Ухвала
від 29.04.2024 по справі 280/2600/24
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про поновлення процесуального строку

29 квітня 2024 року Справа № 280/2600/24 м. Запоріжжя

Запорізький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Татаринова Д.В., розглянувши клопотання представника відповідача про продовження строку для надання відзиву на позовну заяву, подане у справі за позовом ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ; АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_1 ) до Військової частини НОМЕР_2 Національної Гвардії України ( АДРЕСА_3 , ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) про визнання відмови протиправною та зобов`язання вчинити певні дії, -

ВСТАНОВИВ:

До Запорізького окружного адміністративного суду надійшла позовна заява ОСОБА_1 до Військової частини НОМЕР_2 Національної Гвардії України про визнання відмови протиправною та зобов`язання вчинити певні дії.

Ухвалою суду від 27 березня 2024 року відкрито спрощене позовне провадження у справі, вирішено здійснити розгляд справи без повідомлення (виклику) учасників справи (у письмовому провадженні) та без проведення судового засідання.

26 квітня 2024 року на адресу суду відзив на позовну заяву та клопотання про поновлення строку для надання відзиву на позовну заяву. В обґрунтування даного клопотання представник зазначає, що у зв`язку з військовою агресією російською федерацією проти України та з метою забезпечення оборони держави Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» було введено воєнний стан на всій території України. Відповідно до статті 4 Закону України № 1932-ХІІ та Закону України № 2106-ІХ Збройні Сили України разом з іншими формуваннями розпочинають воєнні дії та вживають заходів для відсічі збройної агресії. На підставі бойових розпоряджень особовий склад військової частини НОМЕР_2 Національної гвардії України з 24 лютого 2022 року по теперішній час виконують бойові завдання щодо відсічі збройної агресії російської федерації у Запорізькій області. У зв`язку із складною оперативною обстановки у смузі відповідальності військової частини, до виконання бойових завдань щодо ведення активної оборони були залучені всі військовослужбовці частини, що унеможливило вчасно підготувати відзив на позовну заяву.

Вирішуючи подане клопотання, суд виходить з наступного.

Частиною першою статті 118 КАС України визначено, що процесуальні строки це встановлені законом або судом строки, у межах яких вчиняються процесуальні дії.

За вимогами статті 119 КАС України суд має встановлювати розумні строки для вчинення процесуальних дій. Строк є розумним, якщо він передбачає час, достатній, з урахуванням обставин справи, для вчинення процесуальної дії, та відповідає завданню адміністративного судочинства.

Відповідно до частини другої статті 121 КАС України встановлений судом процесуальний строк може бути продовжений судом за заявою учасника справи, поданою до закінчення цього строку, чи з ініціативи суду. При цьому, за правилами частини п`ятої цієї статті, пропуск строку, встановленого законом або судом учаснику справи для подання доказів, інших матеріалів чи вчинення певних дій, не звільняє такого учасника від обов`язку вчинити відповідну процесуальну дію.

Ухвалою від 27 березня 2024 року суд відкрив провадження у справі, позивачу встановлено п`ятнадцятиденний строк з дня отримання даної ухвали для подання до суду відзиву на позовну заяву.

Вказана ухвала отримана відповідачем 25 березня 2024 року в особистому кабінеті в підсистемі «Електронний суд», що підтверджується довідкою про доставку електронного документу, що міститься в матеріалах справи.

Відзив на позовну заяву було направлено на адресу позивача та адресу суду лише 26 квітня 2024 року. При цьому, суд враховує, що на підставі бойових розпоряджень особовий склад військової частини НОМЕР_2 Національної гвардії України з 24 лютого 2022 року по теперішній час виконують бойові завдання щодо відсічі збройної агресії російської федерації у Запорізькій області, що, у свою чергу, унеможливило своєчасне подання відзиву на позовну заяву.

За приписами статті 2 КАС України завданням адміністративного судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів у сфері публічно-правових відносин з метою ефективного захисту прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб від порушень з боку суб`єктів владних повноважень.

Відповідно до статті 9 КАС України розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюються на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості. Суд вживає визначені законом заходи, необхідні для з`ясування всіх обставин у справі, у тому числі щодо виявлення та витребування доказів з власної ініціативи.

Про поновлення або продовження процесуального строку, відмову у поновленні або продовженні процесуального строку суд постановляє ухвалу, яка не пізніше наступного дня з дня її постановлення надсилається особі, яка звернулася із відповідною заявою (частина шоста статті 121 КАС України).

З урахуванням викладеного вище, суд зазначає, що процесуальний строк, може бути поновлений чи продовжений за наявності поважних причин. При цьому, поважними за змістом статті 121 КАС України визнаються обставини, які є об`єктивно непереборними та не залежать від волевиявлення сторони і пов`язані з дійсними істотними перешкодами чи труднощами для своєчасного вчинення сторонами у справі процесуальних дій.

Враховуючи вищезазначені обставини, з метою вчинення всіх процесуальних дій у справі та з метою повного, всебічного розгляду справи, з урахуванням вищенаведених правових норм, суд дійшов висновку про задоволення заяви представника відповідача про поновлення строку для подачі відзиву на позовну заяву в адміністративній справі №280/2600/24.

Керуючись статтями 118, 119, 121, 241, 243, 248 КАС України, суд, -

УХВАЛИВ:

Клопотання представника Військової частини НОМЕР_2 Національної гвардії України про поновлення строку для надання відзиву на позовну заяву задовольнити.

Поновити та прийняти до розгляду відповідь на відзив в адміністративній справі №280/2600/24.

Копію ухвали направити сторонам по справі.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала виготовлена у повному обсязі та підписана 29 квітня 2024 року.

Суддя Д.В. Татаринов

Дата ухвалення рішення29.04.2024
Оприлюднено01.05.2024
Номер документу118682892
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи, що виникають з відносин публічної служби, зокрема справи щодо проходження служби

Судовий реєстр по справі —280/2600/24

Рішення від 13.05.2024

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Татаринов Дмитро Вікторович

Ухвала від 29.04.2024

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Татаринов Дмитро Вікторович

Ухвала від 02.04.2024

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Татаринов Дмитро Вікторович

Ухвала від 27.03.2024

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Татаринов Дмитро Вікторович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні