Ухвала
від 02.04.2024 по справі 280/2600/24
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

З ПИТАНЬ РОЗГЛЯДУ ЗАЯВИ ПРО ЗБІЛЬШЕННЯ ПОЗОВНИХ ВИМОГ

02 квітня 2024 року Справа № 280/2600/24 м. Запоріжжя

Запорізький окружний адміністративній суд у складі головуючого судді Татаринова Д.В., розглянувши заяву про уточнення позовних вимог по справі за адміністративним позовом ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ; АДРЕСА_2 , РНОКПП: НОМЕР_1 ) до Військової частини НОМЕР_2 Національної Гвардії України ( АДРЕСА_3 , ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) про визнання відмови протиправною та зобов`язання вчинити певні дії, -

ВСТАНОВИВ:

До Запорізького окружного адміністративного суду надійшов адміністративний позов ОСОБА_1 (далі позивач) до Військової частини НОМЕР_2 Національної Гвардії України (далі відповідач), в якому позивач просить суд:

- визнати протиправною відмову Військової частини НОМЕР_2 Національної гвардії України від 25 січня 2024 року №3/29/12-1018, щодо звільнення солдата, навідника- оператора БТР 2 роти оперативного призначення (на бронетранспортерах) 6 батальйону, який проходить службу у ВЧ НОМЕР_2 Національної гвардії України ОСОБА_1 , на підставі підпункту «г» пункту 2 частини 4 статті 26 ЗУ «Про військовий обов`язок і військову службу» у зв`язку з вихованням дитини з інвалідністю до 18 років, а саме пасинка: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ;

- зобов`язати Військову частину НОМЕР_2 Національної гвардії України звільнити солдата, навідника - оператора БТР 2 роти оперативного призначення (на бронетранспортерах) 6 батальйону, який проходить службу у ВЧ НОМЕР_2 Національної гвардії України - ОСОБА_1 , на підставі підпункту «г» пункту 2 частини 4 статті 26 ЗУ «Про військовий обов`язок і військову службу» у зв`язку з вихованням дитини з інвалідністю до 18 років, а саме пасинка: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Ухвалою суду від 27 березня 2024 року визнано поважними причини пропуску строку звернення до адміністративного суду із позовом у справі 3280/2600/24, поновлено такий строк та відкрито спрощене провадження у справі, розгляд справи призначено без виклику сторін.

29 березня 2024 року до суду надійшла заява представника ОСОБА_1 про уточнення позовних вимог, в якій позивач просить суд:

«- прийняти уточнену позовну заяву;

- визнати протиправною відмову Військової частини НОМЕР_2 Національної гвардії України від 25 січня 2024 року №3/29/12-1018, щодо звільнення з військової служби ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 на підставі підпункту «г» пункту 2 частини 4 статті 26 Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу», у зв`язку з вихованням дитини з інвалідністю до 18 років, а саме пасинка: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ;

- зобов`язати Військову частину НОМЕР_2 Національної гвардії України звільнити з військової служби ОСОБА_1 на підставі підпункту «г» пункту 2 частини 4 статті 26 ЗУ «Про військовий обов`язок і військову службу» у зв`язку з вихованням дитини з інвалідністю до 18 років, а саме пасинка: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

Розглянувши надану до суду заяву про уточнення позовних вимог, суд зазначає наступне.

Позивачем до суду подано заяву про збільшення позовних вимог, оскільки визначено підпункт, пункт та статтю Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу» на підставі яких позивача необхідно звільнити у разі задоволення позову.

Згідно частини 3 статті 9 Кодексу адміністративного судочинства України кожна особа, яка звернулася за судовим захистом, розпоряджається своїми вимогами на свій розсуд, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Частиною 1 статті 47 Кодексу адміністративного судочинства України встановлено, що крім прав та обов`язків, визначених у статті 44 цього Кодексу, позивач має право на будь-якій стадії судового процесу відмовитися від позову. Позивач має право змінити предмет або підстави позову, збільшити або зменшити розмір позовних вимог шляхом подання письмової заяви до закінчення підготовчого засідання або не пізніше ніж за п`ять днів до першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження.

Відповідно до частини 2 статті 262 КАС України розгляд справи по суті за правилами спрощеного позовного провадження починається з відкриття першого судового засідання. Якщо судове засідання не проводиться, розгляд справи по суті розпочинається через тридцять днів, а у випадках, визначених статтею 263 цього Кодексу, - через п`ятнадцять днів з дня відкриття провадження у справі.

Згідно з частиною 3 статті 262 КАС України підготовче засідання при розгляді справи за правилами спрощеного позовного провадження не проводиться. Якщо для розгляду справи у порядку спрощеного позовного провадження відповідно до цього Кодексу судове засідання не проводиться, процесуальні дії, строк вчинення яких відповідно до цього Кодексу обмежений першим судовим засіданням у справі, можуть вчинятися протягом тридцяти днів, а у випадках, визначених статтею 263 цього Кодексу, - протягом п`ятнадцяти днів з дня відкриття провадження у справі.

Судом встановлено, що заява подана з додержанням вимог статей 9, 44, 47, 160 Кодексу адміністративного судочинства України та підлягає розгляду.

Згідно з частиною 2, 3 статті 242 КАС України законним є рішення, ухвалене судом відповідно до норм матеріального права при дотриманні норм процесуального права. Обґрунтованим є рішення, ухвалене судом на підставі повно і всебічно з`ясованих обставин в адміністративній справі, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні, з наданням оцінки всім аргументам учасників справи.

Як зазначено у частині 1 статті 9 КАС України, розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюються на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

За таких обставин, суд вбачає можливим прийняти до розгляду заяву про збільшення позовних вимог.

З урахуванням викладеного, керуючись положеннями статей 9, 44, 47, 160 КАС України, суд, -

УХВАЛИВ:

Прийняти заяву про збільшення позовних по справі № 280/2600/24 за позовом ОСОБА_1 до Військової частини НОМЕР_2 Національної гвардії України про визнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити певні дії.

Здійснювати подальший розгляд справи у межах наступних позовних вимог:

- визнати протиправною відмову Військової частини НОМЕР_2 Національної гвардії України від 25 січня 2024 року №3/29/12-1018, щодо звільнення з військової служби ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 на підставі підпункту «г» пункту 2 частини 4 статті 26 Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу» у зв`язку з вихованням дитини з інвалідністю до 18 років, а саме пасинка: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ;

- зобов`язати Військову частину НОМЕР_2 Національної гвардії України звільнити з військової служби ОСОБА_1 на підставі підпункту «г» пункту 2 частини 4 статті 26 ЗУ «Про військовий обов`язок і військову службу» у зв`язку з вихованням дитини з інвалідністю до 18 років, а саме пасинка: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

Копію ухвали направити особам, які беруть участь у справі.

Адреса веб-сторінки за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається http://adm.zp.court.gov.ua/sud0870/.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя Д.В. Татаринов

Дата ухвалення рішення02.04.2024
Оприлюднено04.04.2024
Номер документу118075974
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання відмови протиправною та зобов`язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —280/2600/24

Рішення від 13.05.2024

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Татаринов Дмитро Вікторович

Ухвала від 29.04.2024

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Татаринов Дмитро Вікторович

Ухвала від 02.04.2024

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Татаринов Дмитро Вікторович

Ухвала від 27.03.2024

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Татаринов Дмитро Вікторович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні