єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі, що підтверджується відповідними відповідями з даної системи за № 569722 та № 569693;

- надаються докази підтвердження повноважень особи, яка підписала дану позовну заяву ОСОБА_1 як директора даного Товариства, а саме виписка з єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Дослідивши клопотання позивача судом встановлено, що Приватне мале підприємство "Юстас" усунуло недоліки позовної заяви в спосіб та у строк, встановлений судом.

Ухвалою від 05.03.2024 прийнято позовну заяву до розгляду, відкрито провадження у справі № 918/194/24. Постановлено справу розглядати за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін. Судове засідання для розгляду справи призначено на 28.03.2024. Запропоновано позивачу та відповідачу до 22.03.2024 (включно) надати суду правову позицію щодо підсудності даної справи Господарському суду Рівненської області з урахуванням того, що місцем знаходження відповідача - Товариства з обмеженою відповідальністю "Будівельна компанія "Будальянс Груп" є: 64055, м. Миколаїв, вул. Слобідська сьома, буд 70 офіс,8. Визначено відповідачу строк для подання заяви з запереченням проти розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження - 10 днів з дня вручення даної ухвали. Запропоновано сторонам подати заяви по суті спору та встановлено процесуальні строки для подання таких заяв.

22 березня 2024 року від Приватного малого підприємства "Юстас" надійшло клопотання про направлення справи № 918/194/24 за підсудністю до Господарського суду Миколаївської області, оскільки місцезнаходженням відповідача є 64055, м. Миколаїв, вул. Слобідська сьома, буд 70 офіс, 8.

28 березня 2024 року судом встановлено, що позивач та відповідач у справі не забезпечили явку уповноважених представників у судове засідання, хоча належним чином повідомлені про час, дату та місце проведення даного засідання, що підтверджується довідкою про надіслання на їх офіційні електронні адреси ухвали від 05.03.2024.

Згідно з п. 2 ч. 6 ст. 242 ГПК України днем вручення судового рішення є, серед іншого, день отримання судом повідомлення про доставлення копії судового рішення до електронного кабінету особи.

Згідно з ч. 1 ст. 202 ГПК України неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

Зважаючи на те, що явка представників учасників справи у судове засідання не визнавалася обов`язковою, суд дійшов висновку про можливість проведення судового без участі представників позивача та відповідача.

Розглянувши клопотання представника позивача про направлення справи № 918/194/24 за підсудністю до Господарського суду Миколаївської області, суд дійшов висновку про його задоволення враховуючи наступне.

Статтею 125 Конституції України передбачено, що судоустрій в Україні будується за принципами територіальності та спеціалізації і визначається законом.

Аналогічні положення закріплені в ч. 1 ст. 17 Закону України "Про судоустрій і статус суддів".

Територіальна підсудність - це компетенція із розгляду справ однорідними судами залежно від території, на яку поширюється їх юрисдикція.

Основними видами територіальної підсудності є, зокрема загальна, альтернативна та виключна.

Загальна територіальна підсудність встановлюється як загальне правило і застосовується у тому випадку, коли вона не змінена або доповнена іншим видом територіальної підсудності.

Відповідно до ст. 1 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) цей Кодекс визначає юрисдикцію та повноваження господарських судів, встановлює порядок здійснення судочинства у господарських судах.

Відповідно до ст. 20 ГПК України господарські суди розглядають справи у спорах, що виникають у зв`язку із здійсненням господарської діяльності (крім справ, передбачених частиною другою цієї статті), та інші справи у визначених законом випадках, зокрема: справи у спорах, що виникають при укладанні, зміні, розірванні і виконанні правочинів у господарській діяльності, крім правочинів, стороною яких є фізична особа, яка не є підприємцем, а також у спорах щодо правочинів, укладених для забезпечення виконання зобов`язання, сторонами якого є юридичні особи та (або) фізичні особи - підприємці; інші справи у спорах між суб`єктами господарювання.

Згідно зі ст. 3 Господарського кодексу України закріплено, що під господарською діяльністю у цьому Кодексі розуміється діяльність суб`єктів господарювання у сфері суспільного виробництва, спрямована на виготовлення та реалізацію продукції, виконання робіт чи надання послуг вартісного характеру, що мають цінову визначеність.

Суб`єктами господарювання згідно ст. 55 Господарського кодексу України визнаються учасники господарських відносин, які здійснюють господарську діяльність, реалізуючи господарську компетенцію (сукупність господарських прав та обов`язків), мають відокремлене майно і несуть відповідальність за своїми зобов`язаннями в межах цього майна, крім випадків, передбачених законодавством. Суб`єктами господарювання є: 1) господарські організації - юридичні особи, створені відповідно до Цивільного кодексу України, державні, комунальні та інші підприємства, створені відповідно до цього Кодексу, а також інші юридичні особи, які здійснюють господарську діяльність та зареєстровані в установленому законом порядку; 2) громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які здійснюють господарську діяльність та зареєстровані відповідно до закону як підприємці.

Матеріали позовної заяви свідчать, що спірні правовідносини між сторонами виникли на підставі договору поставки № 18/10-22 від 18.10.2022, який укладений між Приватним малим підприємством "Юстас" та Товариством з обмеженою відповідальністю "Будівельна компанія "Будальянс Груп". Зокрема, підставою позову позивачем зазначено обставини щодо неналежного виконання відповідачем умов даного договору, а саме зобов`язань щодо здійснення оплати за поставлений товар в сумі 206 364 грн 00 коп. в строки, встановлені умовами договору, внаслідок чого позивачем заявлено до стягнення заборгованість у спірній сумі.

Відповідно до ч. ч. 1, 2 ст. 27 ГПК України позов пред`являється до господарського суду за місцезнаходженням чи місцем проживання відповідача, якщо інше не встановлено цим Кодексом. Для цілей визначення підсудності відповідно до цього Кодексу місцезнаходження юридичної особи та фізичної особи-підприємця визначається згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Статтею 1 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань" визначено, що Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань - єдина державна інформаційна система, що забезпечує збирання, накопичення, обробку, захист, облік та надання інформації про юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадські формування, що не мають статусу юридичної особи.

Відомості про офіційну адресу місцезнаходження юридичної особи, зазначені в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, відповідно до ч. 1 ст. 7 та ч. 1 ст. 10 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань" є достовірними.

Відповідно до інформації з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, місцезнаходженням відповідача, Товариства з обмеженою відповідальністю "Будівельна компанія "Будальянс Груп", є: 54055, Миколаївська обл., м. Миколаїв, вул. Слобідська сьома, буд. 70, офіс 8.

Відтак, з огляду на встановлені обставини, даний спір має розглядатись в господарському суді за місцезнаходженням відповідача.

Таким чином, клопотання позивача від 22.03.2024 про направлення справи за підсудністю підлягає до задоволення.

Згідно з п. 1 ч. 1 ст. 31 ГПК України, суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Згідно з ч. 3 ст. 31 ГПК України, передача справи на розгляд іншого суду за встановленою цим Кодексом підсудністю з підстави, передбаченої п. 1 ч. 1 цієї статті, здійснюється на підставі ухвали суду не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги - не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

Разом з тим суд наголошує на тому, що розгляд справи судом, яка йому не підсудна є безумовною підставою для скасування судового рішення прийнятого за результатами вирішення судового спору, а також може розцінюватись як перевищення повноважень, компетенції, прийняття завідомо неправосудного рішення тощо.

Виходячи з вищевикладеного, враховуючи, що місцезнаходженням відповідача є місто Миколаїв, вул. Слобідська сьома, будинок 70, офіс 8, справа № 918/194/24 не належить до територіальної юрисдикції (підсудності) Господарського суду Рівненської області, а тому суд вважає за необхідне дану справу направити за встановленою в законі територіальною підсудністю до Господарського суду Миколаївської області.

Керуючись ст. ст. 31, 202, 222, 234, 235 ГПК України, суд

УХВАЛИВ:

1. Клопотання Приватного малого підприємства "Юстас" про направлення справи № 918/194/24 за підсудністю до Господарського суду Миколаївської області - задовольнити.

2. Справу № 918/194/24 за позовом Приватного малого підприємства "Юстас" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Будівельна компанія "Будальянс Груп" про стягнення 206 364 грн 00 коп. передати за підсудністю до Господарського суду Миколаївської області.

Ухвала набирає законної сили 02.04.2024 в порядку, передбаченому ч. 2 ст. 235 ГПК України з моменту її підписання та може бути оскаржена до Північно - західного апеляційного господарського суду в порядку та строки, встановлені статтями 254 - 257 Господарського процесуального кодексу України.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається: http://rv.arbitr.gov.ua.

Суддя І.О. Пашкевич

Дата ухвалення рішення28.03.2024
Оприлюднено04.04.2024
Номер документу118069990
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 206 364 грн 00 коп. у судове засідання учасники справи не забезпечили явку уповноважених представників

Судовий реєстр по справі —918/194/24

Ухвала від 14.05.2024

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Смородінова О.Г.

Ухвала від 07.05.2024

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Смородінова О.Г.

Ухвала від 02.05.2024

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Смородінова О.Г.

Ухвала від 28.03.2024

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Пашкевич І.О.

Ухвала від 05.03.2024

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Пашкевич І.О.

Ухвала від 23.02.2024

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Пашкевич І.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні