Ухвала
від 02.04.2024 по справі 361/1053/23
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

апеляційне провадження №22-ц/824/7347/2024

справа №361/1053/23

У Х В А Л А

02 квітня 2024 року м.Київ

Київський апеляційний суд в складі судді Поліщук Н.В., вирішуючи питання про відкриття апеляційного провадження за апеляційною скаргою Державної податкової служби України на рішення Шевченківського районного суду міста Києва від 15 грудня 2023 року у справі за позовом ОСОБА_1 до Головного управління Державної податкової служби у м. Києві, третя особа: Шевченківський відділ державної виконавчої служби Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), про звільнення майна з-під податкової застави, -

ВСТАНОВИВ:

Рішенням Шевченківського районного суду міста Києва від 15 грудня 2023 року позовні вимоги задоволено. Припинено податкову заставу рухомого майна, яка зареєстрована у Державному реєстрі обтяжень рухомого майна, яка зареєстрована 25 листопада 2021 року за № 29518619, транспортного засобу - марка ТЗ: «ТАТА» модель ТЗ: LPT 613, категорія ТЗ: вантажний, рік виробництва ТЗ: 2007, колір ТЗ: синій, д.н.з. НОМЕР_1 , VIN/номер шасі (кузова, рами): НОМЕР_2 . Стягнуто з Державної податкової служби у м. Києві на користь ОСОБА_1 судовий збір у розмірі 1073,60 грн та витрати на професійну правничу допомогу у розмірі 8000,00 грн.

Не погодившись з ухваленим рішенням, 19 січня 2024 року Державною податковою службою України через Електронний суд подано апеляційну скаргу. Вказує, що копію рішення отримано 20 грудня 2023 року, відтак строк на звернення до суду із апеляційною скаргю закінчується 19 січня 2024 року.

Дослідивши матеріали апеляційної скарги, суд дійшов висновку про залишення апеляційної скарги без руху з таких підстав.

Відповідно до статті 354 ЦПК України апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів, з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду. Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині 2 статті 358 цього Кодексу.

Відповідно до частини 5 статті 272 ЦПК України учасникам справи, які не були присутні в судовому засіданні, або якщо судове рішення було ухвалено поза межами судового засідання чи без повідомлення (виклику) учасників справи, копія судового рішення надсилається протягом двох днів з дня його складення у повному обсязі в електронній формі у порядку, визначеному законом, - у випадку наявності у особи офіційної електронної адреси, або рекомендованим листом з повідомленням про вручення - якщо така адреса відсутня.

Оскаржуване рішення суду не міститься відомостей про дату складення повного судового рішення.

В матеріалах справи міститься довідка про доставку електронного листа із вмістом документ в електронному вигляді «Рішення» від 15 грудня 2023 року по справі №761/1053/23, який надіслано на електронну адресу ДПС України (збігається з адресою, вказаною в апеляційній скарзі) 19 грудня 2023 року. Документ доставлено 19 грудня 2023 року о 10 год. 34 хв. (а.с.159).

Згідно статті 354 ЦПК України якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Оскільки дати складення повного судового рішення не вказано, то обчислення процесуального строку починається з дату ухвалення судового рішення та з урахуванням положень статей 123, 124 ЦПК України, строк на апеляційне оскарження рішення у цій справі починається 16 грудня 2023 року, а закінчується 15 січня 2024 року (понеділок), оскільки тридцятий день строку припадає на неділю.

Апеляційну скаргу подано 19 січня 2024 року, тобто поза межами строку на апеляційне оскарження, проте скаржник не просить поновити такий процесуальний строк. Суд апеляційної інстанції позбавлений можливості самостійно вирішувати питання про поновлення такого строку.

Відповідно до частини 3 статті 357 ЦПК України апеляційна скарга залишається без руху також у випадку, якщо вона подана після закінчення строків, установлених статтею 354 ЦПК України, і особа, яка її подала, не порушує питання про поновлення цього строку або якщо підстави, вказані нею у заяві, визнані неповажними. При цьому протягом десяти днів з дня вручення ухвали особа має право звернутися до суду апеляційної інстанції з заявою про поновлення строку або вказати інші підстави для поновлення строку.

Відтак особі, яка подає апеляційну скаргу, слід звернутися із клопотанням про поновлення строку на апеляційне оскарження рішення суду, вказавши підстави для поновлення цього строку.

Відповідно до пункту 3 частини 4 та частини 5 статті 356 ЦПК України до апеляційної скарги додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону. Якщо апеляційна скарга подається особою, звільненою від сплати судового збору відповідно до закону, у ній зазначаються підстави звільнення від сплати судового збору.

Відповідно до підпункту 6 пункту 1 частини 2 статті 4 Закону України "Про судовий збір" за подання до суду апеляційної скарги на рішення суду ставка судового збору становить 150 відсотків ставки, що підлягала сплаті при поданні позовної заяви, іншої заяви і скарги.

Відповідно до підпункту 2 пункту 1 частини 2 статті 4 Закону України "Про судовий збір" за подання до суду позовної заяви немайнового характеру, яка подана фізичною особою, ставка судового збору становить 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до частини 1 статті 4 Закону України "Про судовий збір" судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Прожитковий мінімум для працездатних осіб в 2023 році становив 2684,00 грн, таким чином 0,4 розміру цієї суми становить 1073,60 грн.

Позовну заяву подано в 2023 році.

Оскаржуваним судовим рішенням припинено податкову заставу рухомого майна (транспортного засобу). Рішення суду оскаржується в частині задоволених вимог.

Отже, судовий збір за звернення до суду із апеляційною скаргою на рішення Шевченківського районного суду міста Києва від 15 грудня 2023 року становить 1610,40 грн та розраховано таким чином: 1073,60 грн [розмір судового збору, який підлягав сплаті за задоволену позовну вимогу] *150 %.

Одночасно із поданням апеляційної скарги, скаржник вказує, що звільнений від сплати судового збору на підставі пункту 27 частини 1 статті 5 "Про судовий збір", за приписом якої від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, його територіальні органи - в частині стягнення сум податкового боргу, заборгованості зі сплати єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування.

Проте апеляційний суд не може погодитися з таким твердженням, оскільки правовідносини, які є предметом цього позову, не підпадають під дію вказаного пункту Закону, відтак відсутні підстави для звільнення скаржника від сплати судового збору.

Апеляційну скаргу подано в електронній формі, відтак необхідно застосовувати положення частини 3 статті 4 Закону України "Про судовий збір", якою передбачено, що при поданні до суду процесуальних документів, передбачених частиною 2 цієї статті, в електронній формі - застосовується коефіцієнт 0,8 для пониження відповідного розміру ставки судового збору.

З огляду на наведене, особі, яка подає апеляційну скаргу, слід сплатити судовий збір у розмірі 1288,32 грн (1610,40 грн * 0,8).

Судовий збір слід сплатити на наступні реквізити:

Отримувач коштів ГУК у м. Києві/Соломян.р-н/22030101

Код отримувача (код за ЄДРПОУ) 37993783

Банк отримувача Казначейство України (ел. адм. подат.)

Код банку отримувача (МФО) 899998

Рахунок отримувача UA548999980313101206080026010

Код класифікації доходів бюджету 22030101

Призначення платежу*;101;


(код клієнта за ЄДРПОУ для юридичних осіб (доповнюється зліва нулями до восьми цифр, якщо значущих цифр менше 8), реєстраційний номер облікової картки платника податків - фізичної особи (завжди має 10 цифр) або серія та номер паспорта громадянина України, в разі якщо платник через свої релігійні переконання відмовився від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомив про це відповідний орган Міністерства доходів і зборів України і має відповідну відмітку у паспорті);Судовий збір, за позовом
(ПІБ чи назва установи, організації позивача), на рішення від
(Дата оскаржуваного рішення) по справі
(Номер справи), Київський апеляційний суд (назва суду, де розглядається справа).

Особі, яка подає апеляційну скаргу, слід надати Київському апеляційному суду (судді Поліщук Н.В.) документ про сплату судового збору у вказаному розмірі та на зазначені реквізити.

Відповідно до частини 2 статті 357 ЦПК України до апеляційної скарги, яка оформлена з порушенням вимог, встановлених статтею 356 цього Кодексу, а також подана особою, яка відповідно до частини 6 статті 14 цього Кодексу зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його, застосовуються положення статті 185 цього Кодексу.

Оскільки вказані обставини перешкоджають розгляду справи в апеляційній інстанції, апеляційна скарга підлягає залишенню без руху.

При вчиненні дій, що пов`язані з виконанням цієї ухвали, особі, якій вона адресована, відповідь слід надавати за адресою Київського апеляційного суду, судді Поліщук Н.В.

Керуючись ст.ст. 185, 356, 357, 358 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

Апеляційну скаргу Державної податкової служби України на рішення Шевченківського районного суду міста Києва від 15 грудня 2023 року - залишити без руху.

Надати скаржнику строк для усунення порушення вимог, встановлених статтею 356 ЦПК України, що викладені в ухвалі, - протягом десяти днів з дня вручення цієї ухвали, роз`яснивши, що у випадку невиконання вимог ухвали в цій частині апеляційна скарга буде вважатися неподаною та підлягатиме поверненню.

Надати строк для подання заяви про поновлення строків на апеляційне оскарження - протягом десяти днів з дня вручення цієї ухвали, роз`яснивши, що якщо заяву не буде подано особою в зазначений строк або вказані нею підстави для поновлення строку на апеляційне оскарження будуть визнані неповажними, суд відмовляє у відкритті апеляційного провадження у порядку, встановленому статтею 358 цього Кодексу.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Н.В. Поліщук

Дата ухвалення рішення02.04.2024
Оприлюднено04.04.2024
Номер документу118074376
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи про звільнення майна з-під арешту (виключення майна з опису)

Судовий реєстр по справі —361/1053/23

Ухвала від 06.05.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Поліщук Наталія Валеріївна

Ухвала від 06.05.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Поліщук Наталія Валеріївна

Ухвала від 16.04.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Поліщук Наталія Валеріївна

Ухвала від 02.04.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Поліщук Наталія Валеріївна

Ухвала від 25.01.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Поліщук Наталія Валеріївна

Рішення від 15.12.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Волошин В. О.

Ухвала від 19.06.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Волошин В. О.

Ухвала від 20.04.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Волошин В. О.

Ухвала від 17.02.2023

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Петришин Н. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні